6 – 12 ianuarie 2014

6-12 ianuarie 2014 este săptămâna puterii de a schimba cursul evenimentelor în direcţia dorită. Dintre toate conjuncturile astrale pe care le-am tot analizat în ultima perioadă, ceea ce se întâmplă acum, în această săptămână, prin efectul cumulat al unghiurilor astrale, reprezintă una dintre cele mai mari provocări din ultima perioadă, aducându-ne în faţa unor decizii îndrăzneţe, dar şi în faţa unor episoade complicate sau tragice care ne cer tărie de caracter sau curaj în alt mod decât s-a-ntâmplat până acum. Dacă în prima zi avem nevoie de viziune de ansamblu, în a doua zi este nevoie să privim lucrurile prin caracterul lor pozitiv, să ne ţinem departe de revoltă, iar puterea să nu fie argumentată prin ceea ce am distrus, ci prin ceea ce am protejat. Miercuri vom fi tentaţi să ne pierdem cu firea în faţa unor probleme pe care nu le putem controla sau să facem apel la informaţii pe care nu le-am înţeles nici când s-au consumat la timpul lor. Joi ne vom teme de propriile idealuri, vom fi prea mult ataşaţi de suferinţele care s-au cuibărit în suflet şi vom descoperi că flexibilitatea este elementul care ne ajută cel mai mult. Apoi ultimele zile ale săptămânii ne îndeamnă să fim puternici prin ceea ce dorim să construim, iar asta înseamnă a descoperi că diversitatea nu înseamnă tulburarea conştiinţei, ci intensificarea dorinţelor şi că falsele identităţi nu sunt altceva decât ipostaze sau chipuri pe care le-am ales atunci când nu am fost în stare să iubim sau când am iubit cu frică.
Ansamblul acestei săptămâni ne pune, aşadar, la grea încercare viziunea de ansamblu asupra vieţii, puterea de a face o selecţie practică în privinţa evenimentelor cu care ne-am confruntat până acum și pe care le considerăm de bun augur pentru baza informaţională sau educaţia pe care o avem, dar, în egală măsură, să privim foarte departe în viitor şi să nu ne pierdem în detalii, să nu visăm prea mult, să nu considerăm că, dacă viitorul pe care-l avem se întinde pe o distanţă foarte mare în timp, înseamnă că de la sine avem şi posibilitatea de a ne întâlni cu norocul, de a ne transforma pe parcurs sau de a ne înnobila sufletul cu realizări la care aspirăm acum.
Schimbările pornesc de acum, din această săptămână, prin hotărârile categorice pe care le adoptăm, prin atitudinile mentale care devin baze ale demersurilor şi mai ales ale selecţiilor impuse anumitor evenimente sociale sau anumitor grupuri de persoane. Cei care nu reuşesc să se încadreze pe linia acestor direcţii date de săptămâna 6-12 ianuarie nu vor fi retrogradaţi, nici pedepsiţi, doar că vor trebui să meargă mai departe în pluton, împreună cu ceilalţi, până la finalul lui 2014, cu ceea ce au construit acum, cu bazele pe care şi le pun în această săptămână, chiar dacă ele se vor dovedi greșite.
Recomandarea este aceea de a ne implica în evenimente cu toată fiinţa, cu toată puterea conştiinţei, cu toată determinarea de care suntem în stare pentru a construi lucruri valoroase, importante prin atenţie, prin curaj, prin puritate sufletească, adică de a pune în sămânţa pe care o plantăm acum toate calităţile pe care dorim să le înmulţim şi să le culegem sub formă de fructe de-a lungul anului 2014. Nu va fi o săptămână uşoară, tocmai de aceea este important să ne înarmăm cu răbdare şi atenţie suplimentară pentru că multe evenimente care se vor derula de-a lungul lui 2014 vor depinde în mare parte de calitatea gândurilor, atitudinilor sau faptelor săvârşite în această săptămână.

Viziune de ansamblu. Deschideri către mari proiecte. Joc de rol privit cu seriozitate. Studiu. Activitatea mentală reaşează emoţiile. Curtoazie. Stabilitate prin disciplină, atenţie, metodă.

