10 – 16 septembrie 2018

10 – 16 septembrie 2018 este săptămâna segregării unui ideal simplu, a interesului crescut față de o provocare și a conduitelor adaptative prin care sunt evitate pericole mari. Dacă, urmărind unghiurile care sunt repartizate în cele șapte zile ale săptămânii și vom considera că tot ceea ce avem de parcurs acum este mai simplu decât în săptămânile anterioare, vom vedea că ne înșelăm. Marte își va încheia tranzitul sau prin zodia Capricorn și va intra pe Vărsător pe 11 septembrie, apoi pe 12 septembrie se va împlini sextilul Jupiter-Pluton, ultimul din seria celor trei programate a se consuma pe faza descendentă a ciclului inspirației, dar și alte unghiuri la care participă planetele individuale Mercur, Venus, Marte cu planete ce au o deplasare lentă sau cu Axa Dragonului. Selectarea unui ideal simplu reprezintă o dovadă de maturitate pentru că nu tot ceea ce se întâmplă de-a lungul acestei săptămâni este important. Nu totul merită atenție. Nu tot ceea ce strigă mai tare trebuie să fie urmărit. Simplificarea este cheia universală, elementul care ne ajută să ne detașăm de tot ceea ce ne compromite, poate chiar de greșelile personale, indiferent că vrem să ne ascundem ori că vrem să scăpăm de ele. În egală măsură, deviza generală a acestei săptămâni ne vorbește despre interesul crescut față de o provocare. Ceea ce nu poate fi redus la nivelul unui ideal simplu se transformă într-o mare provocare care ne va duce spre mari pericole. Soluția la toate aceste probleme complicate este dată de interesul pentru adaptare. Nu pentru că, în general, este bine să ne adaptăm, ci pentru că acum conduitele adaptative, adică acel comportament care ne ajută să fim flexibili la momentul potrivit, sunt cele care ne scot din multe încurcături.
Din capul locului, trecerea lui Marte pe zodia Vărsător va avea asupra acestei săptămâni un impact aparte. Această nouă poziție vine cu dorința de a ne exprima liber, însă trebuie să vină și cu responsabilitatea de a avea ceea ce transmite. În absența unui conținut bun, săptămâna se transformă într-un fiasco, într-una de tristă amintire pentru ceea ce va însemna următoarea perioadă până la sfârșitul acestui an. Sunt multe unghiuri care ne vor îndemna să explorăm de-a lungul acestei săptămâni greșelile personale, sunt multe ipostaze astrale care vor scoate în evidență latura conflictuală a omului modern. Scopul pentru care trece prin acest filtru nu este acela de a valida toate aceste tensiuni, ci de a vedea dacă suntem în stare să identificăm idealul simplu și dacă putem, prin apelul la conduitele adaptative, să îl protejăm.
Recomandarea pentru această săptămână este aceea de a alege să facem câte o faptă bună în fiecare zi. Faptele bune se fac nu doar prin mișcarea corpului fizic, ci și prin mișcări ale celorlalte corpuri, subtile, prin mișcări ale sufletului, ale gândirii.

Deviație de la un traseu ambițios. Mimetism. Ecou frumos. Boala ne reglează gândurile. Ascultăm de exemplele celorlalți. Mintea este împrăștiată, dar nu strică nimic. Severitate. Secret împărtășit cui nu trebuie. Muțenie. Acord schimbat. Oboseală prin repetarea unor acțiuni. Nevoie de a perfecta un acord. Explicații fără rost. Distanță.

Luna va parcurge acum ultimul sector al zodiei Fecioară urmând ca, spre seară, să treacă pe zodia Balanță și să participe la împlinirea unui careu în T pe semne cardinale având planeta Saturn drept focar. Înainte de a se împlini această configurație, Luna va desena pe cer o piramidă de pământ împreună cu Marte (cel care va trece mâine pe zodia Vărsător) și cu Junon. Trecerea de la piramidă de pământ la careu în T pe semne cardinale va fi percepută ca o cădere în gol. Abilitățile, puterile, deschiderile ce ne vin din partea piramidei de pământ se vor menține, dar relațiile proaste care vor fi active în a doua parte a zilei nu vor permite acestor calități speciale să se exprime atât de ușor, ci doar prin efort, prin ajutor venit din partea celorlalți, prin acceptarea opiniilor celorlalți, nu pentru că acestea ar fi impuse, ci pentru că numai în felul acesta se poate evada acum din egoismul caustic care ne va da bătăi de cap toată săptămâna. Nu doar pentru că se trece de la o piramidă de pământ la un careu în T pe semne cardinale, ci și simplul tranzit al Lunii de pe zodia Fecioară pe zodia Balanță, ne aduce în fața unor situații pe care trebuie să le rezolvăm rapid, dar nu oricum, ci prin a renunța la încrâncenarea cu care ne țineam strâns în brațe propriile opinii. Pentru unii această modificare de vibrația poate însemna și separarea, pentru o perioadă, de grup ori adoptarea unei atitudini care să lase această impresie a despărțirii temporare. Elementele astrale sunt acum împrăștiate peste tot zodiacul, ceea ce înseamnă că ne aflăm în fața unor oportunități variate, diverse, dar ne lipsește capacitatea de concentrare pe un ideal care trebuie împlinit repede și simplu. De aceea, avem nevoie să luăm în considerare faptul că binele care ne vine din partea piramidei de pământ, cel care zidește, construiește, consolidează, are nevoie de un înțelept pentru a fi promovat, pentru a fi văzut, pentru a-l face mai trainic, adică este nevoie de intervenția lui Chiron. Din fericire, opoziția sa cu Luna se va împlini în faza asta de maximum când Luna se va afla pe Balanță, ceea ce va face ca aceste idei, ca puterea exemplului, ca aceste daruri minunate să fie mai ușor primite. Dar, câteodată, nici măcar zodia Balanță nu-i poate face pe unii să fie atât de flexibili. Pentru aceștia ziua va fi marcată de severitate, vor strânge din dinți și vor dori să se arate puternici prin încrâncenare. De partea cealaltă, vor urmări să umple acest gol prin activități care altădată ar fi îmbunătățit substanțial confortul, dar acum sunt doar o pierdere de vreme.
Prin urmare, prima zi a săptămânii ne încearcă răbdarea. Dacă până acum am învățat să ascultăm și opiniile celorlalți, chiar dacă nu suntem de acord cu ele, înseamnă că suntem deja pregătiți să ne protejăm de nota conflictuală a momentului, de pericolele săptămânii care nu ne vor ocoli nici astăzi. Unii vor alege să se detașeze de toate aceste probleme refuzând să vorbească, să împărtășească, să protejeze. Nu refuzul interacțiunii este soluția acestor probleme, ci continuitatea, dar în absența egoismului, în absența a ceea ce am folosit cu duritate, cu încrâncenare sau cu stoicism. Insatisfacția este cea care ne va complica și mai mult raporturile sociale și tocmai de aceea lucrul cel mai bun pe care am putea să-l facem este să ne ținem departe de această severitate, să privim lucrurile exact așa cum sunt fără a ne teme că, poate, din superficialitate ori ignoranță, am putea să le vedem altfel. Starea de spirit este nestemata ce trebuie protejată acum. Orice rupere bruscă, motivată sau nu, ne duce către acțiuni fără rost, deci către o pierdere de putere. Nu trebuie să uităm că toată ziua Marte se va afla pe ultimul grad al zodiei Capricorn, ceea ce aduce până și pentru omul flexibil riscul de a se considera perfect în duritatea aceasta, în atitudinea sa de neclintit.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu număra faptele bune, de a nu le evalua imediat în funcție de rezultatele pe care credem că le generează, de a nu le cântări în niciun fel. Dacă ne schimbăm optica și considerăm că noi suntem privilegiați pentru că ni se oferă o asemenea deschidere, pentru că avem șansa de a participa la acțiuni atât de frumoase, nu schimbăm doar starea sufletească, ci și modul cum interacționăm.

