27 ianuarie – 2 februarie 2014

27 ianuarie – 2 februarie 2014 este săptămâna incertitudinii prin care căutăm soluţii la problemele lunii ianuarie. În acest interval avem de parcurs unghiuri destul de importante pentru acest an, nu doar pentru această săptămână sau pentru finalul lunii ianuarie ori începutul lunii februarie. Este vorba despre sextilul lui Pluton cu Junon care se împlineşte luni, 27 ianuarie, despre trigonul lui Jupiter cu Junon care se împlineşte marţi, 28 ianuarie, de sextilul Soarelui cu Uranus care se împlineşte în 29 ianuarie ori de opoziţia lui Jupiter cu Pluton care se împlineşte pe 31 ianuarie. Dacă finalul lunii ianuarie se dovedeşte a fi destul de încărcat, primele zile ale lunii februarie, adică ultimele zile ale acestei săptămâni, ne pun în legătură cu soluţiile care ne-au speriat până acum pe motiv că nu ar avea cum să fie puse în aplicare. Chiar dacă ultimele zile ale săptămânii ne vor aduce o anume formă de înţelegere sau o claritate ce ne-a fost străină de-a lungul lunii ianuarie acum, în acest interval de 7 zile la care ne referim, nu putem pune în aplicare ceea ce observăm, constatăm sau ne îndeamnă din jur.
Pentru că este o săptămână a incertitudinii, multe lucruri care vin spre noi acum sunt încărcate de o însemnătate aparte. Ele sunt lovite de incertitudini pentru că nu sunt înţelese suficient, de aceea este important să le privim pe acestea cu maturitate, chiar dacă ele nu sunt certe, deoarece ştim că uneori este nevoie de o viaţă întreagă pentru a atinge esența unor noţiuni sau pentru a aprofunda anumite aspecte ale vieţii. Nu se poate într-o singură săptămână să înţelegem atât de multe lucruri dacă până acum nu am arătat deschidere, dacă până acum nu am arătat interes către această formă de asimilare.
În această săptămână incertitudinea nu înseamnă neapărat vină, dar ar putea să-i orienteze în direcția aceasta pe cei care refuză intenţionat să aprofundeze un anumit comportament sau o informaţie. Din această cauză, prin intermediul oamenilor, evenimentele sociale ar putea să treacă pe un alt nivel și lucrurile să se inflameze de o manieră destul de puternică, agresivă sau complicată, cu atât mai mult în 30 ianuarie când se împlineşte şi Luna nouă, dar și când, în 31 ianuarie, Venus revine din mersul retrograd şi când anumite situaţii sociale par să se întoarcă la normalitatea finalului de an 2013. Cu alte cuvinte, unii vor să meargă foarte repede înainte, alţii vor să meargă foarte repede înapoi şi nu realizează că ambele părţi sunt legate la aceeaşi căruţă.
Traversăm o săptămână încărcată de răspunderea înţelegerii sau a responsabilizării în fața acţiunilor proprii şi în egală măsură suntem îndemnaţi în această săptămână să revenim la emoţiile pozitive ale finalului de an 2013 nu la ceea ce ne-a tulburat atât de mult, nu la speranţele pe care le-am avut atunci în vremuri mai bune pentru că în această săptămână din cauza sextilului Junon-Pluton viziunea pozitivă asupra viitorului are mult de suferit şi dacă apelul la trecut se va face prin negativitate atunci viitorul va fi construit prin aceste tonuri gri, iar avertismentul astral în faţa acestor complicaţii nu-şi va mai atinge ţinta. De aceea este imperios necesar în această săptămână să fim pozitivi atunci când ne confruntăm cu incertitudinile vieții şi să privim această oscilaţie sau mirare ori surprindere cu respectul omului care nu se desprinde de bunul simţ, indiferent ce are de traversat în viaţă. Această săptămână va scoate în evidenţă omul cu gândirea sănătoasă şi, în egală măsură, îi va arăta care este zona fiinţei sale unde gândirea sănătoasă nu a ajuns încă.
Recomandarea pentru această săptămână este aceea de a refuza să vedem incertitudinea ca pe un semn de penitenţă. Când realizăm că suntem în fața incertitudinii deja ne-a aflăm cu un pas în segmentul clarităţii, al lucidităţii mentale, al luminii sufleteşti.

Gânduri ascunse. Intenţiile nedeclarate lasă o umbră de suspiciune în relaţiile bune. Curaj prin apel la dreptate. Regretul este gestionat pentru a convinge partenerul să participe la dialog. Se caută o rezonanţă prin apelul părţilor la un etalon universal. Relaţiile trec într-o nouă etapă prin împlinire.

