1 – 7 octombrie 2012

Săptămâna 1-7 octombrie 2012 aduce un tribut interesant nevoii de a progresa, de a ne ridica deasupra condiţiei obişnuite, de a ne elibera de constrângerile pe care ni le-am creat în ultimii trei ani şi de a înţelege că puterea nu constă în relaţie, în asociere, ci în dezvoltarea unui gen de mister dincolo de care să te poţi desfăşura fără a oferi explicaţii pentru fiecare etapă intermediară.
În această săptămână Saturn va părăsi zodia Balanță zodie pe care o tranzitează din 29 octombrie 2009. În tot acest răstimp ne-a dominat gândul că depindem unii de alţii, că suntem construiţi pentru a lucra în echipă, că împreună reuşim mai uşor decât separat, că dacă nu obţinem succesul în grupuri mai mari sau în asocieri, fie ele şi stranii, înseamnă că în mod individual nu avem niciun succes. Oricât de dur s-a dovedit, pentru că în această poziţie s-a confruntat şi cu o relaţie dificilă cu Uranus, Saturn trece într-un semn al abuzului de putere şi al secretelor pe un fundal agresiv şi care va genera, în prima instanţă, până la finalul lui 2012, evenimente controversate.
Până vineri, 5 octombrie, când aceasta va face practic trecerea în infern, avem de parcurs un careul al lui Venus cu Axa Dragonului (marţi), un sextil Venus-Saturn pe gradele anaretice din Leu şi respectiv Balanţă şi, evident, trecerea lui Venus în Fecioară (miercuri) opoziţia lui Venus cu Neptun, conjuncţia lui Marte cu Axa Dragonului şi intrarea lui Jupiter în mers retrograd (joi). În ziua ingresului lui Saturn în Scorpion, Mercur se grăbeşte şi el să părăsească zodia pe care o tranzita, împlinind o conjuncţie cu Saturn pe ultimul grad al Balanţei, semn că acest semn va fi extrem de încărcat şi care se va dovedi mai curând vinovat de toate relele pe care Saturn le-a făcut în ultimii trei ani.
Ziua de 5 octombrie este generoasă în aspecte. Venus şi Lilith se întâlnesc într-un careu, Chiron cu Junon de asemenea sub acelaşi unghi de 90 de grade şi luminariile în trigon. Ulterior, Mercur şi Neptun vor construi un trigon (sâmbătă), iar duminică, la puţin timp ca Uranus şi Junon să-şi împlinească trigonul la care lucrează de ceva vreme, Marte să treacă în Săgetător, încheind o săptămână care le va pune multora capac în demersurile lor fanteziste, care îi va ridica pe unii la rampă şi va produce, sub necesitatea rectificării, multe modificări de direcţie.
Nu este deloc potrivit să ne aventurăm în această săptămână în a invoca drepturi care nu au fost respectate în ultimii trei ani, în a ne face dreptate prin deziceri, trădări, informaţii vândute, prin desprinderi de grup, prin minciună sau prin culpabilizare. Viaţa este dură uneori şi această duritate se poate manifesta ca în această săptămână, adică să nu ne ofere ceea ce cerem.
Tocmai de aceea avertismentul acestui interval ne îndeamnă să ne vedem de treburile noastre, să fim înţelegători şi realişti şi să privim tot ceea ce vine spre noi ca pe un mijloc de cunoaştere. Fie aflăm din interior care este pulsul unui eveniment, fie suntem expulzaţi şi primim prin această desprindere graţia unei noi etape pe care este necesar să o îmbrăţişăm. A gândi viaţa, nu înseamnă a o toca în prejudecăţi ori a sugrumat cu bucurii efemere, ci a o îmbogăţi cu fiecare zi, cu fiecare fiinţă care ne atinge trecerea, cu fiecare inspiraţie care ne învăluie.

Cele două aspecte pe care Luna le împlineşte azi sunt puse sub semnul progresului. În primul rând opoziţia Lună-Mercur, împlinită în mijlocul zilei, şi apoi trigonul Luna-Venus, împlinit cu puţin timp înainte de miezul nopţii, ne aduc în centrul atenţiei necesitatea de a progresa, de a schimba în bine ceea ce vine spre noi, de a corecta, de a înalță şi de a rectifica o informaţie, un demers pe care anturajul, universul sau noi înşine le-am abandonat.
Fundalul pe care se consumă toate acestea îndemnuri este unul energic, puternic, poate chiar agresiv, impus de careul în T pe semne cardinale pe care Soarele cu Pluton şi Uranus îl mai formează încă. Acest fundal, care în săptămâna anterioară s-a exprimat la scena deschisă, s-a axat pe împlinirea unei scheme de lucru ample şi care acum va trebui particularizată într-un mod simplu şi original.
Opoziţia Lunii cu Mercur înseamnă gândire selectivă, identificarea propriilor limite, acceptarea întunericului pe care îl avem în interior şi exprimarea lui pentru a învăţa, cerceta, deschide porţi ale sufletului, ale cunoaşterii. În felul acesta, agresivitatea pe care o experimentăm, pierderile de memorie care ne învăluie, respingerea pe care o avem de parcurs azi sunt elemente care ne restructurează. De unele nu mai avem nevoie, altele trebuie sublimate, unele sunt părţi ale unei construcţii bune, altele se aseamănă cu viruşii subtili care corodează structura din interior şi o duce spre prăbuşire. Dacă încercăm să folosim scheme vechi, dezvoltate fără linişte şi respect faţă de anturaj, faţă de sine, dacă ne vom propune să ne ridicăm la fel de egoist aşa cum am făcut-o anterior când ne-am construit ceea ce trebuie să curăţăm din structura interioară acum, atunci vom experimenta opoziţia Lună-Mercur prin egoism şi pe baza mesajului: “Doar eu pot, tu nu!”.
Spre seară, când Luna şi Venus îşi împlinesc trigonul pe semne de foc, sentimentul că avem lucruri importante de făcut ne duce spre o zonă de confort afectiv. Unii vor descoperi că se simt bine în propria piele, ceea ce nu s-a-ntâmplat de-a lungul zilei, alţii că se bucură de un cadru intim benefic, acela dat de camera de lucru, dormitor, prezența unei fiinţe dragi. În realitate, din adâncimile astrale vin spre noi vibraţii rafinate care ne îndemnă să ne înţelegem bine cu ceea ce avem în jur, cu oamenii, cu obiectele, să ne deschidem inima şi sufletul spre ceea ce este construit în jur şi să acordăm acestora o importanţă pozitivă după cum s-a dovedit până acum.
Prin urmare, debutul săptămânii vine spre noi cu îndemnul de a ne apropia de adâncimile fiinţei cu sentimentul că suntem utili, că putem mai mult, că ne putem armoniza cu anturajul şi că, dacă am greşit faţă de cineva, acum este adecvat şi util să ne cerem iertare, să transformăm în energie pozitivă ceea ce până acum a fost revoltă, război, nemulţumire şi agresivitate.
