27 noiembrie – 3 decembrie 2017

27 noiembrie – 3 decembrie 2017 este săptămâna circului care limitează succesul, a disconfortului pus în decizii și a bunului care se înmulțește prin împărțire. Această săptămână aduce câteva schimbări în vibrația astrală a acestei perioade pe care ar trebui să le abordăm cu maximă maturitate, fără atitudini revendicative și fără precipitare în decizii care țin de stabilitatea familiei sau de cea a profesiei. Dacă în prima parte a săptămânii lucrurile se concentrează mai mult pe această zonă personală, privată, intimă, în ultimele trei zile complicațiile sociale devin de o mare importanță pentru grupul în care ne-am integrat, pentru echilibrul social. De aceea, nu trebuie să luăm în ușor ceea ce se întâmplă în primele patru zile ale săptămânii pe motiv că așa trebuie procedat, că doar în modul acesta trebuie insistat pentru a obține efectele pe care le dorim. Finalul săptămânii vine cu o mare presiune socială când vom constata că multe din evenimente merge de la sine sau pentru împlinirea lor am lucrat de mult timp, de luni de zile. Poate în tot acest interval am lucrat pentru împlinirea lor, dar nu am știut că vom ajungem la acest efect. De aceea, avem obligația morală față de noi înșine, dar și față de cei dragi, să fim rezervați, să privim cu detașare toate forțele care vor cu orice preț să ne atragă atenția, să ne determine anumite reacții. Detașarea este cuvântul de ordine care ne poate scoate în această săptămână din orice încurcătură. Altfel, vorbim despre atitudini fățarnice, zâmbete false, promisiuni deșarte care limitează succesul. Vorbim despre decizii care îi îndeamnă pe oameni să recurgă la rezerve, să se umilească, să activeze cu mult sub nivelul specific. Deși unii vor crede că acesta este mersul lucrurilor, conjuncturile astrale de acum îi contrazic. Există o mare presiune socială, dar nu pentru dezbinare, ci pentru a ne ajuta să vedem care este bunul pe care îl putem înmulții prin împărțire.
Dintre toate zilele acestei săptămâni, ceea ce se consumă duminică, 3 decembrie, este din capul locului cel mai interesant episod. Vorbim aici despre împlinirea unei etape în ciclul abundenței, ciclul Jupiter-Neptun, prima din seria celor trei programate a se consuma pe faza descendentă. Tot în ultima zi și Mercur își inițiază deplasarea retrogradă, se împlinește și faza de Lună plină și, desigur, multe altele care fie ating acum momentul de maximum, fie activează în fereastra unghiului. În prima parte a săptămânii vom fi atrași mai mult către aspectul ascuns al vieții, către partea intimă a existenței personale și tocmai de aceea ni se va părea, spre finalul acestei săptămâni, când se vor împlini acele unghiuri indicate mai sus, dar și trecerea lui Venus prin Săgetător, că redobândirea stării de confort înseamnă și rezolvarea multor probleme interne. Nu, ceea ce se întâmpla acum nu înseamnă rezolvarea unor probleme interne, ci înseamnă abordarea acestor probleme dintr-o altă perspectivă, cu alte instrumente. Important ar fi să folosească această trecere de la întuneric la lumină în a vorbi deschis despre ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni, în a spune cu sinceritate care am fost marile frământări ale săptămânilor anterioare, ca un episod de deschidere, de sinceritate, de eliberare. În caz contrar, momentele acestei săptămâni vor fi trăite cu implicare, iar de acum ne va rămâne doar sentimentul de revoltă pe care vom încerca să-l amestecăm cu alte evenimente programate în această lună sau în luna următoare. Nu ne va folosi la nimic dacă reușim acum să-i convingem pe ceilalți că acest impuls agresiv, de dezbinare, de impunere este perfect în sine, este adevărul care trebuie luat în considerare. Dacă el nu este confirmat și de contextul major în care este integrat, nu este decât o banală declarație de război. Și, pe principiul “Cine seamănă vânt culege furtună!“, în urma unei declarații de război nu ne putem aștepta la rezultate bune, la un bun înmulțit, ci la transformarea omului nemulțumit într-o persoană conflictuală. Este clar că nimeni nu-și dorește lucrul acesta.
Recomandarea pentru această săptămână este aceea de a privi cu detașare elementele foarte zgomotoase, obositoare, agasante. Detașarea ne scoate acum din orice încurcătură.

Curiozitate. Vis. Se trece prin momente dificile. Suntem protejați de o escrocherie. Bunurile personale sunt acum tot ceea ce ne trebuie. Se caută profitul imediat. Opiniile semenilor ni se par brutale. Forțe derulate în mod complicat. Reușitele sunt frumoase dacă au goluri. Perseverență. Conștientizare. Traversare în forță a unei situații delicate. Intensitate emoțională.

