22 – 28 aprilie 2024

22 – 28 aprilie 2024 este săptămâna spiritului de inițiativă, a nevoii de a impresiona un adversar de frica răzbunării și a momentelor de atenție care ne oferă repere bune pentru tot anul. Nu este o săptămână complicată, dar poate deveni dacă renunțăm la inițiativă crezând că, procedând așa, nu va mai fi nevoie de luptă. Cei care renunță la inițiativă nu fac decât să aleagă acele acțiuni prin care doar fac pe plac celor pe care îi consideră puternici. Slăbiciunea este elementul care definește întru totul această săptămână punând o perdea între nevoile individului și disponibilitatea societăți. Chiar din prima zi Junon își va reveni la mersul direct după o lungă retrogradare, la fel cum se va întâmpla în mijlocul săptămânii cu Mercur. Săptămâna aceasta trecem și printr-o Lună plină, dar și prin împlinirea trigonului dintre Jupiter și Luna neagră, precum și a trigonului dintre Soare și Junon. Aspectele sunt puține ca număr, intense pe tronsonul lor, însă pot deveni promotoare ale iluziilor dacă renunțarea la inițiativă ni se va părea mult mai atractivă. Se va vorbi în această săptămână, discret, despre pace sau despre ceea ce ar fi trebuit făcut ca aceasta să devină reală într-un context conflictual mai vechi. Lucrul acesta va fi vizibil mai curând în grupurile mai puțin numeroase pentru că acolo slăbiciunile se manifestă cel mai intens, acolo oamenii își permit mai multe. Lipsa de vigilență sau de atenție îi face pe unii mult mai sensibili la ideea de răzbunare chiar dacă acum aceasta nu se va manifesta în mod concret. Atacul iminent, suspiciunea că urmează să se întâmple ceva provoacă persoanelor mai slabe de înger griji nejustificate care vor diminua atenția. Acolo unde nu există suficient de multă atenție, vor lipsi și reperele bune pe care le stabilim sau le descoperim în această săptămână tocmai pentru că energia este foarte intensă, iar diversitatea reală nu este atât de mare pe cât pare. Dacă, în prima parte a săptămânii, vom trăi o distorsiune în a ne însuși sub formă de plată ceea ce credem că merităm să primim, spre sfârșitul săptămânii avem certitudinea că lucrul acesta se va amâna. Nici nu este de mirare că săptămâna va aduce o grea încercare pentru oamenii care nu și-au definit până acum reperele esențiale după care să se coordoneze. Vor fi inventivi și puternici, dar le va lipsi sclipirea sau inspirația. Vor fi charismatici și energici, dar nu vor avea cu cine să se bucure de toate acestea.
Recomandarea pentru această săptămână este aceea de a rămâne consecvenți în atitudinea conservatoare. Noutatea acestei săptămâni nu este ceea ce pare.

Repararea unor greșeli mai vechi. Inițiativă pe o linie a conflictelor pentru a repara sau pentru a ne permite noi aventuri. Transformării rapide. Ne întoarcem la promisiuni mai vechi. Pasiunile sunt limitate. Incidentele simple provoacă răni adânci.

