16 – 22 ianuarie 2012

Săptămâna 16 – 22 ianuarie ne aduce în faţa unor evenimente decisive care vor face luna ianuarie celebră la capitolul decizii existenţiale, relaţii profesionale. Din toate vom fi acum dispuşi să extragem o înţelepciune sau cel puţin să ne formăm o parere personală despre oamenii, faptele lor, despre conjuncturile pe care le parcurgem şi despre arbitrajul pe care suntem uneori obligaţi să-l facem. Prima zi a săptămânii aduce o sinteză a evenimentelor care s-au consumat în prima parte a lunii şi ne pregăteşte pentru alte două mari evenimente ale săptămânii, careul Soare-Saturn, împlinit joi, şi sextilul Soare-Uranus versus careul Soare-Jupiter, împlinite duminică. Trecând de la careul cu Saturn la cel cu Jupiter, se produce astfel o inversiune în folosirea energiei psihice, a voinţei şi a argumentului. Termenii de inversiune, refuz, întors, şi în cazuri mai speciale chiar de evidenţiere a retardului prin vânzarea lui ca informaţie sau imagine, ne duc spre o uşoară zdruncinare a traseului, demersului, spre o disipare a încrederii în sine şi întoarcerea, din teamă, la lucrurile simple pe care, în mod paradoxal, să nu le vedem simple, liniare sau sărace.
Pe acest fundal al evenimentelor importante, al faptelor mari pentru care ne pregătim în două transe luni-miercuri şi joi-duminică, Venus trece, în prima zi, prin conjuncţia cu Chiron apoi împlineşte un sextil cu Lilith, marţi, şi altul cu Pluton, vineri, Soarele îşi schimbă zodia, trecând în Vărsător vineri şi împlinind duminică un sextil cu Uranus, guvernatorul acestui semn. Descoperim astfel că în perioada 16-22 ianuarie ne vom axa pe două direcţii: modificarea sau stabilizarea demersurilor sociale, sub impulsul unui val de evenimente declanşat în social în prima jumătate a anului, poate chiar în ultimele zile din 2011, şi plăcerile personale, unele dintre ele chiar vinovate, ascunse, senzuale, ce pot umple viaţa intimă cu bucurii, chiar dacă, până la urmă, nu se vor dovedi reale sau nu vor putea fi duse acolo unde se doreşte.
Aşadar, se va trăi intens, şi acasă, şi în plan social, se va lucra la inserţia socială, la conturarea imaginii publice, la cum pot fi aplicate mai bine, mai corect, mai eficient cunoştinţele personale, informaţiile colectate în ultima vreme şi, ca efect al unei bucurii superficiale ce ne va veni din planul social, legată sau nu de aceste înţelegeri sau demersuri, ne vom simţi îndreptăţiţi să ne scăldăm gândurile şi fricile într-o baie de lapte, ca Sappho, sau… în sânge ca Elizabeth Bathory.

Luni, 16 ianuarie
Începutul săptămânii ne aduce, în primul rând confirmări, ale unor temeri mai vechi. Careul Lună-Soare ne duce în postura de a ne aminti de ceea ce ne slăbeşte încrederea, de culpă, vina pe care o purtăm în a devia sensul unor idei, în a îndruma greşit un individ, în a jigni, pe ascuns, pe cineva sau în a lăsa de izbelişte cunoaşterea morală sau spirituală a cuiva. De neînţeles pentru un om comun, această stare devine brusc frământare existenţială. Soarele în Capricorn este puternic ataşat de gândurile de reuşită socială, de stabilitate în ceea ce priveşte statutul social, alta decât cea referitoare la imagine, sclipire, înţelegere a relaţiilor de convenienţă. În felul acesta, oamenii se vor separa după gândurile şi aspiraţiile lor, căutând în zadar să se înţeleagă unii cu alţii, deşi vor depune eforturi substanţiale să se exprime, să se facă înţeleşi, să se justifice.
Pe acest fond al relaţiei negative dintre luminarii, conjuncţia lui Venus cu Chiron va intenţiona să ne facă mai înţelepţi în ceea ce privesc relaţiile personale. Dacă nu suntem înţeleşi, ştim de ce, la fel cum vom şti ce explicaţie să oferim când suntem acceptaţi, apreciaţi sau susţinuţi în medii sociale asupra cărora nu avem un control direct. Cu toate acestea, totul este confuz, prezentat ca dintr-o ceaţă deasă ori privit printr-o perdea groasă de apă. Pentru cei care nu se mulţumesc cu explicaţii simple, care nu au atins stadiul autosuficienţei şi care caută, nu pentru a-şi polei chipul cu alte farduri, mai colorate şi mai stridente, acest disconfort de percepţie îi va duce spre interior, spre suflet, spre o altă modalitate de a gândi ori de a se raporta. În această ţesătură complexă de vibraţii, lumea se zdruncină pentru că, în realitate, convingerile personale sunt cele care se zdruncină. Amintirile nu ne ajută şi tot ceea ce percepem prin alte modalităţi, ne oferă informaţii care ne întristează. Acest contact cu realitatea va fi definitoriu pentru evoluţia în următoarele două luni, până la mijlocul lui martie când o mare parte dintre problemele începutului de an se vor disipa.
Dacă toate acestea se desfăşoară într-un registru interpersonal, după ce Luna, spre seară, va trece în Scorpion, tendinţa de a selecta, analiza sau încadra se va integra în fiinţă şi ne va pune ordine în gânduri. Chiar dacă vom fi nemulţumiţi, retractili sau indiferenţi, vom accepta mult mai uşor şi ne vom diminua acea instabilitate din prima parte a zilei care ne-a dus spre justificări, căutări sterile, efort fizic lipsit de eficienţă sau epuizare nervoasă. Sentimentul de împlinire va fi căutat cel mai mult şi trecând de la Balanţă la Scorpion, de la strălucire la întuneric, de la a fi împins spre mijlocul scenei, pentru o reprezentaţie, oricare ar fi ea, şi a urmări scena din culise, ne face să adulmecăm viaţa după impresiile celorlalţi. Vedetele zilei vor fi cei care nu au reuşit până acum să fie calmi, liniştiţi, care nu au ascultat impresii din jur, nu au acceptat niciun sfat de la nimeni. Atenţia lor, argumentată prin această curiozitate amestecată cu frică, îi face să tacă, să-şi înghită îndemnul de a spune “nu” sau “da” după primul gând pe care îl au în minte şi, prin exemplul lor, lărgesc mult sfera de înţelegere a evenimentelor sociale.