Nevoia de a descoperi care ne este rostul, cum ne ajută liniştea şi pacea, cât de adâncă ne este iubirea sau nevoia de a ajuta, ne duce în faţa unei conştientizări puternice. Unii vor înţelege prin aceste unghiuri ce importanţă au în grupul de apartenenţa, care este impresia generală a acestuia şi cum se fi modelat pentru a reuşi să se integreze. Alţii se vor replia şi îşi vor asculta îndemnurile sufleteşti, cele care nu critică pentru a distruge, ci pentru a corecta şi a reconstrui dintr-un material uzat, dintr-o masă amorfă, dintr-o structură inutilizabilă ceva sublim. Este momentul în care grupuri aflate în derivă se repliază, îşi facă planuri pentru viitor şi îşi pun la punct structuri care să asigure buna lor funcţionare.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne permite azi să fim aşa cum ne vine din interior, dar de a ne impune, cu mintea sau alt instrument de ordin interior, să observăm, să analizăm şi să oprim acolo unde exprimarea depăşeşte o anumită limită pentru a ne ridica pânzele corabiei şi a pleca spre alte ape, mai limpezi. Este important de ştiut că mulţi devin agresiv pentru că sunt deosebit de sensibili şi pentru că trăiesc în acest mediu fără o structură mental-afectivă care să filtreze exemplele de comportare, gândire sau putere care îi vin din anturaj. Ceea ce se construieşte azi ne canalizează spre a înţelege cât de tulbure sunt apele şi cam în ce direcţie este nevoie să ne deplasăm.

Când Luna îşi finalizează tranzitul său pe ultimul segment al zodiei Berbec, Venus şi Axa Dragonului îşi desenează pe cer careul lor pentru a da vieţii o tentă pozitivă, pentru a reuşi, prin implicare, să schimbe sensul evenimentelor şi adâncimea lor.
Azi vom fi contrariaţi de noroc, de şansă şi de complicaţiile pe care acestea ni le aduc, de regretele pe care le sădesc în suflet, de calitatea îndoielnică a ceea ce produc şi de îndârjirea cu care ne-am decis să le privim, să le observăm, să le folosim. Dorinţe care ţin de anumite realizări materiale, de a o anumită inserţie socială, de canalizare a puterii de influenţa spre anumite zone periculoase, care îi transformă pe semeni în sclavi, ne aduce, pe lângă bucuria împlinirii, pe lângă confortul de a avea ceea ce am intenţionat, şi povara unei greşeli pe care să o menţinem, nu pentru că ne dorim o rezonanţă negativă, ci pentru că ajungem să credem că numai aşa putem trăi.
Micul Benefic (Venus), şansa, bucuria de a trăi, rafinamentul, din Leu ne extinde câmpul egoului personal spre zona lui “Nu avem altă soluţie. Trebuia să procedez aşa”. Prin Venus, necesitatea are întotdeauna o parte bună, una ce ţine de comoditate, de confortul personal, de binele egoist şi care va avea de fiecare dată o explicaţie, o justificare perfectă pentru sine, de vreme ce și-a construit totul pentru a proteja acest “eu” incapabil încă să gândească corect pentru sine. În Leu, Venus nu este în stare să ne ajute să gândim corect despre propria persoană, ci profitabil, după cum ne convine mai mult şi după cum ne va proteja mai bine interesele, orgoliile, nemulţumirea sau comoditatea. Aflându-se acum în careu cu Axa Dragonului, visul fericirii se ridică şi ne aflăm în fața a ceea ce am construit. Că am construit o ideea, o ţintă, un edificiu concret sau o relaţie, puterea de a gândi corect, bine, de a privi evenimentul cu luciditate şi de a le vedea acestora perspectiva ne zdruncină şi ne pun în faţa unor conjuncturi delicate. Ca nimeni nu le va putea înţelege, că sufletul se va opune ori că o altă structură personală se va ridica din negură şi îşi va striga nedreptatea, nu mai contează. Important va fi ceea ce rezultată din toate acestea, finalitatea şi aceea se va prezenta sub forma unui zdruncin interior, a unei nemulţumiri, a unei îndârjiri cu care vom urmări să ne păstrăm realizările, bucuriile şi confortul.
Unii şi-au construit toate acestea pe baze benefice, solide şi chiar dacă s-au dovedit egoiste, edificiul pe care l-au ridicat este superior din punct de vedere moral şi deci util celorlalţi. Unii au urmărit să pună egoismul în faţa altora, au îmbrăţişat minciuna sau răutatea şi au dat confortului personal o înfăţişare sinistră pentru ceilalţi. Această categorie de oameni vor privi trecerea de la Berbec la Taur a Lunii ca un prilej de a lăsa noi pretenţii, de a invoca faptul că banii s-au terminat şi nu contează ce sacrificii fac cei care îi produc, ei vor să li se ofere din nou suma necesară pentru a beneficia de a toate avantajele confortului.
Venus în Leu în careu cu Axa Dragonului mai are o componentă care ne va afecta pe toţi cei care am experimentat până acum o relaţie sentimentală. Prin această poziţie şi prin acest unghi, Venus vine cu rememorarea dramelor sentimentale, cu necesitatea de a construi relaţii identice celor din trecut care nu au evoluat prea bine, pentru a încălzi din nou simţurile şi a ne demonstra că, de vreme ce s-a putut construi din nou edificiul, greşeala nu ne aparţine. Acest gen de păcăleală zdruncină şi mai mult structura afectivă iar amploarea evenimentelor, pentru cei care se rătăcesc în aceste reziduuri va fi una impresionantă, ca să nu mai vorbim de consecinţe. Saturn, cel care îşi încheie în această săptămână tranzitul prin Balanţă (domiciliul lui Venus), tocmai pentru că trece pe ultimul grad al zodiei ne adună din trecut ceea ce nu a funcţionat bine din schemele aplicate. Azi nu vom da importanţă acestor mesaje, nu ne vom preocupa deloc de evoluţie, de repararea greşelilor, aşa cum ne îndeamnă Saturn, ci să să reconstruim, atât cât mai avem timpul necesar, relaţiile care nu au mers aşa cum ne-am dorit. Luna, în plină noapte, va împlini ultima opoziţie cu Saturn din acest ciclu, aducând întregului context un plus de informaţie de aceeaşi factură, cu aceeaşi încărcătură afectivă intensă şi prin aceleaşi mijloace. Mulţi vor observa că, pornind de la o imagine, cea a iubitului/iubitei, a părinţilor trecuţi la cele veşnice, a prietenilor din copilărie sau de la fotografii din tinerețe se simt cuprinşi de un val de emoții, de regrete şi îi învăluie dorinţe cărora nu le mai pot ţine ritmul şi intensitatea. Toate acestea vin de la tendinţa de a ne revolta împotriva a ceea ce am construit, împotriva a ceea ce am înţeles că reprezintă destinul, evoluţia, progresul, binele, confortul.
Trecând în Taur, Luna ne va indica, de-a lungul întregii zile, ce avem de modificat, care sunt conjuncturile care ne zdruncină cel mai tare, care ne sunt punctele sensibile, ce nu merge bine în relaţiile pe care le parcurgem. Nu trebuie decât să fim atenţi, martori la propria desfăşurare.
Prin urmare, în ziua de 2 octombrie ne vom întâlni cu ceea ce am construit. Ne vom uita la ochişorii propriilor copii şi le vom vedea educaţia pe care le-am transferat-o, indiferent că aceştia sunt copii în carne şi oase sau că iau înfăţişarea unor idealuri, a unei ţinte ori că reprezintă edificiul social pe care l-am ridicat cu atâta efort şi sârguinţă. De la sine nu vom putea să corectăm impulsul de a ne dori reeditarea lui, ridicarea unui nou edificiu, reconstruirea unui nou ideal, cu aceleaşi speranţe de victorie şi dacă dorim să ne îmbunătăţim calitatea vieţii va fi nevoie de puţin efort de gândire.