Prima zi a săptămânii aduce revenirea lui Junon la mersul direct, dar și trecerea Lunii prin fereastra opoziției cu aglomerarea de planete de pe zodia Berbec. Astăzi ne aducem aminte cât de important este să fim echilibrați, dar deocamdată nu reușim să ne stabilizăm, să iertăm greșelile celorlalți, să respirăm un aer mai proaspăt sau să ne simțim bine acolo unde suntem și cu oamenii pe care îi avem în preajmă. Orice stimul ne aduce aminte de o amintire tristă și reacțiile vor fi pe măsură. Asta se întâmplă atunci când oamenii trăiesc cu gândul că pentru orice greșeală trebuie să fie pedepsiți sau se întâmpla așa pentru că aceasta este regula. De fiecare dată când Luna trece prin Coada dragonului ideea de pedeapsă trece înaintea celorlalte raționamente ca și cum uităm de buna creștere sau de buna conviețuire. Așa se va concretiza astăzi inițiativa și prin genul acesta de atitudine urmărim sa impresionăm un adversar. În realitate, oamenii care au ceva de demonstrat sunt, de fapt, cei care se tem cel mai mult pentru că urmăresc aprobarea adversarului, considerând că această aprobare îi protejează de agresiunile viitoare. Junon își revine la mersul direct după o lungă retrogradare ceea ce înseamnă că presiunea exterioară scade în intensitate și reacțiile categorice, reci, distante nu mai sunt justificate. Rămâne în continuare justificată reacția la un mesaj exprimat pe cale verbală sau la o interdicție care ne oprește din a ne manifesta liber sau original.
Prin urmare, prima zi a săptămânii aduce această formă de revenire la o stare de fapt a lucrurilor ca și cum conflictele dintre generații sau tensiunile simple dintre oameni nu au existat niciodată, ci au existat doar raționamente pe baza cărora protagoniștii conflictului și-au cerut așa cum se cuvine drepturile. Ni se va părea interesantă această uitare selectivă pentru că ea aduce un plus de inițiativă pentru a compensa teama de pedeapsă sau orice formă de agresiune care vine pe o cale a faptei, nu pe una a intenții sau a emoției. Va trebui să mai treacă ceva timp până când Junon se va stabiliza în deplasarea sa directă prin zodia Fecioară (care va dura până pe 9 august) pentru ca abordarea relațiilor să nu mai joace rolul tandemului frică-agresiune, ci să fie rece, dar distinsă. Acum însă suntem la cumpăna dintre înțelegere și ignoranță, deși deciziile pe care trebuie să le luăm sau faptele în care suntem invitați să ne implicăm ne cer reacții imediate sau răspunsuri clare ca și cum suntem experți în problema ce ne este prezentată acum. Ideea de destindere sau de prospețime îi îndeamnă pe unii să se comporte altfel, să aibă mai mult curaj, mai multă inițiativă, să creadă că fericirea se instalează acolo unde nu mai ținem cont atât de mult de sentimente sau de problemele celorlalți. Putem vorbi aici și de o doză de egoism însă acesta vine la pachet cu incertitudinea pentru că astăzi ne simțim agasați din toate părțile și vrem să reacționăm altfel decât am făcut-o până acum. Nu vom reuși să fim prea originali sau nu așa cum ne dorim și nici nu vom reuși să impresionăm un adversar pentru a avea garanția că, pe viitor, acesta își va îndrepta furia spre alte orizonturi. Va fi însă o zi dinamică, intensă care se va baza pe reacții scurte și imediate la presiuni venite din acea zonă unde oamenii sunt conflictuali sau incapabil să respecte buna conviețuire.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu judeca totul după simpatie sau antipatie. Există și alte repere care ne pot îmbogăți sufletul sau oferi sentimentul de siguranță.

Ne depărtăm de un țel. Elementele personale sunt încercate de cele colective. Separare de întreg. Accesul la cunoaștere se face timid. Puritatea este căutată ca o soluție de rezervă. Acuzații gratuite savurate cu intensitate. O minciună schimbă balanța valorilor. Nu mai putem face ceea ce săptămâna trecută era simplu și accesibil. Putere pervertită.

Luna își încheie astăzi tranzitul prin zodia Balanță și, spre seară, va intra pe Scorpion. Pe final de Balanță va trece prin opoziția cu Venus, iar pe început de Scorpion prin careul cu pluton. Ziua devine, așadar, o pendulare între teama de a împărtăși sentimentul și plăcerea de a ne izola. Pentru că opoziția Lunii cu Venus se realizează când Luna încă se află pe o zodie cardinală (Balanța) intenția va fi mult mai vie și esența sa se va păstra până spre seară, în perioada fără direcție, când Luna va trece pe Scorpion. Abia după aceea vom înțelege de ce nevoia de expansiune anticipează o contracție teribilă, o cădere în gol sau o tristețe căreia cu greu îi vom face față. Astăzi vorbim despre golul sufletesc sau despre nemulțumirea pe care o simte o mamă atunci când nu este răsplătit pe măsura așteptărilor sau pentru cât am muncit. Vom face multe astăzi pentru a ne elibera de această presiune însă forța în crescendo a Lunii pline va face în așa fel încât elementele care până acum au fost în plan secund și au fost ținute sub control să devină foarte importante, chiar dacă nu este locul lor sau sunt nefirești. Luna pe Scorpion îi face pe oameni vigilenți, însă există un preț pentru asta. Suprimarea emoțiilor sau utilizarea acestora pentru avantaje care să depășească limita permisivității reprezintă o grea încercare a zilei. Pentru că de la opoziția Lunii cu Venus până la trecerea sa pe Scorpion vorbim de o perioadă fără direcție, mulți vor spune că ziua va fi marcată de indecizie. Refuzul de a adopta o atitudine categorică în prima parte a zilei este tot o formă de agresiune pe care un om slab o abordează pentru că doar atât poate. Astăzi lupta trece într-un alt plan și orice modificare în acest sector demască o ființă lașă sau un demers lipsit de putere care nu mai poate produce efecte.
Prin urmare, 23 aprilie este ziua când oamenii își împărtășesc ușor ceea ce gândesc și chiar ceea ce simt tocmai pentru că nu contează. În egală măsură, la fel de simplu pot deveni pasivi tocmai pentru că nu pun preț pe emoții sau pe sentimentul care leagă ființele sau dă putere unui ideal. Astăzi realizăm că avem nevoie unii de alții, dar nu avem curajul să recunoaștem ori unora le va fi prea lene să spună ceva în sensul acesta. Există un gol care se naște din această inactivitate și el ne va umple sufletul de tristețe sau ne va aminti de momentele complicate când tristețea ne-a dus pe un alt drum de pe care nu ne-am mai putut întoarce. Soluția cea mai bună a zilei este aceea de a căuta vindecarea prin orice mijloc. Poate nu terapia este soluția cea mai bună, însă conștientizarea, cu sau fără tehnică, în mod sigur este. În rest, ziua scoate în evidență greșeli pe care oamenii nu și le iartă lor înșiși. De aici și tendința de a ezita, dar care va fi văzută ca o forma de apreciere sau de respect. Astăzi nu invadarea intimității celuilalt este adevărata calitate, ci onestitatea cu care vorbim despre ceea ce ne face nesiguri. Aici vom găsi adevăratul curaj.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a aștepta răspunsul așa cum așteptăm ploaia, răcoarea, un anumit sunet al valurilor mari, cântecul unei păsări, adică fără să ne uităm la ceas.