Prin sextilul împlinit azi între Mercur şi Saturn se intră în forţă în caracteristicile anului 2014, cel care este marcat de posibilitatea de a alege din mai multe variante pe care destinul ni le pune la dispoziţie. Prin faptul că Luna îşi încheie astăzi tranzitul său prin Peşti (spre seară va intra în Berbec) se va dezvolta o anumită viziune de ansamblu aceea care ne va permite să privim proiectele personale cu alţi ochi, cu o altă atitudine şi să încercăm ca, prin toate acestea, să le îndreptăm către etapa următoare. Unii le vor duce foarte repede spre finalitate, alţii vor considera că a sosit momentul să se bucure de o nouă pauză, de o relaxare într-un alt context, într-un alt loc sau într-un alt spaţiu pentru a-şi extinde starea de confort şi către aceste zone.
Pentru că sextilul dintre Mercur şi Saturn se realizează cu Mercur din Capricorn se prevede o accentuare a activităţii mentale, dar nu la modul general sau în raport cu anumite informaţii pe care individul le deţine, ci în raport cu emoţiile. Saturn din Scorpion vine acum şi intensifică mesajul puterii prin emoţie. Emoţiile însă nu sunt expansive, ci sunt orientate către curtoazie. Astfel, politeţea înseamnă astăzi disciplină, atenţie şi metodă.
Ansamblul zilei ne îndeamnă, aşadar, să ne bucurăm de ceea ce deţinem în acest moment şi să căutăm prin diverse acţiuni de factură personală să ne canalizăm emoţiile către alte finalităţi. Unii vor privi această direcţie astrală printr-un joc de rol atribuindu-și tot felul de măşti sau considerând dintr-odată că s-au transformat în altceva, că poţi fi mai buni, mai puternici, mai deschişi, mai înţelepţi., ceea ce vine spre ei astăzi se aplică doar acestei zile şi nu trebuie să privim evenimentele de acum printr-o prea mare perspectivă. Dacă deciziile acestei zile vizează şi evenimente pe termen lung (îl avem implicat într-un aspect puternic pe Saturn) atunci trebuie să ne aşteptăm ca finalitatea să fie atinsă fără ca metodele de acum să fie respectate întru totul. Printr-un efort de disciplină, de atenţie se sublimează o plăcere care ar duce la schimbarea procedurilor de lucru, la preschimbarea anturajului care este implicat în aceste demersuri fără însă a produce vreo modificare asupra ţintei finale.
Prin urmare, 6 ianuarie este o zi care ne bulversează prin amplitudinea acţiunilor. Chiar dacă unii vor privi totul ca pe un joc, activitatea mentală îi îndeamnă să îşi reaşeze emoţiile într-o altă ordine, adică să le facă mai disciplinate sau să le împrietenească cu atenţia sau cu metoda. Acţiunile la care ne implicăm acum ne îndeamnă să avem viziune de ansamblu şi prin aceasta toate lucrurile se preschimbă, ies la lumină sau devin mult mai uşor de înţeles sau de integrat. Unii s-ar putea să se simtă deschişi faţă de noi proiecte, să le privească pe acestea cu optimism sau cu condescendenţă. Nu trebuie să piardă din vedere că toate acestea îi duc spre stabilitate, nu spre alt mod de exprimare, iar proiectele în care se implică nu-i obosesc printr-un caracter inopinat sau novator, ci nu fac altceva decât să ajute la redimensionarea valorilor personale, la redobândirea unor puteri noi de influenţă în mediul de apartenenţă sau pur şi simplu pentru a atrage atenţia pe calităţi, nu pe defecte.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne apropia de respect. Respectul este elementul care transformă în energie pozitivă orice eveniment, întâmplare sau dorinţă care ar putea veni spre noi în această zi.

Se văd rezultatele unor acţiuni mai vechi. Exprimare la scenă deschisă. Revoltă. Puterea este argumentată prin efectele distructive. Secretele aflate în săptămânile anterioare devin arme. Lipsă de respect. Neîncredere.