Severitate. Nevoi noi cer abordări mai vechi. Discuții despre lucruri neobișnuite. Reputație afectată. Interes pentru situații neobișnuite. Putem ieși din regulă. Înșelăciune. Acțiuni îndreptate împotriva celui slab. Creativitatea este mult mai accesibilă. Turnură nefavorabilă a unor situații personale. Nevoie de dreptate. Gândim pentru binele personal. Necazurile sunt înțelese mult mai bine. Un succes devine trainic.

În noaptea de luni spre marți Marte va părăsi zodia Capricorn și va intra pe Vărsător. Apoi, în a doua parte a zilei, Soarele va împlini un sextil cu Jupiter și un trigon cu Pluton. Și Luna participă la această schemă pozitivă prin împlinirea unui sextil cu Capul Dragonului, fără a reuși sa medieze tendința Nodurilor. Tema astrală de acum ne vorbește despre o formă de libertate pentru care mulți nu sunt pregătiți. Săptămânile anterioare au fost dominate de prea multe conflicte, de prea multă tensiune ca momentul acesta de libertate să fie folosit tot ca o armă. Pentru că tranzitul lui Marte prin zodia Vărsător durează două luni (de altfel, peste aceste grade el a mai trecut în primăvară, pe mijlocul lunii mai), vom avea timp în zilele următoare să ne dezmeticim, să ne deschidem mintea, dar și sufletul, pentru a înțelege că cercetarea implică înainte de toate o curiozitate sănătoasă. Această curiozitate este, deopotrivă, și semnul că sunt acum cuprinși de o formă foarte interesantă de creativitate. Lucrurile acestea produc efecte pe termen lung, unele chiar minunate, pentru că Soarele se află acum într-o dispunere foarte bună atât cu Jupiter, cât și cu Pluton. Ceea ce nu se împlinește în dimensiunea personală se poate împlini pe zona publică ca un efect cumulat al muncii în echipă. În cuvinte mai simple, chiar dacă depunem cel mai mare efort pentru ca în intimitate să obținem anumite avantaje, realizările pe care le obținem pe zona publică vor fi privite ca o surpriză, ca o noutate, ca un semn de apreciere care ne va face să ne simțim foarte bine, liberi, curajoși. Astfel, din 11 septembrie vom înțelege mult mai bine deviza săptămânii, cea care se referă la segregarea unui ideal simplu, chiar dacă deocamdată va trebui să mai treacă ceva timp pentru a înțelege și de ce interesul crescut față de o provocare are nevoie de apelul la experiențele mature ale ultimelor săptămâni. Trecerea lui Marte pe zodia Vărsător poate aduce și un moment categoric de graniță. Prin raportare la deviza săptămânii înțelegem că această graniță nu se separa complet de ceea ce-a fost, ba mai mult, trecem pe nivelul următor care, presupunem, este superior celui pe care îl abandonăm, prin maturitate, prin mai multă putere, prin mai multă bunătate. Simplitatea va fi, așadar, cartea de vizită a omului puternic pentru că lucrurile sunt de câteva luni mult prea complicate, iar omul profund și matur știe lucrul acesta și nu va dori să le complice și mai mult prin voință proprie. De aceea, tot ceea ce vom împlini acum, fie că este un element personal sau unul de grup, dacă este obținut prin simplitate devine un succes trainic.
Dacă ar fi să ne referim strict la unghiurile care se împlinesc acum am putea considera că 11 septembrie este o zi a dreptății permisive. Până și adversarii care pierd vor fi de acord că deciziile pe care le-am luat în mod simplu au fost cele mai bune, cele mai puternice și cele mai eficiente. Dar dacă gesturile îndreptate împotriva cuiva nu sunt semne de dreptate, ci abuzuri mascate, vorbim despre pericole mari care sunt dezvăluite, nu evitate, așa cum ne spune deviza generală a acestei săptămâni. Tot de acolo aflăm că evitarea pericolelor este obținută prin comportamente adaptative, adică prin flexibilitate, prin obiectivitate, prin judecată și respect.
Prin urmare, 11 septembrie este o zi a lucrurilor neobișnuite. S-ar putea ca în această zi, în cazul celor conservatori, să nu apară din prima secundă această opinie, adică să considere că aspectul neobișnuit al momentului vine din faptul că nu au toate datele problemei. Vom vedea în zilele următoare că lucrurile acestea care se remarcă acum prin inedit, prin ciudățenii, se vor evidenția și mai mult, ne vor atrage atenția, ne vor consuma din putere. Trecerea lui Marte pe zodia Vărsător este din capul locului semnul nevoii de a ne desprinde de trecut. Cu Soarele pe zodia Fecioară această desprindere trebuie făcută pe baza unei metode, având încuviințare, aprobare, cunoscând toate regulile, înțelegând toate metodele pe care le folosim. Altfel, tot ceea ce ține de zona personală ar putea să iau o turnură nefericită. Pe zona publică lucrurile sunt cumva coordonate de forțe care nu pot fi influențate de ceea ce se întâmpla acum. Relația bună a Soarelui cu Pluton retrograd are acest impact social, susține această conturarea clară a binelui public pe care o greșeală personală nu-l mai poate strica. Nu contează că acest bine social este susținut de o realizare, o funcție, un statut, de anumite privilegii obținute prin certificate, diplome sau alte forme de recunoaștere profesională. Contează ca în zona personală să nu se producă o separare atât de mare încât să ajungem la un moment dat ca întreaga fericire să fie susținută pe această realizare publică. Ceea ce este personal ține de un univers aparte ce are și el nevoie de momente de bucurie, de încântare, de progres. Elementele care vin de pe zodia Vărsător îi pot impune individului această tendință de a evada din ceea ce îl constrânge care un refuz al evoluției, al autocunoașterii. O relație nefericită poate transforma un astfel de om într-un călător care să vadă întreaga planetă, dar care să nu știe aproape nimic despre profunzimea relațiilor sale cu ceilalți, să iubească animalele, nu și oamenii, să devină un colecționar genial de obiecte, dar să fie incapabil să păstreze în memorie momente memorabile ale vieții sale. Cu cât ne străduim mai mult să atenuăm această tendință cu atât mai aproape suntem de comportamentele adaptative prin care sunt evitate pericolele mari.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu ne permite invidia doar pentru că ni se pare că putem invidia fără să avem remușcări ori fără consecințe. Gândul în sine produce efecte care vor sta la pândă și atunci când încrederea nu va mai fi la cote înalte, ca acum, remușcarea ne va cuprinde ca efect a ceea ce am invidiat acum.

