1 – 7 octombrie 2018

1 – 7 octombrie 2018 este săptămâna dreptului care se evidențiază și a pierderilor care fac loc unui bine foarte important. În sfârșit, am ajuns într-un interval care ne va recompensa, care va scoate în evidență faptul că avem anumite calități și despre aceste calități se va vorbi mult acum, se va bate monedă, pe acestea se va insista, dar nu oricum, ci pentru a umple golul care a fost creat prin conflictele săptămânilor anterioare cu ceva mai bun. Și săptămâna aceasta are problemele ei, iar golul pe care îl lasă în urmă trebuie și acesta umplut cu ceva mai bun. Din acest punct de vedere, lucrurile par simple, chiar foarte simple, însă nu sunt. Nu sunt pentru că încă din dimineața zilei de luni Pluton își va reveni la mersul direct după câteva luni de retrogradare, apoi, spre seară, Marte va definitiva conjuncția cu Luna neagră. Prima zi a săptămânii va fi un fel de duș rece pentru mulți și dacă reușim să ne păstrăm echilibrul în această zi toate celelalte zile se vor desfășura după un program simplu, în consonanță cu deviza generală a săptămânii. Celelalte elemente care țin de dimensiunea comună a vieții, scot în evidență un fel de revoltă ca și cum dreptul acesta trebuie să-l obținem cu orice preț, nu există îndoială, nu există negociere. Avem nevoie să acordăm o mare atenție acestui detaliu pentru că această săptămână nu elogiază dreptul oricum, ci îi oferă acestuia privilegiul de a se evidenția de la sine. Așa cum în cazul respectului am insistat de multe ori asupra ideii că nu poate fi impus, ci câștigat dacă dorim să rămânem ființe echilibrate și profunde, și în cazul de față dreptul acestei săptămâni are nevoie să-i fie respectat propriul mod de evidențiere. Dacă vrem să fim preocupați de ceva atunci să fim preocupați de reziduurile care trebuie înlăturate, de golul care rămâne în urmă și de semnalele pe care le primim din partea celorlalți, din partea comunității sau din partea universului referitor la binele foarte important pe care ar trebui să-l punem în loc.
Un alt element important al acestei săptămâni face trimitere la o natură emoțională. Vineri, 5 octombrie, Venus va intra în mers retrograd până pe 16 noiembrie, interval în care se va întoarce pe zodia Balanță pentru a renegocia contracte, pentru a discuta despre trădări mai vechi sau mai noi, despre un nou tip de colaborare. Omul simplu va resimți toată această presiune a retrogradării lui Venus ca o întoarcere la o frustrare care nu a fost rezolvată de ani de zile. Finalul săptămânii devine unul marcat de acest mesaj al lui Venus retrograd pe care nu vom ști foarte bine cum să îl încadrăm. Unii vor face trimitere la educație ca la o cușcă, iar alții își vor căuta zona de confort refuzând interacțiunile în acțiuni de rutină, mici, izolându-se sau pur și simplu odihnindu-se. Dacă ar fi să comparăm această săptămână cu celelalte din urmă putem spune că aceasta este puțin mai liniștită, însă nu a sosit încă momentul să ne relaxăm și să avem încredere că unele lucruri pot veni de la sine. Pe alocuri ritmul poate fi ușor redus, diminuat, dar nu putem schimba încă direcția.
Recomandarea pentru această săptămână este aceea de a ne gândi că fiecare pas pe care-l facem, oricât de mic, ne definește. În funcție de acești pași mici pe care i-am făcut în mod responsabil primim acum drepturi suplimentare, beneficiem de cadouri speciale, suntem mai siguri pe ceea ce avem ori evidențiați în grupul de apartenență. Oricât de mult am nega, vara anului 2018 a fost marcată de dorințe pătimașe. Aceasta este prima săptămână în care putem vedea dacă o parte dintre acestea se pot împlini.

Reglare. Ambiții cântărite. Pasiune pentru nefiresc. Clădim un viitor pe vină. Separare dintr-o greșeală. Studiul este bun, dar nevoia de distracție se dovedește a fi prea mare. Eleganță penibilă. Inversiune. Retragere din teamă de jignire. Orgoliu rece. Dezavantaj. Sfidare doar de dragul unui moft. Sensibilitatea cere să fie protejată.