Atenția nu înseamnă totul. Vorbirea ne complică interacțiunile. Este nevoie de un lider. Soluția cea bună vine acolo unde situațiile din prezent sunt diferite de cele din trecut. Adversități gratuite. Blândețea face și ea parte dintr-o schemă comportamentală. Evităm un subiect care duce spre indulgență. Ceea ce este aspru vine dintr-o minte needucată. Puteri care lasă impresii false.

În noaptea de marți spre miercuri se împlinește faza de Lună plină, iar la câteva ore distanță Luna va trece prin sextilul cu Junon, revenit de puțin timp la mersul direct. Această Lună plină de primăvară reduce capacitatea de reacție și ne face foarte sensibili la planuri foarte ambițioase pe care nu am reușit să le punem în aplicare în săptămânile din urmă. Mâine și Mercur își va reveni la mersul direct, iar asta înseamnă că o parte importantă a acestei zile va fi static pe zodia Berbec. Această Lună plină care se consuma în semnul următor celui tranzitat de Mercur pune accentul pe reinventare. Deocamdată nevoile personale sunt mai importante decât alte elemente existențiale, iar neobișnuitul ne duce foarte aproape de situațiile severe când simțim că ne lipsește puterea de a domina sau inspirația. Nu este o zi a acuzațiilor, dar poate fi una care ne va învăța mai multe despre blândețe. E greu de crezut că se poate vorbi despre blândețe cu Luna pe zodia Scorpion însă până la un punct și aceasta poate fi învățată. Astăzi învățăm mai multe despre cauză și efect, adică despre cauza suferinței și efectul ei, despre cauza abuzului și consecințele practicării lui într-o formă continuă. Nu este o zi potrivită pentru a lansa pretenții și nici pentru a ridica tonul, dar unii vor face lucrul acesta și se vor simți bine deoarece revenirea lui Junon la mersul direct pe Fecioară le spune că nu mai este cazul să se teamă de nimeni. Acolo unde oamenii alimentează asemenea gânduri sau au un asemenea comportament va apărea un conflict nou, cel care va semăna indiferență și îi va aduce atâta neputință celui care abuzează pe cât de rece este cu cei care au nevoie de el și nu este acolo unde trebuie. Unii vor spune că 24 aprilie este o zi a patimilor însă se înșală pentru că astăzi adevărata intensitate a suferinței o resimte cel care are orgoliul rănit, cel care pretinde vieții mai mult și nu primește. Astfel, lecția bunătății pe care ne-o oferă această zi este amară, dar până la urmă gustul acesta amar devine singurul dulce pe care îl vom recunoaște cu adevărat. Luna plină pe aceasta axa aduce picătura de înțelepciune care se scurge din gunoaie.
Prin urmare, 24 aprilie este ziua când redescoperim care este puterea iubirii, deși deocamdată nu ne putem folosi de ea. Știm de unde a pornit și unde ajunge însă nu putem fi stăpânii ei, nu ne putem atribui puteri născute din vibrația acesteia. Este o zi a restricțiilor pe care le vrem doborâte, dar lupta în sine cu aceste restricții arată nivelul scăzut la care alegem acum să lucrăm. Putem vorbi astăzi despre evitarea unor conflicte directe însă nu se știe dacă vom face lucrul acesta pentru un rezultat bun. Este Lună plină și, până la urmă, puține sunt judecate după consistență, cât sunt judecate după cantitate. Ceea ce este mult atrage atenția, la fel și mărimea fără a ne pune problema că, poate, imensitatea pe care o avem în față este lipsită de esență. Un lucru straniu se va întâmpla astăzi, iar acesta va veni prin descoperirea unei minciuni. Cei care până acum au promis susținere, ajutor, protecția se dezvăluie ca mari mincinoși. Din fericire, faptul că în dimineața acestei zile Junon împlinește primul aspect major de când și-a revenit la mersul direct face în așa fel încât să nu existe consecințe negative. Se va depăși ușor acest moment, dar asupra importanței lui se va reveni spre sfârșitul lunii iunie prin destăinuiri sau inițierea unui demers care să ducă la iertarea lor completă.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu îndrăzni să rupem armonia pe care unii oameni o simt și o trăiesc cu implicare. Să lăsăm judecata pe o altă zi.