7 ianuarie nu va fi atât de generoasă pe cât a fost ziua de 6 ianuarie. Astăzi Venus şi Lilith îşi împlinesc opoziţia lor. Apoi, Luna, abia intrată în Berbec, va avea de împlinit trei aspecte (o conjuncție cu Uranus, un careu cu Pluton şi o opoziţie cu Marte) ceea ce înseamnă careu în T pe semne cardinale, ba chiar mai mult, dacă îl implicăm şi pe Jupiter în ecuație, cu care Luna va împlini un careu în noaptea de marţi spre miercuri, atunci avem de-a face cu o cruce cosmică pe semne cardinale la care este implicată şi Luna.
Chiar dacă este vorba despre semne cardinale, evenimentele indicate nu vin din nimic, ele îşi au rădăcinile în trecutul apropiat, în speţă anul 2013, ale cărui rezultate se văd acum. Asta înseamnă, prin implicarea lui Uranus şi a lui Marte aflate în opoziţie, exprimare la scenă deschisă sau o revoltă scăpată de sub control. Pentru că opoziţia lui Jupiter cu Pluton înseamnă confruntarea cu evenimente mai vechi cu care am luat contact încă din 2013, opoziția lui Marte cu Uranus nu ne va duce foarte departe în adâncimile anului 2013, ci în ultima lună, în decembrie, când anumite evenimente au scăpat de sub control, au derapat sau ne-au speriat. Pe baza fricilor din decembrie 2013 sau, în cazul evenimentelor pe termen lung, pe baza fricilor care au fost marcante de-a lungul întregului an, astăzi vom arăta lipsă de respect sau nu vom avea încredere în acţiunile proprii ori vom considera că ne-a slăbit puterea de influență, că răutatea celor din jur este mult mai puternică decât mijloacele de apărare de care dispunem. Dacă am fi puţin atenţi la calitatea evenimentelor care vin spre noi acum atunci am observa că nu este nevoie să intervenim, ci toată această frământare exterioară, care are ecou asupra interiorului, este o mare păcăleală. Această păcăleală este susţinută şi de opoziţia lui Venus cu Lilith care înseamnă emoţie confuze sau secrete folosite ca arme împotriva celorlalți. Indiferent de dinamică, în predispozițiile astrale ale acestei zile totul se bazează pe un anume mod de răspuns. Dacă acest mod de răspuns la ceea ce vine din afară este ţinut sub control şi nu-i este dată acestuia o notă agresivă, impulsivă, negativă sau periculoasă, adică nu este pus totul pe seama revoltei, crucea cosmică pe semne cardinale prevesteşte evenimente care se vor desfăşura în următoarele trei luni și care au ca scop transformarea fiinţei, preschimbarea impresiei lăsată anturajului din rău în bine sau modificarea unui statut negativ într-unul pozitiv.
Dar cum această condiţie nu poate fi îndeplinită decât de puţini oameni, aceia care sunt instruiţi, ziua de 7 ianuarie devine o zi marcată de resentimente, de reziduuri afective de nemulţumiri încadrate în denumirea generică de neîncredere. Neîncrederea în interacţiuni devine lipsă de respect, iar atunci când oamenii nu se respectă îşi pot spune tot felul de lucruri neplăcute, dureroase, urâte, îşi aruncă unii altora tot felul de invective şi nu mai contează dacă acestea sunt sau nu adevărate.
Prin urmare, 7 ianuarie este o zi în care oamenii se confruntă cu probleme pe care le-au ascuns, cu mecanisme mentale care sunt exprimate într-un mod straniu pentru că există tendinţa de a fi percepute doar prin elementul personal, adică printr-un subiectivism bolnăvicios care distruge orice urmă de intenţie pozitivă sau de respect.
Toate aceste elemente subiective care scapă de sub control influenţează mult claritatea vieţii. Cei care aleg să se lase în voia acestor emoţii negative, care nu au fost nici măcar încadrate corespunzător, dar mai curând sublimate se vor afla astăzi în postura de ase revolta prea uşor. Vor considera că ceilalţi sunt vinovaţi de toate lucrurile rele care le vin acum în minte sau se vor lăsa în voia unui dialog interior în care vinovaţii fără vină sunt traşi la răspundere pentru tot felul de lucruri care nu există în realitate în modul în care sunt prezentate. Dacă lucrurile intră într-un derapaj atunci ele vor fi marcate de lipsă de respect şi atunci când oamenii nu se respectă îşi spun tot felul de lucruri fără să mai conteze dacă sunt sau nu adevărate. Astăzi se va depăşi o barieră a înţelegerii, a acceptării, a iertării sau a bunului simţ. Am putea contracara această dinamică astrală negativă prin detaşarea de bârfă, de secretele celorlalţi.
Pentru că astăzi ne va veni cel mai greu să iertăm, recomandarea este aceea de a privi cu respect, cu înţelegere sau chiar cu iertare faptele celorlalţi. Să ne ţinem astăzi departe de prejudecăţi, de scheme rigide sau de încadrări pentru că duritatea sau caracterul negativ al acestei zile nu mai este de actualitate, deci nu mai este real.

Interese dubioase. Crize existenţiale. Lipsă de discernământ. Apel fără rezultat la informaţii mai vechi. Superficialitate. Intransigență. Exemplul revoltei trebuie urmat. Fericirea este vândută ieftin. Plăcerilor intense li se acordă mult credit. Putere prin distrugere.