Unul între cele mai importante evenimente ale acestei zile, dar și al săptămânii este dat de revenirea lui Pluton la mersul direct. Această planetă s-a aflat în mișcare retrogradă încă din primăvara acestui an de când ne-a tot încearcat pe acumulări corecte, pe patrimoniu sau pe înțelegerea unor erori care s-ar putea transforma în decizii de viață. Revenirea la mersul direct înseamnă a beneficia acum de un moment de elucidare, cel pe care l-am putea transforma, prin eleganța formulării sau prin luciditatea deciziilor, într-unul de o mare importanță pentru mersul lucrurilor de acum și până la finalul anului. Pentru că suntem în săptămâna dreptului care se evidențiază, lucrul acesta care se clarifică acum ni se va părea ca un privilegiu la care ajungem după câteva luni de efort, de luptă sau de constrângeri. Dar ziua nu se rezumă doar la această revenire. Prima zi a lunii octombrie nu se bazează doar pe echilibrarea valorilor, ci și pe alte direcții. Conjuncția lui Marte cu Luna neagră ne aduce în fața unei tentații pe care să o parcurgem doar din orgoliu, doar pentru că am promis, doar pentru că pe vremea aceea era o dorință intensă. Faptul că nu mai suntem acum dispuși să ne ducem mai departe o dorință ar putea fi privit și ca o inversiune, nu ca o răzgândire. Dacă în seara acestei zile Luna nu s-ar fi aflat într-o relație proastă cu Chiron retrograd nu am fi vorbit de dovezi ale superiorității, de refuzul unui ajutor, unui sfat, ci această revenire, această întoarcere ar fi însemnat și un fel de împăcare cu propria viață, cu propriul destin sau cu o persoană cu care nu ne-am înțeles prea bine în ultima perioadă. Așa, revenirea se face doar în raport cu confortul psiho-emoțional, cu ceea ce credem că ne face să ne simțim bine, fără a depăși acest cadru, fără a include și persoanele în acest joc. Din fericire, relația bună pe care Luna o are cu Uranus ne protejează cumva de anumite jigniri, de eșecuri, ne conferă o anume inspirație în așa fel încât, chiar dacă facem lucruri neobișnuite, gafele să nu ne afecteze. Zilele următoare nu vor mai fi atât de generoase pentru că vom avea de trecut mâine prin faza de Ultimul pătrar, iar miercuri prin împlinirea careului Mercur-Pluton. Doar acum beneficiem de această protecție.
Prin urmare, prima zi a săptămânii ne arată cât de departe am ajuns prin erorile pe care le-am tot repetat din aprilie și până acum, adică în perioada de retrogradare a planetei Pluton. Acum dorim să ne separăm de aceste greșeli, însă nu vom ști foarte bine cum să procedăm. Vom putea, deocamdată, să obținem anumite rezultate în privința întâmplărilor, în privința situațiilor care susțin confortul, dar nu și în privința oamenilor. Dacă vom ține cont de aceste limite impuse de vibrația astrală vom înțelege de ce unele reacții de acum vor fi oarecum asemănătoare cu cele pe care le-am avut în ultimele luni, însă conștientizarea aceasta va fi accesibilă doar acum. De mâine încolo vom fi mai echilibrați în privința acestui mod de a judeca lucrurile, însă contextul astral nu va mai fi atât de generos ca acum. Unele lucruri rămân, altele se modifică în bine însă nu toate se vor baza pe aceste combinații frumoase. Faptul că regretăm anumite derapaje mai vechi, că vom încerca să ne ascundem frica în spatele sobrietății nu este ceva care ne avantajează. Înțelegem lucrul acesta și din deviza săptămânii cea care ne vorbește despre dreptul care se evidențiază, dar și de pierderile care ne ajută eliberând locul pentru ceva mai bun. Astăzi vom crede că acel element mai bun vine prin consolidarea propriului confort. În realitate, specificul acestei zile ne vorbește despre o inversiune la care ajungem pentru că dorințele vechi nu ni se mai par atractive. Dacă ne vom strădui să fim puțin mai deschiși și să integrăm în această redresare și oamenii, vom înțelege că binele foarte important care se așază în locul a ceea ce pierdem acum va veni din partea acestor persoane. 1 octombrie nu este o zi marcată de relații, dar o putem transforma într-o zi care să ne pregătească pentru relații intense și frumoase.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a rezista tentației de a corecta totul. Forma aceasta de redresare va fi percepută ca o eliberare de constrângerile ultimilor luni. Fără aceste constrângeri impulsul de a corecta va fi prea puternic.

Relaxare. Tensiunea este canalizată către demersuri sociale. Elevare prin schimb de experiență. Vrem să facem mai multe deodată. Abandon. Ținta trebuie să ne ajute să evoluăm. Acumulări personale îndrăznețe. Combinații frumoase. Regretăm derapajele mai vechi.