Azi descoperim că suntem sclavii propriilor impulsuri, chiar dacă multe dintre acestea ne duc la realizări pozitive. Semnalul evoluţiei va fi însă dat de calitatea gândirii şi de determinarea de care vom da dovadă pentru a ne ridica. Că acestea ţin de ideologie, de ridicarea unei construcţii sau pur şi simplu de menţinere a confortului toate au un element comun acela de a conţine reziduuri pe care le-am acumulat în ultimii trei ani de implicarea în activităţi de acest gen. Asta înseamnă că a acţiona în acelaşi mod ne va garata obţinerea acestor beneficii. De partea cealaltă, careul lui Venus la Destin (Axa Dragonului) însemnă şi prudență, privarea de un drept, de un beneficiu care prin deţinerea sa ar fi înseamnat rănirea mai mult sau mai puţin voluntară a celor din jur.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne preocupa azi de selecţie. Cei care doresc să-şi facă o analiză a ultimei perioade, care au nevoie de exemple din jur, de confirmări, vor vedea în 2 octombrie o zi ideală. Calitatea vieţii este una deosebit de importantă, tocmai de aceea parcurgem periodic îndemnul subtil la a ne purifica, a ne curăţa sufletul, a ne desprinde de ceea ce consumă inutil energia şi care ne ţine captivi în acumulări sau stadii evolutive la care ar fi trebuit de mult timp să renunţăm.

Pe ultimul grad al zodiei Leu, Venus va construi azi un sextil cu Saturn şi va aduce împlinirea unor gânduri sau direcţii asupra cărora am lucrat ieri. Dacă în ceea ce priveşte evaluarea celorlalţi, Venus în Leu ne îndeamnă să dăm dovadă de sinceritate şi corectitudine, de forţă în a susţine la nevoie un apropiat, în ceea ce priveşte atitudinea faţă de sine ea se va dovedi marcată de autoindulgenţă, de dramatizare. Această componentă a fost şi ieri vizibilă, însă azi, pentru că Venus intră chiar de dimineaţă (9:58) în Fecioară, ne lansează invitaţii pe care le-am ascuns vreme de o lună de zile (de pe 6 septembrie). Aceste mesaje subtile se prezintă ca o grabă, ca o sporire a vitezei de lucru, ca o ridicare a pretenţiilor faţă de ceilalţi pentru a nu pierde un avantaj sau onorarea de către cineva din anturaj a unei promisiuni.
În preajma orei 10:00, când va trece în Fecioară (cădere), ascendentul momentului se plasează în Scorpion (semnul exilului său) ceea ce amplifică mult trăsăturile sale negative şi va face ca până pe 28 octombrie, când va trece în Balanţă (domiciliu), dinamica emoţiilor personale să încline foarte mult către a domina prin răceală, prin cenzură, prin teama de a nu fi rănit sau grijă ca emoţia constituie punctul cel mai sensibil al perioadei.
Azi suntem pe graniţa dintre curajul de a ridica standardul iubirii, sentimentului, de a abandona regretul atunci când există o motivaţie pe măsură şi de a combate subiectivismul, chiar dacă în privinţa evaluării propriilor sentimente acesta va fi prioritar. Cei care obişnuiesc să se trezească de dimineaţă vor avea, până la trecerea lui Venus în semnul următor (9:58), nostalgia şi, în acelaşi timp, mândria că până acum s-au comportat corect, dar că din jur un ecou puternic sugerează că a doua parte a zilei sau în următoarele zile, până pe 28 octombrie, cei din jur îşi vor modifica atitudinile şi faptele lor vor fi în consonanţă cu acestea. Unii numesc această percepție intuiție, alții deducție, alții consideră că gandind așa sunt realiști. Cert este că ceva din dinamica personală ne spune că o modificare stă să se producă și ea nu va fi deloc placută.
Ceea ce trăim în intimitate, dar şi aceste semnale care sunt în parte adevărate, constituie semnul că ne aflăm într-o dinamică prietenoasă, că suntem atenţi la ceea ce se întâmplă în noi înşine şi în jur şi că, fie şi numai parţial, înţelegem ce ni se întâmplă. Aceste observații, acest gen de cunoaştere, de înţelegere, de evaluare a mediului îşi au rădăcina în nobleţe, în curaj şi în dorința de a evalua corect mediul, dar şi în grija zilei de mâine, privită ca o traducere a fricii de necunoscut.
Cunoaşterea pe care o experimentăm în această zi ne incită să aflăm lucruri noi, dar într-un cadru uşor de controlat, care nu iese din limita puterii şi, mai ales, care nu ne pune problema unor emoţii puternice. Când Venus este în Fecioară emoţiile puternice sunt evitate, de asemenea sunt evitate situaţiile care se pot finaliza în mod neaşteptat şi sunt îmbrăţişate regulile, precizia, stabilitatea, promisiunile, adică această înlănţuire plăcută care duce la repliere, dar care este evaluată greşit din afară.
Gândind aşa, înţelegem că în felul în care suntem judecaţi de ceilalţi, în mare parte greşit (ca urmare a tulburării de gândire venită din această poziţie) la fel îi judecăm şi noi pe ceilalţi şi cine are puterea să aprofundeze acest raport ar putea să fie descoperitorul unor elemente personale extrem de delicate şi profunde. În general, oamenii îşi structurează dorinţele, paşii, aspiraţiile constrânşi sde o frică, pe baza unei temeri. Mulţi nu-şi dau seama că până şi meseria şi-o aleg pentru a contrabalansa un neajuns marcant al copilăriei sau adolescenţei. Psihologia a stabilit de mult timp că un copil abuzat are toate şansele să-şi caute repararea acestei traume printr-o profesie care-i pedepseşte pe cei care abuzează sau care îi ajută pe abuzaţi, un copil bolnăvicios sau cu temeri legate de starea lui de sănătate se va simţi mai apropiat de domeniul medical ș.a.m.d. Aprofundând relaţia dintre agresiunea închipuită sau reală, ce vine din exterior, şi modul cum o percepem, ajungem să descoperim că teatralitatea, disimularea sunt adesea preferate pentru a înlocui neputinţa de a verbaliza tensiunea. Aşezate una peste alta, asemenea cărămizilor dintr-un zid, acestea se interpun între noi şi ceilalţi şi, prin exerciţiu, în timp, le vom asimila și nici nu ne vom mai pune problema să răspundem, să ne exprimăm, să explicăm ceea ce doare, nemulţumeşte sau stresează, ci este adăugat zidului pe care îl ridicăm între noi şi ceilalţi.
Acest zid poate lua în cazul unora înfăţişarea raţiunii, a discernământului, a spiritului analitic, cele pe care le găsim la trăsăturile lui Venus în Fecioară, la alţii poate lua înfăţişarea obsesiilor şi poate duce la degradarea emoţiilor punându-le nu să explice nemulţumirea sau durerea, ci să incite stimulul până la ridicol, pentru a demonstra că nu le pasă. Ambele ţin de trăsăturile lui Venus în Fecioară, ambele ne ţin captivi în plăceri infantile care rămân în acest stadiu pentru că nu sunt împărtăşite. Este simplu pentru cel care-şi explorează propria dimensiune afectivă să-şi identifice zidul pe care îl ridică în faţa celorlalţi, adică acel “ceva” care îl face diferit, special, superior, altfel, care îi simplifică înfăţişarea, dar care îl rupe de oamenii cu care are nevoie să socializeze. Deşi în această perioadă îndemnul principal vine să ne spună că este mult mai important să iertăm decât să gândim situaţia, nimeni nu va putea să facă asta, decât cei care trăiesc în această lume, dar nu sunt deloc influenţaţi de ea (iluminaţii). Tocmai de aceea azi să ne lăsăm preocupaţi de zidurile pe care le ridicăm între noi şi ceilalţi, cele care ne apără neputinţa, neştiinţa, teama, agresivitatea, ura, disprețul, nemulţumirea. Aceste trăsături sunt specifice tuturor zodiilor, deci toţi am gustat din ele, tocmai de aceea să privim cu maturitate acest tranzit al lui Venus în Fecioară (care, față de celelalte poziții, excelează la capitolul ziduri) şi să nu dramatizăm prea mult, ci să ne bucurăm dacă se vor înmulţi problemele (trăsăturile negative sunt amplificate de poziţionarea ascendentului momentului în Scorpion la ingres), pentru că avem ce studia, ce identifica, ce analiza şi în final, ce ierta.