Astăzi Pluton şi Junon îşi vor împlini sextilul lor şi oamenii vor fi îndemnaţi să-şi ascundă gândurile. Luna va parcurge ultimul segment din Săgetător împlinind trei aspecte dintre care două sunt careuri (cu Chiron şi Junon) iar în a doua parte a zilei un sextil cu Marte. În afara sextilului dintre Pluton şi Junon, care poate atrage atenția spre zona publică, evenimentele astrale la care participă Luna se adresează vieţii intime. Astfel, intenţiile nedeclarate în zona intimă lasă o umbră de suspiciune, iar relaţiile tind să intre într-o criză. Cei care vor să depăşească această criză vor trebui să facă dovada curajului. Cu Luna în Săgetător curajul va fi în mod special dovedit prin apelul la reguli de bune practici ori la ceea ce a fost deja etalonat ca fiind bun, corect sau moral de cei din preajmă, chiar dacă nu s-a definitivat ca o regulă de viaţă. În realitate, multe din frământările vieţii intime îndeamnă partenerul să se exprime. Unii vor alege să se exprime participând la un dialog despre care nu ştiu prea multe lucruri, alţii invocă pur şi simplu motivul expansiunii pentru a-şi face noi prieteni, dar nu pentru a se extinde către noi orizonturi de cunoaştere ori noi zone relaţionale, ci pur şi simplu pentru a-şi înfige rădăcinile într-un alt pământ, adică pentru a-şi consolida stabilitatea pe care simt de aproximativ o lună de zile că le este zdruncinată.
Sextilul lui Pluton cu Junon, în mod obişnuit, ar trebui să consolideze relaţiile, să pună un element solid la temelia raporturilor sociale, însă acest lucru nu se întâmplă în cazul tuturor. Această relaţie de sextil (comunicare) ar trebui să nu zdruncine relaţiile, ci pur şi simplu să le consolideze. Prin elementul novator la care face acum apel, ceea ce era nesiguri până acum se sfărâmă în piese mult mai mici, atât de mici încât să nu ne mai fie utile în perioada aceasta. Ceea ce trece într-o nouă etapă, conform îndemnului din această perioadă, înseamnă împlinire, iar ceea ce este împlinit nu are nevoie de o altă bază pentru că a probat că baza pe care o are deja este solidă. Asta înseamnă că problemele cu care ne confruntăm acum sunt de fapt reziduuri care au un alt chip, alte înfăţişări sau care ne păcălesc prin faptul că ne distrag atenţia de la adevăratul lor scop. Mergând mai departe în aceeaşi logică, deducem că la baza ascunderii gândurilor găsim o motivație negativă, dar nu una care să poată fi rezolvată prin relaţionare. Avem, astfel, de parcurs un careu între Lună şi Junon şi în egală măsură un careu între Lună şi Chiron. Asta înseamnă că problemele care sunt ascunse sunt de fapt vechi, iar tendinţa de a-l implica pe celălalt în problemele altora vine de asemenea dintr-un comportament practicat cu regularitate în ultima perioadă.
Prin urmare, 27 ianuarie este o zi care ne răscoleşte prin lucruri inutile. Ceea ce este inutil se împlineşte de la sine sau se desfăşoară cu o mare uşurinţă în aşa fel încât să nu depunem efort ori să nu avem impresia că lucrăm pentru finalizarea lor. Ceea ce este greu de îndeplinit are în interiorul său un regret atât de lipicios şi de periculos încât nu permite nimănui să preschimbe plumbul în aur, adică să realizeze acest proces de alchimie care a fascinat mediile ezoterice de-a lungul istoriei pentru a-şi înnobila sufletul, imaginea socială sau averea cu lucruri noi. Astăzi, pentru a-şi ascunde gândurile, oamenii vor râde mult, unii vor râde pe seama celorlalţi, dar nu-i va deranja pentru că prin acest curaj ei consideră că fac dreptate ori că se eliberează de o tensiune. La nivel social sextilul lui Junon cu Pluton reprezintă un element care perturbă masele sau care incită suspiciunea față de lideri. Pluton în Capricorn nu clădeşte, ci, dimpotrivă, distruge ceea ce a fost clădit sau îndepărtează o piesă importantă de la baza unui edificiu şi acesta se dărâmă de la sine.
Ziua aduce însă şi mulţumiri prin împlinirea sau finalizarea unor etape fără ca persoana în cauză să intervină asupra etapelor rezervate acestui moment. După ceea ce ni se înfăţişează astăzi, problemele lunii ianuarie cer reinventariere. O parte din ele s-ar putea să cedeze în fața acestui proces de analiză sau de autoanaliză, dar trebuie să respectăm mersul evenimentelor, rezonanţa cosmică şi să abandonăm cu inima deschisă ceea ce trebuie să lăsăm în urmă.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne preocupa astăzi de ceea ce este uşor de împlinit. Aceste elemente facile sunt, nu semnul că destinul ne răsfaţă, ci chipul fericit al unor eforturi împlinite.

Se caută modele pozitive. Sunt apreciaţi oamenii care îndură. Libertatea de expresie este apreciată pentru forma sa, nu şi pentru conţinut. Un mecanism negativ poate fi preluat cu bucurie pentru a ascunde o nesiguranţă. Probleme în gestionarea unui fond. Risipa este o lecţie de viaţă a celui care o preferă. Teamă de izolare. Dezordinea este ascunsă cu orice preţ.