Evident, cu Luna în Scorpion, nu se poate vorbi despre calm, linişte, echilibru, decât despre o reducere a intensităţii, o diminuarea a flăcării interioare, o închidere a dorinţei în spatele mai multor porţi şi ferecarea ei într-o locaţie întunecată, inaccesibilă celorlalţi. Înţelegem deci, că indiferent de motivaţii, începem şi terminăm ziua cam în acelaşi registru, doar manifestat la o altă intensitate.
Prin urmare, ziua de 16 ianuarie, prin faptul că aduce într-un punct de mare intensitate patru conjuncţii (Luna-Saturn, Mercur-Pluton, Venus-Chiron, Jupiter-Lilith), va predispune evenimente care fie încheie o perioadă de 2-3 săptămâni de intense reverberaţii sufleteşti, fie iniţiază o serie de evenimente sociale pe care le vom finaliza abia la mijlocul lui martie 2012. Având rolul de punte între aceste două intervale şi implicând o descindere majoră de forţe astrale prin conjuncţiile indicate, ziua ne va mobiliza voinţa şi curajul de a spune adevărul într-un mod cum nu s-a mai întâmplat până acum. Prin ceea ce vom face, vom produce o schimbare, o modificare ori o selecţie în atitudini, în concepţii, în alegerile pe care le fac cei din jur şi vom fi mulţumiţi că punem în aceste demersuri ceea ce avem mai bun, mai eficient şi mai înţelept.
Viaţa este însă plină de surprize mai ales când se pune problema unei modificări de statut sau a pasajului, a trecerii prin elementele tranzitorii. Reticenţa poate deveni azi un mod de a ne exprima, atunci când va fi ridicată la cote înalte, sau de a ne disimula o problemă, atunci când, mai ales spre seară, ea va fi ascunsă. Indiferent de tipul de acţiune, instinctul, aşa cum defineşte omul comun îndemnul zilei de azi, sau simţul subtil, cum îl numeşte cel instruit în tehnicile ezoterice, reprezintă o soluţie şi preîntâmpină o cădere, o autodistrugere, o eroare, un eşec.
Recomandarea acestei zile vine în sensul dezvoltării unei emoţii pozitive, a iertării şi acceptării dezvoltate în raport cu ceilalţi. Indiferent de ceea ce suntem tentaţi să spunem sau să facem, să sădim în adâncimile sufletului un gând de iertare. S-ar putea ca în următoarele două luni să fie singura sursă de hrană.

Marţi, 17 ianuarie
Relaţia de sextil pe care Luna neagră o realizează cu Venus aduce Micului benefic o uşoară pătare a imaginii, o distorsiune a mesajului afectiv şi o lipsă de stabilitate în a comunica un mesaj ori a menţine un demers. În Peşti, Venus se izolează uşor în propria structură afectivă şi nu este specific acestei planetei replierea, dar aici, în această zodiei a compasiunii, ea îşi găseşte o înfăţişarea nouă, o modalitate specială aceea de a se face remarcată, o modulaţie plăcută, caldă, care nu sufocă prin sentimente, dar care poate să inspire linişte, detaşarea şi înţelegere prin limbajul nonverbal. Fiind în sextil cu Lilith suntem invitaţi azi să facem gesturi din adâncul sufletului, chiar dacă nu reuşim să fim înţeleşi conform aşteptărilor. Din cele cinci aspecte ale zilei, patru se împlinesc până la ora 8,00, ceea ce înseamnă că sextilul Venus-Lilith, având un spectru mai larg prin mersul mai puţin rapid al protagoniştilor, va impune întregii zile trăsăturile sale.
În contextul amestecat al acestei zile, în care sentimentele sunt uşor răvăşite cu atât mai mult cu cât încercăm să le liniştim, este indicat să ne canalizăm atenţia spre o preocupare simplă, spre o activitate deconectantă, pentru că sextilul Luna-Pluton, împlinit în separaţia sextilului Venus-Lilith, ne îndeamnă să soluţionăm problemele prin simplificare. Azi ne vom dovezi extrem de emotivi, atraşi către această zonă a sentimentului şi în orice direcţie ne-am îndrepta valul afectiv ne inundă şi ne generează reacţii similare cu mediul pe care îl reprezintă. Chiar dacă unii sunt ponderaţi din fire, contactul pe care îl vor avea azi cu medii de proastă factură le vor distruge puţin din sensibilitatea rafinată, ducându-i spre o zonă a vulgarului.
În 17 ianuarie decorul şi ambianţa pentru a ne face pe plac trebuie să iasă din banal, nu neapărat spre extravaganţă, ci să beneficieze de o linie precisă, atent desenată a lucrurilor cu care intram în contact îndreptând atenţia spre meditaţie, introspecţie, spre o stare sufletească pe care o putem măcina în gânduri şi amintiri similare pentru a ne arăta complecşi sau imperfecţi, asemenea obiectelor din jur.
A doua zi a săptămânii, devine o zi în care căutăm rafinamentul în locurile cele mai nepotrivite sau dacă ne lăsăm în voia unui curent social, să ne ducă picioarele acolo unde vor ele, aşa cum preferă mulţi dintre cei pasionaţi de chanelling, şi să descoperim că suntem puşi în situaţii delicate. 17 ianuarie este şi o zi nefericită la capitolul culoare. Cromatica, atât cea care ţine de sentimente, cât şi cea care se manifestă prin vestimentaţie ne atrage către culori închise, către nuanţe de gri, negru, roşu intens sau culori artificiale. Într-un registru superior, înclinaţia spre culoare oferită de contextul astral al acestei zile ne face să ne apropiem de pictură, printr-o observare critică a ei, încercând prin acest demers să ne justificăm sentimentul de durere, neîmplinire, fericire sau plăcere prin semnele mai mult sau mai puţin abstracte lăsate de pensulă pe pânză, prin cromatica acestei creaţii. În felul acesta, se poate spune că oamenii azi vor îmbrăţişa abstractul mai uşor decât au făcut-o altădată, dar rezultatul nu va fi mulţumitor.
Evenimentele sociale sunt însă supuse conflictelor, disputelor verbale strategiilor incomplete, şi expunerii în faţa unor pericole. Se poate vorbi aici despre motivaţie, ambiţie, devenire, dar şi despre frică, durere şi frustrare, toate adunate într-un pastel electrizant, cu care, spre finalul zilei, îl vor impresiona pe cel care mai are energia necesară să facă o retrospectivă.