Evoluție prin mișcare. Nesiguranță. Invitație la dezacord. Neplăceri cauzate de un cuvânt greșit. Termenii sunt folosiți în mod eronat. Prea multă pasiune. Dorință mare. Situațiile nefavorabile sunt create de ființe conflictuale. Evoluție spirituală obținută prin izolare. Omul puternic observă lipsa de coerență. Vigilență. Patrimoniul nu poate fi împărtășit. Comportament ciudat. Gesturi îndrăznețe. Visul de a zbura este distrus.

Luna va parcurge în această zi ultimul sector de tranzit prin zodia Balanță. Va împlini în noaptea de marți spre miercuri un careu cu Pluton și va trece pe zodia Scorpion abia spre seară. Între timp, Jupiter își va definitiva sextilul cu Pluton, iar Venus opoziția cu Uranus. La scurt timp după ce Luna va intra pe zodia Scorpion, va împlini un careu cu Marte. Toată această ecuație astrală ne vorbește despre lucruri rele ce devin exemple de bune practici, dar nu prin conținutul lor rău, ci prin cum vor fi transformate, schimbate, sublimate. Asta înseamnă că toată ziua ne vom preocupa, ne vom gândi sau vom acționa în consecință, pentru a schimba nota generală, prin a refuza ceea ce ne apasă, pentru a ne bucura, dacă până acum am fost triști, pentru a deveni foarte activi dacă până acum am lenevit invocând o oboseală suspectă, pentru a ne apuca de studiat, dacă până acum am neglijat acest capitol. Relația bună pe care Jupiter o are cu Pluton devine un fel de continuare a relației bune, încă activă, dintre Soare și Jupiter. Aminteam în observațiile inserate zilei anterioare că avem nevoie să acordăm atenție cuvenită acestui confort personal și să nu ne lăsăm păcăliți de binele care există în jur pentru că altfel ne vom obișnui cu fuga de sine. Acel bine personal căruia i-am acordat atenție în ziua anterioară a venit din sextilul Soare-Jupiter. Același bine se continua acum prin relația bună dintre Jupiter și Pluton care este, de altfel, ultimul aspect pe care aceste două planete îl împlinesc pe faza descendentă a ciclului inspirației. Următoarea dispunere dintre aceste planete va fi pe 5 aprilie 2020 când se va iniția un nou ciclu prin conjuncția lor împlinită pe zodia Capricorn. Împlinirea acestei ultime faze a ciclului inspirație îi îndeamnă pe unii să viseze foarte departe, dar nu-i face și prudenți. Dacă se gândesc la echilibrul personal, dacă iau în calcul conflictele personale, dar nu prin explorarea lor, ci prin înțelegerea ori soluționarea acestora, atunci își pot permite să viseze foarte departe fără să strice nimic pentru că a respecta echilibrului personal reprezintă îndeplinirea unei condiții impusă acestei săptămâni, cea a adaptării care ne ajută să evităm un mare pericol.
Este clar că opoziția Venus-Uranus aduce o instabilitate care a fost prezentă și în zilele anterioare. De aceea relația bună dintre Jupiter și Pluton trece peste toate relele momentului, peste toate animozitățile, peste toate gesturile imprudente, oricât de bine sunt ele argumentate. Dacă se întâmplă ca ziua să fie pigmentată cu anumite întâmplări nefericite, este doar rodul unei gândiri dezordonate, elementul care va fi speculat cel mai mult de opoziția Venus-Uranus. Un alt aspect ce vine din partea acestui unghi este cel al înclinațiilor către latura conflictuală a vieții. Dacă până acum am trăit invocând motive de nefericire, acuzându-i pe ceilalți, chiar dacă am făcut-o discret, împlinirea ultimului sextil Jupiter-Pluton din seria celor trei programate pe faza descendentă a ciclului inspirației nu ne va ajuta prea mult. Vom fi mulțumiți că ducem mai departe nota aceasta conflictuală, că nu am cedat și vom considera că acesta este un veritabil semn de evoluție și trebuie respectat. Așa ajung unii oameni să creadă că își duc mai departe un vis îndrăzneț în timp ce, de fapt, nu fac decât să se adâncească și mai mult în viciu. Ca de multe ori în analizele pe care le facem aici, soluția este foarte simplă. Avem nevoie să ne ocupăm înainte de toate de noi înșine, de propriul echilibru, pentru a putea recunoaște momentele sociale speciale când să intervenim ca un pansament, să vindecăm o problemă socială cu propria sănătate, prin gândurile bune pe care le avem, prin propriul exemplu. Avem nevoie să descoperim că trăim ca o grădină frumoasă, nu ca zidul care o împrejmuiește.
Prin urmare, 12 septembrie este o zi a vigilenței. Cel care este atent va putea să înțeleagă de ce conflicte mai vechi se escaladează acum foarte ușor, de ce soluțiile minunate asupra cărora au muncit foarte mult primesc acum răspunsuri frumoase din partea oamenilor care păreau până nu demult simpli spectatori. Răspunsul este foarte simplu. Primim o răsplată pe măsura implicării. Cel care în ultimele luni s-a străduit să facă un tunel prin munte nu trebuie să se aștepte acum ca sextilul Jupiter-Pluton să-i ofere o recoltă generoasă de mere, struguri sau roșii. Rezultatul va veni pe măsura efortului făcut și doar în direcția intenționată. Este important să știm lucrul acesta pentru că opoziția Venus-Uranus, tocmai pentru că Uranus este retrograd, aduce această acceptare a indecenței ori a zăpăcelii, privită ca extravaganță, ca libertate pe care ne-o permitem pentru că și așa considerăm că am pierdut totul sau prea mult. În felul acesta, simpla conștientizare ne duce către o luciditate cu care ne-am mai întâlnit de multe ori de-a lungul acestui an și doar în situații de genul acesta, doar în momente conflictuale. Dacă ni se pare că trebuie să lăsăm de la sine pentru a evita un conflict, atunci este important să știm că lăsăm de la sine pentru a ne echilibra noi înșine pentru că acel conflict de care ne temem nici nu există, nu se va împlini nici măcar dacă un conflict ar apărea.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu ne folosi dorința pentru a amplifica alte dorințe. Să fim atenți la ceea ce se împlinește acum și la bucuriile care ne sunt oferite. Dacă acestea sunt respectate înseamnă că avem maturitatea necesară să înfruntăm ceea ce-a mai rămas din această săptămână încordată.

