7 – 13 noiembrie 2011

Luni, 7 noiembrie
Începem săptămâna cu aspiraţii înalte. Dacă pe multe dintre ele ni le imaginăm, şi ştim foarte bine acest lucru, în ceea ce privesc aspiraţiile lipsite de bază, dar încurajate de societate, pe care le dezvoltăm azi, elementul atitudine are un cuvânt important de spus.
Mulţi dintre cei pasionaţi de astrologie care consulta aceste previziuni, luând contact cu această primă ideea, se gândesc la faptul că ea se susţine pe poziţia Lunii în Berbec, pe careul Lunii cu Pluton şi pe opoziţia lui Marte cu Neptun care se vor împlini de-a lungul acestei zile la grad perfect. În parte, observaţiile lor sunt exacte pentru că aceste unghiuri nu sunt simple şi nici de trecut cu vederea, însă relaţia lui Mercur cu Venus este una cu totul specială. Urmărind efemeridele observăm că acestea sunt situate foarte aproape, însă nu în conjuncţie perfectă şi, în mod absolut surprinzător, nici nu vor ajunge să treacă prin conjuncţie, pentru că această diferenţă de doar 4 minute se va reduce mâine la 3 minute, apoi Venus o va lua înainte cu viteză părăsindu-l pe Mercur care pe 24 noiembrie când va şi intra în mers retrograd.
Rolul pe care îl împlinesc azi cele două planete este unul neplăcut. Se joacă o carte nereuşită, se invocă o cauză ireală sau se încearcă aplicarea unor măsuri care nu dau rezultate nici măcar în simulări, dar mai ales în plan real. Săgetătorul intervine însă cu un suflu proaspăt prin aceste două planete şi ne oferă plăcerea de a ne cere drepturile, de a se face dreptate, de a aplica metode noi, de a schimba o regulă prin înăsprirea ei sau prin raportarea la scheme viabile, de părăsire a unor obiceiuri care nu produceau decât plăcere şi care, după ce se consumau, lăsau în urmă un munte de oboseală, lipsuri sau dezamăgiri.
Această intervenţia va fi vizibilă azi prin atitudine, prin ceea ce invocă atitudinea, dar şi prin faptul că orice am face toate drumurile duc la respect, dreptate, moralitate sau absenţa acestora.
Acest element va avea rolul de a interveni în întregul context ca o cifră de control, ca o cheie, pe care cel care coordonează demersul o va deţine. Problema principală abia acum va apărea şi ea ne va aduce în centrul atenţiei personaje imorale, fiinţe care nu se evidenţiază prin ceea ce invocă, inculţii, fiinţele inferioare în postura de mari judecători ai lumii. Este puţin probabil ca metoda lor să dea rezultate, mai ales că nici nu cred în ceea ce spun, însă impulsul spre anarhie, spre a strica o regulă, spre a rupe legătura sau a distruge o relaţie între două sau mai multe instituţii ale statului doar de dragul de a spune o prostie, de a se vedea în postura de a oferi o declaraţie, doar pentru că unui individ, căruia i se ofilesc neuronii în cap de plictiseală, i se îndeplineşte o dorinţă mai veche: aceea de a vorbi la tribună.
Luna, prin fundalul activ pe care îl oferă din Berbec, prin trigoanele cu Mercur şi respectiv Venus, ne face să credem că toţi gândim şi simţim la fel, că mirajul succesului, intervenţia pe spaţiul public a celor lipsiţi de educaţia necesară să acţioneze în felul acesta este un drept de care cu toţii vom uza la un moment dat. Aşa cum se poate deduce, este complicat de emis o părere obiectivă, este dureros să critici liderul care se erijează în vocea grupului şi este de-a dreptul periculos să te ridici deasupra mulţimii cu intenţia de a oferi o soluţie viabilă când tendinţa generală a vibraţiei este aceea de a pune eticheta liderului gen: “Vorbeşte în numele tuturor, deci nu e bun de nimic!”.
Combinaţia pe care ne-o oferă opoziţia Marte-Neptun şi sextilul pe care Junon îl împlineşte azi cu Pluton este aceea de a ne oferi un prilej de a face fapte bune prin pierdere controlului. Este adevărat că e mai puţin plăcut să-ţi pierzi controlul într-un cadru oficial sau atunci când reprezinţi o instituţie, însă efectul miraculos şi paradoxal în acelaşi timp este acela că dincolo de aparenţe mecanismul astral are rolul de a produce o fisură în structurile rigide ale societăţii, de a declanşa un val de nemulţumiri care, de această dată, să nu fie scăpat de sub control în timpul desfăşurării ce va avea lor de-a lungul întregii luni noiembrie, ci să aducă la lumina ideile sau indivizii ce le poartă pentru a le putea implementa în 2012.