Accentele grave nu se mai manifestă atât de dur. Cuvintele sunt potrivite, dar acuzate din inerție. Mesajele doar par mai clare. Nesiguranță. Rezerva reduce nevoia de interacțiune. Simpatie pentru frumos, dar arătată într-un mod bizar. Conduită ajustată pe baza pretențiilor. Suntem deschiși, dar nu comunicativi. Acuzăm prea ușor.

Astăzi Mercur își revine la mersul direct după o retrogradare de aproximativ trei săptămâni ceea ce va aduce o revigorare a interacțiunilor și o mai atentă selecție a faptelor pe care suntem dispuși să le facem pentru a reuși. Mulți vor reacționa acum ca și cum se trezesc dintr-o reverie. Este posibil ca unele persoane să regrete ce au făcut în ultimele trei săptămâni și să își propună ca de acum încolo să nu se mai implice în genul acesta de acțiuni, să fie mai prudenți, să vorbească mai puțin sau mai cumpătat, să fie mai atenți la oamenii din jur și la nevoile lor. Astăzi, Jupiter va definitiva trigonul cu Luna neagră pe care îl formează de ceva vreme și raporturile sociale trec printr-o criză a binelui pe care nu l-am cerut. Astăzi oamenii se simt îndatorați pentru că primesc mai mult decât sunt obișnuiți, iar lucrul acesta ar putea să ducă l-am un comportament nefiresc, identic celui abordat atunci când se ceartă sau vor pur și simplu să-și reproșeze ceva pentru a se îndepărta. Este o zi a grijii față de viitor, a neputinței de a spune lucrurilor pe nume și a zăpăcelii care se afișează într-un mod foarte zgomotos pentru că acesta este finalul. Desigur, de mâine încolo nu intrăm într-o zonă prea fericită, însă dispar barierele de comunicare sau nesincronizările, întoarcerile abuzive la un mod de comportare care ne-a compromis altădată și stabilizarea pe luciditate. Problemele nu se reduc nici ca număr și nici ca intensitate, iar batjocura va fi foarte dulce, atât de dulce încât și victima râde de ceea ce i se întâmplă. Din capul locului, 25 aprilie este cea mai ciudată zi a săptămânii, singura care poate înclina balanța și poate aduce în planul imediat acele repere bune pe care să le folosim cu atenție și înțelepciune până la sfârșitul anului. Oricât de neobișnuit este ceea ce ni se întâmplă astăzi, confortul obținut din eliberarea de aceste obstacole prezintă o veritabilă sursă de mulțumire. Astăzi realizăm că o mare parte din problemele cu care ne-am confruntat în ultimele 3 săptămâni au venit pentru că nu ne-am sincronizat. Mulți vor declara război acestei sincronizări devenind astăzi obsedați de tot ceea ce înseamnă precizie și disciplină. Va fi însă o manieră artificială de a se ancora în realitate, iar lucrul acesta îl vom vedea chiar de dimineață, când Jupiter și Luna neagră își vor definitiva trigonul pe care îl formează de câteva săptămâni.
Prin urmare, vorbim astăzi despre adoptarea unei strategii inteligente pentru a ne măsura cuvintele, atitudinile, voința. Revenirea lui Mercur la mersul direct înseamnă și o stagnare în prima jumătate a zilei pe idei fixe sau pe temeri care nu vor avea niciodată soluție. A ne preocupa astăzi de lucrurile acestea seamănă cu munca intensă pe care o depune un matematician pentru a demonstra ceea ce nu poate fi demonstrat. Într-o altă ordine de idei, atracția către neobișnuit ne face astăzi să găsim soluții mari la probleme foarte mici. Ne place ceea ce este supradimensionat și de aceea se apelează și la această manieră de a rezolva o problemă. Seara acestei zile aduce un trigon între Lună și Marte și suntem cuprinși de un dram de speranță. Devenim mai buni și mai comunicativi, dar și mai selectivi în așa fel încât o mare parte din puterea personală poate fi conservată sau folosită într-un scop nobil.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu ne schimba reperele doar pentru că starea de spirit trece acum prin oscilații rapide.

Ne asumăm riscuri. Limpezim relațiile făcând sacrificii sau spunând adevăruri dureroase. Reacțiile sunt judecate și după conjunctură. Putem, dar visăm prea mult. Auzim, dar înțelegem prea puțin. Disconfort. Revenirile sunt dureroase. Ne întoarcem la poveștile de viață ale celorlalți ca la un fruct al copilăriei.