Debutul săptămânii se face într-un ton foarte interesant. Vorbim aici despre adoptarea unei atitudini mai puțin corectă față de sine, reîntoarcerea la anumite erori, la acțiuni care au fost făcute pe jumătate doar pentru că la un moment dat am avut o mare satisfacție în sensul acesta. Trecerea Lunii prin zodia Pești îi face pe oameni mult mai sensibili, interesați de ceea ce este dramatic, iar în contextul acesta, în care, încă de dimineață, Luna se va afla într-un trigon cu Jupiter, acest context dramatic devine și unul justițiar, adică sunt invocate forțe care ar trebui să apere, să protejeze, însă ele produc un alt efect. Pe baza acestor motive revendicative, pe baza acestor impulsuri de a face dreptate unii se întorc la abuzuri mai vechi. Așadar, justiția pe care o gândim acum, la începutul săptămânii, nu este altceva decât o formă de agresiune împotriva celui slab. Nu este pentru prima dată când ne întâlnim cu lucrul acesta, am văzut de multe ori că atunci când agresiunea este mai mare și reacțiile sunt la fel. Primul și cel mai interesant element care va fi vizibil încă de dimineață este teama de exprimare. Nu vom trăi toată ziua cu această grijă, dar în deciziile pe care le adoptăm, în faptele pe care desăvârșim vom regăsi acest laitmotiv.
Un alt element important al acestei zile este cel dat de interesul pentru confort, vindecare, pentru adoptarea unei stări de bine. De altfel, și aceasta se poate transforma într-o curiozitate, una foarte ciudată, care-l poate duce pe omul comun la o zăpăceală teribilă. În căutarea propriului confort am mai fost și altădată, dar acum avem nevoie să privim această problemă dintr-o altă perspectivă. Vindecarea înseamnă eliberarea de grijă, de teamă, poate chiar de pasivitatea care ne face să ne mulțumim doar cu ceea ce atingem fără să ne mișcăm, doar cu ceea ce avem deja la îndemână. Chiar dacă Luna din zodia Pești aduce o sensibilitate aparte, ea mai vine și cu această pasivitate. Prin pasivitate toate relațiile devin foarte dificile, iar schimbul de informații, de obiecte, de opinii cu cei din jur se află într-un mare impas.
Prin urmare, prima zi a săptămânii vine cu câteva obstacole asupra cărora trebuie să ne oprim pentru puțin timp. Dacă nu pornim la drum cu teamă, cu grijă, dacă nu transformăm acest moment de pasivitate într-un moment de dezordine, de abandon, atunci întreaga zi se va face vinovată doar că predispune evenimente consumate într-un ritm lent, fără a ne compromite nimic. Intensitate emoțională nu este însă în consonanță și cu acțiunile concrete pe care trebuie să le ducem acum la bun sfârșit. Toate acestea (chiar și această formă de pasivitate) par să fie, în anumite situații, o formă de protecție fața de un pericol. De lucrul acesta vor fi conștienți cei care lucrează în mod obișnuit cu instrumentele profunde ale ființei, cu intuiția, cu clarviziunea. Apar motive de refuz, de abandon care nu pot fi explicate prin nimic din această lume, nu au un echivalent în plan concret, dar de care trebuie să ținem cont. Prin aceste diferențe între planul concret și planul abstract vibrația zile devine complicată, însă nu compromițătoare. Poate ar trebui să ne gândim că avem nevoie și de genul acesta de experiențe. Dacă putem să facem ceva nu suntem obligați să facem, poate nici nu trebuie în momentul de față. Este o dovadă de înțelepciune să poți face ceva, dar să aștepți momentul potrivit.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu ne speria de fantome. Fantomele nu sunt doar acele entități care reușesc să treacă o barieră a planurilor și să-i sperie pe muritori, ci și propriile creației, propriile halucinații, propria umbră. Luna din Pești ne poate face acum să ne speriem de propria umbră.

Avem nevoie de ajutor. Răzbunarea ni se pare o opțiune bună. Redresare rapidă din situații complicate. Se corectează un neajuns, dar se inventează altul. Nu suntem pregătiți pentru luptă, dar suntem pregătiți pentru a primi laude. Sentimentele sunt apăsătoare. Există o presiune socială pe care nu o înțelegem. O problemă se suprapune peste alta similară. Recomandările sunt bune, dar le vedem altfel. Imaginație scăpată de sub control. Survine o schimbare.