Luna, aflată acum în plin tranzit prin zodia Rac, va avea de împlinit în noaptea de luni spre marți opoziția cu Saturn. În mijlocul zilei va trece prin careul cu Soarele, adică prin faza de Ultimul pătrar, iar după aceea are de împlinit două unghiuri frumoase, unul cu Venus și celălalt cu Neptun. Vrem ca 2 octombrie să fie o zi de relaxare, de detașare, o zi în care să ne echilibrăm din punct de vedere emoțional poate chiar și fizic însă zumzetul general, zgomotul de fond nu se oprește. Dacă în această perioadă nu am fi fost în aplicația careului Mercur-Pluton, acest zgomot de fond nu ne-ar fi deranjat, nu am fi considerat că pe lângă efortul pe care îl facem în activitățile curente să avem nevoie și de energie suplimentară pentru a ne proteja, pentru a ne găsi liniștea, pentru a ignora presiunea din jur și a valorifica acest moment de intimitate. În realitate, toată această presiune pe care o resimțim ca urmare a puterii în crescendo a careului Mercur-Pluton ne spune că nu elementele exterioare sunt cele care pun asupra noastră o presiune, ci propriile regrete. Cine va pune degetul pe rană, omul care va reduce regretele la minimum sau se va elibera complet de ele va avea o zi frumoasă, liniștită, iar dacă se va pune problema unui efort îl va face chiar dacă va fi greu, chiar dacă va obosi mai repede decât în alte zile. Regretul este ceea ce ne deposedează de putere, ne vlăguiește, ne schimbă viziunea asupra oamenilor, asupra vieții. Este adevărat, de la sine, acest regret se va diminua abia spre seară când Luna va avea de împlinit cele două unghiuri frumoase, cu Venus și, respectiv, Neptun. Dar ceea ce se pierde în prima parte a zilei va rămâne bun pierdut. Cei care nu vor fi în stare să observe că regretul este ceea ce îi deposedează de putere vor spune că au avut o zi epuizantă pentru că au încercat să facă mai multe deodată și nu au reușit. Vor fi totuși mândri de îndrăzneala pe care au avut-o, că și-au sfidat propria comoditate și au ieșit din amorțeală. În egală măsură, vor fi mulțumiți și pentru că tensiunea momentului a fost orientată către demersuri sociale, adică au îndrăznit să atace o redută chiar dacă rezultatul nu a fost cel pe care au mizat.
Prin urmare, 2 octombrie este o zi care ne ajută să ne canalizăm energia către o direcție pozitivă. Vibrația generală nu va face în așa fel încât această energie personală să se împlinească în mod frumos decât spre seară când Luna va avea de împlinit două unghiuri speciale, unul cu Venus și celălalt cu Neptun. Asta nu înseamnă că nu vom putea împlini lucrul acesta pe tot parcursul zilei. Pentru a face lucrul acesta va fi nevoie doar să ne aducem aminte de întâmplări frumoase pe care le-am parcurs în ultimele luni, să ne lăsăm impresionați de rolul pe care persoane dragi l-au îndeplinit la vremea aceea, proces numit în ezoterism “evocare”. Evocarea bună, pozitivă creează stări pozitive. Evocarea negativă creează acum, în prima jumătate a zilei, stări negative. Asta înseamnă să evoluăm prin țintele pe care ni le stabilim, să ne eliberăm de viziunea prea subiectivă cea care nu ne ajută în această săptămână. Dacă alegem să folosim această putere pentru a evidenția un drept extrem de subiectiv nu vom mai avea viziunea necesară să observăm un bine foarte important care ia locul unei pierderi, după cum ne spune și deviza săptămânii.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a refuza să ne considerăm respinși, marginalizat sau abandonați. Cel care nu-și va permite un astfel de gând va avea la dispoziție nenumărate motive de mulțumire, de liniște, de relaxare în așa fel încât ziua să devină cu adevărat frumoasă.

Uitare. Este refuzat un răspuns. Revendicările nu sunt formulate corect. Solicitările de acum se bazează pe nemulțumiri mai vechi. Nevoie de evadare. Probleme cu limbajul. Mesajele sunt răstălmăcite. Sobrietatea ascunde o frică. Regret.