Prin urmare, 17 ianuarie se numără printre acele zile ale lunii în care vom avea impresia că putem face orice, că nu mai suntem obstrucţionaţi de timp, de vigoarea opoziţiei care ne vine din social, dar, în mod paradoxal, nici nu vom reuşi să ne ridicăm la nivelul intenţiilor pe care ni le formulasem de dimineaţă. Sextilul lui Venus cu Lilith împlinit azi ne face să fugim de viaţa intimă, dacă până acum aceasta a fost prioritară în dimensiunea propriei existenţe, sau de cea socială, dacă asta ne-a preocupat de la începutul anului până acum. A fugi de răspundere, a integra în propria existenţă idei eronate, greşeli, atitudini menţinute apoi cu o hiperindulgenţă ne va duce în mod indubitabil la dezvoltarea unui sistem mental coroziv.
Prietenia dintre cele doua aminteşte pasionaţilor de ezoterism că viaţa are multiple forme de manifestare, multe dintre ele nefiindu-ne utile, dacă privim spre vârful muntelui, iar altele chiar periculoase dacă alegem să ne trăim viaţa în reguli morale solide, în verticalitate. Azi nu avem parte de curaj, dar el va fi simulat chimic, anaerob, într-un plan ascuns, care nu-i permite omului să fie liber şi care va reuşi în timp să-l facă să-şi plătească scump distracţia de acum.
Având parte de o zi dificilă, dar nu de una care să exceleze la acest capitol, recomandarea lui 17 ianuarie vine spre a ne da curs invitaţie lui Stephan Arroyo spre a ne apropia de experienţa interioară, cea pe care mulţi practicanţi guralivi de astrologie o trec uşor cu vederea – „cei mai mulţi astrologi sunt în continuare preocupaţi de mediu şi de situaţia exterioară, mai curând decât de experienţa interioară a individului”, adică de a fi în profunzimea fiinţei pentru a înţelege tentaţia zilei şi a-i găsi un loc adecvat.

Miercuri, 18 ianuarie
Pe ultimul segment al zodiei Scorpion, Luna ne duce într-o zonă a emoţiilor puternice, multe dintre ele având azi şi repercusiuni medicale, plăcute, până în preajma orei 18,00. Trecerea Lunii în Săgetător spre seară acestei zile ne aduce o nouă dimensiune a forţei spirituale, un nou elan spre a gândi şi reanaliza ceea ce ni s-a întâmplat în prima parte a zilei, existând riscul ca această selecţie să fie prea sever inserată, iar alegerile să nu fie abonate cu diplomaţie şi nici cu o înţelegere adecvată.
Noaptea de marţi spre miercuri ne va oferi mai puţină energie, mai multă agitaţie, iar efectul va fi o stare de veghe menţinută mai mult timp decât trebuie. Vigoarea pe care o vom avea de dimineaţă, prin sextilul Lună-Marte va fi aşadar artificială, susţinută nu pe o forţă reală, ci pe motivaţie, ambiţie sau un nerv care ne duce în punctul în care să ne consumăm până la ultima picătură într-o muzică agresivă, încărcată, aşa cum lesne se poate observa, într-o uşoară teamă de a pierde ceva important. Fiind lipsiţi de energia necesară, mesajul care ne vine din partea simţurilor este unul confuz, incomplet şi care, atunci când este promotorul unor informaţii referitoare la evenimente publice, va răspândi şi mai mult confuzie.
Mulţi se vor izola într-o lume paralelă, în care puţinul să fie de fapt întregul necesar, însă afectarea sistemului excretor, a rinichilor, a intestinului gros, ca depozit al emoţiilor, al reziduurilor afective, face din această zi una stresantă.
Ştiind că Luna în Scorpion (cădere) are darul de a umbla acolo unde nimeni nu îndrăzneşte, de a ne răscoli adâncimile fiinţei din curiozitate, fără a şti să gestionăm ceea ce găsim acolo, puterea care ne motivează pentru asemenea gesturi ne va face suspicioşi faţă de apropiaţi, irascibili, dispuşi să pretindem adâncime în idei, dar incapabili să le urmăm cursul. În felul acesta, devenim creatori de modele false care, la început nefiind periculoase, ajung cu timpul să se menţină în sfera curiozităţii şi să ne acapareze, să ne ofere justificări atât de clare şi logice încât nimic în afara lor să nu aibă viaţă, nimic să nu se mai poată lipi de sufletul unui om aflat în drumul său spre vârful muntelui.
Dar, cu Lună în Scorpion, nu trebuie să vorbim azi doar despre educaţie, moralitate sau despre procese psihice, ci şi de bani, proprietăţi, de obiecte de patrimoniu, despre administrarea unor valori cu scopul de a le impregna pe acestea cu un element personal, cu o aromă personală, cu o amprentă specifică, semn al lui “şi eu am trecut pe aici”. Oricât de ciudat ni se pare acest îndemn, el este alimentat de suspiciune şi cei care sunt obişnuiţi să lucreze cu emoţiile reuşesc să-l îndrume spre o zonă pozitivă, neatentând, direct sau voalat, la nimic din ceea ce nu le-ar putea aparţine. Trecând de la sextilul Lună-Marte, de la imitativă, curaj, dorinţă de acţiune, după o noapte care nu ne-a favorizat odihnă, reculegerea sau sporul, mai ales celor care au program nocturn, la sextilul dintre luminarii, înseamnă a trece de la sărăcie la bogăţie, de la puţin la mult, de la ghinion la şansă, de la o serie de evenimente nefericite cu care începem ziua la o întâlnire cu amicii, la o descindere socială sau personală cu prietenii sau familia fără să ne sustragem impactului din prima zi. Dacă unii îşi vor trata în felul acesta durerile fizice provocate de dimineaţă, alţii vor încerca, fără prea mari sorţi de izbândă, să se vindece de tristeţe, dezamăgire sau incertitudine.
Trecând în Săgetător, Luna ne duce cu gândul la noţiuni, la definiţii, la concepte, la reguli menite să ne justifice echilibrul, binele şi tendinţa de a ne oferi un confort optim. Astfel, sextilul Soarelui cu Junon, abia acum reuşeşte să ne lumineze în privinţa relaţiilor, a impactului pe care îl au cunoştinţele personale în cadrul social, dar mai ales care ne sunt pretenţiile. Sextilul Soare-Junon, pe ultimele ore de tranzit a Lunii prin Scorpionul când a împlinit cu aceasta şi o conjuncţie, ne vorbeşte, în acest caz particular, despre pretenţii, negoţ, schimb, troc, despre o înţelegere la rece făcută în absenţa sentimentelor. Această fuziune între Scorpion şi Săgetător, prin implicarea Lunii, ca patron al Racului, aduce o mare forţă dimensiunii interioare, atât de mare încât, practic, vom fi în totalitate acaparaţi de ambiţie, reacţie, dinamism, disponibilitate, decât de efectul social al acţiunilor. Pasul mare făcut azi, dacă este mai mare decât putem susţine sau duce ne va produce dureri de spate, de genunchi, de coapse, dar şi tulburări în regimul hidric al corpului.