În noaptea de luni spre marți Marte va trece prin careul cu Junon. Mulți se vor speria de impulsurile pe care le au și pentru faptul că acestea vin în continuarea a ceea ce s-a consumat în prima zi, ca și cum această etapă de agresivitate este un recul al pasivității din ziua anterioară. Apoi, pentru că bulversarea nu se oprește aici, în dimineața acestei zile Mercur va trece prin conjuncția cu Saturn și gândul de disciplină îl va duce pe omul comun către încordare. Vrem să ne delimităm rapid de o opinie, să rezolvăm o situație într-un timp record, să-i convingem pe ceilalți de calitatea pe care o îndeplinim în grupul de apartenență, de puterile pe care le avem, de cunoștințele pe care le deține, dar, în realitate, totul stă pe un butoi cu pulbere. Nu ne vom trezit din acest impuls prea curând, ci, poate, abia în a doua parte a săptămânii, când deja ne vom afla sub vibrațiile lunii decembrie, cea care vine cu un alt mesaj. Acum chiar avem nevoie de ajutor să ne liniștim, să ne calmăm, să nu mai lăsam sentimentele la voia întâmplării. Nici pe ultimul sector de tranzit prin zodia Pești, dar nici pe primul sector de tranzit prin zodia Berbec, Luna nu ne ajută să găsim cărarea. Echilibrul vine prin schimb de experiență, prin a consuma această presiune într-un mod frumos, dar rapid.
Un alt element important al acestei zile vine din tendința de a folosi această energie sau viteză de lucru pentru a ne impune propriile cunoștințe, pentru a obține rezultate imediate din prospectarea unei situații noi, din laudă de sine, din mijlocirea unei soluții. Am mai vorbit despre lucrul acesta, nu este deloc indicat să ne lăsăm în voia acestor impulsuri pentru că beneficiile sunt de scurtă durată, iar relațiile care se consolidează pe încredere și echilibru se șubrezească, poate chiar se distrug dacă opiniile dezechilibrate scapă de sub control. De aceea unii cred că a se detașa de opinii care îi agasează va fi de maximă urgență. Totuși, echilibrul nu se poate menține atunci când diferențele dintre oameni nu sunt cele pe care ei le acceptă, ci sunt cele impuse. Dacă eu aleg să mă situez este un nivel inferior în raport cu partenerul de dialog este o alegere pe care o fac, în spatele căreia există o suită întreagă de argumente, impulsuri, experiențe care susțin acest statut. Toate aceste elemente personale susțin fără anularea identității adevărate. Când lucrul acesta vine din exterior toate aceste forțe care fac parte din identitatea adevărată sunt date la o parte, marginalizate, anulate. Pentru că aceste elemente sunt parte a identității adevărate, această intervenție este o formă de abuz pentru că se soldează cu anularea identității adevărate a acelui pe seama căruia se fac toate aceste impuneri. Deși, în aparență, simplă sau lipsită de pericol, această manieră de interacțiune complică lucrurile, creează impresii false despre oameni, despre valori și îi face pe cei doi protagoniști să susțină ceea ce este periculos și lipsit de durabilitate. Dacă în momentul acesta nu am fi beneficiat de un aspect bun pentru judecată, rațiune, logică (conjuncția Mercur-Saturn) nu am fi fost ajutați în niciun fel să identificăm rolul pe care îl are un asemenea proces în degradarea relațiilor sociale, în șubrezirea încrederii în sine. Astfel, după această zi ar trebui să ne rămână doar puterea pe care o recuperăm din conflicte, doar gândul care ne liniștește, nu victoria la care ajungem prin orice mijloc, fără să ținem cont de nimic, intrând cu ciubotele în viețile celorlalți.
Prin urmare, 28 noiembrie ne aduce în fața unei scheme pe care trebuie să o privim cu maximă responsabilitate. Este foarte posibil ca, un simplu moment de neatenție să ne ducă foarte departe, să închide cercul circumscris unor experiențe, să ne apropiem de o mare problemă care să se suprapună peste problemele care nu au putut fi rezolvate în săptămânile anterioare și pentru soluționarea cărora este nevoie de mai mult timp. Astăzi ne grăbim, dar nu graba rezolvă problema, nu ceea ce se consumă în mare viteză, ci ceea ce salvăm din această acțiune. Atât prin tranzitul său pe ultimul sector al zodiei Pești, cât și cel care se realizează pe primul segment al zodiei Berbec, Luna ne arată că sentimentele de acum nu sunt apăsătoare. Putem să ieșim din toată această schemă, putem să facem în așa fel încât, ca printr-o magie, maniera aceasta de a privi viața, de a interacționa cu ceilalți să nu fie atât de obositoare. Pentru asta nu trebuie decât să facem un efort (pentru că ni se permite) să nu aducem în prezent conflictele vechi. Presiunea aceasta socială nu trebuie explicată prin ceea ce ne doare acum foarte tare, ci prin altceva, prin alte idei sau prin alte instrumente, după cum vom vedea după ce această săptămână se va încheia. Începând cu ziua de duminică, Mercur va intra în mers retrograd pentru aproximativ trei săptămâni și abia în acea perioadă (3-23 decembrie) vom vedea spre ce ne atrage tipul acesta de acțiune, ce se ascunde acum în normalitatea aparentă. La momentul acela sau chiar de-a lungul întregii perioade de retrogradare nu va mai exista această aparență socială impecabilă.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu alege lupta în defavoarea împăcării. Împăcarea zilei de 28 noiembrie este minunată, frumoasă, profundă, chiar vindecătoare.

Vrem să participăm la un eveniment important. Neliniște. Raționamentele sunt ciudate. Inhibițiile ne vorbesc despre nevoia de a adopta un comportament. Neglijența este plătită scump. Avem nevoie de o schimbare.