Revendicare. Pasiuni frumoase. Jocul devine foarte simplu. Restricție. Se ajunge la progres prin deschidere față de nou. Ajutorul plutește în jur. Suntem atrași către eșecul celorlalți pentru a-l rezolva. Exaltare. Combaterea unui viciu. Revendicare. Influențe compromise de cadouri, moșteniri, daruri. Este învinuit cel slab. Oamenii se tem de pedeapsă. Trăire suspectă. O neglijență este deconspirată. Prea multă instabilitate atrage destinul într-o capcană. Depresie. Relații afective complicate.

Luna se află acum în plin tranzit prin zodia Scorpion și va trebui să treacă în noaptea de miercuri spre joi prin careul cu Axa Dragonului. Acesta este un semn de tristețe, de grijă, de nemulțumire. În egală măsură, devine și un semn de teamă pentru că și Luna neagră se află în continuare foarte aproape de Coada Dragonului și nu putem separa o nemulțumire față de un demers față de grija că această situație nefericită ar putea să fie escaladată. Pentru că Venus și Marte se implică în două unghiuri pozitive cu Saturn și, respectiv, Chiron suntem capabili acum să facem o analiză a situațiilor nefericite pe care le-am parcurs în ultima perioadă, dar, în egală măsură, suntem atrași de pasiunile frumoase și toată această tristețe ori toată această sinteză apăsătoare, încărcată de dramă, își găsește o finalitate foarte bună prin mulțumirea pe care obținem în momentul în care interacționăm frumos cu cineva, suntem apreciați, lăudați sau observăm că printre faptele dramatice ale ultimelor zile au existat și dovezi de prietenie și de respect.
Dar sextilul Venus-Saturn se referă și la control, la capacitatea de a aduna toate aceste probleme pentru a le transporta către o zonă de terapie, către o persoană care cunoaște cel mai bine metoda ce trebuie aplicată, știe foarte bine răspunsul de care avem nevoie. De aceea ni se pare că 13 septembrie poate fi o zi a trăirilor suspecte, de aceea avem impresia că acum va trebui să oscilăm între sentiment și rațiune, între acțiunile care ar putea fi valorificate doar printr-un schimb emoțional și cele care cer doar o relație instituțională. Faptul că planetele individuale Venus și Marte se implică acum în relații bune cu Saturn și Chiron este de bun augur pentru grupuri. Aceste unghiuri aduc înțelegere în interiorul grupurilor care în ultimele săptămâni au fost frământate, tocmai pentru că fiecare individ trece printr-o trăire suspectă, fiecare își experimentează propriile temeri față de un eșec. Teama de eșec, elemente susținute astral de impactul Lunii asupra conjuncturilor de acum, va fi transformată, prin unghiurile pozitive la care participă celelalte planete, într-un semn de pace, de înțelegere, într-o dorință de a ieși din depresie, din relații complicate, toxice, abuzive. Acesta poate fi un semn de evoluție însă doar dacă este armonizată cu deviza săptămânii, doar dacă lucrurile sunt simplificate, dacă idealul este simplu și dacă alegem un comportament adaptativ, nu refuzăm, nu acuzăm, nu ne prefacem. De asemenea, ar trebui să luăm în calcul și faptul că o temperare a tensiunilor în grupul de apartenență se poate transforma, în cazul oamenilor care nu sunt încă pregătiți pentru mari tratative, într-un șantaj, într-o revendicare pe ideea că dacă renunță la nota aceasta conflictuală și nimeni nu știe care este adevăratul motiv își pot permite să ceară mai mult. Sunt avertizați acești oameni că dacă se comporta în felul acesta (adică dacă asta aleg din conjuncturile astrale de acum) nu fac decât să alimenteze o instabilitate care se va întoarce împotriva lor.
Prin urmare, mijlocul săptămânii ne oferă prilejul de a vedea cât de puternici suntem. Dacă Luna, în tranzitul său prin zodia Scorpion, ne arată că unele lucruri sunt într-adevăr îngrijorătoare, celelalte planete, care scot în evidență calitățile oamenilor remarcabil, adică acele persoane care au reușit să devină de mare succes pornind de la aproape nimic, ne ajută să înțelegem că pe zona publică există mai multă permisivitatea decât credem, decât ni s-a spus ori decât suntem în stare să vedem în momentul de față. Astăzi ne temem de o pedeapsă și toată această frică ne întunecă mintea, ne face să ne simțim nepotriviți pentru anumite sarcini, poziții sau privilegii. Gândul acesta care ne îndeamnă să ne raportăm tot timpul la lucrurile care ne-au dat bătăi de cap în săptămânile din urmă nu este bun. Acum avem nevoie, așa cum am indicat și în zilele anterioare, să fim echilibrați cu noi înșine, să fim siguri pe puținul pe care îl facem și încrezători că binele oferit, chiar dacă, atunci când ne raportăm la evenimentele mai vechi, pare insuficient, incomplet. Zona aceasta se bazează mult pe educație, pe autoeducație, pe schimbul de experiențe pe care am ales să-l facem în săptămânile din urmă, pe lucrurile bune pe care le-am auzit și le-am respectat și le-am pus în aplicare, pe seriozitatea pe care am dovedit-o atunci când ne-am întâlnit cu erori pe care alții le-au făcut pentru că nu au fost în stare să gestioneze corect o situație de criză. Nu ne ajută cu nimic dacă transformăm ziua de 13 septembrie într-una acuzatoare, adică nu ne ajută cu nimic adevărul acesta cu care lovim în ceilalți.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a fi responsabili cu ceea ce primim de la ceilalți. Nu tot ceea ce primim este un dar otrăvitor. Ni se pare că este otrăvitor doar pentru că persoana care ni-l oferă este încruntată, supărată, respingătoare. Darul are însă un alt conținut.