Prin urmare, 7 noiembrie este o zi de mare determinare subtilă. Mulţi vor dori să iasă din casă, să se plimbe pe stradă, se vor simţi atraşi de zone aglomerate, se vor lăsa uşor antrenaţi în conflicte sau în discuţii în contradictoriu pentru că o forţă subtilă îi îndeamnă. În familie, aceste îndemn de a ieşi pe zonă publică îi uneşte pe oameni şi îi face să-şi depăşească uşor divergenţele de opinie, să nu mai fie în conflict, să cedeze fiecare câte puţin pentru a-şi uni forţele în faţa aceluiaşi inamic. Această mobilizare de forţe este pentru societatea umană o dovadă că mecanismele care au adus-o aici o pot duce mai departe spre o mare decădere, că schemele de lucru, dacă ajută grupul, care nu protejează interesul general, ci doar îl promovează ca pe un produs nou, ca pe o nouă cremă de faţă sau un nou parfum, se compromit chiar în faţa celor care aşteaptă să fie susţinuţi.
Ceea ce se consuma azi va fi greu de recuperat, mai ales în zona personală. A lupta cu boala, cu un dezechilibru, cu o carenţă de informaţii, cu o lipsă de informaţii sau cu absenţa unui document personal care ar oferi un alt statut, unul mai bun, va consuma multă energie şi nu va aduce vindecarea, ci o nouă formă de boală, care îşi va extrage informaţia din alte cauze, mult mai ample şi mai greu de controlat.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne oferi un moment de răgaz înaintea fiecărei reacţii. Avem nevoie ca azi să dovedim că suntem fiinţe gânditoare, care prin vârstă nu înţeleg numai un număr de ani cu care intervin asupra celorlalţi cu un ascendent, ci şi o suită de reguli morale capabile să-şi demonstreze fără argumente verbale rangul şi superioritatea.

Marţi, 8 noiembrie
O parte din ciudăţeniile zilei anterioare se ridică, se rarefiază prin faptul că Luna încearcă să medieze tendinţele Nodurilor, încearcă să ne împace cu trecutul, cu tendinţele sale cu ceea ce este neclar sau negativ. Nu doar pentru că Luna, trecând prin faza de trigon/sextil cu Nodurile sale, ci şi pentru că pe acest sector de zodiac ea se apropie de opoziţia cu Saturn, valenţele acestei zile sunt cele legate de purificare şi înţelegere a ceea ce s-a întâmplat în trecut, dar nu la modul general, ci punctual, pe întâmplare, eveniment, perioadă, ci şi pentru că apropierea ei de Lilith ne îndreaptă spre evenimente penibile, spre ceea ce este greşit, dar care vrea să se impună ca un element pozitiv.
Înţelegerea trecutului este însă un pas important pentru cel care doreşte să-şi rezolve situaţiile neclare din prezent. A beneficia de îndemn, impuls, forţă, iniţiativă şi voinţă, prin trecerea Lunii prin Berbec, înseamnă a alege în cunoştinţă de cauză, înseamnă a ne îndrepta în mod conştient spre o formă de soluţie, spre persoane, spre evenimente pe care să le putem înţelege mult mai bine decât am făcut-o atunci când s-au consumat. Pentru că deplasarea Lunii este una spre negarea propriilor calităţi, prin apropierea de Lilith, cu care va ridica o conjuncţie la puţin timp de la miezul nopţii, înţelegerea este distorsionată şi ne apropiem periculos de mult de sentimentul de vinovăţie, de negaţie, de agresivitate sau chiar răutate, de invidie, adică de acele sentimente care cer dreptate acolo unde ele au distrus-o pentru a o înlătura de tot sau pentru a o preschimba în “propria dreptate”.
Aşadar, este uşor de observat că vibraţia care ne îndemnă spre trecut, care ne pune în faţa lui “mea culpa”, care ne convinge că ar cam fi cazul să ne cerem şi iertare de la cei pe care i-au jignit, nu doar să reparăm situaţia ori conjunctura, nu face altceva decât să tulbure din nou sentimentele, să ne facă din nou nesiguri în faţa celorlalţi, să ne ducă spre situaţii pe care nu le putem controla, în faţa cărora să ne pierdem controlul şi în loc să reparăm, aşa cum ne este intenţia, să adâncim şi mai mult gravitatea faptei.
Se poate aminti aici de intoleranţă, element care se situează întotdeauna în apropierea limitelor, a extremelor, în vecinătatea stărilor periferice pe care, din lipsă de explorare, nu le putem controla. Ceea ce nu putem tolera azi este o reeditare a aceea ce s-a întâmplat anterior şi cu cât înţelegem mai mult acest lucru cu atât ne apasă mai tare neputinţa de a soluţiona într-un timp scurt toate acestea. Timpul este, însă, o mare problemă, nu ca succesiune repartizată intervalului acestei zile, ci ca valoare sintetică menită să includă mai multe elemente care, aparent, nu sunt deloc compatibile. Cu alte cuvinte, ceea ce ne amintim doare, cu atât mai mult cu cât înţelegem cât de gravă a fost greşeala, câtă necunoaştere dovedeşte ea şi cât de periculoasă se poate dovedi această înţelegere dacă ea îi atinge pe cei din jur faţă de care această informaţie a fost ascunsă.
Prin urmare, 8 noiembrie încearcă să ne facă azi mult mai responsabili cu noi înşine şi această încercare din pricina lui Lilith şi a opoziţiei Lună-Saturn ceea ce se răscoleşte tulbură şi mai mult, ceea ce ne reamintim ne agasează şi mai mult şi ne face să ne pierdem controlul, să nu mai avem randamentul necesar, chiar să ne strice întreaga zi. Dialogul interior epuizant, cel în care ne repetăm la nesfârşit replici încărcate de agresivitate, durere sau iubire neîmpărtăşită ne poate amplifica şi mai mult amărăciunea sufletului.