Deși pe faza ascendentă (adică încă de săptămâna trecută) careul Mercur-Pluton a scos în evidență anumite elemente negative, legate de uitare, abandon, indiferență, griji nejustificate, teamă, fobie, în momentul acesta devine aspect eliberator, adică ne arată care este bagajul cel mai greu la care trebuie să renunțăm, ce trebuie să facem pentru a ajunge la vindecare, o deviză importantă a acestui an. Primul lucru la care ne vom gândi este rememorarea. Rememorarea acestei zile nu va fi eficientă dacă ea va fi utilizată doar pentru revendicare. Nu ne ajută cu nimic dacă ne aducem aminte doar ceea ce nu am primit, ci ne ajută să ne amintim și ceea ce nu am oferit ori promisiunile pe care nu le-am onorat.
Apoi, pentru că Luna se află în zodia Rac și trebuie să treacă în dimineața acestei zile prin opoziția cu Pluton un alt element care se va remarca în această zi este cel al respectului. Așa cum am mai spus de multe ori, respectul nu se impune, ci se câștigă. Cel care va duce energia acestei zile către revendicări, considerând că dreptul care se evidențiază acum este o dovadă de respect pe care o merită și cel de la care o primește este cumva obligat să se conformeze, își va crea singur probleme, își va amplifica tensiunea, cea care ne-a dat bătăi de cap și în ziua anterioară, iar pentru a se detensiona, pentru a se elibera de ea va evada. Pentru unii evadarea înseamnă să părăsească un grup, să rupă legătura cu o persoană, să arunce obiecte chiar dacă acestea sunt încă funcționale. Careul Mercur-Pluton ne atrage atenția și la importanța purificării, dar și la cum anume este făcută. Nu neapărat ceea ce este vechi trebuie schimbat, ci vechiturile, adică obiectele care au devenit complet inutile tocmai pentru că sunt inutilizabile de mult timp. Cele care capătă importanță, valoare, însemnătate cu trecerea timpului au o altă energie. La fel se întâmplă și cu elementele de factură psiho-emoțională. A fi fidel unei promisiuni nu înseamnă a fi încrâncenat, rigid și atașat de o persoană ori de o situație. Fidelitatea presupune o flexibilitate aparte care îl va face pe cel în cauză să se adapteze la toate situațiile care ar putea să afecteze încrederea într-o persoană, adică legătura în sine, continuitatea ei. Cei maturi, cei înțelepți știu că încrâncenarea, atașamentele intense nu protejează o relație, ci dimpotrivă. De aceea unii ajung la un moment dat, după ce trec prin episoade de puternice atașamente sau de gelozie, să rămână împreună, simulând fidelitatea, pentru că uită. Uitarea este o formă de evadare pentru ei. De aceea momentul de față este unul eliberator, iar celelalte zile de până acum au fost mai dificile pentru că au lucrat cu acel crescendo. Acum suntem în ochiul furtunii, în acea uitare care ne conferă liniște. Până acum munceam să uităm ceea ce ne durea. Chiar dacă uitarea nu este de preferat, ea în sine nu este de vină, ci acele lipsuri pe care le avem și care nu ne permit să ne detensionăm altfel. În cuvinte mai simple, uitarea acestei zile ne arată foarte clar că există un gol ce poate fi umplut cu lucruri bune. Lucrurile bune ale zilei vor veni spre noi spre seară când Luna se va afla într-o relație bună cu Jupiter și Chiron, așa cum în ziua anterioară s-a aflat cu Venus și Neptun. Ceea ce vrem să uităm pentru că doare, trebuie vindecat prin iertare, toleranță, gânduri frumoase. Desigur, lucrul acesta este simplu în teorie, dar destul de greu în practică.
Prin urmare, 3 octombrie este una dintre cele mai importante zile ale acestei săptămâni, nu neapărat prin intensitatea ori prin amploarea unghiurilor, cât prin mesajul sintetic pe care îl conține. Tot anul am vorbit despre vindecare sau despre motivele care ar trebui să ne ducă în direcția aceasta în așa fel încât să fie un an câștigat, de progres, de elevare. Acum avem ocazia să ne privim propriile probleme ca și cum ne-am uita în oglindă și să punem în practică soluția cea mai simplă. Am mai avut ocazia să facem lucrul acesta și în lunile din urmă, dar acum nu mai există Pluton retrograd, nu mai există temerea că un lucru greșit creează evenimente în cascadă care generează atât pierderi materiale cât și emoționale sau spirituale. Mesajul acestei zile, prin relația proastă pe care Luna o are în prima parte a zilei cu Mercur, va fi ușor răstălmăcit pentru că și acum există, ca și în ziua anterioară, o atracție către regret. Cel care se folosește de experiența zilei anterioare refuzând regretul își va scurta foarte mult drumul către reușită, iar careul Mercur-Pluton nu îl va îndemna să uite pentru a se liniști, ci să-și îndrepte atenția către elementele cele mai neplăcute pentru a le rezolva. Chiar dacă procesul este intens, pe alocuri chiar foarte greu, soluțiile acestei zile sunt incredibil de simple.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu lua în sens personal dacă suntem astăzi refuzați. Refuzul este tot o formă de evadare. Cel care conștientizează că, refuzând, de fapt se apără de presiunea care există deja va alege să procedeze altfel, oricât de greu îi va fi, și va fi o alegere înțeleaptă.

Discuții sterile. Complicații materiale. Indiferență. Orgolii rănite. Se face un pas înapoi. Indiferență față de nevoile celor apropiați. Disconfortul material este ascuns. Distracție. Este nevoie de uniformizare. Dispută. Binele își menține poziția. Aventură. Deplasări compromise de grabă.