Nepotrivire. Teamă de distrugere. Efort încununat de succes. Teamă de pierdere. Norocul ne-a părăsit. Faptele proaste ale celorlalți nu sunt combătute corect. Răspundem pentru erorile celorlalți. Închipuire. Zgârcenie. Refuz în a susține, a ajuta, a proteja. Boala este o formă de pedeapsă. Despărțirile dor foarte mult. Accident prin neputința de a anticipa. Sobrietate.

Multe din situațiile pe care le vom parcurge acum ne îndeamnă să ne oprim. Unul din motivele pentru care alegem să ne oprim este teama de distrugere. Nu ne gândim că cineva ar putea să ne distrugă sau nu facem lucrul acesta decât dacă am avut și în zile anterioare aceste temeri. Ne preocupă mai mult teama ca nu cumva anumite gesturi ample, prea ambițioase ori făcute fără cunoștințe adecvate, să nu distrugă bunul personal împreună cu bunurile celorlalți. Lucrul acesta face trimitere și la boală, și la decizia de a face să fie definitivă despărțirea temporară de cineva de care ne-a fost în ultima perioadă foarte dor. Alegem să punem punct unei relații doar pentru că tot ceea ce trăim acum este apăsător. Lucrul acesta se explică din punct de vedere astral prin faptul că în dimineața zilei de vineri, 14 septembrie, Mercur va trece prin opoziția cu Neptun, iar Venus prin careul la Axa Dragonului. Dacă ni s-a părut că prima jumătate a săptămânii a fost apăsătoare într-un mod gratuit ori dacă cineva, care ne-a recomandat să fim prudenți, ni s-a părut a fi doar o persoană paranoică, vom vedea că am greșit. Ziua de 14 septembrie este încărcată de grija unui eșec, dar pe care ajungem să-l amplificăm cu teama că erorile celorlalți ar putea să ne ducă spre o zonă dedicată marcată de sărăcie, refuz, indiferență ori marginalizare. Avem nevoie să fim foarte atenți, poate chiar circumspecți în fața acestei drame pentru că începând cu ziua de sâmbătă, 15 septembrie, multe se vor rarefia și vom vedea că o parte din cele care ni se par acum de-a dreptul categorice sunt simple impresii care nu au echivalent în realitate.
O altă componentă importantă acestei zile este cea dată de întâlnirea cu greșelile personale. Este posibil ca această întâlnire să vină ca urmare a unui demers de care nu am știut și acum să aflăm tot ceea ce s-a discutat, tot ceea ce s-a stabilit, toate elementele care au fost trecute în revistă la întâlnirile anterioare despre care nu am știut nimic. Totul ni se pare, așadar, o conspirație și mulți o vor lua în sens personal. Având în vedere că mesajele planetelor individuale Mercur și Venus ne vorbesc despre o lezare, este cumva justificată această tendință de a lua totul în sens personal. Dacă vrem ca lucrurile să fie depășite cum trebuie, avem nevoie să nu uităm că o parte a devizei săptămânii se referă la selectarea unui ideal simplu. Nu tot ceea ce analizează acei oameni care acuză acum ne privește. Suntem doar parte dintr-un mecanism și mecanismul este acela care trebuie să primească toate acuzațiile, nu noi cei care suntem doar un fragment. De aceea, judecata sănătoasă merge acum pe această linie a simplificării, de aceea avem nevoie ca pornind de la simplificare să ne putem adapta și să acceptăm chiar și aceste situații oarecum neplăcute în care suntem acuzați și de ceea ce nu am făcut.
Prin urmare, 14 septembrie ne vorbește despre lucruri închipuite, despre consecințele acestor fantasme, acestor impresii greșite, despre gravitatea faptelor proaste care se bazează pe aceste concluzii. Este adevărat, în fața acestor situații delicate unii își pierd răbdarea, nu mai au răspunsuri adecvate, se gândesc numai la disputa în sine ori la greșelile celor care acuză pentru a le găsi un echivalent. A ne lăsa antrenați în aceste situații tensionate este o mare greșeală. Lucrurile simple ne duc pe un fir foarte subțire către lumină. Doar așa ajungem să ne petrecem ziua fiind echilibrați, distinși, relaxați, chiar dacă asta înseamnă să nu facem nimic, să nu ieșim din casă, să nu răspundem la telefon, să nu facem nimic din ceea ce reprezintă sarcinile profesionale ori sarcinile autoimpuse. Acest refuz poate fi în multe din cazuri nota rezervată pe care și-o permite cel care dorește să se protejeze de lucruri pe care nu le poate controla. Lucrurile bune ale acestei zile pot veni foarte ușor prin această respingere, prin acest refuz pe motiv că în momentul de față nu putem împlini nimic din ceea ce presupune sarcina pentru care suntem solicitați. Dacă acest refuz al zilei ne duce către liniștea de a ne bucura de ceea ce avem, de a fi confortabili cu noi înșine înseamnă că o mare parte din pericolele de acum au fost deja depășite și putem vorbi despre succes.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu considera că zgârcenia este totuna cu acceptarea limitelor. Când acceptăm că avem anumite limite, deci și din spate dorințele strigă să mergem mai departe, nu înseamnă că suntem zgârciți, ci înseamnă că suntem prudenți.