Astfel, complicaţiile acestei zile ne vin din lipsă de coordonare, din neîncadrarea în timp, din neputinţa de a coordona bine o activitate, prin timpi sau prin refuzul de a acorda atenţia cuvenită oamenilor, situaţiilor, programului, celor care vorbesc sau care trasează la rândul lor sarcini pentru că nu le pot îndeplini singuri.
Recomandarea pentru această zi este aceea de ne a preocupă de acea formă personală de expresie. A lupta cu limitele presupune existenţa unui scop, însă a transfera frica, neîncrederea în zonele intime ale celor din jur nu dovedeşte spirit practic, ci abilitatea de a ne menţine în iresponsabilitate.

Miercuri, 9 noiembrie
Revenirea lui Neptun la mersul direct ne aduce o formă de finalitate la care am sperat din 3 iunie 2011 de când această planetă şi-a pornit mersul său înapoi. În ultimele cinci luni valorile care ne-au făcut curte au fost cele care au lăsat o urmă dureroasă pe corp sau minte, care au ştirbit încrederea într-un tip de prietenie sau de colaborare, într-o formă de terapie şi ne aduc în ipostaza de a ne mobiliza altfel, într-un mod mult mai practic, mai aproape de concret, pentru a ne îndeplini un ideal sau în deziderat.
Revenirea la mersul direct a lui Neptun ne aduce o formă de trezire la realitate. Mulţi dintre cei care visează frumos se bucura de această formă de iluzie pentru că sunt obişnuiţi să fie agresat direcţi, să se atenteze la bunurile lor într-un mod impenetrabil. Observând că nu le este agasat visul, speranţele false, că nu se preocupă nimeni să-i jignească, să-i ironizeze, să-i marginalizeze, adică să le ştirbească din imaginea socială se lasă păcăliţi de o nouă formă de iluzie, aceea că în absenţa unei corecţii, verbale sau fizice, ceea ce fac este corect, bun, conform standardelor sau potrivit pentru sine. În felul acesta, descoperim că retrogradarea lui Neptun este mult mai agresivă decât retrogradarea lui Saturn, pentru că e mai puţin grav să ţi se îngrădească dreptul la libertate, adică să fii ţinut într-un spaţiu închis în care, dacă te dovedeşti inventiv, te poţi desfăşura, decât să fii legat la ochi şi să fii lăsat liber pe stradă. Agresiunile aplicate credinţei, convingerilor personale care pot promite o elevare a personalităţii nu sunt trăsături specifice lui Neptun prin tehnică sau procedeu, ci prin contextul în care intervine şi prin finalitate. Pentru cei care nu s-au preocupat pana acum de acest aspect al vieţii este greu să separe procedeul în sine de tehnică şi finalitate, adică de a citi în retrogradarea lui Neptun rămăşiţele unui Saturn retrograd neînţeles sau neacceptat. Dacă luăm spre exemplu cazul unei înjurături, am putea să împărţim această schemă de acţiune în:
1. sensul aberant al cuvintelor, care poate avea un efect negativ asupra celuilalt prin ton, dar mai ales prin pericolul iminent pe care îl sugerează în mod direct;
2. contextul în care este amplasată, de la cine vine şi ce anume ataca această înjurătură.
Dacă în primul caz îl descoperim pe Saturn, în aspectul său de retrogradare, direct şi dispus să lanseze limite prin acţiunea la vedere, în al doilea caz se face apel la un mecanism prin care persoana care foloseşte această combinaţie de cuvinte atinge un sistem de valori, o experienţă care, prin caracterul ei impur, deoarece conţine fire de vulgaritate, lipsă de experienţă, autoamăgire, orgoliu spiritual, destabilizează întreaga structură a convingerii prin faptul că este atinsă de rezonanţa cu mesajul adresat, dar şi de neputinţa de a se automenţine, aşa cum se spune despre orice convingere.
Revenind la mersul direct, Neptun îi îndeamnă pe oameni să renunţe la convingerile şi aspiraţiile abstracte pe motiv că lipsa elementului concret în procent majoritar atrage după sine complicaţii şi probleme pentru că rezonează cu ceea ce este vulgar în societate şi nu duce decât spre autodistrugere. Acest mesaj este cât se poate de real pentru începători, pentru cei care nu au avut până acum preocupări ezoterice, pentru cei care, într-o conjunctură asemenea exemplului indicat mai sus, nu pot face diferenţa dintre agresiune directă şi cea subliminală. Când se face separarea celor două, păcăleala lui Neptun, în ambele sensuri (cea în care lipsa agresiunii înseamnă progres, dar şi cea care instigă spre descurajare) este privită prin tărie de caracter, adică printr-o trăsătură ce vine din înţelegerea lui Saturn retrograd. Ştim din astrologia natală că retrogradarea lui Saturn aduce nativilor obsesia lucrurilor imperfecte, a complicaţiilor care pot compromite imaginea publică sau zdruncina convingerile. Transpuse într-o reprezentare tranzitorie, aşa cum se întâmplă azi cu relaţia subtilă dintre Neptun şi Saturn, ceea ce nu s-a finalizat în mod clar, imbatabil, în ultimele cinci luni vine spre noi cu un mesaj menit să ne descurajeze. Mulţi îşi vor vedea speranţele risipite în van şi vor avea tendinţa să renunţe la privilegiile pe care le au pentru că le lipseşte acel „puţin” pentru a fi întregi, pentru a deţine controlul deplin într-un sector sau pentru a se folosi, fără drept de apel din partea celorlalţi, de prerogativele unei funcţii.