Astăzi ne căutăm modele pozitive. Luna va trece în Capricorn, nu înainte de a împlini, pe ultimul segment al zodiei Săgetător, adică din primul minut al zilei de 28 ianuarie, un sextil cu Mercur. Apoi din Capricorn va împlini un alt sextil cu Capul Dragonului, făcând astfel un apel interesant la lucrurile care nu au soluţie. Ziua va fi însă dominată de trigonul pe care Jupiter şi Junon îl vor împlini, în aşa fel încât să se caute fără sorţi de izbândă soluţii rapide la ceea ce am traversat în ultima lună, după cum ne sugerează şi îndemnul general al acestei săptămâni.
Din nefericire, trigonul lui Jupiter cu Junon nu ne ajută să punem în aplicare tot ceea ce percepem. Astfel, sunt apreciaţi oamenii care suferă, care îndură, care sunt privaţi de anumite drepturi sau libertăţi, însă nu se face nimic pentru a li se ușura această povară. Este apreciată libertatea de expresie, însă acest lucru este făcut în detrimentul conţinutului, ceea ce nu este de bun augur pentru demersurile ample care se desfăşoară pe o perioadă mare de timp sau care implică mulţi oameni. Elementul superficial, prin trecerea Lunii în exil (Capricorn), în situaţia în care pune în dificultate optimismul profund al unei vieţi spirituale încercate (Jupiter în Rac), reprezintă un element care ar trebui să ne spună că superficialitatea în această zi este periculoasă şi că aprofundarea căutării spirituale sau însuşirea unor elemente de moralitate, chiar dacă se face prin suferinţă, duce la consolidarea echilibrului psihoemoţional sau la progresul spiritual. La nivel social, relaţia de trigon dintre Jupiter şi Junon ne scoate în evidenţă o problemă de fond. Unii se tem că ansamblul situaţiei, cadrul general să nu cuprindă aplicare a unor proceduri specifice şi atunci se izolează sau doresc, prin activităţi dramatice sau desfăşurate departe de privirile celorlalţi să-şi ascundă o anume dezordine mentală, o teamă de viitor sau o nesiguranţă accentuată de faptul că acum, în această perioadă, este convins că o mare parte din demersurile sociale sunt îndreptate împotriva sa. Este de aşteptat ca în această perioadă mulţi să-şi atribuie tot feluri de roluri mesianice să preia sarcini suplimentare să dorească să obţină al doilea loc de muncă sau chiar al treilea, să se înrobească într-un efort inutil pentru că nu au curajul să spună celorlalţi sau să recunoască o nesiguranţă. Nu pot să se arate așa cum sunt faţă de comunitate sau faţă de cei care i-a văzut siguri pe ei sau puternici, ca trăind cu puţin ori ca fiind consumaţi de frământări adânci.
Prin urmare, 28 ianuarie ne duce în faţa unor probleme de fond. Multe vor rămâne aşa în acest stadiu de criză pentru că nu acceptă soluţiile care trebuiesc aplicate urgent ori pentru că problema în sine sau oamenii care au generat-o nu au pregătirea necesară pentru a putea pune în aplicare corect etapele următoare. În faţa unui asemenea impas mulţi reacţionează temători sau se aruncă în valurile vieţii muncind prea mult, interiorizându-se, ascunzându-se de ceilalţi pentru că de fapt vor să-şi ascundă o dezordine mentală. Prin acest comportament se arată că fiecare îşi caută modele pozitive chiar dacă faptele lor sugerează altceva. Astăzi oamenii vor fi mai mult interesaţi de suferinţă, de cum i-ar putea înnobila nemulţumirea pe care o au sau constrângerile pe care le traversează ori cât de util este ca, la un moment dat, să te privezi de un drept sau de un privilegiu.
Ziua îi avantajează pe cei cu funcţii de conducere, pe lideri pentru că din marea masă de oameni mulți îşi îndreaptă atenţia către ei sperând că prin puterea lor de decizie calitatea vieții să le fie schimbată. Această direcţionare a individului către lider se soldează cu o diminuare a aportului personal în anumite evenimente şi din această cauză puterea liderului va creşte existând şi riscul ca un mecanism negativ să fie pus în aplicare. Sperând că lucrurile se vor schimba în bine mulţi dintre cei care sunt interesaţi de suferinţă sau de ceea ce o generează nu vor reuşi să o preschimbe pe aceasta, ci o vor hrăni cu gândurile lor, cu emoţiile lor până când vor atinge, spre finalul acestei săptămâni, stadiul unei devitalizări accentuate.
Pentru că astăzi risipa este o lecţie de viaţă pentru cei care o preferă recomandarea este aceea de a ne preocupa, nu doar de ceea ce generează suferinţă, de lucrurile care ne întunecă mintea, care ne constrâng emoţiile să pulseze într-un spaţiu întunecat sau îngust, ci și de rezultatul ei. Schimbarea, oricât de mică ar fi, înnobilează sufletul şi sublimează multe conjuncturi negative, rezervate acestei zile, care ar trebui, pe viitor, să genereze efecte negative sau fructe otrăvitoare.

Idei coordonate greşit. Desprindere de un obicei. Tradiţia este agasată. Sfidarea educaţiei. Este reînviat un rău mic, ignorat în săptămâna anterioară. Puterea de a dirija, coordona, impune. Strategiile nu sunt dintre cele mai bune. Independenţa este apreciată doar prin confort. Puterea de a aprofunda pune în dificultate metoda, tehnica, procedura. Apel la intuiţie pentru a ieşi din situaţii delicate.