Prin urmare, azi ne vom preocupa mult de calitatea vieţii. Este adevărat că mulţi se vor interesa de ceea ce nu înţeleg, nu apreciază şi nici nu folosesc, însă sunt şi ei, asemenea celorlalţi, puşi în faţa aceloraşi situaţii delicate, sunt şi ei antrenaţi să retrăiască momente delicate ale ultimelor patru săptămâni, cu toate că s-ar putea ca rezultatul să nu fie unul spectaculos. Fiecare îşi trăieşte viaţa însă după propriul ritm, după propria intensitate şi, evident, în conformitate cu propriile nevoi. Tocmai de aceea cei care parcurg azi complicaţii de natură relaţională care tind să se ramifice, care se confruntă cu dureri de rinichi, de bila, de spate sunt cei care obişnuiesc să-şi amâne problemele, să le paseze altora, să le transfere celor mai curajoşi sau asupra cărora au un ascendent. Aceştia vor intra în zona delicată a sensibilității astrale în care orice cuvânt îi va atinge, îi va leza şi le va provoca reacţii exagerate.
La nivelul evenimentelor sociale ziua aduce un plus de putere motivaţiilor personale, ca şi cum nimic în societate nu se poate realiza decât dacă, întâi, există un echivalent în viaţa personală, un ecou care va permite, în timp, o mai bună gestionare a ceea ce se cere acum grupului.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a privi cu maximă responsabilitate emoţia. Să facem din această zi una în care să urmărim emoţiile ca şi cum am studia pe altcineva şi să le oferim soluţia în acelaşi tip de raportare. Este adevărat că acolo unde se intervine prin impunere, există posibilitatea apariţiei frustrării, dar dacă înţelegerea este adecvată, dacă informaţia este corectă şi totală, nu incompletă, se va evita acest neajuns.

Abia intrată în Fecioară, Venus împlineşte o opoziţie cu Neptun, octava sa superioară. Ceea ce ieri era închipuire azi devine realitate, ceea ce în planul gândurilor, în forul interior exista doar sub formă de presupunere, doar sub formă de proiect azi iese la suprafaţă şi, prima dată, se construieşte sub forma unor obstacole de natură ideologică, de constrângere de natură afectivă având ca finalitate o tensiune pe care nu ne-o vom atribui propriei persoane, ci celorlalţi.
Până să părăsească semnul exaltării sale (14:46), Luna va trece prin Coada Dragonului împlinind opoziţia cu Marte, apoi în a doua parte a zilei, când se va afla în Gemeni va trece prin careul cu Venus şi, spre seară, prin conjuncţia cu Lilith. Ziua devine însă importantă prin intrarea lui Jupiter în mers retrograd şi prin conjuncţia lui Marte cu Capul Dragonului.
Toate aceste evenimente astrale ne ajută să ne redirecţionăm gândurile spre oameni, spre tipurile de interacţiuni pe care le avem cu ei, însă într-un mod straniu şi complicat. Vom căuta ca întreaga intensitate a emoţiilor să o distribuim către aceştia fără a ţine cont dacă sunt sau nu dispuşi să primească sau să participe la acest schimb sau chiar dacă au puterea să înţeleagă tot ceea ce li se oferă. Greşeala cu care pornim la drum în această zi vine din acest straniu element care ne pune în dificultate faţă de apropiaţi, faţă de superiori, faţă de ceilalţi membri ai familiei. Unii vor alege să spună ceea ce simt, să împărtăşească idei noi, să se apropie de cei care sunt de neatins şi să smulgă acestora gesturi simple, dincolo de zidurile pe care şi le ridică. Această defazare între mesajul emoţiei şi cel al conştiinţei, între “eu simt” şi “eu trăiesc”, între “iubesc” şi “cred”, adică între Venus şi Neptun, nu reprezintă o poziţie antagonică a mesajelor. Ele nu se sincronizează, timpul uneia va şchiopăta, al alteia o va lua înainte şi chiar dacă una trimite ceea ce are nevoie cealaltă, emisiile nu se întâlnesc, iar cei care trăiesc toate acestea devin ținta suspiciunilor, a interpretărilor eronate, a intrigilor sau a pierderilor de lucruri, de obiecte pentru că ele nu parcurg traseul în timpul stabilit.
Înţelegem că acest mecanism, prin care Venus şi Neptun par doi aştri numai buni de ceartă, îi face pe aceștia dispuși să-şi reproşeze multe, însă există un alt factor care intervine în acest carusel: problemele personale. Până să ajungem să considerăm că planul neutru, cel care se află între emitent şi receptor, este de vină, descoperim că în planul vieţi personale multe nu funcţionează, că sunt amânate, schimbate, inversate, că brusc ceea ce era important se micşorează ca valoare şi trece în planul al doilea. Aceste elemente, predispuse de opoziţia Lunii cu Marte, chiar dacă sunt elemente ce ţin de dinamica personală, reuşesc să zdruncine un mecanism social datorită Axei Dragonului. Adică, nu sunt selectate şi inversate orice fel de situaţii sau lucruri, ci acelea care au perspectivă, nu sunt pierdute orice fel de acte, ci acelea care nu mai pot fi înlocuite. În acelaşi registru putem integra şi ideile, gândurile, frământările sau chiar planurile pe termen scurt. Atinse de conflict acestea devin elemente de prognoză şi perspectivă, adică acel element pe care nu l-a văzut nimeni atâta vreme şi de care nu s-a folosit nimeni, ci doar persoană în cauză, iar acum când lipseşte devine de o importanţă crucială. Se naşte aici întrebarea: cât de lucizi suntem când ne alegem ceea ce vrem să ne reprezinte? Nu putem răspunde azi pentru că nu avem răstimpul necesar, chiar dacă în viitor când vom găsi soluţia, vom observa că de azi şi până atunci nu am adăugat nicio informaţie în plus la ceea ce știam deja. De ce nu avem răstimpul necesar? Pentru că azi Jupiter intră în mers retrograd, se întoarce spre mesajele anterioare şi ne îndeamnă să reluăm proiecte de unde le-am lăsat, să punem la îndoială justiţia aşa cum s-a prezentat ea în prima jumătate a anului, să ne luăm rămas bun de la proiectele pe termen lung şi să căutăm să lipim de minte şi suflet acele idei învechite pe care le ştergem azi repede de rugină. Jupiter îşi va reveni din mers retrograd abia la finalul lunii ianuarie 2013, asta înseamnă că în privinţa spiritului dreptăţii, a nevoii de a ridica nivelul energetic, îmbunătăţi starea de sănătate prin suplimentarea tratamentului, prin alt diagnostic, se va intra într-un uşor regres. Întoarcerea spre trecut nu anulează rezultatele, ci le face subordonate altor idei, spre exemplu ideii de putere pe care Saturn o va dezlănţui începând de mâine de când intră în Scorpion.