Cadrul general în care intervine această descurajare este însă unul pozitiv şi acesta va fi marele nostru noroc. Trecerea Lunii în exaltare ne face să revenim uşor asupra deciziilor, să ne gândim dacă nu cumva ne-am pripit în decizii, dacă nu cumva am judecat greşit pentru că, privind din alt unghi, oamenii nu sunt aşa cum par şi nici nu se menţine acea componentă agresivă din partea celor ce ne-a zdruncinat convingerile.
Cu toate acestea, dimineaţa acestei zile este complicată. Luna încă se află în Berbec şi, chiar dacă pe final de zodie, ea împlineşte numai aspecte bune, faptul că începem ziua pe conjuncţia Lună-Lilith ne va face să interpretăm totul greşit, să privim cu suspiciune orice faptă bună ce ar putea veni din anturaj şi să considerăm că supravieţuirea, soluţionarea unei probleme implică în mod obligatoriu escaladarea unor situaţii noi, confruntarea cu persoane noi. În felul acesta, ideea de noutate negativă, de efort nou, probleme noi, ne diminuează voinţa şi capacitatea de a rezista.
Spre seară, când Neptun revine la mersul direct, multe din cele ce s-au întâmplat peste zi sunt trecute printr-un filtru practic, sunt raportate la alte etaloane şi tocmai de aceea le vom înţelege altfel. Cei care se grăbesc să finalizeze în mod agresiv un demers, doar pentru că aşa s-a arata de dimineaţă, sunt sfătuiţi să se mai gândească, să lase să treacă această zi sau, dacă sunt obligaţi să ia o decizie, atunci să facă acest lucru spre seară, când orice element negativ are un contraelement, adică primim un sprijin, atât cât se poate din tot acest context agresiv.
Prin urmare, 9 noiembrie este o zi de revenire la vechile obiceiuri, la deschiderea vechiului sipet cu haine şi de rememorare a tuturor evenimentelor la care am folosit această vestimentaţie. Comparativ cu ziua de ieri, multe elemente de viaţă, multe aspecte de comportament sunt acum mai bine justificate, mintea pare mai puţin împovărată, gândurile mai clare, însă sentimentele sunt puse să ia decizii în domenii nespecifice. Doar comparând cu ziua de ieri ne vom simţi mai bine şi doar având în faţa ochilor această raportare ne mai domolim puţin din revoltă, însă întreaga zi va fi sub semnul grijilor pentru ziua de mâine sau pentru ceea ce nu s-a putut soluţiona în ultimele cinci luni.
Judecând după faptul că pe final de Berbec Luna de fapt împlineşte un dreptunghi mistic alături de Marte, Saturn şi Neptun, suntem obligaţi să indicăm faptul că toate aceste frământări, toate aceste complicaţii pe care ziua de 9 noiembrie le aduce sunt de fapt elemente de destin, ţinte karmice majore pe care nu le putem nicicum împlini uşor. Cei care sunt obişnuiţi să lucreze cu instrumente abstracte vor putea să gândească altfel situaţiile însă omul comun ori cel superficial va considera că toţi cei din jur au azi ceva cu el şi nu se va putea deloc abţine să nu răspundă provocărilor. El nu va şti că nu individul care îi face un reproş este vinovat, ci el că doreşte să-şi păstreze acele elemente negative de comportament, acea energie densă, acel limbaj inferior sau acele înclinaţii vulgare.
Pentru că nimeni nu este vinovat înainte de a săvârşit o faptă, recomandarea pentru această zi este aceea de a oferi tuturor celor din jur circumstanţe atenuante. În felul acesta, ne testăm puterea de a înţelege, de a ierta, dar ne şi protejăm de conflicte inutile care nu vin spre noi pentru a se consuma în evenimente sociale, ci pentru a ne consolida convingerile, credinţa, pentru a ne spori încrederea în sine, nu pentru a cerşi atenţia, a ne impune sau a domina.

Joi, 10 noiembrie
Luna plină din Scorpion de anul acesta aduce momentul unor mari descinderi sociale. Cu ascendentul momentului în Leu, cu Marte pe gradul anaretic din Leu, ipostaza când luminariile sunt în opoziţie ne aduce în sfera vieţii private explozii temperamentale, multe dintre ele se sprijină chiar pe neînţelegerile zilei anterioare, iar pe spaţiul public un moment de conflict deschis, de aducere la lumină, din profunzimile structurilor, a celor mai fragile elemente, a acelor convingeri ce nu pot fi nicicum combinate pentru a se atinge un ideal comun, ci trebuie asimilate noilor structuri si apoi sublimate.