În noaptea de 3 spre 4 octombrie Luna va trece pe zodia Leu și până dimineață va avea de împlinit și o conjuncție cu Capul Dragonului. Cele mai multe aspecte ale acestei zile sunt aspecte tensionate cu planetele din zodii fixe (din Taur, din Vărsător și din Scorpion), ceea ce va face din această zi un moment aparte care ar trebui să ne solicite pe elementele bune, fertile, în timp ce, în realitate, ele nu fac decât să scoată la lumină, așa cum s-a întâmplat și cu celelalte zile ale săptămânii, anumite elemente de comportament, anumite probleme ce vor fi interpretate în momentul de față altfel. Unii vor considera că-și pot permite să considere că au orgoliul rănit, că toate acțiunile au fost îndreptate împotriva lor, că acesta este un moment în care trebuie să reacționeze. Unii vor fi competitivi, îi vor provoca pe adversari, vor urmări să participe la o competiție în urma căreia să câștige. Alții vor considera că pot câștiga dacă dezertează, dacă renunță la conflicte, dacă renunță la o acțiune concretă, direct. Toate aceste elemente încordate, tensionate sunt un fel de cor de bocitoare care lansează un mesaj. Reacția individului va fi în totalitate opusă mesajului ce vine din partea acestui cor de bocitoare. Pentru cei care studiază fenomenul social sau care urmăresc să înțeleagă de ce mesajele astrale se combină în felul acesta, zona aceasta pare o veritabilă uniformizare. Nu suntem în săptămâna în care să ne luptăm cu toată lumea, ci doar într-un interval care ne ajută să conștientizăm că pierderile trebuie înlocuite cu ceva mai bun, că de aceea un drept se evidențiază, nu pentru a face o demonstrație de forță, nu pentru a le arăta tuturor mușchii încordați. De aceea, nici frustrările de moment, nici ambițiile, nici celelalte elemente de atitudine nu fac bine momentului. Astfel, dacă vorbim despre o aventură, putem vorbi și despre forța care limitează această aventură, adică despre regret. Sunt anumite zone care vor fi compromise în urma acțiunilor acestei zile, dar, conform devizei generale, ar trebui să avem mai multă speranță. Da, este nevoie de uniformizare, dar nu pentru a ascunde o problemă, nu pentru a ignora o barieră și a ne comporta ca și cum aceasta nu există, nu pentru a ne defula frustrările personale pe motiv că suntem nedreptățiți și avem nevoie să ni se respecte anumite drepturi. Nu ne folosește la nimic să lansăm astfel de pretenții.
Prin urmare, mijlocul săptămânii ne vorbește despre cum este să fii foarte sigur pe propriile opinii și să greșești, cum este să te îndoiești de anumite lucruri pe care le știi și le înțelegi foarte bine, dar, pentru că judeci totul după reacțiile celorlalți, să fii dezamăgit în continuu de tine. Luna pe zodia Leu aduce suficient de multă încredere în sine, însă ea acum va fi folosită pentru a da curs acestor tulburări personale. Pentru că știm, lucrul acesta a fost vizibil și în celelalte zile, aceste tulburări nu sunt rezultatul unor opinii de moment, ci sunt urmarea unor demersuri lungi, care au durat luni de zile, din aprilie și până acum, cât timp Pluton a fost retrograd. Acum Pluton se află în mers direct și nu mai supervizează echipa de lucrători, nu mai face nimănui audit. De aceea, unele reacții personale, poate unele mult prea de moment, trecătoare, apar în cazul unor indivizi ca un semn de distracție. Știm, unii se distrează tulburând liniștea publică, tulburând apele, jignindu-i pe ceilalți pentru că oricum nu au pic de respect față de valorile altora și le lipsește și empatia. Mijlocul săptămânii scoate în evidență problemele celor care trec prin situații de genul acesta, dar îi evidențiază și pe cei care au soluții. Un om care se simte acum constrâns de tot are nevoie de un alt om care trăiește liber. Experiența celui care se simte constrâns este importantă omului liber pentru a rămâne așa. Experiența omului liber este importantă pentru cel care se simte constrâns pentru a nu rămâne așa. Acesta este punctul de pornire în uniformizarea predispusă de ecuația astrală a acestei zile.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu promite dacă avem cel mai mic semn de întrebare referitor la onorarea acestei promisiuni. A promite fără acoperire, când Luna trece peste Capul Dragonului, înseamnă a ne face nouă înșine un rău.

Regret. Convingerile nu sunt explicate pe măsura înțelegerii partenerului de dialog. Conflict între generații. Gândul nu mai este echilibrat. Ideile noi nu mai sunt de actualitate. Visăm la o viață mai bună, dar nu facem nimic pentru a o obține. Convingeri suprimate de dorințe ciudate.