Mulţi se aşteaptă ca retrogradarea lui Jupiter în Gemeni să aibă un efect puternic asupra structurilor ideologice, asupra spiritualităţii, asupra tehnicilor de vindecare şi poate, în anumite cazuri, ar putea să aibă, însă nu în mod general. Întoarcerea la spiritualitate prin retrogradarea lui Jupiter nu este la fel cu a trăi în spiritualitate. Cel care se întoarce la spiritualitate înseamnă că porneşte de acolo de unde nu există trăire mistică şi se deplasează spre o zonă bogată în simboluri şi tehnici de reechilibrare şi dinamizare spirituală. Acest detaliu este reprezentativ pentru astrologia previzională, nu însă şi pentru cea karmică. Din perspectiva karmică, întoarcerea la spiritualitate reprezintă de fapt continuarea unui drum oprit într-una din existențele anterioare, ceea ce nu înseamnă regres sau ieşirea din cadrul vieţii spirituale, ci, regăsirea şi continuare în sine, spune chiar opusul. Astrologia previzională foloseşte însă alt sistem de observare şi tocmai de aceea ideea de revenire la spiritulitate într-un context în care cu puţin timp în urma Jupiter prin mersul direct a trecut zilnic prin conjuncţia cu Mijlocul Cerului, deci nu l-a oprit nimeni să se întoarcă spre cele ale sufletului, prin retrogradare forţează spre observare şi practicare, ceea ce înseamnă că se are în vedere corectarea unui comportament sau ajustarea unei moralități.
“Nu mai contează când s-a întors, important este că acum crede” ar spune unii. Însă pentru astrolog contează, pentru că în funcţie de moment el înţelege şi care este motivul. Or acum, când Jupiter este retrograd, când se împlinesc atât de multe unghiuri stresante, motivul pe care omul îşi ridică ochii spre cer, nu este acela de a-i cunoaşte esenţa, ci din teamă unei sancţiuni. La fel se întâmplă şi în structurile sociale care tind să se îndrepte spre conciliere, asociere, grupare, nu fac decât să aducă la lumină temeri mai vechi, frici trăite la unison care pot exploda la orice atingere incisivă.
Pe acest context trecerea lui Marte peste Capul Dragonului aduce dezbrăcarea de hainele vechi şi atingerea unui stadiu consistent, a unei voinţe dinamice pe care apoi să o poată transpune în acţiuni concrete. Este, de altfel, o mare provocare această conjuncţie pentru că aduce dorinţei individuale, chiar dacă puţin cam şubrezita sau agresivă sub impactul opoziției cu Luna, împlinită chiar de dimineaţă, o însemnătate majoră, punând-o în postura de a se manifesta la nivel social, chiar dacă nu este suficient de matură, de coaptă, de pregătită pentru aşa ceva.
Prin urmare, ziua ne aduce coagulare a unor forţe care se vor remarca prin dinamism, curaj, iniţiativă. Dacă pe de o parte nemulţumirea şi frica de deposedare par să-şi sădească loc din ce în ce mai mult în suflet, de-a lungul zilei vom vedea că nu oamenii sunt de vină, nu conjuncturile, nici măcar planurile care derivă unele din altele nu au vreo vină în pierderile substanţiale ale acestei zile, ci noi înşine. Ne va veni însă greu să credem că suntem de vină pentru toate elementele complicate ale zilei, inclusiv pentru ceea ce nu ajunge la noi în mod direct, însă simplul fapt că la contact cu informaţia reacţionăm negativ, înseamnă că nu suntem dispuşi să acceptăm limitele de acţiune ale celorlalţi, faptul că şi ei, asemenea nouă, experimentează un anumit tip de conduită socială, un anume mod de comportare. În cel mai fericit caz, toate acestea ne duc la regretul că în prima jumătate a anului nu ne-am mişcat mai repede, nu am acţionat cu mai multă forţă, nu am folosit nici timpul și nici banii cu înţelepciune.
Marte în Scorpion trecând, pe final de tranzit, peste Capul Dragonului aduce acţiuni puternice desfăşurate în fundal, în locuri ascunse, în secret, cu uşile închise sau departe de orice ochi curios. Ajungând spre noi o informaţie parţială vom considera aceasta o desprindere pozitivă, o abordare salutară, o soluţionare genială a unei situaţii. În realitate, soluţiile zilei de azi se susţin pe întreg demersul lui Marte prin Scorpion, iar cele care sunt gândite azi vor avea nevoie de spaţiul săptămânii viitoare, după ce Marte, duminică, va trece în Săgetător.
Azi oamenii se comportă de parcă joacă într-un film de acţiune, unde nu sunt numai actori principali, ci îndeplinesc o mulţime de roluri secundare. Tocmai de aceea finalul zilei aduce o ieşire la scenă deschisă cu declaraţii şoc, impresionarea unei audienţe prin vorbă, descoperirea unor cuvinte mai vechi în email sau printre scrisori reuşesc sa ne ridice cota de audienţă.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne detaşa de spiritul de turmă, de a refuza să facem ceva doar pentru că aşa ne spune valul şi de a ne rezerva preocupărilor personale. Prin acestea putem să ne permitem să răscolim adâncimile fiinţei fără să producem efecte secundare, adică alte acţiuni. În felul acesta, nu vom avea de ce să ne explicăm într-una din zilele săptămânii următoare manifestările pe care le avem azi. Vom fi liberi şi în exprimare, dar şi de efectele acţiunilor.

Una din cele mai încărcate zile de peste an aduna nouă evenimente astrale, din care doar trei sunt cu Luna, dintre acestea se remarcă cele două ingresul, trecerea planetelor Mercur şi Saturn în Scorpion. Suprasaturaţia este elementul definitoriu al trecerii lui Saturn în Scorpion şi este un lucru ştiut faptul că fiinţa se dilată în mod dizarmonic atunci când survine blazarea încât extensiile sale să afecteze minţile necoapte care aşteaptă din partea mai marelui învăţat să-i motiveze în căutările lor, să le spună care dintre nenumăratele fire ale destinului sunt corecte şi care sunt false.
Începând de azi intrăm într-o perioadă de derivă. S-a terminat cu experimentele frumoase, lipsite de pericol major. De acum ne însoţeşte peste tot o umbră, cea care ne va spune că orice acţiune are un revers, orice faptă generează o reacţiune şi orice direcţie se poate întoarce imediat de unde a pornit pentru cel care nu ştie să păşească liniştit, în Pace, în rezonanţă cu adâncimile subtile ale universului, mute de atâta lumină şi cunoaştere.
Pentru că despre Saturn în Scorpion, atât la modul general, caât şi referitor la aceste trei luni ale tranzitului său din 2012 am scris în materialul “2012 – un an al extremelor” mă voi limita la trăsăturile de acum, din această zi, care se răspândesc şi asupra zilelor următoare.