Când Soarele şi Luna sunt în opoziţie din zodiile Scorpion şi respectiv Taur se încearcă desţelenirea câmpului conştiinţei pentru implementarea unor idei noi, pentru a cultiva idealuri noi, pentru a deschide un nou traseu şi a ascunde dorinţa de putere printr-o negociere pornind de la concepte practice. În felul acesta, pe această conjunctură oamenii se vor preocupa mai mult de bani, locuinţă, de ceea ce le conferă cel mai mult confort, de necesitatea de a vinde casa, terenul, de a amaneta ceasul primit moştenire sau argintăria familiei, de a încerca, prin aceste mişcări în forţă, să schimbe direcţia spre care se îndreaptă sau de a reduce timpul necesar acestui demers.
Multe dintre aceste mişcări ţin de ceea ce oamenii numesc “înţeles”. Că vindem sau cumpărăm, că ne schimbăm câteva haine sau întreaga garderobă, că facem economii şi renunţăm la orice tip de cheltuială pentru a ne pregăti pentru vremuri mai bune toate trebuie să aibă pentru sine un înţeles. Dacă în ceea ce privesc valorile personale situaţiile sunt cât de cât clare, la fel şi cele ale familiei pentru membrii ei, referitor la relaţiile de factură socială, cele profesionale care nu implică şi un grad de rudenie între colegi va trece în mod indubitabil printr-o criză. Dintr-odată oamenii se văd pe trepte diferite, îi animă sentimente negative şi ştiu că nu împărţind bunurile vor prospera, ci valorificându-le după un sens pe care îl oferă conceptul personal sau cel al familiei.
Pe ideea „acolo unde-i stă puterea, îi stă şi slăbiciunea cea mai mare” 10 noiembrie ne mobilizează spre a face fapte mari doar în comparaţie cu ceea ce am făcut în ultimul timp, dar care se vor dovedi mici ori tendenţioase în raport cu faptele celorlalţi, atunci când se vor întâlni pe zona publică. În felul acesta, vom reveni din nou la ideea lansată la începutul analizei acestei zile, cea referitoare la “înţeles”. A săvârşi o faptă care are înţeles, reprezintă un mod de a ne proteja de un feedback negativ. Fiind vorba de o Lună plină dificilă, una dintre cele mai complicate pe care vrăjitorii o folosesc pentru a pregăti cele mai ciudate vrăji, ceea ce nu are înţeles, ceea ce nu este raportat la un sistem de valori, ceea ce nu este argumentat prin raţiune, voinţă sau sentiment, ci este pur şi simplu trăit va fi sancţionat.
Prin urmare, aşa după cum se înţelege azi descoperim că izvorul multor acţiuni ce se află în luna august a acestui an, când Soarele trecea prin Leu, şi când dorinţele pe care ni le-am formulat au fost suficient de complicate pentru a ne pune într-o lumină proastă faţă de prieteni, faţă de asociaţi sau, în societate, faţă de anturajul în care ne duce traiul de zi cu zi. În felul acesta, observăm că multe din elementele acestei Luni plină sunt de natură personală şi ele se susţin pe acele resentimente pe care luna august nu le-a putut rezolva, dar şi pe acele frustrări pe care dorinţe formulate tot atunci le-au generat. Este însă complicat să încerci să desparţi firele încurcate ale acestor evenimente, pentru că sunt prea multe elemente personale ce nu au fost împărtăşite şi care au acţionat atunci, fie în calitate de cauză, fie ca o consecinţă a retrogradării lui Neptun, începută din 3 iunie 2011. Tocmai de aceea, pentru a reuşi să ne ridicăm deasupra complicaţiile ce ne vin acum din mai multe perioade ale anului, este vital să ne implicăm doar în demersuri care au înţeles.
Recomandarea pentru această Lună plină este aceea de a ne ţine sub control pornirile.

Vineri, 11 noiembrie
Azi este rândul lui Chiron să revină la mersul direct, iar a lui Marte să treacă în Fecioară, semnul care îi va oferi atât de multă siguranţă prin reguli, scheme de lucru, proceduri, ordine de serviciu, restricţii sau indicaţii. Pe ultimul segment al zodiei Taur, Luna va avea şi ea de împlinit un careu cu Neptun, apoi va trece în Gemeni şi va împlini două careuri, unul cu Marte şi celălalt cu Chiron.
Întreaga pleiadă de aspecte va face din 11 noiembrie o zi a nevoii de progres. Cele Cele două evenimente astrale (revenirea lui Chiron la mersul direct şi trecerea lui Marte în Fecioară) ne vor face să ne gândim mai mult la sănătate, la luciditate, la echilibrul emoţional, la cât de sinceri suntem cu cei de lângă noi şi cât de corect acţionăm atunci când suntem solicitaţi să îndeplinim o sarcină profesională. În Peşti retrogradarea lui Chiron a fost percepută ca un accident al unui sportiv, adică în dubla sa semnificaţie, fizică şi emoţională: ieşirea din competiţie şi drama de a nu i se da ocazia să-şi dovedească abilităţile. Momentul în care acest asteroid revine la mersul direct nu este însă unul fericit. Imediat ce Marte trece în Fecioară, el va intra în fereastra opoziţiei cu acesta, punând în balanţă valori care nu sunt compatibile, în încercarea de a explica neexplicabilul sau de a demonstra lucruri ce nu sunt deloc concludente. Agasându-se reciproc, cei doi aştri (Marte şi Chiron) îi bulversează pe oameni şi le schimba direcţiile pe care ar fi dorit să meargă. Azi nimic nu funcţionează corect şi pentru a fi din nou pus în funcţiune obiectul trebuie trecut prin reparaţie capitală. Această manevră îi descurajează pe cei tineri, îi face nerăbdători, imprudenţi şi în felul acesta îi motivează să se arunce în acţiuni riscante cu viaţa lor.