Astăzi ar trebui, datorită sextilului dintre Soare şi Uranus, ca o parte din lucrurile negative care ne-au învăluit de la începutul săptămânii până acum să intre într-o etapă de rezolvare. Din nefericire, Luna se află în continuare în plin tranzit prin zodia Capricorn şi în spaţiul acestei zile, adică în noaptea de marţi spre miercuri, va avea de împlinit o conjuncţie cu Pluton şi o opoziţie cu Jupiter. Apoi, înainte de răsăritul soarelui, va trece prin conjuncția cu Venus urmând ca în a doua partea zilei ea să se arate prietenă cu Saturn (sextil) şi duşman cu Marte (careu). Din Capricorn, va trimite două sextile către Chiron şi Junon, lăsând impresia că problemele acestei zile se desfăşoară de la sine în direcţia stabilită iniţial. Chiar dacă astăzi vom avea impresia că dispunem de o forţă suplimentară, aceea care vizează dirijarea, coordonarea sau impunerea unei anumite finalităţi, strategiile pe care le vom prefera astăzi nu sunt dintre cele mai bune pentru că independenţa (sextil Soare-Uranus) nu are un fundal pozitiv menit să susţină bunele intenţii, ci, dimpotrivă, accentuează folosirea ei în scopuri mai puţin corecte. Prin această dezordine percepută mai mult la nivel de fapte, un rău mic, ignorat în săptămâna anterioară, revine acum cu forţe suplimentare şi zdruncină baza unui demers, temelia, o relaţie, bunele intenţii sau le pune oamenilor în gură cuvinte pe care nu ar trebui să le rostească, nu doar acum, în această perioadă, ci niciodată. Cei care vor să iasă din situaţiile încurcate vor trebui să facă apel la intuiţie pentru că raţiunea este zdruncinată, fie se face apel la reacţii care nu mai sunt de actualitate, fie că se aşteaptă prea mult din partea societăţii, în rezolvarea unor probleme prea intime şi personale pentru ca pe ceilalți să-i intereseze aşa ceva. Pentru a se menţine cât de cât pe linia de plutire mulţi îşi vor anula experienţa de viaţă ori vor considera că acum nu este cazul să o pună în practică pentru că de la primii paşi se dovedeşte a fi ineficientă.
Independenţa este apreciată doar prin confort şi acest final de tranzit al Lunii prin zodia Capricorn îi constrânge pe oameni să considere că ceea ce au, rezervele de care dispun nu le mai sunt utile, că ceea ce văd în curtea vecinului este ceea ce şi-au dorit dintotdeauna sau ceea ce le este necesar. Neavând ordine în fapte, în gânduri sau emoţii, oamenii se desprind de anumite obiceiuri sau, în cazul celor foarte ambiţioşi, vom vedea că se desprind de un obicei de care erau foarte ataşaţi. Pentru că atât Soarele din Vărsător, cât şi Uranus din Berbec oferă multiple ipostaze pentru a scoate probleme din interior şi a o vinde pe tarabă, cei care îşi vor lăsa în urmă un obicei practicat cu regularitate în ultima perioadă se vor lăuda peste tot şi vor aştepta din jur reacţii pe măsură ori laude, aplauze pentru gestul pe care-l fac.
Prin urmare, 29 ianuarie este o zi a constrângerilor sociale. Multe din cea ce poartă denumirea generică de tradiție sunt agasate. Este sfidată educaţia, este încolţită buna creştere, iar buna purtare este confundată cu abordarea metodelor dificile, cu tehnicile invazive ori cu procedurile care impresionează pe moment, dar care nu aduc niciun rezultat bun. Sextilul Soarelui cu Uranus în acest context, transformă energia pozitivă în energie negativă şi mulţi se vor trezi astăzi că bunele intenţii le sunt răstălmăcite, că vor să împace doi oameni care se ceartă şi până la urmă sfârşesc prin a lua bobârnace de la amândoi.
Astăzi vom avea impresia că dispunem de o putere suplimentară pe care să o folosim pentru a o dirija, pentru a o coordona sau pentru a impune anumite reguli care pe moment ni se par corecte. Nu trebuie să uităm că folosirea acestei energii pozitive într-un context negativ ar putea să ne ducă la recomandări greşite, la coordonarea pe un traseu eronat care să se soldeze cu un eşec.
În această zi un rău mic este adus din trecut, este reînviat doar pentru că în săptămâna anterioară a fost ignorat. O problemă mai mică, aceea pe care am crezut că dacă o ignorăm va fi înghiţită de probleme mai mari sau dizolvată, acum reînvie şi ne complică raporturile sociale pe linia profesiei sau a pasiunilor.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a privi evenimentele vieţii cu un respect pozitiv. Totul are dreptul să existe, să trăiască, fie că este pozitiv, fie că este negativ. Noi însă alegem elementele cu care dorim să rezonăm în funcţie de nivelul pe care-l avem sau de ţintele pe care ni le stabilim. Fără acest respect pozitiv faţă de tot ceea ce există în jur, niciuna dintre cele două direcţii (pozitivă şi negativă) nu ne va mulţumi.

Complicaţii generate de impresii comune membrilor unui grup. Se oferă ceea ce nu este cerut. Gândul este agresat. Sentimentul este suprasolicitat. Se vorbeşte prea mult despre nimic. Culpă. Ingeniozitate. Aspiraţii către un paradis.