Relația bună care se împlinește între Soare și Lună, singurul aspect care se consumă în spațiul acestei zile, ne arată că participăm la evenimente foarte importante. Unii se tem că baza acestor evenimente nu este tocmai corectă și atunci aleg să joace teatru, să apeleze la tot felul de artificii, unele mai ciudate decât altele, care nu le oferă succesul pe care-l doresc, ci chiar îl limitează. Despre limitarea succesului, despre frumusețile pierdute ale acestui an vorbim pe 29 noiembrie, despre schemele care au întârziat pentru că emoțiile au fost corecte. Unora, această schemă ar putea să le pară puțin cam complexă, ciudată sau enervantă pentru că îi constrânge să se comporte altfel decât se comportă de regulă, altfel decât ar avea nevoie în această perioadă, diferit față de cum și-au programat. Programul acestei zile comportă multe schimbări, nu doar pentru că Soarele și Luna se află acum într-o dispunere care incită curajul și dinamismul, ci pentru că această determinare personală sau forță îl duce pe individ în afara a ceea ce cunoștea și folosea foarte bine. Dacă de multe ori a depăși cadrul îngust al unor emoții, al unor gânduri sau al unor obiceiuri comune este ceva foarte bun, folositor și plăcut, acum nu este. Se va vorbi acum despre o neglijență care va fi plătită scump sau despre situații de genul acesta care s-au consumat deja. Cert este că toată această structură astrală a zilei de 29 noiembrie ne îndeamnă să ne adaptăm și să tolerăm, să trecem cu vederea ceea ce ni se pare că nu este în regulă pentru a vedea cât de limitați suntem, cât de mult suntem constrânși de toate aceste prejudecăți crezând că, alimentându-le, oferindu-le din puterea personală, vom ajunge să descoperim Piatra filozofală sau măcar să trăim mai bine.
Prin urmare, 29 noiembrie ne vorbește despre neglijențe pe care le vom plăti scump, despre lucruri foarte complicate pe care încercăm să le explicăm foarte simplu, nu pentru a le corecta, ci pentru a le fragmenta, pentru a le șterge puțin din farmec, a le folosi așa cum nu trebuie. Este de la sine înțeles că schema aceasta duce către o formă de neliniște cu care am lucrat destul de rar de-a lungul acestui an. În cuvinte mai simple, totul este frumos acum, dar nu este de ajuns, nu este pe placul celui în cauză, nu este ceea ce n-ar fi fost util să se consume în prezent.
O altă problemă a zilei de 29 noiembrie care ne atrage atenția că nu trăim deloc vremuri simple este cea legată de stabilirea unor legăminte. Dezamăgirile de acum, tocmai pentru că vor fi susținute, încă de dimineață, de trigonul Lună-Soare, lasă impresia celui în cauză că are puterea și trebuie să se folosească de ea. Este clar că lucrul acesta arată că inhibițiile care au fost observate în săptămânile anterioare și pe care individul în cauză le-a negat sunt acum foarte active, foarte puternice, vii. Cel care alege să facă tot acest circ, prin mulțumire sau prin nemulțumire, arată că nu a reușit să iasă din predispozițiile impuse acestei săptămâni, cea care ne spune că succesul este limitat de circul pe care individul îmi face în cunoștință de cauză. Oprind acest haos descoperim că bunul pe care îl avem se înmulțește dacă îl împărțim.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu ne învinui că suntem visători. Cel care poate să viseze acum, dar nu la ceea ce nu obține pentru a-i învinui pe ceilalți de lipsurile sale, ci pur și simplu pentru a se menține în această energie pozitivă, este un om care va face de fiecare dată față provocărilor care vin pe această linie a obsesiilor sau neglijențelor. Acest om nu va greși nici prin obsesii și nici prin neglijențe.

Progres. Curaj prin folosirea puterilor psihice. Ne retragem dintr-o colaborare. Vorbim prea mult. Avantajele momentului ni se par de lungă durată, dar ne înșelăm. Influențe ciudate. Indulgență. Avem nevoie de o recreație. Informațiile nu vin întâmplător. Suntem tentați de o misiune nouă. Ne implicăm prea mult în agitația lumii. Avem nevoie de căldură, dar gândirea nu ne ajută. Este afectată reputația. Suntem susținuți, dar ne dovedim a fi prea instabili.