26 aprilie aduce trecerea Lunii pe zodia Săgetător unde va sta până în mijlocul zilei de duminică. Astăzi Soarele va definitiva trigonul cu Junon ceea ce va încuraja atenția pe detalii în schimburile de experiență și interesul pentru ineditul folosit pentru a discuta despre pace sau pentru a o face pe aceasta să pară o exponentă a infantilității. 26 aprilie este o zi neobișnuită prin puterea pe care o conferă, dar și prin caracterul neobișnuit al evenimentelor. Astăzi ajungem la risipă pentru că nu ne putem abține, nu din infatuare sau din lipsă de educație. Astăzi greșim în domeniul în care strălucim, stricăm obiectul pe care îl iubim cel mai mult sau dezamăgim persoana pe care o apreciem cel mai mult. Există o mare neplăcere în raporturile sociale ale momentului ceea ce face ca tensiunile să capete o conotație apocaliptică pentru unii sau mistică pentru alții. 26 aprilie este ziua regretului că în ultimele două luni nu am făcut ceea ce trebuie, deși suntem conștienți că acestea nu reprezintă un avantaj, în plus sunt și nefirești. Pentru că nu ne putem abține, schimbăm intenția de pe profunzime, pe aventură, lăsându-i pe superficiali să creadă că acolo unde nu pot ajunge este un tărâm minunat. Faptul că ziua se încheie cu un careu între Lună și Junon în situația în care astăzi Junon este prietenă cu Soarele arată că în interior lucrurile rămân în continuare dureroase, neplăcute sau conflictuale, centrate pe ideea de supremație, dar și pe lașitatea pe care o dovedește cel care nu are nici cel mai mic interes să se cunoască, ci doar să-i folosească pe ceilalți. Deși această notă ar fi trebuit să o vedem în ultimele 3 zile cât timp Luna a trecut prin zodia Scorpion, conflictul dintre golul interior și ambițiile exterioare foarte mari creează din nou iluzia reușitei care este ascunsă cu falsitate. Și astăzi poveștile de viață ale celorlalți pot fi interesante însă doar dacă sunt scurte. Ceea ce este lung plictisește tocmai pentru că diversitatea atrage mai mult atenția însă nu cea născută din pace sufletească, din liniște, ci cea susținută pe imitație. Unii se vor grăbi să vorbească astăzi despre emancipare tocmai pentru că au în jurul lor oameni care sunt stabili din punct de vedere social sau profesional și care promit sprijin, chiar și atunci când nu-l pot oferi. Iluzia succesului ce apare din asocierea cu cei realizați reprezintă o caracteristică a acestei zile.
Prin urmare, 26 aprilie vine spre noi cu puterea omului care vrea să uite că are slăbiciuni sau face totul pentru a arăta contrariul. Riscurile acestei zile sunt foarte mari, mai mari decât ne așteptăm și tocmai de aceea speranța reușitei scade cu fiecare ambiție pe care o adăugăm unui demers simplu. Cei puternici nu se vor lăsa păcăliți de iluzia acestei zile și se vor întoarce către sine acceptându-și limitele și recunoscându-le așa cum sunt. Ceilalți nu vor rata șansa de a se lăuda. 26 aprilie este și ziua exceselor care sunt abordate în mod conștient și care duc la o reinventare a unui conflict mai vechi la care ajungem pe o cale nouă. Parcurgând o asemenea situație, mulți vor ajunge la concluzia că până la urmă evaluarea negativă pe care au făcut-o anturajului a fost corectă, de vreme ce și din alt unghi, și din alt punct de vedere se ajunge la același rezultat. Ceea ce se întâmplă acum este o provocare pe înțelegere și pe acceptare, însă nu trebuie să ne așteptăm ca lucrul acesta să fie învățat în masă. Succesul de acum este rezervat celor puțini, tocmai pentru că au experiență solidă la a-și controla asemenea impulsuri sau la a-și folosi discernământul fără să piardă din liniște sau să se bucure necontrolat la prima apreciere.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a transforma această zi într-una a iertării. Fapta cea mai buna a momentului este aceea de a ne cere iertare. Iertarea primită și simțită este cea care ne temperează acele porniri haotice ce ne-ar duce la tipul de luptă care ne va ține prizonieri în tensiune și mânie.

Recompense stranii. Nu suntem apreciați, dar refuzăm să credem lucrul acesta. Se schimbă o direcție. Pierdem pentru că nu onorăm o promisiune. Veselie suspectă. Originalitatea produce un dezechilibru. Intoleranță la minciunile altora, dar toleranță la minciunile proprii. Sinceritate naivă când vine vorba de viața personală.