Prin urmare, ziua de 18 ianuarie este una grea, încărcată de efort, complicaţii relaţionale în care ne vom şi trezi cu un deficit energetic important. Încercare a de a depăşi acest impedinent, prin mobilizare interioare, prin folosirea substanţelor care stimulează un fond intern (cafea, ceai) sau care ne trezeşte la realitate, cele ce ţin de o manifestare karmică, ne duc într-o zonă în care trebuie să facem efort. Cei care au cel puţin o planetă în zodia Scorpion pe tema lor vor şti să gestioneze cu eficienţă evenimentele acestei zile şi nu se vor arăta atât de obosiţi, atât de trişti, abătuţi, epuizaţi sau marginalizaţi. Ei vor acţiona prin planeta care ocupă acest semn şi se vor ridica, vor face spectacol, vor căuta să obţină avantaje în detrimentul celor slăbiţi şi neajutoraţi, adică să facă fapte bune pentru ei înşişi. Este, deci, lesne de observat că a face faţă unei asemenea coborâri implică o educaţie, un antrenament, un control sau cel puţin conştiinţa unor situaţii similare prin care să mai fi trecut şi din care să fi înţeles ceva.
Într-o dimensiune comună, 18 ianuarie ne cere să dispunem de resurse, să avem bani în portofel, stomacul plin, sticlă de apă în geantă sau termosul plin cu cafea pentru că are un caracter imprevizibil care nu ne va permite ajustări ulterioare.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne raporta în permanenţă la celălalt, ca în poezia lui Nichita Stănescu “Nu cum sunt eu
nu cum sunt eu sunt eu
Ci cum eşti tu sunt eu
Un fel de tu sunt eu
Pe care nu l-ai mai lăsat să fie eu
pentru că “Mai puternică decât “ideea” celui care are “ideea”, nu poate fi niciodată ideea celui care i-a înţeles “ideea”.” (Nichita Stănescu).

Joi, 19 ianuarie
Până în septembrie, când Capul Dragonului trece în Scorpion, la fiecare trecere a Lunii în Săgetător, adică la fiecare revenire a sa la moralitate şi decenţă, la bucuria de a realiza un schimb de valori, de a comunica şi de a stabili prin aceasta raporturi profunde o deschidere către înţelegerea fiinţei umane, se iniţiază un nou ciclu. Azi Luna şi Capul Dragonului, la 17:52 trec prin conjuncţie şi aduc începutul unui noi ciclu draconitic. Dacă din ciclul lunisolar, ce începe cu conjuncţia Soare-Lună, oamenii se aleg cu o deschidere spre noi tipuri de fapte, spre un nou probatoriu, spre noi dovezi de bună purtare sau spre o nouă serie de evenimente care să le confere mai multă stabilitate şi putere, respectiv o reîmprospătare a gândirii şi forţei personale asemenea primăverii, ciclul draconitic ne introduce într-o dimensiune complexă, cea care, în teoria astrologică, începe cu toamna, adică prin promovarea acelor valori care ţin de suflet şi care pentru a se dezvolta au nevoie de o expresie nouă, de o nouă încercare în a sonda adâncimi şi mai mari ale sufletului, ale stărilor sale, ale gândurilor. Dacă ciclul lunisolar se referă la un destin fizic, cel ce ţine de relaţia Lunii cu Nodurile sale se adresează evoluţiei spirituale, rafinamentului moral, simţului estetic, gustului pentru tot ceea ce implică rezonanţa cu universul interior. În aceste momente nu este atât de important ce iniţiem, cum ne alegem drumul, care este primul pas, primul cuvânt, prima persoană pe care o întâlnim, care este începutul unui demers, ci rezonanţa impusă de primul, de al doilea, de al treilea, de al patrulea gând, de acest lanţ trofic pe care suntem educaţi de această societate de consum să-l ignorăm.
Nu pentru că aşa se întâmplă în general, ci în mod special azi, datorită celor două careuri Lună-Chiron şi Lună-Venus, 19 ianuarie devine o zi de rezonanţă. În felul acesta, observând vibraţia cu care intrăm în acest nod energetic, în acest hiatus, şi care ştim că este uşor dizarmonică, riscăm să ne situăm în postura de emitent. Fiind cu dizarmonia în mână, vitrinele magazinelor spirituale sunt ignorate şi atenţia asupra valorilor lumii înconjurătoare va fi adusă într-un punct în care să observăm împlinirea evenimentelor doar pe secvenţele lor de final. Este, de altfel, neplăcută această situaţie şi mulţi vor considera că invitaţia acestui cadru astral de a ne îndrepta atenţia spre ceea ce ne deranjează cel mai mult aduce o greutate în plus zilei. Nu, categoric nu! Este, cei drept, elementul cel mai dificil al zilei care dă faptei, gândului, gestului, atitudinii o greutate aparte, însă derularea lor, prin acest mijloc, va uşura percepţia lumii şi înţelegerea ei, echilibrând structura emoţională şi oferindu-i acesteia un anume confort.
Deşi aproape imperceptibilă dinamica socială, cea impusă de menţinerea sau diminuarea dizarmoniei de azi, în contextul anului 2012, ca an al extremelor, valorile individuale iniţiază în ciclul tendinţa de co-creaţiei, adică aceea de a deveni parte într-un proces pe care nu l-am iniţiat, dar de care ne-am apropiat prin ceea ce ziua de azi a predispus: rezonanţa.
Co-creaţia este o un element nou vehiculat în mediile spirituale ca element care se va interpune în dimensiunea spirituală a acestui an ca un factor de coagulare. Dacă vrei să fii în Lumină, dacă vrei să fii purtătorul unui mesaj, să schimbi ceva în propria existenţă, să te purifici, să laşi în urma importanţă de sine sau falsele valori, este important să te laşi integrat în procesul de co-creaţie.