În timp ce Marte şi Chiron vin cu reguli noi în această ecuaţie, Luna, trecând de la Taur la Gemeni, ne pune în vedere că relaţiile cu autorităţile vor intra într-un stadiu de probare. Fie că este vorba de examen, de verificări periodice, de controale, de testări, de inspecţii sau de simple chestionare aplicate unei anumite categorii sociale, profesia, relaţiile cu autorităţile sunt acum revigorate aşa cum erau până pe 8 iunie 2011 când Chiron a intrat în mers retrograd.
Semnul de evoluţie pe care îl indică acest unghi nu se adresează însă maselor, ci individului, iar evoluţia globală, saltul unui grup va fi doar o consecinţă a unei descoperiri, al unui sacrificiu sau al unui gest de clemenţă pe care un individ cu mare putere de influenţă îl face azi.
Spre finalul zilei, când Luna şi cele două vedete ale zilei de azi (Marte şi Chiron) trec prin careu oamenii încep să se îndoiască de faptul că îşi amintesc corect ce s-a întâmplat în prima parte a anului. La polul opus, acţionând în acelaşi registru al reacţiunii sau răzbunării, îi găsim pe cei care îşi amintesc totul ca şi cum retrogradarea de aproximativ 5 luni nici nu ar fi existat.
Există însă şi o morală a acestei zile şi ea vine din faptul că, trecând de la poziţia sa în Taur (prima jumătate a lunii iunie), la poziţia sa în Fecioară (prima jumătate a lunii noiembrie), Marte îi încurajează pe oameni să-şi revendice acele valori care nu le aparţin, să fure din avutul celuilalt sub pretextul că îl administrează sau că nu are ce face de vreme ce între timp legile s-au schimbat. A invoca un suport legal, o regulă ce s-a schimbat între timp, înseamnă a beneficia de retrogradarea lui Chiron, adică de a profita de tulburările sociale, de naivitatea oamenilor, a fi oportunist sau a păcăli cu bună ştiinţă, dar în spatele unor legi greşite mai mult sau mai puţin intenţionat.
Prin urmare, 11 noiembrie este o zi de iniţiativă. Pentru că trăim într-o lume în care valorile disimulării, furtului, comerţului sub orice formă sunt promovate împotriva oricăror reguli de bun simţ sau de respect faţă de individ sau libera lui decizie, ceea ce ne aduce contextul cosmic de acum ni se va părea ca o oportunitate de a acumula mai mult, de a ne revendica mai mult, de a pretinde şi, prin inginerii financiare, de a obţine mai mult. Crucea cosmică atipică între Soare, Chiron, Lună şi Marte, ne aduce deci sentimente confuze. Pentru că îl avem acum pe Chiron direct, regulile morale, educaţia, bunul simţ, chiar perceptele spirituale de la care în general nu dorim să ne abatem revin la adevărat lor valoare şi drama se intensifică şi mai mult. A oscila între a face şi a nu face, a cere şi a nu cere, a pretinde sau a privi din umbră totul este un element pe care ziua de 11 noiembrie ni-l oferă din plin.
Pentru cei care lucrează cu energia, care se preocupă de emanaţiile lor şi urmăresc să gândească frumos sau constructiv despre ceilalţi, 11 noiembrie va fi o zi de mare încercare. Tocmai de aceea, ca recomandare aplicată acestei zile, a spune şi a face trebuie să fie azi în armonie.

Sâmbătă, 12 noiembrie
Azi se împlineşte opoziţia lui Marte cu Chiron şi tot azi Luna şi Mercur trece printr-un unghi de 180 de grade. Aceste două opoziţii le vom înfrunta însă cu un maximum de eficienţă, cu o libertate de expresie sporită pentru că se produce în aplicaţia sextilului Luna-Uranus, ce se va împlini la câteva minute de la începutul acestei zile.
Aceste câteva detalii pe care le obţinem de la aspectele care se împlinesc azi nu reprezintă însă întregul tablou cosmic. Luna şi Mercur, Marte şi Chiron, două câte două, în opoziţii construite la începutul celor două axe Gemeni-Săgetător şi Fecioară-Peşti, ne ridică pe cer o cruce cosmică pe semne mobile care ne va obliga să ne implicăm în foarte multe demersuri, să ne simţii capabili de a face foarte multe lucruri care, din nefericire, să nu fie apreciat, nici ca demers, nici ca finalitate. Ideea de risipă, de refuz a regulii, a sugestiei venită din societate devine, prin acesta cruce cosmică, un mijloc de expresie. Fie că este vorba de un refuz concret de a comunica, de a răspunde la telefon, de a oferi indicii celor care le solicită, fie că este vorba despre un refuz impersonal, construit prin conjuncturi nefaste (a pierde trenul, a rătăci un număr de telefon ş.a.m.d.) întreaga zi se va desfăşura într-un cadru dizarmonic, a defazării, a lipsei de înţelegere.