Până să ajungem să privim chipul lui Saturn din Scorpion, avem de parcurs o conjuncţie Saturn-Mercur pe gradul anaretic din Balanţă, ca o ultimă răbufnire a ceea ce a însemnat efortul de a menține armonia în limitele bunului simţ, a elementelor cunoscute şi a nu o duce spre o epuizare a resurselor sau o extensie stranie a condiţiilor de trai. Astfel, azi se vor spune vorbe dure, tăioase, adevăruri grele, cele care au statut de analiză aplicată ultimilor ani, ultimilor luni şi care au atât de multă substanţă încât chiar fără a fi exprimate, numai gândite, acţionează puternic. Se poate invoca aici teama de eşec, de revoltă, de a pierde un control asupra căruia am lucrat în prima parte a anului şi de a căror desprindere suntem acum pasibili. Careul Junon-Chiron înseamnă despărţirea de o idee salutară, de un proiect important, unul care ar fi putut să ducă evoluţia personală spre o nouă etapă. Avertismentul pe care acest careu îl aduce poate lua înfăţişarea negaţiei. Mulţi se arată azi dezorientaţi, neîncrezători în forţele proprii, suspicioşi faţă de rezultatele la care au muncit atât de mult. Canalizaţi pe această dimensiune negativă a proiectului au tendinţa de a renunţa la ceea ce urmează să se împlinească în viitorul apropiat şi deci de a pierde privilegiul de a atinge succesul, finalitatea, realizarea, împlinirea. Este, aşadar, vorba aici despre utilizarea unui simţi special, despre atenţie, despre dragoste, despre credinţă, despre combinarea acestora pentru atingerea idealului. Când toate acestea sunt unite într-un singur element atunci avem de-a face cu inspiraţia, iar inspiraţia este o trăire care dă sens vieţii şi o duce pe cărări nebănuite, necunoscute chiar și pentru cel care este inspirat.
Prin această îngemănare de forţe pozitive şi negative, azi vom privi exteriorul ca fiind expresia interiorului şi unii se vor bucura alţii se vor întrista, însă cu toţii vom fi inspiraţi să apreciem ceea ce vedem după cum ne este calitatea gândirii şi orientarea afectivă. Mulţi, în faţa acestei realităţi, se descoperă pe sine fiinţe negative, respingătoare sau încărcate de valoare, apreciate de anturaj. Lăsându-se în voia acestui miraj se întâlnesc pe acest traseu cu o nouă tentaţie, aceea de a desconsidera limitele exprimării. Să simţi într-un fel şi să te exprimi în alt fel, să descoperi că emoţiile produc efecte plăcute în societate şi să profiţi de acest efect pentru a beneficia de avantaje la care altădată nu ai fi ajuns oricât de mult ai face, înseamnă a te plasa sub directa influenţă a careului dintre Venus şi Lilith, adică a îndrăzni mai mult, a depăşi o limită într-un moment nepotrivit, poate chiar şi cea a bunului simţ, fără avea remuşcări sau, mai târziu, procese de conştiinţă.
Trecerea lui Mercur în Scorpion ne va aduce în preajma unor decizii importante. Pentru că parcurgem unghiuri puternice care ne mobilizează şi ne pun să ne construim punţi peste timp, nevoia de succes, de eficiență, de a demonstra că succesul şi acumularea sunt elemente la îndemâna oricui, vom trece într-o zonă în care efortul nu va conta de vreme ce realizarea sau iluzia ei este aproape. În felul acesta, ne vom folosi inteligența, isteţimea, spiritul de analiza, judecata pentru a suprima sentimentele în favoarea succesului social. Chiar dacă, până pe 29 octombrie când va trece în Săgetător, va fi mai uşor de suportat drama, nu înseamnă că problemele s-au rezolvat. Mercur în Scorpion vine cu o trăsătură pozitivă, aceea de a observa critic totul, inclusiv propria dimensiune a vieţii, inclusiv propriile idealuri şi chiar dacă nu va dori să le oprească dintr-o lăcomie elevată, ascunsă bine printre calităţi, va reuşi să înţeleagă care sunt elementele pe care trebuie să le schimbe, să le înlocuiască, pe unde mai trebuie să suplimenteze şi, mai ales, pentru cei care lucrează cu energia, care sunt elementele care trebuie purificate pentru a face din această perioadă una de evoluţie reală, nu închipuită.
Spre seară, când Saturn trece în Scorpion lucrurile mici devin importante, covârşitoare pentru dimensiunea socială, punându-ne în postura de a ne ridica stima de sine la un nivel nesperat. Pentru unii acest lucru se va petrece în somn, într-o stare de visare şi acest lucru este cu atât mai dificil pentru că nu duce la înţelegerea reală a situaţiei în ansamblul ei, ci la supradimensionarea unor fragmente, exagerarea unor calităţi sau defecte şi, pe baza acestora, atingerea unor concluzii pe care în următoarele zile le vom nega, ascunde, răstălmăci sau preschimbă în altceva.
Prin urmare, ziua de 5 octombrie ne introduce într-o zonă delicată a existenţei umane în care să atingem adevărul, dar să nu-l putem valorifica, să ne ridicăm deasupra condiţiei obişnuite, dar să nu putem observa acest lucru şi în virtutea acestui decalaj să ne aşteptăm ca gândurile, sentimentele sau chiar raţionamentele să funcţioneze ca şi până acum. Este bine să parcurgem această zi cu gândul că trecând dintr-o zonă în alta de fapt trecem de la un mecanism la altul, deci de la un sistem de reguli la altul cu toate elementele ajutătoare.
Ziua de 5 octombrie va iniţia o serie de acţiuni asupra cărora vom lucra până pe 29 octombrie, când Mercur va trece în Săgetător, dar şi în intervalul 14 noiembrie – 12 decembrie când va fi din nou în Scorpion datorită retrogradării. Azi ne va tenta o sentinţă, o acuzaţie, o desprindere de grupul mare pentru a construi un alt grup care, la rândul său, să ajungă mare şi cuprinzător. Ceea ce va veni însă spre noi nu ne va constrânge să ne păstrăm regulile, cercul de prieteni, nici măcar promisiunile, ci ne va îndemna să ne ajustăm timpurilor pe care le trăim şi să schimbăm ceea ce se poate schimba. Pentru unii este o zi tristă care anunţă că îşi va spori tristeţea până la finalul ei sau profundă care ne ajută să ne însuşim sarcini suplimentare şi să muncim mai mult sau în condiţii mai grele pentru a deveni exponenţi ai rezultatelor obţinute prin muncă. Indiferent de rezultat, Mercur şi Saturn în Scorpion sunt poziţii bune pentru experienţele vieţii, însă nu şi pentru bucuria de a trai. Scorpionul nu ne permite să atingem savoarea vieţii ba chiar ne va ţine departe de ea în aşa fel încât să ajungem să credem că beneficiile vieţii, cele care sunt aici, se nasc din muncă, efort, compromis sau isteţime şi că oricât de multă sinceritate ai pune în relaţii oamenii nu vor aprecia, iar asta înseamnă că viclenia va proteja mai mult decât orice altă trăsătură. Scorpionul, prin aceste zodii, nu ne impune un val al iluziei, ci profita de el şi se adaptează la locul faptei căutând să obţină maximum de eficienţă din aceste tenebre din care nu se poate ridica.
Ştim că toate acestea nu constituie un beneficiu şi mai ştim că ridicarea din Scorpion nu este deloc simplă, ea nu conţine etape intermediare şi face brusc trecerea de la deziluzie la extaz, adică de a muri în suferinţă şi a renaşte în bucurie. Asta înseamnă că tot ceea ce debutează acum ne invită la a privi viaţa cu maximă responsabilitate, cu înţelegere şi curaj şi că dacă va fi nevoie va trebui să renunţăm la această haină pentru a merge goi în bătaia vântului.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne presa să ne înfruntăm greşelile, păcatele, bucuriile incomplete sau adânci, adică rezultatele muncii de aici şi de a le da acestor o expresie superioară. Dacă reuşim să valorificăm această zi beneficiul va fi deopotrivă material şi spiritual, adică se va atinge acea armonie între lumea materială şi cea spirituală. A exista în două lumi şi a obţine beneficii în amândouă, nu este acelaşi lucru cu a fi bun şi rău în acelaşi timp. Suntem creatori, asemenea fiinţei divine care ne-a insuflat viaţă, şi avem darul de a transforma la voinţa materia în energie şi de a materializa energia în realizări fizice remarcabile.