Chiar de dimineaţă Luna va trece în Vărsător şi va împlini un careu cu Axa Dragonului, complicând raporturile sociale ale individului cu grupul de apartenenţă din cauza unor sentimente care nu au fost suficient de bine sedimentate ori care au fost risipite.
Luna în Vărsător înseamnă comunicări stranii, iar această tendinţă de a împărtăşi impresii sau de a solicita celor din jur păreri despre diferite situaţii, ipostaze sau persoane are la bază opoziţia Lunii cu Lilith care s-a împlinit în noaptea de miercuri spre joi. Asta înseamnă că aceste impresii sau informaţii sunt coordonate de o tensiune, un stres sau o frustrare. Practic, acest element va constitui principala motivaţie care va susţine această selecţie a informaţiilor.
Ziua însă nu devine celebră prin careul Lunii la Axa Dragonului, pentru că în fiecare lună trecem de două ori printr-un asemenea unghi, nici prin opoziţia Luna-Lilith, ci prin sextilul pe care Venus şi Junon îl împlinesc în ziua în care luminariile sunt în conjuncţie (Luna nouă). Cu alte cuvinte, acest fundal negativ, care porneşte din timpul nopţii, de la opoziţia Lunii cu Lilith şi care încă de dimineaţă ne îndeamnă să vedem totul răsturnat ori să privim realitatea printr-un stres, printr-o frustrare, printr-o nemulţumire, ne aduce în faţa unor situaţii foarte importante pe care să le admirăm cu ochii… închişi. Cu alte cuvinte, 30 ianuarie ne transformă în nişte răsfăţaţi care, vrând să-şi aducă aminte de jocurile copilăriei, nu aruncă în apă cu pietre, ci cu bijuterii. Se pune aici, aşadar, problema discernământului. Astăzi mulţi se vor întreba la ce le-a folosit discernământul din zilele anterioare dacă situaţiile îi îndeamnă să acţioneze în orb, dacă nu au cum în virtutea conjuncturilor pe care le au de traversat acum să facă apel la această experienţă de viaţă.
În realitate, mintea omului este astăzi orientată greşit. El va prefera să vorbească mai mult şi să gândească mai puţin şi va considera că ingeniozitatea trebuie să-l definească astăzi şi nu alte trăsături ale caracterului său.
Chiar dacă Venus este retrograd sextilul pe care-l împlineşte cu Junon ne îndeamnă să căutăm stabilitate în relaţii. Din nefericire nu vom folosi cele mai bune metode şi vom considera că există prea multă agitaţie în jur ori prea multă linişte, că trăim viaţa la extrem şi că nu primim ceea ce solicităm, dar când se pune problema să primim ceva vom primi ceea ce nu avem nevoie sau nu am cerut niciodată.
30 ianuarie este ziua clarificărilor în cuplu în care o simplă întrebare generează alte întrebări care în mod firesc nu duc la conflict, la tensiune, nu contribuie la destabilizarea armoniei familiei, ci au rolul de a clarifica sau de a aduce lămuriri suplimentare pe o etapă finală aparţinând unui demers susţinut de toată familia. Astăzi, pentru că la bază stă o frustrare, întrebare este tendenţioasă, tonul nu este folosit cum trebuie şi fiecare se va trezi cu replica: “De o lună de zile mă baţi la cap şi nici acum nu mă laşi”.
Asta înseamnă culpa pe care cel mai slab de înger şi-o atribuie sau care îi este impusă de cineva din jur care dovedeşte mai multă tărie de caracter.
Prin urmare, 30 ianuarie este o zi complicată pentru că pune pe poziţii antagonice persoane sau grupuri care până acum s-au înţeles. Nu vor duce conflictul mai departe însă vor reuşi să se lupte astăzi prin gânduri, prin atitudini, vor reuşi să construiască raporturi sociale negative care nu au viitor. Pentru că astăzi se împlineşte şi Luna nouă anumite situaţii pe care le traversăm azi vor putea fi duse în viitor în următoarele patru săptămâni însă nu toate, ci doar acelea care se consumă seara târziu, cu puţin timp înainte de miezul nopţii, când faza de conjuncţie între luminarii s-a consumat. Până atunci, oamenii vor fi marcaţi de ceea ce nu au putut să depăşească de-a lungul acestei luni şi au impresia că tot ceea ce-şi amintesc le alimentează incertitudinea sau îi duce în faţa unor soluţii care nu pot fi aplicate. Pentru a-şi menţine armonia unii se trezesc visând la lucruri cu adevărat ireale, că-şi înfig rădăcinile vieţii în abstract şi nu vor să se mai strămute din această zonă. Aşa aleg ei să se protejeze şi îşi vor exprima sentimentele sau ideile prin această manieră neobişnuită de a percepe şi interpreta viaţa.
Luna nouă din Vărsător va căuta în următoarele patru săptămâni să ne ajute să reducem totul la aspecte esenţiale, însă mâinile cu care lucrăm se dovedesc a fi murdare şi pătăm toate obiectele pe care le atingem sau pe care dorim astăzi să le aşezăm în ordine în rafturi. Evenimentele acestei zile nu vor fi duse cu noi în următoarele patru săptămâni, dar gândurile negative, frustrările sau nemulţumirile de acum vor păta tot ceea ce are perspectivă sau care cere cel puţin o lună de zile pentru a se împlini.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a combate frustrarea prin orice mijloc. Cel care reuşeşte astăzi să se țină departe de frustrare, va reuşi să vadă frumosul în tot ceea ce se află în jurul său.

Revendicări penibile. Oamenii devin periculoşi prin dorinţe. Rigiditatea este privită ca pe o formă de înţelepciune. Sarcinile suplimentare constrâng gândirea să emită argumente lipsite de logică. Căutarea unei noi identităţi. Ceea ce rezultă la numărătoare este folosit împotriva binelui. Teamă de frânare. Griji suspecte.