Ceea ce este însă benefic se va consuma în prima parte a zilei, până la împlinirea opoziţiei Marte-Chiron, din preajma orei 13:00, şi ea va veni dintr-o anticipare pozitivă, dintr-o intuiţie salvatoare care va tempera o neînţelegere mai veche, nu doar cu un apropiat, ci chiar un grup de persoane sau cu o instituţie. În felul acesta, se vor căuta replici, remarci, se vor căuta şi persoane care să le înţeleagă şi, prin acest demers, aparent fără rost, să se depăşească un moment penibil în care toată lumea vorbeşte şi fiecare se înţelege separat.
Ceea ce nu poate fi trecut cu vederea – opoziţia Marte-Chiron – ne aduce îndoieli majore legate de cunoştinţele pe care le deţinem, de abilităţile cu care suntem înzestraţi, de inteligenţa practică de care dispunem, chiar dacă de multe ori ea s-a dovedit eficientă. Această îndoială poate fi uşor trecută cu vederea dacă nu survine nicio conjunctură social în care să dovedim că deţinem aceste cunoştinţe. Orice mijloc de a dovedi, de a proba, de a demonstra ne ridică tensiunea, de sperie, de trimite spre o zonă a suspiciunii şi în felul acesta ne înstrăinam de cei mai buni prieteni sau ne supărăm pe cei mai de încredere asociaţi fără să ştim concret de ce. Această opoziţie, pentru că pune în puncte diametral opuse dorinţa de putere, plăcerile acestei lumi, cu nevoia de a ne detaşa de ea pentru a fi liberi ca simţire şi apoi ca expresie, va face în aşa fel încât ceea ce vine spre noi azi să sune a ghinion sau a pericol pe care îl atragem prin deciziile pe care le luăm.
Este adevărat că unghiurile careurilor acestei cruci cosmice sunt puţin cam largi şi unii astrologi nu le admit importanţa atât timp cât nu se încadrează în recomandările manualelor de astrologie, însă din practică se va observa că această cruce cosmică îşi va impune regulile cu atât mai mult cu cât elementul neprevăzut, neobişnuitul (sextilul Luna-Uranus) deschide ziua, oferindu-ne motive în plus să înţelegem, să intuim sau să ştim cu precizie ce anume va merge şi ce nu din cea ce vom întâlni azi.
Prin urmare, 12 noiembrie este o zi pătimaşă. Mulţi nu ştiu cum să-şi asculte intuiţia şi, atunci când simţurile lor subtile le sugerează ceva, amestecă aceste idei prin multitudinea de replici pe care mintea le pune pe seama dialogului interior. Replici de genul „am ştiut eu că nu voi reuşi” pot trece drept dovezi de neîncredere, chiar dacă doar azi intuiţia i-a spus că nu va reuşi pentru că aşa s-a anticipat, iar în alte zile şi-a sugerat din neîncredere acest lucru.
12 noiembrie ne tentează însă şi cu sentimente false. În absenţa unei comunicări libere, acolo unde oamenii trebuie să se implice într-un schimb de replici, opoziţia lui Marte cu Chiron ne aduce în postura de a simula stări sufleteşti, de a arăta celuilalt ceea ce vrea să vadă, de a zâmbi fals sau de a face un compliment în care niciodată nu am crezut. Mecanismul care se va dovedi mai puternic va fi cel al refuzului, pentru că încă mai avem amintirea lui Chiron retrograd şi chiar dacă vom intra în contact cu elemente noi, chiar dacă ne va reveni tonusul şi convingerile vor părea ca în prima parte a anului, ne vom simţi forţaţi, condiţionaţi, obligaţi să acţionăm într-un mod rapid sau într-un alt registru şi vom vorbi sau acţiona aşa cum am făcut-o în ultimele 5 luni.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne respecta semenii aşa cum ne respectăm pe sine şi de a nu ne minţim că dacă ne ascundem pentru a nu oferi explicaţii procedăm corect. Barierele acestei lumi sunt doar pentru ochii noştri şi… ai struţilor.

Duminică, 13 noiembrie
Ultima zi a săptămânii ne duce spre o zonă a disconfortului şi credulităţii, a superficialităţii în ceea ce privesc relaţiile profesionale, ceea ce ne pune în postura de efectori, de executori ai planurilor pe care nu le-am gândit şi din care nu facem parte decât ca elemente de transmisie.