Ceea ce ieri a luat înfăţişarea unei curiozităţi periculoase sau neplăcute astăzi se transformă în interes. Interesul, datorită crizelor existenţiale prin care trecem în această perioadă, ar putea să devină dubios şi să-i îndemne pe oameni să facă apel mai mult la lipsa de discernământ decât la maturitate, să dea mai mult credit experienţelor celorlalţi pe care nu le înţeleg decât întâmplărilor pe care ei înşişi le-au parcurs de-a lungul vieţii.
Astăzi, chiar de la miezul nopţii, Mercur şi Venus vor fi în conjuncţie însă acest unghi nu are întru totul o conotaţie pozitivă pentru că Venus se află până la finalul lunii în mers retrograd și răstălmăceşte o intenţie bună venită din partea unui apropiat. Dimineață, Soarele şi Luna vor fi în careu împlinind Primul Pătrar, iar Mercur se va afla în opoziţie cu Lilith. În a doua parte a zilei Luna va avea de împlinit trei careuri, unul cu Venus altul cu Lilith şi încă unul cu Mercur.
Întreaga dinamică astrală a acestei zile ne îndeamnă către superficialitate. Agresivitatea are această ţintă (superioritatea) pentru că oferă exemplul revoltei ca pe unul de bun augur, ca pe o motivaţie pozitivă în găsirea fericirii perfecte. Astăzi fericirea este vândută ieftin pe plăceri de moment sau pe plăceri foarte intense care devin, prin menţinerea lor, distructive. Oricât de curajoşi se arată oamenii în a-şi explora problemele proprii sau în a-şi tolera unii altora neajunsurile, ziua va fi marcată de lipsa discernământului, de o anume agresivitate pe informaţii mai vechi.
Am văzut că şi în ziua anterioară oamenii au avut tendinţa de a face apel la lucruri vechi care nu se mai potrivesc prezentului. Astăzi apelul la aceste informaţii mai vechi devine unul mult mai intens, mai puternic şi mai coroziv. Pentru că îi duce pe oameni nu doar la neîncredere și la lipsă de respect, cât la intransigență. Deja nu se mai tolerează unii pe alţii sau dacă se tolerează au un motiv, unul care este tangent la vulgaritate şi anume plăcerea intensă.
Pentru că Mercur este implicat în conjuncţia cu Venus şi în opoziţia cu Lilith, axa relaţiilor intime (Capricorn-Rac) îi pune pe oameni în postura de a-i acuza pe ceilalţi de propria nefericire. Dacă şi-ar folosi energia mercuriană (comunicarea, dialogul) în mod constructiv nu s-ar mai ajunge la revoltă, adică oamenii nu s-ar mai separa de semeni pentru a-şi intensifica propria dramă şi apoi a se arăta revoltați pe toată lumea că sunt nefericiţi sau singuri, ci s-ar menţine pe o linie de plutire, lăsând lucrurile care nu-i privesc să se desfăşoare de la sine. Interesul acesta pentru vieţile celorlalţi, explorarea propriilor probleme sau agasarea celorlalţi prin invadarea intimităţii lor constituie unul din elementele negative ale acestei perioade în care Lilith din Rac agasează toate planetele care trec acum prin Capricorn.
Pentru că agasarea zodiei Capricorn de către Lilith se limitează acum la planetele individuale, marile probleme ale lui 2013 pot trece în planul secund pentru a fi explorate acum probleme mai mici, cele care au apărut acum, în această perioadă, şi care sunt văzute disproporţionat sau asociate cu probleme mai mari cu care nu au nicio legătură. De aici şi interesul exagerat pe plăceri personale care sunt explorate până la intensităţi periculoase.
Prin urmare, 8 ianuarie devine o zi periculoasă pentru cei care nu sunt deloc interesaţi să-şi cizeleze fiinţa sau care nu sunt obişnuiţi cu autocenzura. Pentru ceilalţi ziua va fi foarte generoasă la capitolul exemple negative. Oamenii vor fi analizaţi cu mai multă atenţie, vor fi observate cu mai multă luciditate defectele acestora şi există, şi într-un caz, şi în celălalt, tendinţa de a fi încadrate negativ sau de a fi asociate probleme mici cu probleme mari, fără nicio legătură sau fără nicio finalitate, doar de dragul plăcerii de a explora sau dintr-o stranie curiozitate.
Mai există însă o categorie de oameni, aceia care reuşesc să-şi sublimeze tensiunile personale sau problemele prin muncă, prin efort, prin studiu. Axa relaţiilor intime (Capricorn-Rac) va avea asupra lor un efect diferit faţă de efectul pe care-l va avea asupra celorlalţi. Văzând promiscuitatea sau vulgaritatea lumii exterioare se vor izola, se vor ascunde, ori vor refuza să participe la toate aceste procese afişând o atitudine de opoziţie pasivă.
Plăcerile intense, în cazul acestora, vor fi cele legate de studiu, de muncă, de efort, de meditaţie, de introspecţie sau de identificare a problemelor cu care se confruntă ceilalţi. Dar nimeni nu este în afara predispoziţiilor astrale. Prin această depersonalizare chiar şi această categorie arată că are o problemă cu lumea de vreme ce doreşte să o schimbe prin voinţă proprie şi nu-i oferă acesteia dreptul de a se schimba în virtutea forţelor obiective ale universului. Comparativ cu celelalte două, această ultimă categorie lucrează pe un plan cu mult superior celorlalţi şi defectul acesta de a se sacrifica sau de a dori să schimbe lumea prin voinţă proprie ori prin exemplu personal, este, din punctul de vedere al celorlalte categorii, o calitate. Privit obiectiv, acest context astral aduce interesul de a modifica mediul celuilalt prin bine-rău, prin profunzime-superficialitate, prin toleranţă-intransigenţă ca fiind deviza generală acestei zile.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a urmări prin toate preocupările pe care le avem să ne depărtăm cât mai mult de vulgaritate, de indecență, de invective şi chiar dacă fapta cea mai bună pe care am putea să o facem astăzi este să impunem celorlalți un bine, este de preferat aşa decât să le distrugem bucuriile fără a pune nimic bun în loc.

Rememorarea unor erori. Greşelile sunt ispăşite prin interacţiuni. Se mediază greşelile cu propriul trecut. Se ignoră solicitările venite din jur. Comunicare pe flux unilateral. Puterea de a găsi soluţia în suferinţă. Nemulţumirea personală este combătută cu nemulţumirea celorlalţi. Flexibilitatea atenuează durerea.