Intensitate. Atingem un moment decisiv. Austeritatea este schimbată cu o mare mobilitate. Principiile trebuie schimbate. Se impune un sacrificiu. O separare ne compromite un mesaj. Prea multă independență pentru puterile pe care le avem. Modificări de structură. Dor de libertate. Profiturile materiale nu mai sunt interesante. Omul bun se zdruncină. Pierderile reprezintă o răsplată pentru plăceri inferioare, vulgare. Curățenie.

În noaptea de vineri spre sâmbătă, Luna va trece pe zodia Săgetător și începând cu acest episod ajungem în fața celui mai frumos moment al săptămânii. Nu se poate anticipa din această prezentare cu caracter general cum își va trăi fiecare acest moment. Cert este că el este legat atât de zona de confort, dar și de ceea ce fiecare consideră că reprezintă talentul său, capacitatea sa, puterea sa specială. Asta înseamnă că vom fi ajutați pe 15 septembrie să înțelegem mai bine de ce anumite lucruri trebuie rezolvate prin mobilitate, de ce principiile, uneori, trebuie schimbate, de ce de fiecare dată când ne aflăm în fața unei probleme importante trebuie să facem trimitere la educație. Abia acum, la câteva zile de când Marte a intrat pe zodia Vărsător, cumulând această poziție cu trecerea Lunii pe Săgetător, înțelegem cum anume ne putem desprinde de vechile patimi, cum anume putem atinge o anumită performanță. Conform ecuației astrale de acum, Luna poate media tendința Nodurilor, poate aduce mai multă înțelegere față de propriile experiențe, îl poate face pe om să fie mai puternic și să răzbată în fața unor probleme care nu sunt doar de factură materiale, ci sunt și unele din suflet. Medierea tendinței Nodurilor prin Coada Dragonului este ceea ce adesea anumit “împăcare cu trecutul”. De această dată această împăcare cu trecutul are conotații frumoase pentru că Marte din Vărsător ne ajută să obținem mai mult de atât. Nu ne împăcăm cu trecutul și ne resemnăm, ci reușim să identificăm care au fost acele mecanisme care ne-a permis să trăim în suferință atâtea luni. De aceea, prin eliberarea la care ajungem înțelegând, 15 septembrie este cea mai frumoasă zi a săptămânii.
Un alt element frumos al zilei de 15 septembrie se referă la toleranță. Toleranța va fi privită acum ca un element de performanță, nu unul care să ne determine să ne ascundem anumite greșeli. Tolerăm ceea ce înțelegem, ceea ce putem îngloba ori ceea ce putem explica. De aici și mare putere de cuprindere, atât prin înțeles, cât și prin conținut. Dacă unii vor considera că pe 15 septembrie trebuie să facă un mare sacrificiu vor vedea că acest sacrificiu nu vine dintr-o dată, ci este anunțat. Înainte de sacrificiu vom fi avertizați că trebuie să ne mobilizăm pentru a face față unei situații neprevăzute sau ample. Tot ceea ce este neprevăzut și amplu și care trebuie soluționat va impune pe 15 septembrie și un mic sacrificiu.
Prin urmare, 15 septembrie ne vorbește despre intensitatea lucrurilor bune. Pentru că multe dintre ele sunt cunoscute unii ar putea să aibă o reținere în fața unui bine care se desfășoară dintr-odată, pe care nu-l cunosc ori despre care nu știu nimic. Din nou, au nevoie să facă un pas înapoi, să se gândească la faptul că lucrurile simple sunt cele mai importante în această săptămână, adică sunt cele care conferă individului o putere reală, dar și capacitatea de a se curăță de ceea ce nu-i mai trebuie. Unghiurile bune pe care Luna le împlinește cu Chiron, Marte și Luna neagră vin peste această mediere a tendinței Nodurilor pentru a-i oferi individului argumente pozitive, motive în a înțelege cât de important este să stai departe de factorii care i-au provocat suferință. Poate pe alte conjuncturi, chiar unele aferente acestei săptămâni, nu ne-ar fi fost atât de clar. Acum suntem siguri pe faptul că lucrurile rele care au urmărit să distrugă ceva sau cele care doar ne-au provocat suferință, fie pentru că nu ne înțelegem, fie pentru că acesta le era scopul, trebuie abandonate ori lăsate în așteptare. De aici și marele paradox. Dacă ne întâlnim cu un element bun față de care avem o mare repulsie nu este adecvat să ne impunem în a-l accepta. Luna din Săgetător ne spune că principala condiție ca acest bine pe care îl întâlnim astăzi să dureze este înțelegerea. Avem nevoie de înțelegere pentru ca darul acestei zile să fie trainic.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu fi categorici nici măcar atunci când suntem foarte siguri pe situația pe care o parcurgem ori pe statutul elementelor pe care le avem în față. Să ajungem la această concluzie după ce situația se consumă, după ce o legătură se rupe de la sine, nicidecum atunci când proiectăm asupra lor certitudinea finalității pe care ne-o închipuim. Tot ceea ce se impune cu forța vine dintr-un element pe care nu l-am înțeles suficient.