Dimensiunea laică a acestei zile ne va aduce un uşor stres, un disconfort în ceea ce privesc relaţiile personale, seriozitatea faţă de muncă, aprecierea unui efort, influenţând considerabil rezultatul unei decizii, a unei sancţiuni, rezultatul unui demers, fie el juridic, administrativ sau pur şi simplu unul ce nu are un cadru oficial. În acest caz, careul pe care Soarele îl face cu Saturn şi care a fost activ de la începutul acestei săptămânii ne confirmă acum că inhibiţiile pe care le tot traversăm de luni de zile, nodul din gât, ezitarea, teama, indecizia sau un anume complex de inferioritate ne face să ne lezăm demersul în care suntem implicaţi, să schimbăm o impresie pozitivă, să intrăm într-un câmp al acuzaţiilor gratuite şi, pe acest fond, reacţiile să nu ne fie tocmai potrivite. A avea mulţi prieteni, a fi înconjuraţi azi de o multitudine de fiinţe, grupate la rândul lor pe interese, nivele sociale sau idealuri, ne oferă tot atâtea motive de dizarmonie. Fără a dezvolta o acceptare adecvată evenimentelor sociale, orice umbră de revoltă atrage din anturaj o dizarmonie şi mai mare, o formă de agresiune, care duce la devitalizare, slăbirea rezistenţei la efort, conflict deschis, teama de a vorbi în public, de a riposta prin argument. Cel care traversează azi momente intense de stres, nervozitate, dispreţ, invidie şi care, sub îndemnul iniţierii ciclului draconitic prin conjuncţie Luna – Capul Dragonului, se va preocupa de această reacţie, de acest impuls, de această formă de agresiune, va depăşi careul Soare-Saturn şi va alege, pentru următoarele trei zile, o altă dimensiune a acţiunii publice, o altă implicare comunitară prin schimbarea tensiunii cu înţelegerea. Ceea ce va reuşi acela care nu va întreţine dizarmonia va fi legat de o manifestare stranie, neobişnuită, de pendulare între stări extreme, de la bucurie, la tristeţe, de la entuziasm, la plâns, care permite fiinţei să se desprindă de cele mai lipicioase toxine energetice, de cele mai corect justificate stresuri pe care le poate crea fiinţa umană.
Prin urmare, ziua de 19 ianuarie este cu mult mai importantă şi mai amplă decât se poate sugera într-o analiză sumară, cea prezentată aici. Ea ne duce într-o zonă a elevării spirituale, nu prin impunere, ci prin afişare, informare care să ne confere o stare de confort interior ce până acum am văzut-o la practicanţii avansaţi şi la care, cei mai mulţi, nu pot spera fără o practică asiduă. Ideea de co-creaţie, cea lansată în comunităţile spirituale din întreaga lume, devine, prin valenţele unui an al extremelor, un element de salvare, o scânteie pe care practicantul o aprinde pentru a-şi vedea mai bine curăţenia peşterii sale, adâncimea tunelului de lumină sau de întuneric în care trăieşte şi sinceritatea gândurilor. A respira implică a înţelege, iar a înţelege implică a fi în Tot. Nu este nevoie de cuvinte pentru a trăi aşa ceva, nu este necesar să dezvoltăm scheme cu paşi clar delimitaţi, atât timp cât matricea noastră informaţională, indiferent că suntem avansaţi sau începători, ne permite acum să participăm la procesul de Co-creaţie. Refuzul acestei direcţii, adică negaţia dorinţei interioare de a face un gest frumos, de a ierta, împotriva convingerilor atât de temeinic justificate, ne accentuează acea rigiditate care să ne ducă spre autonomie. Din punct de vedere laic, autonomia debutează prin accente antisociale, în care reproşul este confundat cu critica, iar priceperea cu autosuficienţa. Finalul acestui proces penibil aduce fiinţa umană în pragul unei decizii categorice: decade sau se ridică.
Este practic imposibil de stabilit într-o analiză generală care sunt etapele ce se vor parcurge în ambele tipuri de decizii, însă se poate stabili că deviaţia nu va fi o necunoscută a acestei zile, ci o tentaţie care se va manifesta în faţa celui slab, fără să se observe că, în secunda imediat următoare, rolurile se schimbă, cel slab trece într-un nou registru, iar situaţia îl va avantaja doar printr-o misterioasă rezonanţă care acţiona deja în background. Noi, pentru că studiem astrologia, ştim din timp ce există în fundal şi putem să folosim scheme prestabilite, un îndemn al lui Saturn în această zi, pentru a ne arăta pregătiţi în faţa a ceea ce nu vedem în mod direct.
Recomandarea pentru această zi este un îndemn pe care Lucian Blaga ni-l lansează în poezia “Vreau să joc!”:
O, vreau să joc, cum niciodată n-am jucat!
Să nu se simtă Dumnezeu
În mine
Un rob în temniţă – încătuşat.
Pământule, dă-mi aripi:
Săgeată vreau să fiu, să spintec
Nemărginirea,
Să nu mai văd în preajmă decât cer,
Deasupra cer,
Şi cer sub mine –
Şi-aprins în valuri de lumină
Să joc
Străfulgerat de-avânturi nemaipomenite
Ca să răsufle liber Dumnezeu în mine,
Să nu cârtească:
„Sunt rob în temniţă!” (Lucian Blaga)

Vineri, 20 ianuarie
Azi Soarele va fi pe ultimul grad al zodiei Capricorn şi ne va introduce într-o atmosferă a responsabilităţii, a grijilor nejustificate, a tensiunii în relaţiile personale. Nu este nouă această stare în ceea ce priveşte disconfortul personal, însă este noua dimensiunea socială în care se va manifesta. Gândindu-ne că zodia Capricorn indică în tema fiecăruia nevoia de amplitudine, ambiţie şi realizarea personală, responsabilităţile sociale devin apanajul unor ambiţii cărora nu le mai putem ţine în frâu. Se invocă aici ideea de deviere, abandonarea unor proceduri, ceea ce în anumite situaţii nu constituie chiar un impediment.
În ciuda faptul că zodia Capricorn este renumită în întreg zodiacul pentru caracterul ei taciturn, pentru uşurinţa cu care sugruma limbajul sau îl simplifică, indicând-i Zenul ca trăsătură definitorie, superioară, sextilul pe care Venus şi Pluton îl împlinesc azi, cu Pluton în Capricorn, va aduce zilei o bucurie în a da curs acestor inversiuni şi descinderi, o fascinaţie pentru a finaliza un demers, pentru a-l încheia sau pur şi simplu pentru a-i pune capăt în mod arbitrar. Este, ce-i drept, un paradox, şi elementul constrângere va acţiona ca un minus al minusului, ca o negaţie a negaţiei pentru a ne elibera de condiţionările pe care nu le mai putem duce.