Schimbarea cursului evenimentelor în direcţia dorită înseamnă, în primul rând, a conştientiza locul în care te afli pentru a şti clar şi concret de la ce deviezi. Astăzi Luna trece prin Coada Dragonului şi ne vom întâlni cu greşeli mai vechi, acelea pe care am refuzat să le privim aşa cum sunt ele sau pe care am refuzat să le ispăşim. Prin această întâlnire cu destinul se realizează de fapt o mediere a acelor situaţii neplăcute pentru că Neptun, împreună cu Junon, având o relaţie armonioasă cu Axa Dragonului, peste care trece acum Luna, va media, prin raportarea la exemple de bună practică sau prin iertare, înţelegere, aceste greşeli cu care foarte greu putem convieţui.
Pentru că Marte face astăzi un careu cu Jupiter, comunicarea ar putea fi realizată doar pe flux unilateral, adică se se ignore solicitările venite din partea celorlalţi, să fie refuzat ajutorul care vine din partea unui for competent doar pentru simplul fapt că o greşeală a fost iertată. Oamenii vor considera că doar atât le este suficient pentru a merge mai departe şi nu vor să afle de ce au fost iertaţi, de ce au fost acceptaţi sau care este cauza pentru care s-a produs această preschimbare miraculoasă. Unii vor dori să-şi ofere explicaţii și atunci vor considera că problemele celorlalţi sunt mai mari decât ale lor şi de aceea s-a produs schimbarea, saltul. Văzându-se în această postură vor considera că sunt flexibili că, dintr-odată, destinul le este mult mai generos decât le-a fost până acum.
Astfel, 9 ianuarie devine o zi magică prin faptul că Neptun şi Junon se vor întâlni într-o conjuncție, motiv pentru care vor lansa oamenilor asocieri pentru rezolvarea problemelor. Aşa cum se spune „Unde-i unul nu-i putere/La nevoi și la durere/Unde-s doi puterea crește/Și dușmanul nu sporește!” la fel se întâmplă acum cu Neptun în domiciliu care în conjuncţie cu Junon mediază tendinţa Nodurilor şi aduce soluţii pentru grupuri de oameni prin rezolvarea problemelor personale ale membrilor acestei comunităţi.
Din acest punct de vedere ziua de 9 ianuarie pare să fie una dintre cele mai importante zile ale acestei perioade, însemnând ianuarie şi o parte din luna februarie prin faptul că aduce această posibilitate de a schimba cursul evenimentelor după direcţia dorită şi nu oricum, ci prin rezolvarea anumitor probleme din trecut care nu erau simple drame, ci nişte pietroaie legate de gât.
Prin urmare, 9 ianuarie devine o zi foarte importantă a acestei perioade prin faptul că ne va trezi interesul faţă de evenimentele pe care nu am reuşit până acum să le rezolvăm în condiţii optime şi care vin acum în întâmpinarea noastră cu aceeaşi consistență. De această dată, însă, prin intermediul lui Neptun, dar nu oricum, ci prin conjuncţia lui Junon cu Neptun, se mediază această relaţie cu destinul şi se realizează o armonie între ţintele pe care ni le stabilim şi puterea de a ne rezolva probleme importante de suflet, de conştiinţă sau probleme în raport cu societatea pentru a putea să ne ducem mai departe dezideratele sau să ne atingem ţintele. Unii vor găsi puterea în suferinţă, alţii vor considera că trebuie să se rupă de trecut împreună cu oamenii care le-au creat probleme, iar alţii vor dori să medieze problemele celorlalţi pentru a deveni utili sau a preschimba calitatea mediului în care trăiesc şi în felul acesta să se schimbe de la sine şi condiţia lor.
Astfel, descoperim că aceste zile marcante care ne îndeamnă să schimbăm cursul evenimentelor după propria dorinţă scoate în evidenţă trei categorii de oameni, nu doar două. Pe de o parte există binele, de partea cealaltă răul şi între acestea martorul. Nici martorul nu este în afara predispoziţiilor astrale, ci împrumută puţin dintr-o parte şi puţin din cealaltă căutând să se situeze acum la zona mediană dintre cele două direcţii (pozitivul şi negativul) pentru a pune un strop de flexibilitate în toată această dinamică socială sau personală.
Din toată această dinamică astrală iese la suprafaţă calitatea umană, aceea de care individul a uzat când a greşit cu bună intenţie sau când a greşit fără să vrea. Aceeaşi calitate umană este folosită acum pentru argumentarea schimbării personale sau schimbării celorlalţi. Dacă la nivel personal această schimbare are conotaţii intime, ce nu pot fi prezentate în detaliu în această analiză generală, evenimentele sociale anunţă un episod nefericit care subminează autoritatea unui element negativ şi prin această fisură intrăm, practic, în ultima sută de metri rezervată crizelor de putere şi de autoritate generate de tranzitul Axei Dragonului pe axa Taur-Scorpion.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a traversa toate evenimentele rezervate acestui segment prin atenţie. Fără atenţie nimic din ceea ce facem astăzi nu va fi constructiv, nici chiar atunci când urmărim să punem în aplicare o schemă care a dovedit că poate fi eficientă.

Diversitatea susţine intensitatea dorinţelor. Autoînvinuire. Cumpătarea este privită ca soluţie la tot ceea ce tulbură acum. Un eveniment neplăcut segmentează ideile, aspiraţiile sau relaţiile. Puterea vine prin acceptare.