A doua zi de Vărsător (Luna în Vărsător) ne aduce în faţa unor conjuncturi astrale ce sunt deosebit de importante pentru această perioadă şi, în speţă, pentru luna ianuarie. Este vorba despre împlinirea opoziției Jupiter-Pluton, cu Jupiter retrograd, intrarea lui Mercur în Peşti şi revenirea din mersul retrograd a lui Venus. Nu doar astăzi, ci întreaga perioadă este marcată de raportul negativ dintre marele benefic, Jupiter, şi stăpânul abisurilor, Pluton. Astăzi, când acest unghi se împlineşte la grad perfect, apar revendicări penibile, însă ele nu sunt noi, ci au fost construite din aproape în aproape în ultima perioadă şi nu prin faptul că astăzi este vârful acestui unghi, ci din cauza acestui crescendo oamenii devin periculoşi. Dorinţele lor, cele care nu au fost îndeplinite şi care nu vor fi îndeplinite nici pe acest unghi se transformă în frustrări, iar frustrările sunt astăzi exprimate într-un mod deosebit de rigid periculos sau antisocial cu atât de multă încredere și îndrăzneală, iar pe alocuri tupeu, încât în faţa celor mai slabi de înger, aceştia vor părea adevăraţi înţelepţi.
Revenirea lui Venus la mersul direct înseamnă pentru cei mai mulţi dintre noi şi revenirea la o stare de fapt a sentimentelor. Nu mai suntem atât de îngrijoraţi faţă de locul de muncă, faţă de meserie, faţă de imaginea socială sau faţă de condiţionările sociale care ne îndemnau să trăim în singurătate sau în constrângeri, ci ne vom îndrepta către o stare de normalitate, aceea pe care am traversat-o la finalul anului 2013.
Mulţi se întorc acum la evenimentele anului 2013 şi greşesc procedând în felul acesta pentru că vor lua contact cu griji suspecte şi vor sări din lac în puț, adică nu se vor mai teme pentru stabilitatea afectivă sau socială, dar se vor teme că le va lipsi elanul necesar pentru a face un salt, acum când, după cum sunt aşezate evenimentele, nu pare să-l mai constrângă nimic.
Mercur în Peşti nu pare însă să susţină un argument logic, nu aduce armonie în confruntări, ci dimpotrivă susţine o gândire care se desfăşoară în afara logicii. Pentru unii care sunt instruiţi, care lucrează cu energia ori care au mai trecut prin situaţii de genul acesta, traversarea unor situaţii lipsite de logică înseamnă a-şi subordona voinţa proprie în faţa unei voinţe superioare şi care nu ține de forţele acestei lumi, ci care vine dintr-o energie abisală. Asta înseamnă inspiraţie sau, pentru cei înzestraţi cu o sensibilitate aparte, channelling.
Atât cei sensibili, cât şi ceilalţi sunt astăzi în căutarea unei noi identităţi şi pentru că multe lucruri sunt lovite astăzi de agresivitatea grupului sau de agresivitatea neîmplinirilor traversate în ultima perioadă într-un crescendo neobişnuit ceea ce rezultă este folosit împotriva binelui spre care considerăm că ne îndreptăm. Cu alte cuvinte oamenii îşi dau singuri în cap, se preocupă de un lucru bun pe care ajung să-l strice tocmai pentru că se interesează foarte mult de acesta.
Prin urmare, 31 ianuarie este o zi încărcată de semnificaţii aparte. Cei care sunt deschişi, care vor să-și trăiască viaţa prin înţelesuri profunde vor constata în jur duritatea vieţii sau libertatea unui factor negativ care se deplasează fără constrângeri de la o zonă la alta, de la un nivel la altul sau de la un om la altul. Pe acest fond, trecerea lui Mercur în Peşti ne aduce tendinţa de a ne apropia unii de alții prin sentimente, în detrimentul judecăţii raţionale, a gândirii echilibrate sau a logicii fireşti. Ceea ce rezultă ar putea să fie o stare care să amplifice negativitatea sau teama și care să ne confirme faptul că în viaţă poţi fi mulţumit, încântat sau fericit doar dacă te lupţi. Acesta este un nonsens pentru că acum lupta, privită ca efect al absenţei liniştii, devine, prin revenirea lui Venus la mersul direct, o rătăcire oarbă, o răscolire a trecutului sau o reîntoarcere la o stare revendicativă, aceea după care ne coordonam paşii pe finalul lui 2013.
Vărsătorul, prin intermediul luminariilor, are acum tendinţa de a privi foarte departe în viitor însă ceea ce se împlineşte astăzi (opoziţia Jupiter-Pluton, intrarea lui Mercur în Peşti şi revenirea la mersul direct al lui Venus) ne duce către trecut sau ne blochează gândirea în emoţii negative pe care nu le-am eliminat încă. Cu alte cuvinte, astăzi suntem învăluiţi de griji suspecte şi prin intermediul acestora arătăm un comportament straniu.
Dacă mai adăugăm acestor unghiuri şi faptul că Luna din Vărsător se află în careu cu Saturn din Scorpion, deşi tendinţa de a privi departe în viitor va fi apreciată ca o luptă cu cei puternici, cu tradiţia, cu dovezile de putere şi stabilitate, înţelegem de ce liniştea şi caracterul benefic al acestei zile vor fi câştigate cu un efort intens. Există şi o parte bună care vine spre noi în această zi şi ea va fi vizibilă în special în a doua parte a zilei, când Luna şi Marte vor fi în trigon şi când cei care sunt sensibili şi care vor cu adevărat să privească viaţa prin caracterul benefic vor fi încurajaţi, vor avea şansa să fie inspiraţi sau vor avea alături de ei oameni care să le spună cuvinte frumoase, care să le amintească faptul că picătura de fericire pe care o merită nu are nevoie de o mare pentru a se ascunde, ci ea se poate prelinge pe obraz fără a părea o lacrimă.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne opri tendinţa de a judeca sau de a acuza, de a găsi vinovaţi peste tot ori de a rezona cu orice formă de nemulţumire şi, în egală măsură, de a aştepta momentul în care cineva din jur, din această lume sau din cealaltă, să ne ofere o picătură de bucurie printr-un gând, printr-o vorbă sau printr-un cadou care să ne spună că uneori florile cele mai frumoase trăiesc printre spini.

Apel pentru identificarea unor soluţii. Încredere în ajutorul venit din partea celorlalţi. Credinţa vindeca. Forţa creşte prin sensibilitate. Judecata se susţine pe viziunea de ansamblu. Calitatea este căutată. Ce se descoperă din trecut impune respect.