În dimineața acestei zile Luna se va afla într-o relație bună cu Axa dragonului însă nu va reuși să medieze tendința Nodurilor, dar va aduce puțină clarificare, atât de necesară în astfel de momente. Astăzi reușim prin persistență sau prin tenacitate, chiar dacă riscul cel mare al momentului apare atunci când nu reușim să închidem cercul circumscris conjuncturii sau demersului, adică cu puțin timp înainte de a ajunge la destinație, invocând un motiv hilar sau penibil. Lucrurile mici ni se par foarte importante astăzi, mai importante decât orice altceva, prin care valorile majore trec în planul secund crezând că facem o lucrare importantă a spiritului sau că am devenit peste noapte un pilon principal al societății, deși nu există un parcurs care să susțină acest statut. Ceea ce putem și demonstrăm astăzi este neobișnuit, prea complicat sau lipsit de aceea putere specială, reușind să rămână în centrul atenției doar prin spiritul de inițiativă. Astăzi putem să impresionam un adversar, dar facem lucrul acesta, așa cum ne spune și deviza generală a săptămânii, de frica răzbunării lui. Dacă în prima parte a zilei aspectul eliberator este cel care ne vine din partea planetei Saturn, căutând, astfel, prin preocupări diverse, să dăm un sens momentului, să facem mai multe în ideea că măcar un singur element ar putea să ne aducă mulțumire, spre seară, cădem din nou în tristețea care nu ne permite să rămânem prea mult mulțumiți de noi înșine sau de ceea ce am făcut până de curând. Ca și ieri, beneficiul principal al acestei zile va fi adjudecat de cei puternici, de oamenii care au demonstrat până acum că au veleități organizatorice, că înțeleg foarte bine rolul fiecăruia și că nu le impun oamenilor să reacționeze într-un anumit fel sau nu îi manipulează pe ascuns, ci îi conving pe aceștia să facă de bunăvoie ceva împotriva propriilor promisiuni. Un om care ține un post de la alimente, emoții sau gânduri, va avea în 27 aprilie cea mai grea zi a săptămânii. Nu cedează dintr-o slăbiciune personală, ci pentru că sunt convinși să își anuleze acea capacitate care le protejează legământul.
Prin urmare, 27 aprilie ne vorbește despre lucrurile mici și simple la care ajungem pe căi lungi și la valori grandioase care ne trec prin față și nu le observăm. Trăim, așadar, o zi de efort când tot ceea ce înțelegem despre conjuncturile sociale și despre oameni se stinge imediat pentru că nu primim seara cana cu ceaiul cu care ne-am obișnuit, urarea de noapte bună, nu avem tonusul pentru a face o plimbare înainte de a se încheia ziua, nu suntem mulțumiți de nimic. Poate fi considerată o zi de patimă, însă nu așa cum au fost altele pe care le-am parcurs de la începutul anului și până acum, ci una care se bazează strict pe o trăire de moment, pe o stare care va trece cu noaptea, pe un moft. Vor ști să se protejeze de toate lucrurile acestea oamenii care înțeleg că, până la urmă, marele avantaj vine din a înțelege șansa de a merge pe un culoar favorabil și mai puțin din capacitatea de a demonstra tuturor celor de pe margine că merită să fie acolo. Acolo unde oamenii înțeleg lucrul acesta vorbim de o ușoară emancipare, de o redobândire a stării de confort ceea ce va însemna mult pentru că va da zilei următoare un start mult mai bun.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu schimba strategiile doar pentru că ni se pare că aici, în locul în care suntem acum, nu mai găsim nimic interesant. Liniștea adevărată va rămâne întotdeauna interesantă deoarece clasicul nu se demodează niciodată.

Avem nevoie de schimbare. Gândim o reglementare sau regulă nouă. Preocupări pentru a schimba ceva într-un cadru intim. Vulgaritatea devine o problemă a grupului de apartenență. Satisfacție prin ambiție. Tristețea este combătută prin dovezi suplimentare. Prea multă rivalitate strică sau nu mai este de actualitate. Cioburile ascund un mister interesant.