Astăzi Venus va intra în mers retrograd, deplasare care va dura până pe 16 noiembrie. Datorită acestei deplasări se va întoarce pe zodia Balanță chiar în ultima zi a lunii octombrie ceea ce va aduce o delimitare clară între ceea ce vom experimenta de acum și până la finalul lunii octombrie față de prima jumătate a lunii noiembrie. În momentul de față Venus este planetă statică pe zodia Scorpion ceea ce aduce o accentuare a unei drame, nevoia de a obține anumite avantaje materiale, satisfacții materiale sau emoționale, de a fi recunoscuți într-un grup, de glorie, de dominare. Cei care trăiesc simplu, care nu au avut până acum o activitate socială prea intensă vor folosi această forță prin intermediul partenerului de viață. Acesta va fi supus la anumite presiuni, unele de convingere, în situații mai puțin agresive, iar altele de dominare propriu-zisă, de acuzații gratuite sau chiar de amenințare, în cazul celor care apelează la forță de fiecare dată când vor să rezolve o problemă. Dacă în această zi Luna nu ar fi trecut prin careul cu Jupiter nu s-ar fi pus problema ca aceste metode să reprezinte o veritabilă soluție, ci am fi visat la o viață mai bună așteptând ca partenerul de viață sau partenerul de dialog să se ofere, să se dăruiască, să muncească suplimentar, să facă daruri costisitoare, să se sacrifice.
Retrogradarea lui Venus este însă semnul că intrăm într-o perioadă de restricții. Unii se vor simți frustrați de faptul că le lipsesc anumite bunuri materiale, că aspirații pentru împlinirea unor demersuri au fost sortite eșecului sau se întorc la discuții sterile despre care știm aproape totul. Cu cât aceste dorințe sunt mai ciudate cu atât convingerile vor fi mai delicate, constrânse să se adapteze unor condiții restrictive sau fragmentate. Este clar că prin aceste convingeri nu putem visa la o viață mai bună, nu ne putem gândi că anumite greutăți vor fi rezolvate în timp util, că vom evita anumite tensiuni ori că rămânem în această zonă a echilibrului. Venus retrograd aduce frustrare în orice, nemulțumire în orice situație, suspiciune în orice problemă.
Prin urmare, 5 octombrie este o zi care va scoate în evidență, mai mult decât celelalte, cât de periculos este regretul. Fie că facem lucrul acesta în prima parte a zilei, când Venus va fi static pe zodia Scorpion, fie că o facem spre seară, când deplasarea retrogradă va fi deja începută, experiențele ciudate vor defini această zi și ele ne vor spune că bunurile spre care tindem nu sunt de perspectivă, nu sunt primite de la cine trebuie, nu reprezintă dorințele împlinite de acum. La nivel macro apare un conflict între generații sau semnele că acest conflict, până pe 16 noiembrie, va fi escaladat. Soluția nu vine prin suprimarea acestor dorințe, ci prin acceptarea faptului că rolul principal pe care l-am avut până acum trebuie să fie atribuit altuia, că dacă am fost până acum lideri de opinie va trebui să vedem cum este să fim și în tabăra celor care pun în aplicare. Doar așa putem vorbi despre idei noi care ne ajută să nu devenim persoane conflictuale, să nu criticăm în mod gratuit și pe baza acestor observații să ne facem și mai mulți dușmani, să nu fim obligați pe baza unor convingeri afective extrem de rigide să renunțăm la un anumit statut social. Venus retrograd aduce insatisfacție în orice domeniu și putem continua acest grad de insatisfacție dacă nu uităm că trăim în comunitate și că boieria este cu rândul.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu considera că un compromis este de fapt un avantaj mascat. Compromisul ne spune că am ajuns cumva aproape de limita acestui traseu și ar fi cazul să ne uităm în jur pentru a vedea dacă nu cumva trebuie să ne întoarcem ori să schimbăm direcția. A merge mai departe cu încrâncenare deși semnalele sunt clare este un semn de ignoranță.

Discreditarea puterii de convingere. Oamenii devin puternici prin deciziile celorlalți. Rigoare. Ceea ce știu nu ne folosește. Reducerea gradului de satisfacție. Facem o alegere greșită. Ni se pare că suntem obosiți de mesajele celorlalți. Opinii noi față de bani sau față de educație. O problemă de muncă ne vorbește despre daruri pe care nu știm să le apreciem.

