Shambavi mudra – tehnica

Practicantul se va aseza, cat mai confortabil, pe un scaun sau jos, pe o patura. Spatele trebuie sa fie drept, muschii cat mai destinsi pentru ca pozitia sa nu distraga mintea de la procedeu.
Se va lua cu doua degete o minge de ping pong si va fi ridicata la nivelul fruntii, in fata acesteia, la o distanta de 15-20 cm, in asa fel incat, privind-o, ochii sa fie orientati intr-un usor strabism. Minge trebuie sa fie curata, fara embleme, inscrisuri si orientata in asa fel incat sa nu se vada imbinarea.  Se va primi timp de 1-2 minute acest obiect pentru a-l fixa cat mai bine si, apoi, ochii se inchid si se va incerca reproducerea ei completa in minte. Tehnica va consta in simpla vizualizarea a mingii de ping pong. Ea trebuie sa fie plasata acolo unde se afla, ca si cum ar fi privita cu ochii deschizi. Decorul, fundalul trebuie neglijat. Doar mingea este importanta!

Durata trebuie sa fie la inceput de 10-15 minute, dar ea poate fi si de 45 si chiar 60 minute. Ideal este ca aceasta tehnica sa fie practicata zilnic pentru a se crea un obicei pozitiv din a decupla minte de la impuritatile cu care se incarca.
Nu trebuie sa va lasati in voia mintii care, din obisnuinta, va va deplasa imaginea sau o va intercala cu altele in miscare sau statice, pentru a va distrage de la concentrare. Impuneti-va vointa pentru a va fix asupra unui singur lucru: imaginea. este suficient ca, timp de 15 minute, sa practicati acest exercitiu pentru a va intari memoria, pentru a va dezvolta atentia distributiva si spiritul de observatie. Aceata tehnica, pentru ca elimina impuritatile mentale ce intretin nivelul si stare generala de a fi, confera liniste, stapanire de sine, puterea de a controle prin gand intentii straine sau chiar evenimente. De aceea se spune ca Shambavi mudra este „gestul fiintei superioare„.

Conditia esentiala, in toate tehnicile in care se lucreaza cu mintea, nu doar in cazul acesteia, este perseverenta. Nu porniti in utilizarea acestui procedeu ca si cum mintea va este un dusman, pentru ca nu stiti ce va este ea pana cand nu vorbiti pe limba ei si cand veti vorbi pe intelesul ei, va va asculta orbeste in ceea ce-i veti spune.
Dincolo de minte se afla, insa, celelalte functii mentale la care vom avea acces direct, pentru ca, folosind acest procedeu, invatam sa lucram cu elemente abstracte si, atunci cand le vom intalni, le vom intelege si integra in asa fel incat sa permita evolutia, in asa fel incat sa descoperim ce fiinte complexe suntem.
Mult succes si… rabdare!

 

2 thoughts on “Shambavi mudra – tehnica

  1. Andreea spune:

    Vaai, imi aduc aminte de asta. M-ai invatat tehnica asta la facultate. Stii ca si acum o folosesc des cand meditez? Fabulos!

  2. Salut!
    Ma bucur mult ca-ti amintesti… Eu sunt absolut indragostit de tehnica asta.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.