Ultima zi a săptămânii aduce și parcurgerea ultimului sector de tranzit al Lunii prin zodia Săgetător, urmând ca în mijlocul zilei să intre în Capricorn. Astăzi oameni devin insensibili față de durerile celorlalți, prea interesați de propriile nevoi și lipsiți de demnitate atunci când trebuie să-și recunoască o vină sau să argumenteze ceva din ceea ce au făcut sau au preferat. 28 aprilie este o zi a devenirii oprită din neatenție sau pentru că oamenii se plictisesc prea ușor de ceilalți, pentru că nu mai vor să-și împărtășească nimic din secretele care întăresc încrederea și duc la o consolidare a prieteniilor, dar și, prin intermediul acestora, a grupului de apartenență. Se va vorbi astăzi și despre excese, cu atât mai mult cu cât după ce intră pe Capricorn în spațiul acestei zile Luna nu va avea niciun aspect major de împlinit. Nu este Perioada fără direcție pentru că tranzitul începe, nu se termină, dar, pe principiul inversiunii, a doua parte a zilei de duminică poate fi considerată un fel de început al unei perioade pe care suntem obligați să o retrăim pentru că nu am făcut ce trebuie la momentul potrivit. La fel poate fi considerată și poziția oferită de avantajul pentru care am muncit în perioada spre care îndreptăm acum și care nu ne-a oferit atunci posibilitatea de a ajunge la final. Astăzi ne temem ca nu cumva eșecul de atunci să se reitereze sau să nu pățim din nou același necaz. Din această perspectivă poate fi vorba despre nisipuri mișcătoare sau mai curând de o delimitare a omului superficial care crede în tot ceea ce este efemer, de omul profund care nu se lasă păcălit de succesul sau in succesul social și care caută esența. Pentru că astăzi Luna va trece prin careul cu Marte, dar și prin cel cu Neptun putem vorbi de necinste, dar și de complicațiile pe care vrem să le ascundem prin imoralitate, supraapreciere sau chiar aroganță. Refuzul nu este o simplă respingere, încăpățânarea nu este o reacție banală. Astăzi suntem interesați de ceea ce îi compromite pe ceilalți ca și cum aceasta este condiția pentru a mai parcurge o parte din drumul spre succes.
Prin urmare, finalul săptămânii ne ajută să schimbăm strategii, să descoperim care sunt slăbiciunile celorlalți și să le folosim pe acestea pentru avantaje personale. Nu vorbim despre a face compromisuri pentru a beneficia de o poziție importantă în grupul de apartenență, ci de a găsi pârghiile necesare pentru ca, pe viitor, să alegem o variantă pe care o considerăm acum mai simplă sau mai comodă: șantajul. Vorbim, așadar, despre o modificare a viziunii, dar nici acolo lucrurile nu pot fi aprofundate prea mult pentru că o provocare ce vine din partea unei persoane ce a arătat până acum un comportament greșit sau care se bazează pe raționamente aberante ne tulbură liniștea. Se va vorbi de ineficiență, iar, pentru exemplificare, va fi ales omul care refuză autoritatea, un stăpân, o metodă.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu ne petrece ziua căutând mijloace de combatere. Ceea ce este frumos va selecta ceva similar din episodul spre care ne îndreptăm atenția. Călătoria în trecut nu este o pedeapsă.

17 comentarii la „22 – 28 aprilie 2024

 1. Carol Tiggs spune:

  Au eclipsele o atat de mare putere? De cate ori apare cate o eclipsa este o isterie cu ce vom pati de parca toate celelalte de pana acum dispar.
  te rog, o parere… se poate?
  multumesc

  1. Of, am mai spus asta şi cu alte ocazii. Eclipsa are o influenţă generală. Ea este ca vara care încălzeşte natură. Temperatura face, în mare parte, bine tuturor şi favorizează diversitatea biologică. Dacă tu te scufunzi şi nu eşti pregătită să trăieşti fără aer mai mult timp, vara nu te ajută cu nimic. Tu îţi trăieşti propria drama şi vara este doar o întâmplare a cosmosului care vine şi trece fără să aibă legătură cu tine. Tu te poți îneca, iar vara nu poate face nimic pentru tine, chiar dacă ea are o putere teribilă asupra naturii. Dacă ieşi la timp din apă, căldura te usucă, te bucuri de ceea ce ai, de ceea ce poţi face pentru că natura nu-ţi este potrivnică.
   Eclipsa are trăsăturile ei majore, clare şi forţa ei nu poate fi negată sau minimizata, dar se face prea mult spectacol invocându-se medievalisme adaptate la limbajul de acum. Există o modificare de vibraţie în natură în care te poţi sau nu integra. Prezenţa ta în apă nu este dată de iminenta venire a verii, ci din alte cauze. Aceleaşi cauze devin, în spaţiul particular al existenţei tale, forţe care determină un final imediat, în timp ce cadrul general își continuă parcursul pentru că are în grijă o multitudine de sisteme, asemănătoare sau nu cu tine, şi un alt scop. Nu vine vara să-ţi usuce ţie hainele şi poate nici pentru a încălzi acum natură, ci pentru că acesta este mersul lucrurilor şi, într-un cadru mai larg, putem spune că succesiunea verilor poate da naturii vitalitatea şi structura pe care o are și care poate arata că anotimpul acesta este o forță a cosmosului care susține viața.
   Eclipsele ne ajută, dacă ne pregătim barca potrivită. Altfel, vin şi trec aşa cum vin şi trec zilele şi nopţile peste un desert sau peste poli.
   Știu, în mare, ce s-a spus despre eclipsa din 8 aprilie. Poate mi-a scapat mie, dar nu am auzit decât la câtiva astronomi că ineditul este altceva decât spectacolul mediatic pentru că anual au loc cel puțin 2 eclipse Soare. De ce? Simplu! Eclipsele de Soare nu pot avea loc decât dacă unghiul dintre conjuncția Soare-Lună (Luna nouă) și unul din Nodurile Lunii este mai mic de 18,5 grade. La fel se întâmplă cu eclipsele de Lună, dar acolo avem opoziția Soare-Lună (Luna plină).
   Astrologii din zilele noastre au preluat modelul apocaliptic sau mesianic al celor din epoca medievală pentru a atrage atenția maselor. Cei care înțeleg astrologia știu că totul este, de fapt, o curgere, un parcurs, că existența ființelor este complexă și nimeni nu se naște ca toată viața să țeasă un singur covor pentru care să primească omoruri sau rentă viageră. Această complexitate ne spune că nu trăim doar pentru a fi elogiați, pentru a ni se face, pentru a ni se împlini. Când Arhimede a spus “Dați-mi un punct de spriji și voi muta Pământul din loc” s-a referit la această complexitate a cosmosului care produce efecte, dar nu printr-un determinismul îngust și egocentric, ci prin magia relativității în care emanațiile personale se însumează continuu și, pe parcurs, ele însele pot deveni cauze pentru altele. Ba mai mult, aceste mănunchiuri de cauze se atrag și se resping creând interferențe pe diferite nivele de vibrație, chiar daca vorbim despre aceleași unghiuri planetare sau aceleași forțe cosmice.
   Viața este frumoasă tocmai pentru că este complexă, dar spectaculosul ne-a orbit. Am uitat să mai fim oameni.