Preocuparea principală a zilei de sâmbătă va fi, așa cum am indicat și în celelalte zile, una legată de un regret. De această dată nu vom fi conștienți că regretăm, ci mai curând că, la un moment dat, ni se pare nu am luat decizia care trebuie, nu am ales ceea ce trebuie, n-am spus cuvântul potrivit, nu am avut prezență de spirit. 6 octombrie este o zi în care încercăm să compensăm această absență a prezenței de spirit, însă fără sorți de izbândă. Gândurile bune care se împlinesc acum sunt în mare parte semne ale unor ambiții mai vechi. Trigonul Lună-Uranus ne duce către a compensa o presiune exterioară. Uranus este retrograd pe zodia Taur și de ceva vreme ne face să fim îngrijorați de lipsuri materiale care nu există deocamdată. Perspectiva de a pierde ceva, de a ne deposedați de anumite privilegii ne sperie foarte mult. Sextilul Lună-Venus, cu Venus retrograd, ne spune că cele pe care le avem acum nu ne sunt utile, nu ne sunt necesare, nu ne aduc nicio satisfacție. Doar trigonul Lună-Saturn, aspect care ne vorbește despre respect și disciplină, despre ordine și înțelegerea demersurilor și pe baza experiențelor personale, dar și pe baza a ceea ce ni se împărtășește, poate fi considerat un semn de stabilitate. În rest, mai avem în spațiul acestei zile un careu între Lună și Junon, aspect care va fi foarte important doar pentru oamenii care urmăresc să fie echilibrați, să nu profite de ceilalți, să nu rănească și să nu amplifice nota conflictuală a unei situații doar pentru că, dintr-odată, s-au trezit acolo. Dar ziua nu este simplă deloc. Unghiurile acestea pe care le realizează Luna cu Uranus și Saturn, reprezintă, prin piramidă de pământ care se desenează, un semn de expansiune, de invadare, de dominare. A domina prin semnul pământ înseamnă a ne însuși ceva concret. Conform devizei generale, dacă ceea ce ne însușim face parte dintr-o recompensă care ne-a fost promisă de mult timp și acum ne este dată aspectul indicat mai sus este unul foarte bun care nu va produce efecte negative, deci nu vom fi triști și nici nemulțumiți cu ceea ce primim acum. Dacă situația de acum este un alt conflict, unul care a accentuat golul ce s-a creat de-a lungul acestei săptămâni cu scopul de a fi umplut cu un bine foarte important, nu facem decât să ascundem problemele majore așa cum s-a întâmplat și în săptămânile anterioare.
Prin urmare, 6 octombrie este o zi care ne trezește la realitate pentru că ne arată unde ne poate duce tristețea, unde ne pot duce argumentele agresive ori alegerile greșite. Deși ar trebui, așa cum am văzut și din observațiile inserate celorlalte zile, ca multe să ne fie foarte clare, ideile să fie conturate într-un mod simplu pentru că asta înseamnă, în mare parte, dreptul care se evidențiază, schimbările acestei zile sunt încărcate de o mare confuzie. Practic, ziua de 6 octombrie va fi una dintre cele mai confuze zile ale acestei săptămâni care va reduce gradul de satisfacție chiar dacă vom fi convinși că tot ceea ce am făcut a fost conform crezului personal, deci corect.
Un alt element important al zilei de 6 octombrie este acela de confirmare. Ceea ce se întâmpla acum, dacă vine ca urmare a unei decizii date de un for superior, îi face pe oamenii mici să se simtă puternici pentru că iau parte la o decizie majoră. Aceasta este nota socială, colectivă, de grup care va defini momentul. Toate celelalte sunt personale și pentru a afla mai multe ele trebuie raportate la tema natală.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a fi pozitivi chiar dacă apar din jur argumente cum că deciziile nu sunt cele mai bune, că vor exista consecințe negative referitoare la faptele de acum, că nu suntem întregi la minte dacă acționăm în mod categoric pe baza acestor convingeri. Înainte de a se stabili dacă este bine sau rău va trebui să existe o faptă, adică obiectul analizei.

Severitate. Tristețe. Superficialitate. Se caută răspunsuri acolo unde ele nu există. Este nevoie de putere. Liberul arbitru primește o nouă definiție. Pentru a păstra binele trecem printr-o poartă foarte îngustă. Tiranie. Exclusivitate. Se plătește pentru discuții frumoase. Pofte nefirești. Tensiune. Soluțiile de acum pot fi puse în aplicare, dar mai târziu.