Din octombrie 2012 şi până la finalul acestui an, atunci când Luna trece prin Taur are de înfruntat la un moment dat o opoziţie cu Saturn. 10 ianuarie este ziua în care Luna i se opune lui Saturn şi nu doar atât, ci mai are de împlinit două sextile (cu Chiron şi Jupiter) şi trei trigoane (cu Pluton, Soarele şi cu Venus).
Pentru că zodia Taur este un semn fertil, ziua de astăzi vine spre noi cu îndemnul la explorarea dorinţelor. Saturn pune o mare greutate pe aceste dorinţe încercând să-l convingă pe individ că disciplina este un element de la care nu trebuie să se abată. Pentru că nici foarte disciplinaţi nu vom reuşi să fim astăzi, dar nici foarte puternic ancoraţi în bucurii sau plăceri, vom privi evenimentele acestei zile printr-un sentiment complicat care, de cele mai multe ori, este negativ: autoînvinuirea.
Ne vom învinui că bucuriile pe care le simţim astăzi și care ne traversează fiinţa au fost cauzele unor probleme pe care nu mai reuşim să le rezolvăm ori că disciplina abordată împotriva voinţei proprii a constituit una din cauzele segmentării fiinţei sau a zdruncinului afectiv, acela pe care l-am tot explorat de la începutul săptămânii până acum.
Cei care sunt educaţi, vor privi evenimentele acestei zile prin acceptare. Vor considera că dacă este loc de bucurie, atunci se bucură, că dacă nu, atunci o forță exterioară îi zdruncină foarte tare. Cei care sunt mai slabi de îngeri vor avea impresia că toată lumea este împotriva lor şi orice ar face nu reuşesc să se împlinească. Asta se întâmplă pentru că Saturn din Scorpion pune această greutate pe bucuria şi plăcerea de a construi un confort personal care să nu fie împărţit cu ceilalţi. Această suită de evenimente care, din octombrie 2012 încoace, ne lasă impresia că lucrurile sunt apăsătoare, încărcate de nemulţumire, de durere, oricum ar fi de o energie negativă se concentrează astăzi într-un eveniment neplăcut. Acest eveniment neplăcut segmentează ideile, aspiraţiile sau relaţiile pentru că are statut de confirmare. Ceea ce am gândit până acum sau am presupus devine întâmplare, este spus cu voce tare sau este găsit pe stradă într-un bileţel.
Prin urmare, 10 ianuarie este o zi stranie. Multe din evenimentele care se consumă acum devin confirmări, deşi nimeni nu are nevoie de aşa ceva sau poate nu le-am cerut acum, în această perioadă. Ele vin pentru că Luna trece prin Taur şi i se opune lui Saturn şi suntem incitaţi sau tentaţi să ne simţim confortabil şi cu binele celorlalţi. Ataşamentul are această componentă a confortului construit pentru sine. Iar Saturn din Scorpion va pune o mare greutate asupra acestui confort construit pentru sine de fiecare dată când Luna va trece prin semnul exaltării sale. De fiecare dată când oamenii se vor simţi mulţumiţi cu puţinul pe care-l au atunci vine Saturn şi le spune, aşa cum este îndemnul ezoteric, de a dărui şi ceea ce nu au pentru a descoperi adevărata esenţă a spiritului. Cu alte cuvinte, să dăruim ceea ce ne dorim şi nu am avem încă pentru a descoperi în segmentul celuilalt adevărata putere, adevărata profunzime.
Ziua este marcată de un eveniment nefericit care are statut de confirmare a acestor observaţii sau intuiţii ori presupuneri pe care le hrănim din octombrie 2012 încoace. Cei care dovedesc tărie de caracter, care au dorit să înveţe ceva de la viaţă şi nu trăiesc iresponsabil, ca frunza-n vânt, vor observa că puterea le vine din acceptare.
Aşadar, recomandarea pentru această zi este aceea de a accepta suita de evenimente care se consumă acum fără a considera că reprezintă răspunsul la o rugăciune, la o rugăminte, la o solicitare sau a socoti că nu reprezintă nici măcar o confirmare asupra presupunerilor pe care le tot alimentăm din octombrie 2012 încoace. Cel care dă dovadă de cumpătare, adică acela care este mulţumit cu tot ceea ce are în jur, fără a emite pretenţii asupra acestora se ridică deasupra condiţionărilor astrale, reuşind să dea curs îndemnului acestei săptămâni, adică de a schimba direcţia evenimentelor după pofta inimii.

Îndemn la depăşirea limitelor. Curaj în a recunoaşte intensitatea durerii. Destăinuirile produc suferinţă. Falsă stabilitate prin blocarea atenţiei pe repere mai vechi. Iubire cu frică. Hotărâre decisivă. Purificare. Sublimarea reziduurilor destinului în noi idealuri. Se pun baze noi. Observare atentă a ceea ce s-a greşit în 2013. Ridicarea nivelului prin iubire.