Multora, această sfidare a regulilor, tocmai pentru că se situează la baza existenţei individuale, poate constitui un prilej de a jeli după o persoană, chiar dacă despărţirea înseamnă mai mult timp pentru sine, iar nostalgia faţă de trecut şansa acumulării de cunoştinţe pentru evoluţia personală. Această idee de despărţire va debuta însă brusc prin careul Luna-Marte în mijlocul zilei care şi aceasta va funcţiona pe principiul inversiunii avertizând în privinţa unor pericole şi mai mari. Asta se întâmplă pentru că în relaţiile negative Luna-Marte forţa lunară este arsă de agresivitatea marţiană. În Fecioară peregrinarea lui Marte nu este atât de agresivă cum este căderea Lunii în Scorpion, ori inversând priorităţile şi făcând răul mai mic sau chiar binele să fie un rău şi mai mare decât răul, contextul acestei zile ne introduce într-o dimensiune a complicaţiilor de natură relaţională. Judecata va fi afectată azim atât în modul cum analizăm, cât şi pe cel prin care percepem implicarea socială a celor din jur. Cu alte cuvinte, ajungem să avem ceva cu toată lumea, în special cu cei care se află în postura socială de a ne servi. Că sunt vânzători la un magazin sau funcţionari la un ghişeu, toate aceste persoane sunt lezate pe segmentul social de un mod distorsionat de a gândi. Aceste proiecţii au menirea de a detensiona o anume zonă socială, deci se declanşează cu bune intenţii, dar vor reuşi să încarce alte zone producând astfel o deplasare a problemei, nu şi o soluţionare a ei.
Dacă din negaţia negaţiei înţelegem că ziua ar putea fi benefică, abia în mijlocul ei când ne confruntăm cu această deplasarea a părerilor, cu această agresare în zonă tampon, pe stradă, în mijloacele de transport în comun, în taxi, în restaurant sau în parcuri vom realiza că se întâmplă ceva, că votul şi părerile oamenilor sunt minimizate şi că se naşte un nou fenomen social, cel al gloatei. Dacă mulţi, iniţial, vor considera că nici gloata nu reprezintă un fenomen social nou, atunci ar trebuie să aştepte până spre seară acestei zile când Luna, pe ultimul segment al zodiei Săgetător, va deveni focar în triunghiul minor ridicat împreună cu Saturn şi Neptun. Cu toate că deja am intrat în Vărsător şi dorinţa de libertate va fi puternic inserată în multe dintre acţiunile pe care le săvârşim, atât Neptun, cât şi Saturn, vor aduce, prin cele doua sextile împlinite cu Luna, idei noi, elemente şi soluţii novatoare. Gloata, adică masa de oameni ce se manifestă haotic ori vulgar, cu aceste elemente novatoare inserate prin aprigă dorinţă de a atinge punctul cel mai înalt al demersului, aşa cum înţelegem din tranzitul prin Săgetător al Lunii, va aduce zilei o notă originală, stranie, greu de controlat, dar uşor de citit în timpul derulării prin cele două direcţii absolut speciale: ambiţia şi dorinţa de a ne elibera de tensiune.
Fundalul acestor direcţii ne va veni din combinaţia interesantă dată de Lună pe final de Săgetător cu Soarele abia intrat în Vărsător, oferindu-ne clipe inedite spre seară, reacţii asupra cărora mulţi vor avea un control slab. Nu se poate vorbi de instinct, ci de o nevoie de a ne depăşi limitele, observată în alt mod dimineaţa, mai aproape de limită, prin perceperea constrângerii, obstrucţiunii cu o intensitate direct proporţională cu nevoia de a o elimina, însă acum ne vor apropia mai mult de dorinţa de a fi liberi din plăcere.
Prin urmare, în ciuda a ceea ce putem şti din manualele de astrologie că ne pot aduce Soarele pe gradul anaretic din Capricorn şi sextilul Venus-Pluton, direcţia specială a zilei de 20 ianuarie ne va face să credem că este una dintre cele mai neobişnuit zile din luna ianuarie. Pornind de la evenimentele banale, că mergem la magazin să cumpărăm ceva sau ne adresăm unui alt funcţionar pentru a ne rezolva o problemă toate aceste elemente de comportament ne duc spre a ne desprinde de o tensiune, de a lupta împotriva programului de lucru, a stresului, a slujbei prost plătite sau a muncii în condiţii improprii, ori a descărcării nemulţumirilor faţă de stat în capul unui funcţionar care, săracul, nu are nicio vină în privinţa asta.
Între haosul căruia trebuie să-i facem faţă şi agitaţia care ne-o provoacă valul de modificări pe spaţiul public ziua de 20 ianuarie este o altă zi care ne oferă un indiciu clar că anul 2012 este un an al extremelor.
Paradoxul, cel de care ne va invada toată ziua, ne va aduce şi azi în faţa unor trăiri confuze, fie că ne bucurăm că toată această tensiune poate însemna sfârşitul unor demersuri, fie că zorii altora noi, încărcate de mai multă speranţă vor apărea. În realitate, nimic solid nu se poate naşte în această zi, ele având doar un puternic impact afectiv, tulburând instinctul şi zăpăcindu-ne senzorii.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne depărta de banal, chiar dacă elementul complicat al acestei zile poate fi şi periculos. Ceea ce ne oferă ziua de 20 ianuarie ne poate duce spre o aventură a conştiinţei, dacă ne lăsăm cuprinşi de spectaculos, neobişnuit.

Sâmbătă, 21 ianuarie
Trecând în Capricorn, Luna ne lansează un avertismet faţă de alimentaţie. Mulţi nu sunt preocupaţi deloc de calitatea a ceea ce consumă, ci doar de gust, de cât de colorate sunt alimentele, cât de dulci sau cât de pufoase. Ne dezvoltăm cu aceste concepţii eronate despre hrană şi ajungem să respingem, instinctiv, alimentele care nu se conformează acestui standard.