Elementele definitorii ale acestei zile ne vorbesc doar despre ceea ce ne-a oferit statutul de persoane educate ori au devenit elemente definitorii în educația pe care o avem, referitor la cum am ajuns acolo, care au fost întâmplările, provocările sau situațiile delicate pe care le-am parcurs. În noaptea de sâmbătă spre duminică Luna va trece prin opoziția cu Neptun și descoperim că nu ne-am vindecat încă de regret. În timpul zilei situația va fi altfel, dar până dimineață ne vom lăsa antrenați in aceste gânduri suspicioase ori acestea se vor manifesta într-un alt plan, prin intermediul viselor. Dacă în această zi Luna nu ar fi trebuit să treacă în a doua parte a zilei prin sextilul cu Jupiter nu ne-am fi pus problema ca toate aceste situații pe care le observăm ori le analizăm să aibă un rost. Nu ne-am fi gândit că soluțiile vin prin genul acesta de analiză, ci am fi mers în continuare pe latura practică. În felul acesta, descoperim în ultima zi a acestei săptămâni anumite lucruri pe care nu ni le putem explica și care țin într-adevăr de forțe independente de noi, poate chiar, într-un cadru foarte restrâns, chiar de liber arbitru. Am mai spus de multe ori, oamenii se grăbesc prea mult să explice situațiile care nu se încadrează în puterea lor de acțiune prin existența liberului arbitru. Dacă s-ar pune problema ca tot ceea ce cunosc, văd și fac să fie tot ceea ce există în universul nostru atunci am putea vorbi în situații de genul acesta de un liber arbitru care se situează deasupra determinismului nostru. Or, un om profund și responsabil știe că sunt multe de descoperit că evoluția este un proces continuu și că modestia prinde bine oricui, că nu ar trebui să fim atât de orgolioși încât să credem că avem acces, din stadiul acesta impur în care existăm în această lume, la forțe care dictează cum anume să funcționeze universul. Noi suntem, deocamdată, beneficiarii unor cadouri care ne vin de undeva, nu cei care le dictează. Cu toate acestea, putem spune acum că cei care activează de dincolo de determinismul astral vor simți că sarcina lor este ușurată de faptul că presiunea astrală favorizează accesul la liber arbitru, nu îl determină. Pentru omul simplu finalul săptămânii este unul încărcat de responsabilitate. Se va gândi la puterea sa, la ceea ce determină, la laudele pe care le primește, la situația sa personală sau socială. Acesta este, în egală măsură, și un moment în care să-și înțeleagă mai bine patimile, tensiunile, poftele. Dacă în privința corpului fizic aceste pofte ne arată imediat efectele, cele ce țin de latura spirituală se lasă greu citite. Pentru acestea este nevoie de un antrenament în sensul acesta, dar și de mai multă putere.
Prin urmare, finalul săptămânii ne vorbește despre ceea ce ne definește, despre ceea ce ne îngustează viziunea, despre forțele care ne îndeamnă să facem abuz de putere, de încredere, de pretenții. Trecerea Lunii prin opoziția cu Neptun se va consuma în noaptea de sâmbătă spre duminică, ceea ce este un avantaj pentru oamenii care își pregătesc întotdeauna somnul, care își respectă igiena corpului, igiena minții, igiena sufletului înainte de a se pregăti pentru etapa nocturnă. Cei care nu respectă astfel de reguli își vor duce în noaptea de sâmbătă spre duminică problemele zilei de sâmbătă care nu sunt deloc puține. La modul comun, pentru că ziua anterioară a fost definită de o problemă de muncă, vor considera că trebuie să prelungească programul de lucru până spre dimineață sau cât mai mult în noapte. Refuzul odihnei vine ca un semn al nemulțumirii de sine, față de activitățile din timpul zilei ori ca o teamă ascunsă de moarte. Știm din ezoterism că pentru mulți somnul este privit ca un fel de moarte, ca o renunțare la ceea ce este viu. Refuzul conștient al somnului sau insomnia, ca un simptom al unui dezechilibru de care nu suntem încă foarte conștienți, se explică adesea în modul acesta.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne propune să fim liniștiți. Tot ceea ce ține de poftă, excese, de abuz nu reprezintă soluția care să ne ducă spre satisfacție sau către progres, ci ne adâncește și mai mult în greșeală.

2 thoughts on “1 – 7 octombrie 2018

  1. Maria spune:

    Si daca cel care constientizeaza ca se apara alege totusi asa?… e doar nepregatit pentru evolutie? Vor prelua altii ceea ce ar fi avut el de facut potrivit alegerii intelepte?

    1. Contextul de acum ne arată că această problemă a reacțiunii nu poate produce efecte pozitive dacă se bazează pe vechile metode. Este nevoie de puțin curaj, însă acest curaj, oricât de ciudat ar părea, este născut din frică. Din fericire, dupa primul pas frica dispare și în loc rămâne doar intenția. Careul Mercur-Pluton aduce pierderi colaterale ce sunt în această săptămână privite ca un avantaj. Cealaltă variantă, la care apelează cel care nu-și învinge frica, este persistența într-un metoda veche care, cumulată cu realitatea de acum, garantează eșecul. Avantajul de aici vine pentru ca aceste pierderi ni se par dureroase deoarece așa am fost învățați să reacționăm, dar ele, prin faptul că eliberează locul pentru realizări și mai mari, vor fi văzute pe viitor ca decizii înțelepte. Cei care le fac sunt beneficiarii direcți ai efectelor și continuatorii lor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.