 2. Cristina spune:

  Gheorghiță, am si eu o intrebare ‘tehnica’ (si, probabil, stupida, dar nu inteleg deloc partea asta): daca vreau sa ma uit pe harta cuiva nascut, sa zicem (data din acte) in 28 mai 1912, trebuie sa adaug 13 zile ca sa vad astrograma corecta?🙃

  1. Depinde unde s-a născut. Dacă în regiunea respectivă se folosea calendarul iulian, adaugi 13 zile. Informațiile acestea sunt accesibile oricui. Pe wikipedia găsești câteva dintre ele, dar nu toate. În Transilvania calendarul gregorian a fost adoptat mult mai devreme, în 1590, iar în Bucovina în 1773. Aici folosești data reală. Deci depinde unde a fost înregistrată nașterea. Din punct de vedere administrativ, în România trecerea la calendarul gregorian s-a produs in 1919 prin adaugarea unui număr de 13 zile. 1 aprilie 1919 a devenit 14 aprilie 1919. Totuși biserica ortodoxă a fost mai conservatoare. La conferița pan-ortodoxă din 10 mai – 8 iunie 1923 de la Constantinopol (care este și prima conferință pan-ortodoxă), mai exact în şedinţa a III-a din 18 mai 1923, s-a decis trecerea la calendarul gregorian. Unele biserici au trecut repede, dar noi, cu grecii in octombrie 1924. 1 octombrie 1924 devine 14 octombrie 1924. Așadar, tu adaugi 13 zile, dar pentru alte date (pana la 1 aprilie 1919 peste tot și în intervalul 1 aprilie 1919 – 1 octombrie 1924 cele de la biserica) va depinde dacă nașterea a fost înregistrată doar la biserică sau în actele administrative ale statului.

 3. Cristina spune:

  Auch, n am stiut ca e asa complicat! S a nascut in comuna Padureni, in jud. Timiș. 😳

  1. Asta schimba totul. La data aceea Banatul folosea de mult timp calendarul gregorian. Foloseste data exact asa cum o ai, fara ajustari.

 4. Cristina spune:

  In regula. Mersi!

 5. Cristina spune:

  La mulți ani, Gheorghiță! Sfântul Gheorghe să te ocrotească și să îți lumineze mereu calea!🤗✨️

  1. Multumesc mult, Cristina!

 6. Ioana Binea spune:

  La mulți ani!Aveți un nume foarte interesant și potrivit pentru misiunea pe care v-ați ales-o. Coșer mi se pare doar o variantă pentru coșar. Curățați „hornurile” oamenilor de zgură, ca să intre în contact cu divinul mai mult și mai ușor. Iar Gheorghiță anunță succesul în misiune!Vă mulțumesc nespus că existați!

  1. Multumesc!
   Pentru că știu parcursul unei părți importante a arborelui meu genealogic, știu că numele meu vine de la Kosher/Koșer.

 7. Ina spune:

  La mulți ani!
  Sănătate și belșug!

 8. Alexandra Marinescu spune:

  Regret ca am întârziat.Cu toate ca citesc zilnic sfaturile tale.Multumesc din suflet!
  La mulți ani! Muuulta sanatate!☘️☘️☘️

 9. Claudia spune:

  La multi ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.