Mijlocul săptămânii aduce împlinirea unui număr mare de unghiuri pe care Luna, de pe ultimul sector de tranzit prin zodia Berbec, le are de împlinit cu celelalte planete, inclusiv cu Axa Dragonului, ipostază care, din nefericire, nu poate permite medierea tendinței Nodurilor. Vorbim, așadar, despre influențe ciudate, despre întâmplări care pot schimba cursul vieții, despre o nevoie de căldură pe care nu o putem satisface deși vom încerca, unii aprinzând un foc de paie, alții dând foc pădurii. În consecință, ceea ce se întâmplă în mijlocul săptămânii ne vorbește despre reversul medaliei, dar nu scoate în evidență orice contrast, ci doar pe cel care face trimitere la a doua parte a devizei generale a acestei săptămâni, cea care se referă la bunul pe care îl putem înmulții dacă-l împărtășim. Nu este deloc simplu să treci prin opoziția Lună-Marte pe o axă relațiilor, în situația în care din raportul Lunii cu Nodurile sale nu se poate obține decât un confort de moment. Confortul de moment este dat acum de o victorie în urma unei conversații pe un ton ridicat, de un avantaj de moment. Dacă mai luăm în calcul și faptul că în noaptea de miercuri spre joi Luna a trecut prin careul cu Pluton, înțelegem de ce credem că trebuie să folosim aceste informații ale momentului pentru orgoliu. Totuși, nu orgoliul va fi elogiat. El va fi un instrument care trebuie să ascundă teama de abandon, teama de sărăcie, teama de marginalizare. Există un mare disconfort în deciziile momentului, iar lucrul acesta îl conștientizăm și în alte momente ale acestei săptămâni, nu doar acum. Va trebui să fim foarte atenți pentru că, altfel, ne va fi afectată reputația sau credibilitatea în fața unui om pe care îl apreciem. De aici se înțelege că una dintre cele mai mari erori ale momentului este să dezamăgim un om pe care-l întregim doar pentru că ni se pare că ne este permis să ne comportăm așa.
O altă componentă a zilei de 30 noiembrie este cea dată de respectul față de propria cale, față de propriul ideal. Am văzut, nu este prima dată, multe cele legate de misiunea personală, de destinul personal a fost cam zdruncinat de-a lungul acestui an. Având în vedere că toate trebuie să sintetizeze, toate trebuie să capete un sens, să se concentreze, că despre asta este vorba în anul sintezelor, maniera aceasta de a nu lăsa în urmă probleme nerezolvate este demnă de toată lauda. Cel profund nu se va plânge că acum este neglijat sau că nu se putea desfășura pe măsura a ceea ce își dorește sau știe că poate face, ci se va bucura că știe care sunt forțele care îl pot opri atunci când este pe val. Această conștientizare face parte în permanență din gândurile omului profund.
Prin urmare, mijlocul săptămânii ne aduce în fața unei realități pe care am mai văzut-o și altădată, dar nu atât de clar, nu atât de bine în ceea ce privesc legăturile dintre episoade, dintre persoane sau dintre stări sufletești. Combinațiile sunt acum atât de diverse, fără a excelat prin bine sau prin rău, încât doar un om complet dezinteresat de realizarea personală ar putea să-și încheie această zi într-o adâncă plictiseală. Deși unii vor apela la această atitudine, sobrietatea nu este indicată, ea ne duce doar către zonele foarte agitate, cele susținute de comportamentele aberante, de ceea ce pare viguros dar, în realitate, este doar încrâncenat. Lucrul cel mai frumos, cel mai bun pe care-l putem face în această zi este să avem grijă de cei pe care-i îndrăgim. Dacă ne folosim toată această putere pentru a descoperii cât de frumos este să te comporți așa, vom uita de toată nevoia de a demonstra, de a face multe lucruri într-un timp foarte scurt, de a bifa pe o listă interminabilă cât mai multe acțiuni, cât mai multe realizări. Schema astrală a zilei de 30 noiembrie ne vorbește, însă, despre calitate, nu despre cantitate.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne vedea puternici prin ceea ce protejăm, nu prin ceea ce stricăm. Aceasta este adevărata putere.

Deschidere către un alt plan al valorilor. Obstacolul este judecat printr-un realism rece. Prea multă ambiție. Izolare. Solidaritate. Intensitate emoțională ciudată. Drumul este ocolitor. Opiniile celorlalți bruschează. Aroganță. Imoralitate. Valorile personale depind mult de eficiență sau de victorie. Tensiunea este suprimată prin eleganță.