Când Luna şi Venus sunt în opoziţie şi nu oricum, ci când aceasta trece şi prin conjuncţia cu Coada Dragonului oamenii devin trişti, neîncrezători în forţele proprii şi au impresia că au intrat într-un con de umbră în care norocul i-a părăsit. În felul acesta, le este afectat limbajul, sinceritatea şi întregul lor comportament le este modificat de noile schimbări pe care le traversează. Fiind apăsaţi de greutăţi, de lipsa unei iubiri împărtăşite, de tensiunea pe care o au la locul de muncă, de o nemulţumire care li s-a cuibărit în suflet pe motiv că nimic special nu li se întâmplă ajung să gândească altfel, să se comportă altfel decât au făcut-o până acum, se pierd cu firea şi uită de datoriile pe care le au, emit raţionamente greşite şi până la urma aleg să se certe cu cineva sau cu sine pentru a se elibera de tensiune.
Deşi ar fi trebuit să fie o zi liniştită, în care să fie afectate doar utin relaţiile de familie şi doar pe segmentul reglării unor situaţii care nu s-au putut finaliza de-a lungul săptămânii, 13 noiembrie va îndeplini un rol negativ aducând doar evenimente negative care ne duc spre tristeţe, decepţie sau nervozitate.
Spre seară, când ziua şi implicit săptămâna se încheie, relaţia de trigon dintre Lună şi Saturn aduce o detaşare stranie de ceea ce s-a tot întâmplat peste zi, printr-o ajustare a rolului pe care l-am îndeplinit de-a lungul zilei, antrenându-ne în jocuri, preocupări simple, discuţii plăcute, deconectante.
Ideea de rol, face din această zi un element foarte important al întregii săptămâni şi chiar al săptămânii care urmează, ca şi cum ar fi reţeta succesului. Cei care vor ajunge să creadă asta se vor înşela pentru că numai când este în Gemeni Luna da o astfel de reprezentaţie fără să se uite în jur, iar mâine dimineaţă când ea va trece în Rac vibraţia generală şi motivele de bază vor fi altele. Acum ne va induce o stare de ebrietate astrală, o exuberanţă plăcută ce va deveni periculoasă doar pentru cei care îi vor acorda mai multă importanţă sau care vor vedea în ceea ce li se întâmplă o schimbare decisivă. Când facem trimitere la rol atunci ne putem gândi la oricare dintre ele, dramatic, liric, la un rol de comedie ş.a.m.d. Motivul pentru care unii pot cădea pradă unei asemenea stări este acela dat de lipsa de credibilitate. În felul acesta, pot deveni foarte duri, foarte liniştiţi, profunzi sau comici după cum le este predispoziţia şi după cât de tare au fost loviţi de evenimente de-a lungul zilei.
Prin urmare, ultima zi a săptămânii ne pune la încercare răbdarea şi respectul faţă de oameni. Chiar dacă Luna se întâlneşte cu Coada Dragonului şi se opune lui Venus, iar asta ar presupune ca mulţi să-şi piardă controlul sentimentelor, bunul simţ nu trebuie uitat niciodată pentru că el poate modula orice predispoziţie generală negativă într-un câmp diversificat de forţe. Cine uită de această regulă, cei care se risipesc în obsesii penibile, acelea de a conduce cu orice preţ, de a vorbi cel mai mult, cel mai tare, de a respinge orice glumă, de a impune respect, de a cere fără să ofere nimic aleg să-şi trăiască ziua în nervozitate şi tensiune.
Spre seară, când lucrurile par că se mai limpezesc puţin, se poate uşor depăşi bariera calmului sau a deconectării în solitudine ori în grupuri restrânse prin abordarea unei atitudini uşor nepotrivite. Mulţi îşi vor atribui roluri, îşi vor da importanţă şi nu-i va interesa cum vor fi percepuţi, dacă stresează cu atitudinea lor sau dacă devin caraghioşi. Evident, se poate râde pe seama lor, dar nu acesta va fi scopul.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne rezerva această zi pentru reculegere, pentru rememorări pozitive, pentru lectură, studiu şi mai puţin pentru activităţi mondene, pentru a evita penibilul, indiferent sub ce formă se va prezenta el azi.

3 thoughts on “7 – 13 noiembrie 2011

 1. Mihaela spune:

  11 noiembrie….
  Excelenta piesa cu care ai ilustrat ziua de astazi…o tot ascult, inca de dimineata…merci!
  🙂

 2. in love spune:

  11 noiembrie.. sa zic o zi fatala?
  da, o zic.
  m-am indragostit de o dulce amagire ce mi-a fost oferita in acea zi.
  acum, am invatat sa ma indoiesc de orice privire/cuvant/sarut/senzatie. ma indoiesc de cele mai profunde simtiri pe care le-am avut vreodata.
  bine, sunt doar un om supus greselii, suferintei si mortii. din cand in cand mai visez la nefiinta.

 3. Nu tot ceea ce ne face să suferim reprezintă o greșeala. Poate ai fost prea mult convinsă că treci printr-un drum îngust, foarte îngust şi ecoul acesta de acum sau de atunci să fie altul decât cel aşteptat. Când treci printr-o potecă îngustă strigătul îți face glasul nerafinat, dar în spațiile deschise el este primit cu căldură şi generozitate. Poate că scopul nu este acela de a fi dezamăgită, ci doar efectul…
  Îţi doresc să poţi iubi din nou, altfel, altceva sau pe altcineva care să nu-ţi lase impresia că viaţa este o potecă îngustă, ci o câmpie plină de flori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.