Severitate pe un proiect. Zăpăceală. Studiu schimbat în ansamblul său. Instrumentele de lucru sunt cele vechi, neinteresante pe care le folosim cu rușine. Atracție către elemente inferioare. Se constată o eroare. Neputința de a ține pasul cu cei eficienți și buni. Maturitate forțată. Victorie într-o luptă neimportantă. Căutăm un adevăr pentru a ne susține o dorință egoistă. Mari compromisuri. Performanța ne spune că vor mai veni și alte câștiguri. Cristalizare prin atenție. Teamă că himerele mai vechi ne compromit statutul social.

Luna se află acum în plin tranzit prin zodia Săgetător și va avea de împlinit astăzi două unghiuri rele. Asta înseamnă că ne aflăm în fața unei severități pe care trebuie să o tratăm corect, fără pierderi de memorie, fără zăpăceală, fără refuz. Zona aceasta marcată de severitate nu va fi susținută de trigonul Mercur-Pluton, dar nici de sextilul Mercur-Jupiter, ci de careul Venus-Lună neagră. Dacă Luna, prin trecerea sa pe zodia Săgetător, nu ar fi impus un fundal tensionat, careul Venus-Luna neagră nu ar fi venit spre noi ca o atracție către elemente inferioare, ci ar fi explorat latura investigatoare a lui Venus din Scorpion. Oamenii s-ar fi transformată în mici detectivi și ar fi fost foarte mulțumiți de indecențele pe care le-ar fi descoperit la ceilalți. Așa, se ajunge prea ușor la compromis, performanța este pusă la îndoială prea ușor ori calitățile personale sunt judecate doar după cum facem față în situații de criză. Un om profund, o persoană care lucrează cu energia sau care se află implicată într-un proces de cercetare spirituală va râde copios în fața acestor lucruri lipsite de valoare. Se întâmplă lucrul acesta pentru că direcția care vine din partea lui Mercur, cel care are de împlinit două unghiuri frumoase cu Pluton și cu Jupiter, este un element care duce către progres, către un important spor de imagine sau către maturitate. Victoria pe care o obținem lucrând în modul acesta este una care nu are nimic de-a face cu dramele indicate mai sus și care ar putea, uneori, să-i facă pe oameni să obțină anumite performanțe pe ideea că agresivitatea întotdeauna mobilizează pe o perioadă scurtă un volum mare de resurse.
Sub pretextul că vor căuta adevărul, unii vor fi dispuși să facă foarte multe abuzuri, să se întoarcă la instrumente mai vechi, să studieze ceea ce nu pot înțelege și cu schemele înțelese parțial să reușească să-i zăpăcească pe ceilalți, să le zdruncine convingerile, să-i întoarcă din drum. Așa cum am indicat anterior, nu aceasta este nota generală a zilei, dar dacă obiceiurile au fost orientate către ceva negativ, elementele bune susținute de relațiile lui Mercur cu Pluton și, respectiv, Jupiter nu vor putea fi valorificate. Dacă ar fi să facem o călătorie în mințile celor orientați negativ n-am vedea decât himere care au fost păstrate în forul personal doar pentru că cel în cauză a fost convins că rolul lor este de a compromite statutul social. S-au gândit la ele cu frică și tocmai această frică îi slăbește și dă himerelor mai multă putere.
Prin urmare, ultima zi a săptămânii ne vorbește despre severitatea cu care trebuie să rămânem într-o zonă pozitivă. Oricât de dramatică ni se pare o anumită situație trebuie să privim dincolo de instrumentele de lucru care argumentează drama, dincolo de durerea pe care o simțim, inclusiv cea de pe corpul fizic, dincolo de simptomele care ne spun astăzi că boala s-a agravat. Există în ecuația astrală a acestei zile tendința de a exagera ceea ce nu este plăcut, ceea ce este dureros, ceea ce ne compromite. Nu ne ajută cu nimic dacă ajungem să credem cu tărie în forța acestor elemente care rămân în memoria personală prin efectele negative ori prin durere. Dacă suntem educați să ne construim propriul destin așa cum spunem, că suntem liberi așa cum ne considerăm (Marte pe Vărsător) atunci înseamnă că știm cum să evităm situații de genul acesta, știm cum să procedăm cu gândul, cu sentimentul sau chiar cu fapta pentru a face ca aceste elemente negative să nu ne mai capteze atenția. Dacă ziua 16 septembrie va fi marcată de o despărțire, atunci aceasta să fie un simplu episod, o întâmplare asupra căreia să revenim în săptămâna următoare pentru a o clarifica, dar nu acum. Dacă momentul de față va fi marcat de o stare de sănătate deficitară, de o criză care se încadrează foarte bine în tabloul clinic al unei boli, să ne gândim astăzi la ceea ce ne face să ne simțim bine, la ceea ce ne atenuează durerea, nu la spaima de a trece, ipotetic, prin viitoarele faze ale bolii. Binele pe care ni-l oferim acum prin alegerea gândului bun, este ca un moment de respiro după ce am alergat până la limita oboselii. Pentru un pesimist oboseala după acest efort este o limită care anunță urmări grave. Pentru omul care gândește simplu, pentru cel “sărac cu duhul”, este o simplă oboseală. Se oprește, atât cu trupul, cât și cu mintea și cu sufletul, permite ființei să se refacă prin repaus, își trage sufletul, se bucură împreună cu cei din jur și apoi aleargă mai departe. Cu toții putem face la fel. Dacă ne mirăm că unii pot face lucrul acesta și alții nu, înseamnă că nu am fost niciodată atât de aproape de…simplitate! Este atât de minunat să lași ființa să alerge, atât de frumos repausul și atât de plin de viață și de speranță noul start!
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu ne întoarce către certitudinea dramei doar pentru că este mai ușor să ne pedepsim singuri decât să ne lăsăm pedepsiți de alții. A ne pedepsi singuri este marea păcăleală a zilei de 16 septembrie. Relația proastă a lui Venus cu Axa Dragonului și implicit cu Luna neagră aduce acest paradox al confortului pe care îl are omul atunci când se pedepsește pe sine înainte de a se lăsa pedepsit de altul.