În mijlocul acestei zile Venus va intra pe zodia Săgetător și pentru foarte mulți este un semn de eliberare de un complex de inferioritate, de o obsesie, poate chiar eliberarea de sentimentul care nu ne-a oferit în ultima perioadă libertatea pe care ne-am dorit-o și prin care ne învinuiam de tot felul de lucruri care, în mare parte, nici nu erau adevărate. Ajungem la această concluzie acum, când Marte împlinește și opoziția cu Uranus retrograd. Este un semn de maximă duritate, de o intransigență mult prea mare față de sensibilitatea pe care crede că trebuie să o arătăm în această săptămână. Desigur, este foarte bine că Venus a ieșit din zodia Scorpion, este foarte bine că am scăpat de aceste obsesii, dar nu este bine că ajungem să folosim acest simț al dreptății sau gust pentru frumos în conflicte care ne pot duce pe un traseu ocolitor. Astfel, ceea ce se consumă acum, la începutul lunii decembrie, seamănă cu un spectacol de proastă factură în care totul este intens, fie strălucitor, impunător, dar care, până la urmă, se dezvăluie a fi un mare kitsch.
Elementul cel mai frumos al acestei zile vine din trecerea Lunii pe zodia Taur care înseamnă pentru mulți stabilitate, înțelegerea calității pe care un individ o are prin funcție, muncă, statut sau prin spiritualitate, prin cunoștințele acumulate, prin ceea ce a demonstrat că poate obține cu forța brațelor sale, cu judecata sa. Pentru că ultimul aspect al zilei este opoziția Lunii cu Neptun, putem spera că spre sfârșitul acestei zile foarte importante pentru noi, românii, când aspectul intră în separație, tensiunea se va stinge puțin, însă nota conflictuală a acestei perioade nu va putea fi stinsă doar pentru că Luna împlinește o relație foarte frumoasă cu Neptun. Așadar, vom remarca acum, la începutul acestei luni, că există prea multă îndârjire pe un adversar invizibil, prea multă atracție către colaborări neobișnuite doar pentru că acestea au fost propuse cândva, când informația nu era verificată, când toți își permiteau să fie naivi. Este adevărat, noua poziție a planetei Venus îi ajută pe oameni să fie mai puternici, mai rafinați și să se deschidă către frumos. De aceea există și o parte bună a acestei conjuncturi, însă frumusețea ei va fi văzută mai târziu, când această opoziție dintre Marte și Uranus începe să se slăbească. De altfel, toată această perioadă este încărcată de impulsul omului de a cere și pentru că nu primește, fie pentru că solicitarea sa este absurdă, fie pentru că nu se poate, își face un plan de bătaie pe care va dori să-l pună în aplicare toată luna decembrie. În timp ce unii se gândesc la sărbători, la destindere, la a-și petrece timpul cu cei dragi, cei care nu cunosc măsura propriilor ambiții își vor petrece luna decembrie în conflicte.
Prin urmare, prima zi a lunii decembrie, cea care ar trebui să fie pentru noi, românii, o zi de sărbătoare ajunge să fie un moment când circul ieftin se ridică mai mult decât ar trebui, se evidențiază, iar rezultatul devine unul trist. Omului comun i se limitează accesul la succes, traseul pe care merge devine ocolitor, iar viața din ce în ce mai grea. Vom vedea, nota aceasta încordată care definește începutul lunii decembrie nu va rămâne așa. Vor fi multe lucruri care vor putea fi corectate până la finalul acestei luni, însă există o constantă care va fi regăsită în cele mai importante conjuncturi ale perioadei: răzmerița. Astfel, momentul acesta aduce planuri rele care îl depărtează pe om de la utilizarea bunului cel mai de preț pe care-l are. Desigur, așa cum am văzut de multe ori în analizele pe care le facem aici, aceste mesaje care ne vorbesc despre situații conflictuale nu sunt niște etichete care se vor lipi de la sine de ființele noastre. Întotdeauna există o soluție bună, întotdeauna un asemenea mesaj are în spatele lui un traseu liniștit, unul foarte bun rezervat celor care dispun de o karmă mult mai permisivă. Nu înseamnă că dacă depășim cu bine aceste momente ne folosim liberul arbitru. Putem ajunge pe acest traseu și din plăcere, și din faptul că ne dorim să mergem pe acolo, nu pentru că reușim prin forțe proprii să contrabalansăm anumite forțe negative. Doar în situația în care nu primim ajutor și învingem putem vorbi despre liber arbitru. Acum vorbim doar despre abilitatea de a vedea ceea ce este ascuns, de a trece dincolo de aparențe și, desigur, de a alege un traseu mai puțin conflictual. Avem această șansă acum și, dacă mergem pe ea, nu ar trebui să credem că liniștea acestei poteci înseamnă și solitudine. Sunt mulți oameni orientați frumos, încărcați de o energie foarte frumoasă care vor să meargă pe acolo.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu ne consuma energia momentului pentru a ne impune opinia. Când opinia se impune, bruschează, iar situația aceasta nu ne poate duce pe o potecă minunată, ci pe acolo pe unde merge tot prostul – prin spini.