Luna în Capricorn ne apropie mult de sare, de virtuţile sale terapeutice, modulând vibraţia personală pentru a o face cât mai potrivită şi a o asimila în mod echilibrat. Necesarul zilnic de sare diferă de la o vârstă la alta. Un adult are nevoie de 6-7 g de sare pe zi (echivalentul unei linguriţe rase), copii de doar jumătate din această cantitate. Dacă ne gândim ca în general semipreparatele conţin între 2 şi 6 g de sare la 100 g de produs, înţelegem cât de puţine asemenea produse trebuie să consumăm pentru a nu ne expune la excesul de sare. Excesul de sare contribuie la creşterea tensiunii arteriale la unele persoane: atât la cei care suferă deja de această afecţiune, cât şi la cei predispuşi (persoane peste 40 de ani, supraponderale şi cu antecedente familiale de hipertensiune). Sarea este implicată şi în apariţia altor boli cardiovasculare şi a osteoporozei. Pe timpul verii, ceea ce nu este cazul acum, este important să nu suprimăm consumul de sare, deoarece, datorită căldurii, prin transpiraţie au loc pierderi de sare care pot conduce la o carenţa sodată. Aceasta se manifestă prin crampe musculare, insomnie, deshidratare chiar pierderi de cunoştinţă. Anumite boli, în special cele renale, antrenează un dezechilibru al sodiului în sânge şi grave tulburări metabolice.
Cei care obişnuiesc deja să o consume în exces nu trebuie să arunce solniţa la gunoi, ci doar să urmărească atent aportul zilnic de sare pentru a observa dacă nu cumva disfuncţii puse pe seama stresului, alimentaţiei deficitară, bolilor moştenite, îmbătrânire, nu vin de fapt de la excesul sau carenţa de sare.
Spre exemplu pâinea conţine 2,5-2,7 g sare/bagheta de 350 g, brânza conţine 0,6-1,4 g/100 g, un hamburger 0,5- 0,7 g/burger de 250 g; supa instant: 8-11 g/100 ml; mezelurile 0,9- 2 g/100 g, cereale: 1-1,1 g/100 g, conserve: 2-3 g/cutie. Dacă o carenţă de sare se poate ajusta simplu prin suplimentarea cantităţii, în cazul excesului măsurile sunt uşor neplăcute pentru că nimic nu dă gust mâncării mai bine decât sarea. Se poate însă apela la arome de usturoi sau ceapă, la folosire, pentru compensare, a alimentelor bogate în potasiu (salată verde, cartofii, bananele, soia, caisele, avocado, iaurtul, sucul de prune, fasolea uscată, mazărea) sau alegerea modului de a găti sub aburi.
21 ianuarie nu ne îndeamnă însă atât de mult la controlul sării din organism, cât la folosirea virtuţilor ei terapeutice. Băile cu soluţie salină sunt azi binefăcătoare, fie că sunt folosite prin spălături ale cavităţii bucale, fie ale nasului, fie că se folosesc sub formă de inhalaţii cu aer salin ce au menirea de a ne întări sistemul imunitar şi, în plan psihic, de a ne îmbunătăţi abilitatea de a împărtăşi sentimentele, de a le comunica aşa cum sunt, fără a le polua de vină, îndoială, suspiciune sau ură. Nevoia de sare, azi, devine nevoia de purificare şi pace şi nu doar folosirea ei în terapia salină este indicată, ci şi în cea magică. Oamenii de la ţară obişnuiau să arunce câteva fire de sare peste piperul scăpat pe jos. În mod simbolic, sarea, patronată de Lună, avea să tempereze tendinţa spre dezechilibru, ceartă şi dispută ce ar putea veni din partea războinicului Marte, cel care guvernează piperul.
La capitolul evenimente, cele şase aspecte pe care Luna le va împlini azi cu Uranus (careu), Jupiter (trigon), Chiron (sextil), Lilith (trigon), Pluton (conjuncţie) şi Venus (sextil) va fi un adevărat paradis al determinării şi acţiunilor atât în sfera personală, cât şi în cea publică.
Dacă zilele anterioare am dat dovadă de o lipsă de control, de o înclinaţie spre a munci haotic, de a culege roadele unor acţiuni imediate şi a desconsidera ceea ce s-a înfăptuit prin efort colectiv, dinamica socială de azi tinde să se grupeze spre acele evenimente care să nu ne poată susţine idealul amplu, cel pe care îl avem înscris ca informaţie în codul genetic şi atunci vom fi tentaţi să ne inventăm unul în care să credem cu tărie. Suntem pe ultimele zile ale ciclului lunar şi ceea ce partitura socială ne îndeamnă să abandonăm va lua azi înfăţişări complexe: ideal, plictiseală, oboseala suprasolicitare sau saturaţie. Organismul, de asemenea, va da din nou semne suspecte de epuizare, tocmai pentru că Vărsătorul, prin intermediul Soarelui, va face apel la un depozit de calciu şi magneziu pe care corpul nu-l are aşa cum îi este cerut. În felul acesta, lucrăm în salturi, nu mai rezistăm la efort sau ne vom confrunta cu dureri oculare, de spate, ori tulburări de ritm cardiac.
Cei care doresc să lucreze asupra acestui aspect şi nu se mulţumesc doar să le constate, vor prefera azi procedeele de curăţare a sângelui, de la curele interne, cu infuzii de frunze de mentă, frunze de urzică, frunze de mesteacăn, rădăcină şi frunze de păpădie, floare de hibiscus, la tehnici energetice de reiki sau meditaţie, până la tehnici mai puţin folosite cum ar fi flebotomia sau terapia paliativă.
Prin urmare, 21 ianuarie se înscrie în linia zilelor care ne avertizează în privinţa sănătăţii, a echilibrului dintre anabolism şi catabolism, dar şi asupra nivelului la care se situează rezervele pe care le deţine corpul. Fiind în scădere, dar pe ultimul segment, Luna acutizează scăderea în greutate prin diminuarea poftei de mâncare şi prin consumul rezervelor pentru procese interne de reparare sau vindecare. În felul acesta, orice activitate care ne solicita, fie şi numai puţin, ne provoacă o uşoară somnolenţă pentru că procesele interne cele specializate în reglare sunt acum în alertă şi ne acaparează o parte din energie.
Cei care sunt familiarizaţi cu aceste situaţii, care ştiu cum se produce vindecarea organismului vor înţelege că exilul Lunii în Capricorn, ca principal animator al acestor procese, va indica durerea ca avertisment, dezechilibrul ca semnal de alarmă, nu să confere o stare de bine sau de confortul. Terapeutul va şti să citească, astfel care sunt semnele de boala şi care sunt cele de vindecare şi va reuşi să discearnă grâul de neghina şi să-i ajute pe toţi cei cu care intră în contact.