Retrogradarea lui Neptun în astrologia karmică îi face pe astrologi să creadă că nativii care au o astfel de poziţie în tema lor natală îşi trag vină din ţinutul Atlantidei, cel încercat de orgoliu şi nesăbuinţă. Astrologia previzională nu poate face însă nicio corelaţie cu acest ţinut şi nici nu doreşte să alimenteze aceste gânduri mai ales că Atlantida, după ultimele impresii ale ezoteristilor, nu s-a scufundat din nesăbuinţă sau din orgoliu, ci a pierdut bătălia pentru rasa umană, efecte care se văd în structura codului nostru genetic, în faptul că fiinţa de altădată care era locuitorul acestei planete a devenit o făptură plăpândă, temătoare la tot ceea ce venea de sus şi dispusă să accepte tot ceea ce îi anula frica.
Întreaga zi de azi este pusă sub semnul ascensiunii către o informaţie mai bună, către o acceptare a ceea ce făptura priveşte din balcon către alte meleaguri, către curtea vecinului, către calităţile prietenului şi simte că nu le poate atinge. Mercur în Scorpion, încărcat de mistere şi orgolii ascunse, în trigon cu Neptun din Peşti care este nepăsător la multe dintre trăsăturile acestei evoluţii şi care priveşte schimbarea cu gândul că orice am face totul este, până la urmă, sortit pieirii, aduce în scena acestei zile un personaj care vorbeşte o altă limbă decât înţelegem noi. Faptul că înainte de aceasta, Luna şi Jupiter s-au întâlnit într-o conjuncţie, indică faptul că oamenii dau dovadă de coerciţie, de spirit de echipă. Din nefericire, acestea se petrec noaptea, iar posibilitatea de a produce o schimbare în plan social, pe zona publică este cât se poate de limitată. Doar cei care sunt înzestraţi cu o gândire matură, care aduc în mod conştient din adâncurile fiinţei, din subconştient, manifestări în planul concret pot veni în spaţiul acestei zile cu soluţii. Ceilalţi devin mijloace de exprimare ale unor forţe care nu se pot coordona singure şi care au nevoie de adepţi, de un public pe care să-l coordoneze, de un ogor pe care să-l însămânţeze.
Trigonul lui Mercur cu Neptun este semnul că oamenii au posibilitatea de a gândi mai bun, mai corect, că emoţiile le sunt bune, corecte, constructive, însă voinţa, mijlocul de expresie este unul deficitar. Din nefericire istoria este scrisă de învingători şi tocmai de aceea retrogradarea lui Neptun ascunde adevărul, îmbracă suferinţa, înţelegerea, cunoaşterea într-o haină care nu-i prieşte. Noi ştim despre Atlantida că a fost scufundată de folosirea necuviincioasa a tehnologiei, însă se impune să fim puţin mai realişti. Oricât de avansaţi au fost nu au depăşit stadiul pe care l-am atins noi în prezent. Asta înseamnă că avem de-a face cu o altă cauză a scufundării. Cei mai îndrăzneţi invocă prezența reptilienilor, ridicați din seminţii abandonate care s-au construi ca rasă pe dispreţul faţă de tot ceea ce înseamnă evoluţie şi care îşi folosesc până şi ultima fărâmă de cunoaştere pentru a distruge orice posibilitate de a părăsi această lume ca entitate evoluată. Mulţi consideră că reptilienii nu există, însă nu putem şti dacă aceştia se înşeală sau nu, însă, privind în jur, putem şti că sunt fiinţe care se potrivesc perfect acestui şablon. Nu contează cum îi numim, ci contează că aceştia lucrează pentru a deforma adevărul şi dacă în întunericul în care trăim nu avem şansa să întâlnim câte o entitate evoluată care să ne amintească de faptul că ne tragem din Lumină, dintr-un popor care a venit aici accidental, nu avem nicio şansă să ne găsim echilibru.
Prin urmare, indiferent cum gândim, ziua de 6 octombrie va fi marcată de prezenţa acestor fiinţe care ne încearcă voinţa, gândirea limpede, echilibrul emoţional. Nu vom îndrăzni să-i numim reptilieni şi, poate, nici nu este important ce nume poartă, cum s-au prezentat ei în alte perioade istorice, care le sunt în general faptele, ci doar cum se comportă azi. Astfel, ziua de 6 octombrie în loc să fie o zi de inspiraţie, de folosire a judecăţii pentru identificarea elementelor lipsa dintr-o schemă, de descoperirea a adevărului, de schimbare a direcţiei de mers, de descoperire a unei idei absolut esenţiale pentru evoluţie, devine o zi de eşec şi lipsă de putere într-o confruntare. După modelul Atlantidei, cea care după spusele ezoteriștilor, a fost învinsă de reptilieni, azi vom privi înainte şi ne vom subaprecia un adversar. Rezultatul nu este unul catastrofal pentru comunitate, ci doar dureros pentru sine. Un talent va fi strivit, nu se va putea exprima şi oricât de multă susţinere va găsi în jur el nu se va putea pune în valoare pentru că nu s-a pornit la drum cu tot arsenalul. Există o teamă răspândită peste tot în această zi şi oricât vom dori să ne detaşăm de ea, gradul anaretic al lui Marte, adică toată teama nereuşitei, a neîmplinirii, a lipsei de putere din ultima lună ne va cuprinde. Unora totul li se va părea un imens eşec, o imensă dezamăgire, însă asta li se întâmplă doar celor care și-au dorit pe tranzitul lui Marte prin Scorpion realizări materiale, putere, recunoaştere, funcţie. Ceilalţi, se vor simţi bine că în sfârşit au găsit adversarul care îi cicăleau din umbră, în sfârşit au identificat a cui era vocea care îi tot tachina de după cortină.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne rezerva această zi pentru adâncirea percepţiei, pentru a ne întoarce spre adversar cu gândul că şi el experimentează asemenea nouă un tip de cunoaştere şi că a cere destinului să-l înlăture înseamnă a–i permite şi lui, prin procesul rezonanței să formuleze aceluiaşi destin aceeaşi doleanță. În final, în loc să ne ridicăm nivelul de conştiinţă, ne luptăm cu tot ceea ce iese în cale. Privirea îndreptată spre cer înseamnă în primul rând admiraţie pentru locul unde vom ajunge, nu invocarea unui aliat în a da orgoliului personal conotaţii apocaliptice.

Nici nu am observat că deja Luna a scăpat de tranzitul sau instabil prin Gemeni, nici nu am observat că deja partea cea mai dificilă a trecut şi că acum experimentăm o liniştire, o temperare a pornirilor, o acceptare a gândului că indiferent cine câștigă, Eu, pentru că am atins liniştea, Pacea, sunt un învingător.
Într-un cadru al concretului, al lumii fizice, trecerea Lunii în Rac aduce înclinaţie spre poezie, spre melancolie, spre activităţi casnice, spre preocupări care să nu expună nicicum fiinţa unui efort intelectual, ci mai curând unui efort afectiv. Iată primul efort afectiv pe care Luna îl comportă: piramida de apă cu Saturn şi Neptun.