Curaj exprimat la scenă deschisă. Refuzul unui traseu. Grupurile trebuie să susțină liderul. Individul este gata de orice. Muncă. Efort constructiv. Reducerea tensiunilor prin seriozitate. Faptele sunt judecate după conjuncturi noi. Atitudine radicală. Eficiența depinde mult de armonia grupului.

În noaptea de vineri spre sâmbătă Chiron se va afla într-o relație bună cu Junon și primim semnale bune despre întâlnirile din timpul zilei, despre probleme care au fost vii de-a lungul celorlalte zile ale acestei săptămâni, și care sunt acum mai ușor de suportat ori de soluționat pentru că le vedem altfel. Relația proastă pe care Luna o împlinește acum cu Axa Dragonului face trimitere la efortul constructiv, la munca de a ridica, de a construi sau la acel consum interior pe care îl depune cel care vrea să pună acum bazele unui edificiu important. Ne preocupăm astăzi de meserie, de o pasiune, de administrarea unui fond personal pentru a ascunde o tristețe sau o dezamăgire majoră, pentru a transforma un mesaj negativ într-un element foarte frumos și constructiv. Astfel, reducerea tensiunilor se pare că este cel mai important obiectiv al momentului. Dacă în această perioadă Chiron nu ar fi fost în mers retrograd nu am fi vorbit despre soluții aplicate aspectului practic al vieții, ci am fi pus această dispunere astrală mai mult pe preocupări de factură spirituală. Retrogradarea lui Chiron coboară puțin nivelul și îi face pe oameni să se preocupe de confortul material, de statutul social, de micile avantaje pe care le obțin ca urmare a faptului că trăiesc în comunitate. De această dată coborârea impusă de retrogradarea lui Chiron nu aduce pericole.
Un alt element important care va fi vizibil în ecuația astrală a zilei de 2 decembrie este cel al seriozității cu care alegem să intervenim în demersurile publice. Apare, așadar, o nouă problemă, cea a atitudinii corecte pe care o vom adopta din necesitate. Trecerea Lunii prin zodia Taur face ca această atitudine să fie pe alocuri radicală, prea înțepenită, lipsită de flexibilitate pentru că așa credem că este corect. Poate nu ar trebui să fim atât de surprinși dacă ne vom petrece ziua de 2 decembrie făcând o listă a adversarilor, a dușmanilor pentru a le da o lecție, pentru a-i da la o parte, pentru a-i speria. Așa consideră unii că își pot face loc, că își pot găsi adevărata identitate, așa considera unii că trebuie să procedeze. Din capul locului, această atitudine este greșită pentru că explorează situații conflictuale și nu-i oferă celui în cauză statutul de lider pe care-l caută. Adevărata seriozitate este afișată prin calm, prin liniște, printr-o gândire ordonată, printr-un comportament care să nu pună în dificultate pe nimeni. Când aceste calități nu există, se intervine prin forță, intimidare, pervertire, tupeu.
Prin urmare, 2 decembrie ne aduce în fața unei realități cu care ne-am mai întâlnit și pe care, adesea, am refuzat-o, cea susținută pe respect și onestitate. Vom vedea care este calitatea a ceea ce facem, cât de aproape suntem de zonele conflictuale ale grupului în care ne-am integrat, cât de mult aport personal există în toate aceste conflicte despre care spunem acum că ne-au luat pe nepregătite. Reușește să iasă din toată această încurcătură omul care s-a mai evidențiat și altădată printr-o judecată sănătoasă, cel care nu ajunge la victorie cu orice preț, cel care nu pretinde grupului de apartenență să-i ofere un loc privilegiat doar pentru că aceasta este nevoia lui de acum. Relația bună pe care Chiron și Junon o împlinesc acum arată că mult mai important este efortul constructiv, pacea sufletească, atingerea recunoașterii sociale în absența unor tensiuni, fără animozități, poate chiar fără luptă. Pentru că Luna trece acum prin careu la Nodurile sale, o tensiune va exista, însă ea trebuie să rămână într-un for interior, adică fiecare individ trebuie să își rezolve problemele intime, personale fără a-i bulversa pe ceilalți. Cel care reușește să reducă tensiunile acestea prin seriozitate alege să folosească partea frumoasă a acestor demersuri, reușește să pună încă de pe acum bazele unor prietenii de durată.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu munci cu încrâncenare. Prin ceea ce se întâmpla astăzi încrâncenarea nu ne duce spre seriozitate, ci spre ură.