Prima zi a lunii februarie înseamnă un respiro pentru cei mai mulţi dintre noi. Chiar de dimineaţă Luna va trece în Peşti şi ne va îndemna să facem apel la trecut pentru a identifica soluţii la problemele lunii anterioare. Astăzi, de dimineaţă, Luna se va afla în conjuncţie cu Mercur, apoi la prânz în conjuncția cu Neptun şi între aceste două conjuncţii benefice va trimite un trigon către Capul Dragonului reuşind să medieze tendinţa Nodurilor prin trecut. Astăzi descoperim că ne aflăm în faţa unor profunzimi pe care le-am invocat de-a lungul întregii luni anterioare. Descoperim că spiritualitatea, moralitatea sau credinţa pot vindeca. Forţa creşte prin sensibilitate şi calitatea trăirilor este un element definitoriu al vieţii personale. Nu toţi însă vor reuşi să se exprime aşa cum sunt, însă cu toţii luăm astăzi contact cu o emoţie aparte, cu o sensibilitate specială, aceea care ne ajută să facem o selecţie rapidă şi eficientă a învăţămintelor pe care le-am comportat la finalul lui 2013 sau poate chiar de-a lungul întregului an 2013.
Pentru că Luna se află în Peşti aceasta evadare din prezent și contactul cu soluţiile trecutului se face prin viziune de ansamblu. Emoţiile pe care le simţim astăzi, trăirile adânci care ne duc spre verticalitate sau chiar spre credinţă sunt efectul viziunii de ansamblu, iar acestea sporesc mult calitatea vieţii şi ne îndeamnă să respectăm omul și valorile sale, să fim mai siguri pe ceea ce am învăţat de la părinţi, de la şcoală, de la prieteni ori să afişăm cu mai multă încredere ceea ce am învăţat prin autoeducaţie.
Astăzi, apelul la trecut este benefic şi, pentru că Luna are o relaţie foarte bună cu Axa Dragonului, dar şi pentru că suntem în prima zi de mers direct a lui Venus, după ce am tot fost bulversaţi din punct de vedere afectiv ori prin aceste emoţii din punct de vedere relaţional în ultimele săptămâni, simțim în sfârșit că lucrurile revin la normal. Practic, astăzi simţim că raporturile sociale se revigorează, că relaţiile cu sine sau cu forţele superioare, cu universul, cu Dumnezeu trec într-un alt registru comportamental, că putem îndura mai uşor sau că avem mai multă tărie de caracter decât am putut dovedi până acum.
Prin urmare, 1 februarie înseamnă pentru mulţi începutul unei perioade bune, aducându-ne un moment de respiro sau o selectare a acelor evenimente care să ne sporească încrederea în sine pozitivă şi să ne aducă în faţa unor emoţii benefice. Sentimentul acum este constructiv, el nu mai este agasat de tendinţa ultimelor săptămâni de a lua evenimentele sociale în sens personal. Dacă ne apropiem de credinţă ne va fi suficient un zâmbet ori simpla prezenţă a celor din jur ne va lăsa impresia că viitorul este mult mai bun decât am crezut până acum. Întregul spectru al percepţiilor se schimbă, iar această nouă judecată nu face altceva decât să se susţină pe viziunea de ansamblu în care avem integrată experienţa ultimelor patru săptămâni, dar şi a ceea ce am traversat de-a lungul lui 2013.
Ceea ce se descoperă acum în trecut ne duce către respect ori respectul este un element care trebuie apreciat şi cultivat pentru că el este prieten cu armonia sau cu gândirea superioară. Nu poate exista un comportament civilizat fără respect şi în egală măsură nu poate exista o folosire înțeleaptă a energiei personale în evoluţia spirituală fără respect.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a urmări să descoperim sau să valorificăm calitatea vieţii prin respect. Cel care aprofundează respectul nu se sustrage emoţiilor profunde, ci dimpotrivă arată că le poate valorifica cu înţelepciune.

Excentricitate. Bucurii stranii în fața reuşitelor celorlalţi. Fugă de realitate abordată din neputinţa de a face efort. Puterea vine prin acceptarea coparticipării la beneficiile altora. Nevoie de claritate. Expansiune.