13 thoughts on “10 – 16 septembrie 2018

 1. Ana spune:

  Ce rol are „dusul rece”de azi?Ce ar trebui sa inteleg?Ar fi trebuit sa imi ascult intuitia dimineață(nu eram in forma) si sa nu plec la drum?

  1. Absența autoînvinuirii, dată fiind opoziția Soare-Neptun, este un început bun pentru a înțelege care sunt nevoile reale de acum și cum pot fi ele satifăcute fără a afecta pe nimeni. Dar azi nu este vorba despre un „duș rece”, ci, mai curând, despre o invitație la eficiență. Problemele de acum sunt un fel de punct slab, de călcâi al lui Ahile. Le conștientizăm și, pe viitor, vom fi mai atenți.

 2. Gabi spune:

  Ati notat pe data de 11 septembrie ca „daca gesturile indreptate impotriva cuiva nu sunt semne de dreptate, ci abuzuri mascate, vorbim de pericole mari care sunt dezvaluite, nu evitate”. Adica aceste abuzuri vor avea „succes” in aceasta saptamana? Cel care este victima a acestor abuzuri nu se va putea proteja?

  1. Pasajul acesta face referire la cei care greșesc, nu la cei pe seama cărora se greșește. Îmi vine greu să cred că sunt oameni care își programează să fie victime. Important este să urmărești un comportament adaptativ nu să te gândești că dacă unul va ridica toporul tu vei fi persoana din calea sa.

 3. Ani spune:

  Caut sa inteleg ceva de multa vreme…am observat fara sa vreau acestea.Am observat ca ,atunci cand planetele sunt activate pozitiv ,in cazul meu nu actioneaza asa.Cand sunt activate invers,ca azi de ex,interiorul ,rabdarea ,comuniunea cu ceilalti de peste tot,conlucreaza spre pace si in pace. Exista o explicatie pentru o astfel de situatie?Pentru ca sunt observator de multi ani… Multumim ca existi!

  1. Da, există o explicație. Ești prea dependentă de reguli. Când totul este conform regulilor pe care le cunoști ești relaxată, atentă la ce se întâmplă și pregătită aproape pentru orice. Rostul pentru care anticipăm este de a ne elibera de această obsesie a celor pe care le știm. Anticipăm ca niște oameni mici ce suntem, nu ca niște zei. Este întotdeauna un loc ce ne permite să trecem dincolo de certitudinea a ceea ce știm prin „Doamne, facă-se voia ta!”. Această invocație nu este o negare de sine, ci, dimpotrivă, o împlinire, dar nu după perceptele orgoliului, ego-ului care cere precizie și constrângere, ci după cele ale curiozității simple (cea a „omului sărac cu duhul”). A fi inteligent și deschis, dar și permisiv prin această regulă a lui „Doamne, facă-se voia Ta!” este ceea ce ne eliberează de grija că dacă pierdem certitudinea adevărului din prezent va trebui să ajungem la următorul prin aceleași patimi. Doar mintea (cea care are rolul de a ne deturna de la perceptia adevărată) ne poate păcăli așa. Ceea ce am învățat, prin cunoaștere, nu prin imitare, rămâne și va putea fi folosit. Nu avem de ce ne teme. A nu te teme de aceste schimbări nu înseamnă a închide ochii ori a nega în mod ignorant, ci a crede.

 4. Ani spune:

  😊Aha!Cu cat ne straduim mai mult sa invatam cum este cu :”Doamne,faca-se voia Ta”,direct proportional constatam ca suntem departe de abordarea asta,cea corecta.In plus,descoperim ca suntem si mai neputinciosi ,si ,ne vedem mai mari,mai numeroase neputintele.Ramane de lucru tot mai mult,si cu cat exersezi,(pt ca asa ajungi sa crezi),realizezi ca esti mic,micut si cam departe.Nu o sa uit sa adaug asta:”Cred Doamne,ajuta necredintei mele!” Multumesc frumos!Sa fi binecuvantat!

  1. Nu, explicația ta ține tot de dramă. Nu, cu cât ne apropiem de „Doamne, facă-se voi Ta” cu atât lucrurile se simplifică. Atunci cînd le vrei dramatice, înseamnă te depărtezi de ceea ce te schimbă ori te eliberează de dramă. Descrierea ori perceperea dramelor nu este totuna cu a le trăi. Diferența dintre ele este dată de Pacea interioară, cea pe care o ai sau nu o ai, fără nuanțe.

 5. Ani spune:

  Uneori pe drum gasesc pacea,alteori o pierd.Sunt mica,foarte mica.Am foarte multe de invatat,integrat si descoperit.Multumesc!

  1. Pacea nu te face mică, decât dacă o neglijezi. Noi, oamenii suntem mici din alte motive, dar nu prin Pace.

 6. Ani spune:

  Asa este.Pacea nu te face mic.Pe drumul catre ea realizam ca e greu de gasit si pastrat.Ortodoxia si marile valori ale sale,arata ca si marii Sfinti in asceza lor se simteau si mai nevrednici si mai mici.La aceasta abordare fac referire pentru ca rezonez cu credinta ortodoxa.Vrem sa fim in acceptare,fiind slabi ,ne tulburam.Cu Parintele meu duhovnic am dezvoltat un vocabular al nostru.Uneori ii spun ca am cazut din nou.Dumnealui imi spune sa ma ridic si sa o luam de la inceput.

  1. Nu este o interpretare care te ajută să înțelegi încercările ascezei. Sfinții au spus că sunt mici pentru că vedeau altceva decât noi.

 7. Ani spune:

  O sa gasesc Pacea,si nu ii mai dau voie sa plece de la mine.😊

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.