Cursivitate. Efectele acțiunilor mai vechi duc la pierderi materiale. Ratăm un start. Obstacolul este construit altfel. Zăpăceală. Uitare. Revoltă împotriva opiniilor celorlalți. Prăbușirea unui edificiu. Inventivitatea nu este folosită corect. Spirit critic. Nevoie de a trece dincolo de aparențe. Omul este obligat să trăiască o constrângere. Autocompătimire. Ghinion. Dificultate de a accepta o regulă. Minciuna este preferată prea ușor. Faptele sociale sunt mai bune. Zona intimă este lovită de suspiciune sau de dezechilibre.

În ultima zi a acestei săptămâni apar fenomene astrale care, prin aspectul lor ascendent, au activat și în acest sector, dar care vor fi active și în săptămâna următoare sau chiar mai mult timp. Relația bună pe care Jupiter și Neptun o formează de ceva vreme este parte dintr-un ciclu numit și ciclul abundenței. Acest ciclu a început pe 27 mai 2009, prin conjuncția celor două pe zodia Vărsător, și se va încheia pe 12 aprilie 2022, prin conjuncția lor pe zodia Pești. Aspectul de acum este primul din seria celor trei programate a se consuma pe faza descendentă. Următoarele două se vor consuma în anul următor, unul în primăvară (25 mai), iar celălalt în vară (19 august). Dacă în privința marilor evenimente sociale această relație ne vorbește despre preocuparea față de succes, avantaj sau atingerea unui confort care să îmbunătățească nivelul de trai, faptul că în această perioadă Neptun trece prin careul cu Soarele arată că impactul asupra individului, asupra familiei, asupra valorilor individuale nu este cel așteptat. Ciclul abundenței are acum programat un episod bun, însă, din nefericire, nu putem vorbi despre trei etape ale acestui episod, ci doar de unul, cel din vara anului următor. Ba mai mult, tot acum, ca într-un perpetuum mobile, forma aceasta de nemulțumire se poate transforma într-un dezechilibru social pentru că Uranus și Junon ating faza de maximum al careului pe care îl formează de ceva vreme. Zona intimă este afectată, cea emoțională, tradițiile, rutina zilnică, adică acele activități care nu trebuie în mod special să fie schimbate, ci doar completate, înnobilate, transferate într-un alt sector, îmbunătățite. Toate aceste tensiuni arată că problemele pe care le traversăm nu sunt întâmplătoare. Vorbim, așadar, despre prăbușirea unui edificiu, chiar dacă, paradoxal, în ziua anterioară, sâmbătă, 2 decembrie, preocuparea principală era să construim unul. Desigur, mesajele fac trimitere la sectoare de viață diferite, deci să nu le confundăm. Paradoxul va fi vizibil doar în faza de început. Luciditatea și viziunea de ansamblu ne vor ajuta să nu le amestecăm. Ceea ce ne-am propus să construim în ziua anterioară va fi în continuare activ prin această notă. Ceea ce ne apare acum ca fiind un element supus unui factor coroziv ține de un alt domeniu, unul social, amplu, și ne-a mai lansat mesaje de genul acesta și în săptămânile din urmă.
Inițierea deplasării retrograde a lui Mercur, cea care se va încheia pe 23 decembrie, aduce probleme de comunicare chiar pe acest sector care este supus unui mare risc. Luna plină va amplifica această componentă și toate aceste elemente, privite prin ecuația astrală a momentului, ne spun că omul este obligat să trăiască o constrângere. De fiecare dată când Mercur se află în mers retrograd apare o defazare, suntem pe punctul de a experimenta un sistem de valori care nu ne este specific ori care ne este impus și, așadar, devine greșit prin distorsiunile produse chiar dacă în sine este un element lăudabil, punându-ne în fața unei probleme de empatie. Pentru că Mercur retrograd nu aduce probleme de educație, ci doar de comunicare sau de comportament, ceea ce ne nemulțumește acum va fi explicat în cuvinte simple ori puține, dar cu o mare încărcătură pe informație sau argument. În realitate, puterea momentului nu stă în cât de bine explicăm sau cât de puternic este argumentul, ci în a nu distruge nimic apelând la demonstrații. Luna plină care se împlinește în a doua parte a acestei zile accentuează acest impuls de a fi foarte demonstrativ, impecabil în a explica, de a ascunde un mare gol sufletesc, de a manipula intențiile celorlalți pentru a-i determina să dăruiască momente frumoase, stări sufletești, impresii, iar cel în cauză să-și justifice prin ceea ce primește doar incapacitatea sa de a și le produce singur. În cuvinte mai simple, devenim dependenți de oameni toxici doar pentru că uneori spun glume bune, gătesc mai bine, sunt ecoul perfect al convingerilor celuilalt spunând “Da” sau “Nu” la comandă etc. Din nefericire, această Lună plină de toamnă ne adâncește într-o formă de regret de care ar trebui să ne lipsim fără să stăm prea mult pe gânduri. A permite amplificarea acestui element de patrimoniu pe împlinirea unei etape din ciclul abundenței, ciclul Jupiter-Neptun, înseamnă a face o mare greșeală, înseamnă a consuma cu egoism din bunul propriu, nu a-l înmulți prin împărtășire, dăruire, generozitate.
Prin urmare, finalul săptămânii ne aduce în fața unor evenimente sociale pe care le vom lua în ușor, tocmai pentru că dispun de o mare determinare, sunt ample, nu cer atât de mult aport personal prin cantitate, cât cer prin calitate. În fața unor asemenea situații care par să se consume de la sine, omul obișnuit trece în pasivitate, se oprește, dorește să facă o pauză, se pregătește pentru vacanță. Nimic din ceea ce se consumă în această zi nu ne oferă un semn că ar trebui să ne ocupăm de vacanță. De aici înțelegem că orice element care ne corectează impulsul acesta de a abandona, de a renunța, pe motiv că lucrurile oricum se împlinesc de la sine, generează o revoltă. Inițial, vom fi revoltați împotriva unor opinii, apoi împotriva oamenilor, pentru ca, în timp, să devenim ființe conflictuale, adică să nu mai conteze împotriva cui suntem sau ce vrem să schimbăm, ci doar să distrugem, să punem capcane pentru capra vecinului. Acest statut de persoană conflictuală nu se va construi peste noapte. Marea determinare a contextului astral de acum, elemente susținute de unghiurile dintre planetele cu deplasare lentă, dar și capacitatea de a explica, demonstra, adică o anume claritate pe care o avem doar în privința a ceea ce ne nemulțumește, a problemelor (impactul planetelor cu deplasare rapidă), creează un cumul de factori care vor crea, de acum și până când se va definitiva statul de persoană conflictuală, o adevărată teorie a vieții. Desigur, noi știm că lucrurile acestea nu pot fi valoroase, ci doar o sumă de experiențe, la fel cum nu toți bătrânii sunt înțelepți. Iată, și de această dată, există tentația să nu vedem drumul cel bun care se ascunde în fața celui rău.
Dacă pe zona publică evenimentele sunt susținute de două unghiuri contrare ca vibrații și direcții, unul bun și altul rău, natură interioară a vieții (intimitatea, zona pe care o trăim în relația cu sine sau cu cei dragi) este puternic zdruncinată de convingeri care ne consumă din putere, ne ține prizonieri în agitație, ne zăpăcește. Situațiile acestea sunt susținute, fie prin precipitare, adică Mercur retrograd, fie printr-o intensitate prea mare a puterii, a dorinței, a poftei, adică Luna plină.
Dincolo de această direcție principală mai există un traseu însă acesta nu este accesibil omului obișnuit, cel care se ghidează după aparențe, care citește doar ceea ce este scris, nu și printre rânduri. Cine trece dincolo de aparențe va înțelege că nu avem de ce să căutăm în energia acestei zile motive conflictuale, de judecată, de critică, de acuzații. Ceea ce se întâmpla acum ne informează despre mersul lucrurilor în general, despre locul pe care-l avem în grupul de apartenență, și ne permite să ne strecurăm printre acești bolovani, nu să-i transformăm în nisip.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a fi atenți la dorințe, la argumentarea dorințelor, la instrumentele pe care le folosim pentru a ni le îndeplini. Ceea ce se sprijină doar pe argumentare, doar pe adevărul prezentului, pe evidența a aceea ce este judecat într-un cadru îngust, este cauzator de probleme. Abundența adevărată vine prin observarea întregului cadru, întregului context, al elementului obiectiv, nu al celui subiectiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.