Finalul săptămânii aduce Luna în tranzit pe ultimul segment al zodiei Peşti punând-o în situaţia de a traversa din noaptea de sâmbătă spre duminică până în după-amiaza zilei de duminică două conjuncţii (cu Chiron şi Junon), două trigoane (cu Jupiter şi Saturn) şi două sextile (cu Pluton şi Venus) efortul săptămânii, acela de a ieși din incertitudine sau de a găsi soluţii la problemele cu care ne-am confruntat de-a lungul lunii ianuarie conferă astăzi o nouă serie de rezultate. Acestea vin însă aproape de oameni prin excentricitate. Bucuriile stranii sunt resimţite doar în fața reuşitelor celorlalţi, ca şi cum persoana în cauză nu are parte de asemenea mulţumiri, ci îi este dat să se bucure numai de realizările celorlalţi. Asta nu exprima o realitate de fapt, ci scoate în evidenţă fuga de realitate, abordată de-a lungul lunii ianuarie ca o manieră de a ceda în faţa unui efort.
Cel mai uşor astăzi ne depersonalizăm sau vom avea tendinţa să credem că şansa şi norocul vin numai acolo unde există forţa de grup, acolo unde oamenii se unesc şi, mai ales, acolo unde îşi spun unii altora păsurile. Asta se întâmplă pentru că Luna, prin raportul armonios construit cu Jupiter şi Saturn, ridică de-a lungul acestei zile o Piramidă de apă. Spre seară, această piramidă de apă o integrează şi pe Lilith şi asta înseamnă că spiritul de analiză, psihologia comportamentală sau simplele observaţii pe care le traversăm de-a lungul acestei zile pot să ne ducă în faţa unei expansiuni negative, aceea care în viitor să genereze conflicte relaţionale sau să ne aducă în conflicte deschise ce pot ajunge până în zona juridică sau se pot solda cu privare de libertate ori cu deposedare de bunuri.
Nu toată lumea însă, pe baza a ceea ce traversăm astăzi, va avea probleme cu justiţia, nu toată lumea va ajunge după gratii pentru că există mai multe forme de penitență şi mai multe forme de conflict. Există multiple situaţii în care se face apel la un justiţiar sau la o autoritate care ar trebui să medieze un conflict. De aceea această trecere de la o Piramida de apă construită cu Jupiter şi Saturn la Piramida de la cealaltă pe care Luna o construieşte cu Saturn şi Lilith ne aduce în faţa unor consecinţe negative care să pedepsească, prin mijloace diverse, fuga de realitate. Contactul cu realitatea astăzi vine în primul rând dintr-o problemă de conştiinţă. Conștiința acestei lumi îşi cere drepturile în primul rând prin anumite disfuncţii de factură organică sau o scădere a vitalităţii sau suprasolicitarea corpului, a minţii a zonei afective prin cultivarea unor tendinţe excentrice. Cerem prea mult de la noi înşine şi ajungem în impas, fie corpul cedează în faţa presiunii la care este supus, fie realizăm că fondul afectiv nu poate face faţă interacţiunilor pe care le-am cerut acum.
Astfel, sextilele Lunii cu Venus şi Pluton înseamnă apel la un etalon, iar acest etalon s-ar putea să fie astăzi perceput prin ceaţă, neclar ori să i se aplice acestuia o selecţie negativă.
Prin urmare, finalul săptămânii ne aduce în faţa unui îndemn interesant la claritate. Avem nevoie de lumină afectivă, de lumină mentală, de lumină fizică, de lumină spirituală şi toate formele de strălucire aduc astăzi un plus de forță evenimentelor sociale şi ne ajută să ieşim dintr-un impas, acela pe care ni-l consturim singuri prin concluziile în care alegem să credem cu tărie.
Unii vor constata că puterea le vine din asocieri, alţii ca urmare a faptului că se izolează de ceea ce au avut în jur şi se lipesc de alte energii, de alte idealuri, se izolează în bibliotecă sau vor să se înconjoare de necuvântătoare. Indiferent de zona în care vom activa, dacă vom considera că eşecurile lunii ianuarie ne-au dus către izolare, aceasta, privită astăzi ca un element pozitiv, ca o creştere, ca un progres ce va fi plasată astrologic pe Piramida de apă dintre Lună, Saturn şi Lilith, ne va duce în săptămânile următoare către frustrare, iar frustrarea va impune o selecţie negativă mediului înconjurător. Cu alte cuvinte, ceea ce a fost negativ în lunile anterioare trebuie privit cu o maximă claritate şi izolarea nu trebuie să primească din partea noastră o etichetă pozitivă, ci trebuie privită prin calitatea să, aceea de a separa omul de grupul de apartenenţă pentru a vedea ceea ce are el faţă de ceea ce are grupul şi care sunt relaţiile de interdependență dintre el şi grupul său de apartenenţă.
Din această cauză, finalul săptămânii este o zi de învăţătură, de cunoaştere, de înţelegere, iar, pentru cei care nu vor dori intenţionat să refuze aceste direcţii, ea va deveni o corvoadă, un final negativ al unei săptămâni marcată de incertitudini sau de contactul cu soluţii ce nu pot fi puse în aplicare.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne apropia astăzi de claritate. Ceea ce este clar este şi puternic.

2 thoughts on “27 ianuarie – 2 februarie 2014

 1. Andrei spune:

  Domnule Coser felicitari pentru lucrarea „2014 Anul alegerilor multiple”.

  Eu sunt in zodia Gemeni (am Soarele in Gemeni) si am observat ca aveti o problema cu aceasta zodie, insa, cand citesc lucrarea dumneavoastra, spuneti de Neptun din casa X, dar in astrograma mea natala Neptun este in casa V. Asadar mai sunt valabile datele din zodia Gemeni pentru mine? Cum interpretati dumneavoastra conjunctia dintre nodul nord si ascendent natal (ascendentul meu fiind in balanta, grad 25)?

  1. Andrei,
   Mulţumesc pentru felicitări!

   Observaţiile tale sunt neadevărate. Nu am „o problemă” cu nicio zodie, nu am avut niciodată şi nici nu voi avea. În lucrarea la care faci referire se abordează analiza zodiilor din perspectiva generală, în timp ce tu te referi la cazul particular al temei tale. Analiza generală porneşte de la ideea că zodia analizată, adică Gemeni, în cazul de față, este în casa I, zodia Rac în casa a II-a ș.a.m.d. Tu ai ascendentul în Balanţă şi atunci Balanța va fi în casa I, Scorpionul în casa a II-a ș.a.m.d. La cum este făcută analiza, tu nu ai de ce să citeşti zodia Balanţă, pentru a extrage de acolo trăsăturile planetelor în case, după cum îţi spune astrograma ta că ai plasate planetele, dar nici nu este cazul. Tot ce poţi afla dintr-o analiză generală este integrat în zodia ta. Aşadar, nedumerirea ta vine din faptul că, în cazul de faţă, confunzi analiza generală cu cea particulară, adică aduni merele cu perele şi vrei să-ţi iasă prune.
   Conjuncţia NN cu ascendentul, dacă NN este în casa a XII-a, te invită să înveţi lecţia toleranţei, a iertării şi să-ţi depăşeşti cadrul strâmt al informaţiilor confortabile, comode, plăcute, pentru a afla cadrul general al adevărului, chiar dacă ar putea să doară ori contactul cu el să te expună unor evenimente neplăcute pe o perioadă mai mare de timp.
   Conjuncţia NN cu ascendentul din casa I îţi cere măsură în exprimare şi, în acelaşi timp, explorarea limitelor personale. Vei vedea prin multiplele dezamamgiri că este mult mai bine să te bazezi pe tine, decât pe alţii. Ai nevoie să laşi o urmă a trecerii tale.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.