Conjuncţia Soarelui cu Venus din această zi ar trebui să aducă întregii zile o notă pozitivă, una fermecătoare, chiar dacă uşor reţinută pentru că se produce pe zodia Capricorn. În realitate, nu se produce acest lucru, pe de o parte pentru că Saturn trimite un sextil către această conjuncţie, deci o supervizează prin stabilirea unor termene, prin sarcini suplimentare care sunt făcute, ce-i drept, cu plăcere, dar şi cu efort, dar şi, de cealaltă parte, din cauza lui Mercur anaretic din Capricorn.
Ceea ce se consumă în această zi ia înfăţişarea unei autodepăşiri. Abia acum, spre finalul săptămânii, avem conştiinţa faptului că de-a lungul săptămânii am traversat tot felul de întâmplări care au fost importante în acest sector, al autodepăşirii. Autodepăşirea înseamnă, în primul rând, conştientizarea poziţiei prezente, a limitelor de acum, a constrângerilor, apoi dezvoltarea unei forţe care să împingă intenţia sau fiinţa către nivelul următor. Asta înseamnă curaj, dar nu la modul general, ci în cazul de faţă, pentru că avem de-a face cu Venus şi cu un Mercur pe un semn al gândirii, se particularizează mergând spre a recunoaşte intensitatea durerii pe care am resimţit-o până acum. Lucrurile sunt înclinate către latura lor neplăcută sau tragică pentru că ne îndeamnă să scoatem la lumină o problemă cu care nu mai putem merge mai departe.
Asta înseamnă purificare, iar purificarea care vine spre noi în aceste zile se realizează prin decizii categorice, prin hotărâri decisive, prin combaterea falsei stabilităţi, a falsei identităţi sau a sentimentelor false. Cu alte cuvinte suntem îndemnaţi astăzi să ne punem baze noi, dar până să ajungem pe platoul însorit avem de urcat un versant foarte abrupt şi plin de pericole, acela dat de gradul anaretic din Capricorn tranzitat de Mercur. Ideile care ne vin în această zi s-ar putea să nu fie dintre cele mai bune şi trebuie să nu uităm de-a lungul acestei zile că ideile de acum trebuiesc lăsate în conjunctura în care se produc, nu trebuiesc duse nici măcar în ziua de mâine, dar mai cu seamă în săptămânile următoare. Pentru că Soarele şi Venus sunt în conjuncţie, deci nu doar Venus ridică un sextil către Saturn, ci şi Soarele, se intensifică spiritul de observaţie, dorinţa de a aşeza, de a pune ordine în viață, de a fi mai serios, mai profund sau mai disciplinat.
Dacă la nivelul vieţii personale progresul se realizează printr-un zbucium intens apoi atingerea momentului de lumină printr-un resort, la nivelul vieţii sociale, sextilele pe care Saturn le trimite către Soare şi către Venus, având ca fundal accentuarea gradului anaretic din Capricorn, zodie pe care Saturn o guvernează, devine vizibilă dorinţa de a simplifica lucrurile printr-o imixtiune, prin forţă, prin agresiune sau prin dominare. S-ar putea ca unii să ia această decizie pe baza unor evenimente care s-au consumat în 2013. Observându-le atent, vor considera că acestea sunt lipsite de elementul declarat, de iubire, compasiune, înţelegere sau sacrificiu ori dragoste şi atunci se decide împotriva falsului, împotriva minciunii sau împotriva persoanei care a procedat în felul acesta.
Aceste decizii vor fi adoptate cu o maximă uşurinţă, considerând că a sosit timpul potrivit sau că avem forţa interioară necesară sau grupul are resursele necesare pentru a se implica într-un asemenea demers. Luna, în mijlocul zilei, va ieşi din exaltare (Taur) şi va intra în Gemeni, iar Mercur, cu puţin timp înainte de miezul nopții, îşi va încheia tranzitul în Capricorn, intrând în Vărsător. Cu alte cuvinte, se decide uşor, poate prea uşor pentru cât de importante sunt problemele puse în discuţie acum. Asta însă pentru că, făcându-se apel la situaţii trecute, se descoperă că sentimentul nu a fost la înălţimea la care a fost declarat ori a fost vitregit de iubirea declarată. În felul acesta, astăzi se sancţionează absenţa iubirii din trecut, iubind cu frică, ceea ce va fi o greșeală pentru că, ştim din învăţătura ezoterică, iubirea cu frică atrage pedeapsa.
Prin urmare, 11 ianuarie este o zi a lupte declarate împotriva constrângerilor. Unii s-ar putea să se grăbească în a cere libertatea fără a conştientiza foarte bine în ce mod sunt construite aceste constrângeri. Ei vor să scape de presiune, nu vor să mai dea tribut acestor probleme, ci vor să meargă mai departe în acest an 2014 încercat cu mai multă libertate decât au avut în 2013. Declarându-se în felul acesta şi fiind atât de hotărâţi s-ar putea să greşească, să ia decizii proaste, să intre cu ciubotele în vieţile celorlalţi şi să nu aibă resentimente. Nivelul ridicat al voinţei, cumulat cu un nivel scăzut al înţelegerii, poate genera astăzi prea multă confuzie, iar curajul să nu poată fi folosit în valențele sale pozitive, aşa cum ne-am aşteptat.
Indiferent cât de complicată este această zi, acum se pun baze noi. Observarea aplicată acestor elemente din 2013 este un pion important cu care vom lucra astăzi şi cei care vor greşi acum o vor face pe propria răspundere şi va trebui mult timp de acum încolo, poate tot anul 2014 să trăiască cu bazele pe care şi le pun acum.
Este indicat, de asemenea, să nu uităm că iubirea cu frică atrage pedeapsa, iar pedeapsa nu vine din neant şi mai ales nu vine ca o etapă finală într-un demers iniţiat cu bună ştiinţă de cineva, ci pur şi simplu individul, în conştiinţa sa, se zdruncină și atrage dizarmonia cu care va trebui să trăiască de acum încolo. Cel care înţelege că sentimentul curat, limpede, sentimentul imaculat, acela care nu are nevoie să fie demonstrat topeşte toată această confuzie şi dintr-un munte imens de pământ îi pune la picioare un grăunte de aur va fi un om câştigat pentru că prin această alchimie va descoperi elementul cel mai valoros al fiinţei sale care îl va face tot anul 2014 să se simtă bogat sufleteşte.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne ţine departe de teamă. Teama astăzi trebuie alungată prin orice mijloc şi nu are voie nici să se ascundă în deciziile pe care le adoptăm şi nici să le determine ca efect invers, adică să dovedim curaj doar pentru a arăta celorlalţi că nu ne este teamă. În acest caz, resortul nu va fi nicidecum curajul, ci tot frica. Acolo unde nu există teama care scufundă, există iubirea care înaltă. Iubirea şi frica, în forme de sine stătătoare, nu pot ocupa acelaşi loc, iar când le combinăm efectul va fi suferinţa.