Pe sectorul public, tandemul boală – sănătate va impune o conduită specială. Discursul va fi uşor sărăcăcios pentru că mesajul rămâne undeva într-un for interior şi refuza să iasă. În felul acesta, vom încerca să compensăm prin nonverbal acest deficit de limbaj, ducând relaţiile sociale într-un punct destul de complicat şi… păgubos.
Recomandarea pentru această zi este o invitaţie la vipassana, adică la a vedea lucrurile aşa cum sunt în realitate.

Duminică, 22 ianuarie
Ultima zi a săptămânii ne aduce o sinteză interesantă a întregii săptămâni, manifestată într-un mod personal, energic, atât în sensul pozitiv, cât şi în cel neagresiv prin faptul că va împlini, la o diferenţă de câteva ore, sextilul Soare-Uranus şi respectiv careul Soare-Jupiter.
Între libertate şi constrângere, între curajul de a spune adevărul, de a-l promova prin orice mijloc, de a ne ridica deasupra condiţiei obişnuite, şi disconfortul generat de evenimentele sociale, sinteza săptămânii ne va aduce elemente noi în zona relaţiilor personale, şubrezite de luni până joi sau întărite în ultimele trei zile, ori în ceea ce priveşte relaţia cu propriul corp, cu propria minte, cu propriul suflet pe care îl vedem trecut printr-o sită deasă. Dacă în plan social îndoiala ce ne este adresată poate găsi o explicaţie, faptul că azi, într-un paradox straniu, ne îndoim de propriile talente şi calităţi este un fapt cât se poate de real. Întreaga săptămână ne-a solicitat şi ne-a oferit o mare varietate de confirmări, o mare varietate de sugestii, propuneri, aprecieri, pe care acum nu reuşim să le încadrăm corect. Dacă unii au beneficiat de norocul de a le fi fost încadrate toate acestea chiar în momentul în care s-au consumat, cei care au aşteptat ca anturajul să-i ajute să le rezolve problema primesc acum din jur un feedback negativ, fie prin aprecieri negative cu titlul sintetic (“Ţi-am spus toată săptămâna că nu eşti în stare!”, “Se chinuie de o săptămână şi tot nu reuşeşte”), fie ca ignorare a acestora care, din nefericire, vor durea la fel de tare.
Sextilul Soarelui cu Uranus este un factor de creştere şi elevare, de stimulare a independenţei, de descoperirea a lumii, a realităţii prin efort propriu şi de autoritate în a promova toate acestea. Aspectul poate favoriza creaţia artistică, originalitatea, schimbul de idei, interculturalitatea, însă toate acestea promovate, nu prin linişte şi eleganţă, ci prin risc, unul prea mare pentru a nu se solda cu şicane ori neplăceri. Celor cu funcţie şi demnitate socială, care au lucrat în ultimele două luni pentru construirea unei imagini sociale benefice, ziua de 22 ianuarie le aduce o lovitură dură, o confirmare negativă asupra faptului că ori au obosit încercând să răstoarne direcţia spre care se deplasează universul, ori nu sunt suficient de pregătiţi să facă acum un efort atât de mare.
Se prevede o dinamică socială amplă şi periculoasă, pentru că Luna din Capricorn va duce în mijlocul zile o conjuncţie cu Mercur şi deci o prea mare focalizare pe complicaţii relaţionale îndreptându-ne atenţia mai mult spre dramă, decât spre persoanele cu care interacţionăm, mai mult spre a cita din operele altora, decât de a le trece recomandările prin filtrul propriu şi apoi de a le exprima.
În felul acesta putem să numim ultima zi a săptămânii o zi a “culegerii de texte” pentru că ea se va structura, în funcţie de orientarea fiecărei zile din această săptămână, asimilarea unei puteri sau implicarea în înţelegere sau iubire.
„Toată lumea are ceva de spus despre femei, bărbaţi, poliţişti, asasini. Noi generalizăm pornind de la propria noastră experienţă, de la ceea ce ne convine, de la ceea ce putem înţelege cu slabele mijloace ale reţelelor noastre de neuroni şi în funcţie de perspectiva viziunii noastre. Este o înlesnire care ne permite să gândim rapid, să emitem judecăţi şi să ne poziţionăm. Dar asta nu are valoare în sine, sunt doar nişte semnale, nişte steguleţe pe care le flutură fiecare. Şi toată lumea apără adevărul avantajelor sale, ale sexului său, ale averii sale.” Martin Page, “M-am hotărât să devin prost”
Prin urmare, ultima zi a săptămânii ne aduce în faţă o problemă de conduită. Ceea ce ni se sintetizează, ceea ce ne este înfăţişat devine dureros sau fad, penibil sau îmbucurător, dar fără o implicare personală totul se poate risipi în van, toată experienţa întregii săptămâni ni se poate duce de izbelişte, fără să ne poată fi de folos în vreun fel ceea ce am trăit. Mulţi se vor declara azi obosiţi, plictisiţi, nemulţumiţi de ceea ce viaţa le afişează dinainte, însă foarte puţini dintre aceştia îşi vor aminti de recomandarea zilei de ieri, de a ne strădui să percepem realitatea aşa cum este ea. Din nou este invocat efortul personal, din nou sunt aduse în discuţie patrimoniul personal, schemele de gândire, cele pe care ni le-am construit în profunzime sau în superficialitate, cele prin care vedem şi le analizăm lumea şi viaţa, şi atunci când suntem în faţa unor situaţii importante, dar şi atunci când parcurgem situaţii banale. Dacă aceste demersuri nu ne duc spre a percepe o esenţă, spre a ne destinde în bunătate, chiar dacă asta înseamnă a munci mult sau a îndura o mare suferinţă pentru a ne rafina structura şi a o desprinde de vulgar şi penibil, puterea scade în intensitate şi energia cu care am fost înzestraţi aici în această lume se disipă treptat. Pentru acest neajuns nu este vinovat Dumnezeu, vecinul de deasupra nici cel de peste stradă, nu este vinovat nimeni în afara ta. Tu, pentru ceea ce ţi se întâmplă, eşti singurul vinovat şi dacă prin tandemul sextil Soare-Uranus (deschidere) versus careu Soare-Jupiter (constrângere) rigiditatea falsei înţelegeri se macină asemenea solului care devine în timp nisip fin, atunci înseamnă că poţi atinge cu gândul Lumina subtilă sau acea înţelepciune socială care derivă din “Nimic din ceea ce faci nu este important, dar este important pentru că faci” (Gandhi)” care reprezintă, de fapt, şi recomandarea ori invitaţia acestei zile.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.