Ştim că Saturn, intrând în Scorpion va intra într-un trigon pe acelaşi element cu Saturn şi ne va îndemna să ne exprimăm în mod social, public, să descoperim ceea ce avem de spus omenirii, ce avem de oferit. Azi însă acest îndemn are conotaţii afective, sentimentale sau casnice. Ne îndrăgostim din nou, ne amintim de cât de frumoase erau sentimentele care ne încălzeau inima, de cât de atrăgători sunt oamenii dacă îi privim prin dorinţa şi cât de frumoşi sunt atunci când iubesc. Azi descoperă că se iubesc nu pentru ceea ce îşi arată în mod direct, ci pentru ce intuiesc unii la alţii, pentru ceea ce refuza să-şi arate în mod direct, pentru ceea ce îşi transferă ca emoţie sau îşi sugerează ca devenire în grup.
Pe acest fond al nevoii de a da sentimentului o altă conotaţiei, de a găsi explicaţii de altă factură întâmplărilor comune şi de a ridica standardul unei vieţi obişnuite printr-un alt schimb de idei, printr-o expunere pe zona publică a sentimentelor banale, cu un efect remarcabil, Marte trece în Săgetător, dând vieţii un îndemn spectaculos şi aducând dorinţei o componentă care i-a lipsit total în ultima perioadă: entuziasmul.
Marte în Săgetător este un element al victoriei, unul care ţinteşte atât de sus încât nici el nu mai ştie, cel care ştie de timpuriu că are un ţel şi nu se poate linişti nicicum până când nu gustă din victorie. Victoria este elementul care defineşte tranzitul lui Marte în Săgetător şi tocmai de aceea reuşeşte să ducă în punctul de echilibru natura animalică şi cea umană, instinctul şi gândirea superioară, puterea şi slăbiciunea, nevoia de a demonstra şi plăcerea de a renunţa la tot ceea ce vine din această lume pentru o lume a ideilor, a spiritului.
Nu este nimic spectaculos în această poziţie, doar că ne revine puterea şi cheful de viaţă, că vom simţi că ne putem întoarce spre orice activitate şi că sângele pulsează altfel prin vene, mult mai cald şi cu mai multă determinare. Deşi mulţi ar fi tentaţi să creadă că totul se rezumă la ceea ce simt şi că aceste percepţii sunt definitive, Marte nu stă în Săgetător decât până pe 17 noiembrie, timp în care vom fi tentaţi să ne deschidem sufletul, să ne dăruim necondiţionat, să muncim mai mult, să ne consumăm în competiţii şi să ne dorim ridicarea la un alt standard al vieţii. Pentru unii acestea înseamnă consum suplimentar, cheltuirea economiilor, adâncirea în datorii şi mai mari, însă pentru toată lumea orice efort s-ar întreprinde în această perioadă el duce spre mulţumire şi expresivitate, spre o dezvoltare personală armonioasă şi curată.
Pe acest fond al căutării succesului personal, al convingerii Uranus şi Junon îşi dau mâna pentru a ridica punţi invizibile între oameni care aparent nu au nimic în comun. Prin faptul că se lasă animaţi de dorinţe de dezvoltare, că tind să-şi cultive un ideal care seamănă cu idealurile celorlalţi, oamenii se aruncă în valurile vieţii cu un optimism prea mare, cu o deschidere care le poate compromite seriozitatea ideilor şi îi poate îndemna să pună pe picior de egalitate satisfacţia unei vieţi spirituale trăită în admiraţie cu complimentele trecătorilor care se uită şi nu ştiu clar ce văd, dar admiră.
La nivelul marilor structuri, Uranus şi Junon prin trigonul lor pot construi legături trainice între oameni pe baza traumelor, prin motivaţia de a depăşi un obstacol, de a ridica standardul de viaţă, de a combate sărăcia, de a suplimenta numărul declaraţiilor sau de a completa lista iubirilor interzise la care i s-a permis accesul. Din interior, totul pare perfect logic, justificat, din exterior totul pare o prostie şi cei care persistă în a a-şi construi propriul univers în care să se bucure de viaţă ajung în punctul în care să dezvolte faţă de ceilalţi un fel de mentalitate de sectă în care cine nu se potriveşte standardelor se autoexclude.
În faţa acestei atitudini cutezătoare stau pavăză aspectele pe care Luna din Rac le împlineşte cu Mercur (trigon), Venus (sextil), Chiron (trigon), Uranus (careu) şi Pluton (opoziţie). Dacă prin relaţiile cu planetele individuale Luna stabilizează convingerea şi încrederea în sine, prin raporturile sale cu anturajul, cu grupul de apartenenţă, cu cei cu care participă la derularea unor probleme mai vechi, nerezolvate, raporturile sunt de natură conflictuală. În felul acesta, înţelegem că alegerile personale făcute pe ideea “dacă mă face să mă simt bine înseamnă că este de bun augur”, “dacă îmi vorbeşte frumos înseamnă că mă respectă” ș.a.m.d. sunt greşite şi oricât de tare sunt stabilizate ele nu duc la evoluţie, ci la o desfăşurare a stării de bine, la o extindere a lui “Eu fac, deci pot”, “Sunt bârfit, deci băgat în seamă”, “Sunt apreciat de majoritatea, deci valoros”.
Prin urmare, ultima zi a săptămânii se ridică la orizont cu gândul de a ne oferi mulţumirea şi bucuria de care nu am avut parte de la începutul anului încoace. Pentru mulţi asta înseamnă a coborî standardele, a accepta un compromis sau a accepta o provocare care după consumarea ei să ne confere o strălucită victorie. Dintre toate acestea, doar tonusul va fi cel care se schimbă în mod considerabil, doar ceea ce ne animă, ne motivează şi ne încălzeşte sufletul ne rămâne, restul sunt doar baloane de săpun, mijloace prin care căutăm să ne îndeplinim dorinţe mai vechi, nu neapărat să schimbăm calitatea vieţii. În spatele mulţumirii, a bucuriei, a devenirii mulţi îşi pot ascunde o formă de egoism pe care să o placheze cu zâmbete largi şi care să ascundă în spatele conveniențelor, a mulţumirii că sunt ceea ce se spune că sunt, ambiţii cutremurătoare.
Este important să căutăm să privim dincolo de aparenţe şi să nu ne păcălim că dacă suntem apreciaţi de majoritatea celor pe care îi vedem, această majoritate este reprezentativă, că eşantionul se poate aplica şi la alte zone, alte regiuni sau medii. Este greu cu Marte în Săgetător să gândeşti limpede, să nu te laşi animat de dorinţa de mişcare, expansiune, demonstrare sau cucerire, însă chiar şi aşa, atunci când ne căutăm un reper, să ne străduim să ne îndreptăm spre unul care să ne tempereze ieşirile inutile şi să ni le optimizeze pe cele care sunt cu adevărat utile, care ne exaltă sufletul şi ne duc spre progres şi relaţii armonioase, nu către acumulare, îmbogăţire sau relaţii bazate pe constrângere.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne îndrepta spre exemplele de maturitate şi înţelepciune. Mulţi vor pune la îndoială azi exemplul celorlalţi, considerându-se buni pentru că doar exemplul propriul le este pe înţeles. Să încercăm să facem invers prin cultivarea unui cod de reguli morale pe care nu am îndrăznit niciodată să-l adoptăm, cel legat de liniştirea minţii prin alte mijloace, de o dezvoltare a voinţei prin alte proceduri sau de îmbogăţire a câmpului personal prin descoperirea altor izvoare. Universul este infinit, nu doar ca întindere!

2 thoughts on “1 – 7 octombrie 2012

  1. monica spune:

    MULTUMESC pt TOATE informatiile.VA RESPECT si VA ADMIR.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.