Satisfacţii. Apel la plăcerile care combat plictiseala. Ascunderea trecutului înseamnă a înșela. Minciuna este cauzatoare de probleme şi mai mari. Noi destinaţii înseamnă noi probleme.

Ultima zi a săptămânii nu ne mai pune în faţa unor evenimente atât de grave, atât de importante sau de decisive cum s-a-ntâmplat în zilele anterioare. Astăzi urmărim satisfacţia, facem apel la plăceri, numai că Luna din Gemeni nu are aceeaşi consistență ca atunci când trecea prin Taur pentru a transforma aceste plăceri sau bucurii personale în elemente de stabilitate pentru sine sau pentru ceilalţi. Bucuriile, cu Luna în Gemeni, sunt trecătoare, sunt ca zefirul sau ca un fascicol de lumină care se alintă cu un nor.
Astăzi Lună are de împlinit trei aspecte (un sextil cu Uranus, un careu cu Chiron şi un trigon cu Marte) aducând în centrul atenţiei minciuna ca principala problemă. Este posibil ca o parte din elementele decisive ale zilelor anterioare să nu fi avut spaţiul necesar pentru a se desfăşura și mai rămân şi pentru ultima zi a săptămânii câteva cozi, iar acestea să fie acum lovite de o precipitare mult prea mare sau de tendinţa de a li se schimba priorităţile. Cei care sunt tentaţi astăzi să schimbe priorităţile stabilite anterior trebuie să ştie că noile destinaţii înseamnă noi probleme, iar finalitatea, modificată acum din cauza Lunii ce împlineşte un careu cu Chiron, înseamnă autovătămare, adică hrănirea unui element care până la urmă se va întoarce împotriva sa sau a încălzi șarpele la sân. Unii ar putea astăzi să rupă o prietenie şi să lege alta, iar oamenii cu care se asociază acum să devină duşmani redutabili. Alţii, printr-o proastă inspiraţie, îşi schimbă tratamentul, aleg să schimbe locul de unde se aprovizionează, refuză să mai citească o informaţie care se va dovedi foarte utilă începând cu săptămâna următoare. Deciziile acestei zile sunt lovite de minciună, de făţărnicie sau de iluzia binelui.
Prin urmare, 12 ianuarie temperează dinamica zilelor anterioare şi ne îndeamnă să ne preocupăm de plăceri, de bucurii, de satisfacţii prin diverse activităţi, unele dintre ele superficiale, însă lipsite de pericol. Ele devin periculoase atunci când îşi depăşesc atribuţiile, atunci când intervin asupra deciziilor săptămânilor anterioare pentru a le modifica şi pentru a le transforma după cum par apele acum. Ceea ce s-a decis de-a lungul săptămânii trebuie să rămână aşa, iar satisfacţiile acestei zile, dacă sunt lovite de iluzie, de minciună, de făţărnicie şi nu intervin asupra deciziilor adoptate în ultima perioadă vor fi complet inofensive şi nu ne vom mai aminti de ele niciodată.
Astăzi se lucrează bine cu atenţia, cu informaţia, cuvântul este folosit puţin cam abuziv, dar cu un scop plăcut, acela de a întări relaţiile pe care le avem sau măcar să le facem mai plăcute.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a sta departe de minciună şi de a evita să hrănim iluziile chiar dacă acestea vin prin impresiile argumentate foarte bine. Dacă nu îmbrăţişăm minciuna și dacă lăsăm deciziile pe care le-am adoptat de la începutul săptămânii până acum în albiile lor, vom reuși să nu bulversăm nici persoanele şi nici etapele acestora şi putem merge mai departe prin deviza generală acestei săptămâni, aceea care ne ajută să schimbăm cursul evenimentelor după dorinţa proprie.

4 thoughts on “6 – 12 ianuarie 2014

 1. Cristina spune:

  Am nevoie de un sfat…se poate pe privat? Multumesc, anticipat!

 2. cristina spune:

  citesc concluzia zilei de 11 ian.. Ce frumos!! Vreau sa ma impregnez cu aceasta informatie: iubirea fara frica. Simpla, limpede, nevinovata, neinteresata.

  (eu iti multumesc, Gheorghita, tu n-ai de ce. Dar nu pot sa nu ma bucur, fireste :), ca parerea mea conteaza pt tine!)

 3. maria spune:

  dl.COSER,buna seara, vin cu o mare rugaminte ,bineinteles daca nu cer prea mult,in urmatoarele saptamani urmeaza sa am o intalnire pt.un proiect,la inceput de februarie mai precis,imi puteti da un sfat ?,data nasterii18.04.1969,sintana-arad,cu respect Maria

 4. maria spune:

  ora 23:53

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.