29 aprilie – 5 mai 2013

Săptămâna 29 aprilie – 5 mai 2013 ne va împlini aşteptări legate de anumite demersuri, de dobândirea unei stabilităţi în ceea ce priveşte patrimoniul, iar de altă parte, Saturn din Scorpion, pentru că va împlini două opoziţii, una cu Marte (miercuri) şi alta cu Mercur (duminică), ne va pune la încercare pe ideea de necesitate, lansând în acelaşi timp şi o confuzie referitoare la utilitatea a ceea ce dorim să acumulăm, să ne însuşim ori să gestionăm.
Aceste două direcţii, susţinute de întărirea axei Taur-Scorpion, ne vor încerca în această săptămână şi pe sinceritate, dar şi pe nevoia de a ne repara sănătatea, adică de a ne completa un deficit. Exersarea memoriei va face parte din preocupările acestei săptămâni, nu neapărat în direcţia studiului, cât al explorării unor informaţii pe care nu le-am apreciat corespunzător atunci când am intrat în contact cu ele.
29 aprilie – 5 mai este o săptămână agitată cu preocupări legate de schimbarea planurilor, de împlinirea lor şi mai puţin de consistența acestora, mai ales că lezarea axei Taur-Scorpion ne aduce în postura ca energetic, mental, afectiv, dar şi financiar să consumăm mai mult decât am stabilit iniţial.
Problema cheltuielilor va fi însă mai puţin importantă dacă acestea nu vor fi scăpate de sub control miercuri, 1 mai, sau dacă se acordă suficient de mult timp recuperării energiei vineri, 3 mai. Faptul că miercuri Mercur va trece în Taur, iar Soarele se va afla în trigon cu Pluton, când Marte şi Saturn deja se aflau în separaţia opoziţiei lor, face din această zi cea mai intensă, complicată şi dinamică dintre toate, însă nu cea mai importantă. Elementele cele mai adânci vor veni spre noi vineri, 3 mai când Soarele şi Chiron vor fi în sextil şi când, în încercare de a repara, corecta ori obţinând acest efect din intenţia de a menţine o stare de voie bună şi destindere, descoperim ce am stricat anterior, vom alege să ne fixăm gândurile ori să ne integrăm într-o structură care să ne confere un nou statut, o nouă imagine, o nouă putere ori o nouă deschidere.
Avertismentul acestei săptămâni este unul ce ţine mai curând de disciplina interioară. Să nu ne lăsăm păcăliţi de faptul că dacă am înţeles ceva, obligatoriu anturajul care a facilitat acest proces se va comporta la fel. Înţelegerea are nevoie în această săptămână să-şi sedimenteze elementele cu care intră în contact. Cei superficiali, care vor profita de tot ceea ce în general se întâmplă în această perioadă pentru a reproduce un episod de anul trecut, de acum doi ani sau poate de mai departe în timp, vor încerca imposibilul, adică să ţină un litru de apă în pliul de la cămaşa. Puterea personală va fi verificată în această săptămâna prin abilitatea de a vedea, participa, de a accepta provocările societăţii, dar de a ţine pentru sine toate aceste experienţe pentru că împărtăşirea lor poate constrânge societatea, grupul, poate brusca sensibilitatea individului acum când încă nu este maturizată pe acest gen de experienţe.

Debutul săptămânii se face într-un ton aparte. Venus va trece azi prin Coada Dragonului şi ne va lăsa impresia că nu trebuie să ne mai grăbim, că putem recupera timpul pierdut, că ne putem implica în activităţi care să ne lase impresia unei reevaluări ori a unei întoarceri eficiente în trecut. Calitatea zodiei Taur, prin faptul că găzduieşte acest unghi, este una remarcabilă pentru că aduce într-o dispută rece două forţe identice, fiecare dintre ele având, până în momentul confruntării, sentimentul că va învinge. Pe lângă aceasta, Mercur şi Lilith vor fi azi în sextil, iar Luna va traversa ultimul segment al zodiei Săgetător, urmând ca în a doua parte a zilei, la 15:21, să treacă în Capricorn şi, seara târziu, cu puţin timp înainte de miezul nopţii, să împlinească sextilul cu Neptun.
29 aprilie devine, astfel, o zi specială prin uşurinţa cu care suntem îndemnaţi să ne facem dreptate invocând aceste tendinţe revendicative ca fiind o necesitate, aceea de a impresiona, de a recuceri o poziţie, de a redobândi strălucirea iniţială. În realitate, complexul de factori cu care lucrăm azi generează o serie de episoade în care scopul să fie dat de întoarcerea în sine, nu de ceea ce revendicăm. Procesul în sine, mişcarea, reprezintă elementul care modelează energia zodiei Taur, care ne oferă soluţii, care ne evidenţiază importanța lucrurilor pe care le așteptăm să se întâmple, dar şi pe cele ne întâmpină prin caracterul inopinat. Acest mecanism poate conţine elemente revendicative, însă, în acelaşi timp, el conţine o lecţie de viaţă pentru persoana în cauză, pentru cel care îmbrăţişează această deplasare ca pe un mijloc de a se exprima ori de a se ridica din nou la înălţimea pe care a atins-o cu ceva timp în urmă.
Finalul lunii aprilie aduce, prin aceste unghiuri, tentaţia de a repeta ceva greşit, de a relua un proces care a generat procesul pe care îl trăim azi cu puţin timp înainte de a ne decide să ne întoarcem la episoade mai vechi. Fiind atât de implicaţi în acest proces de rememorare ori de revendicare nici nu sesizam că ne întoarcem la evenimentele pe care, parcurgându-le în ultimele două luni, am ajuns în impasul în care suntem azi. Tentaţia puterii, a flexibilităţii, păcăleala că situaţia acum este alta şi că întregul complex de factori care ne îndeamnă să procedăm aşa se prezintă sub altă formă conferă zilei o greutate aparte în aşa fel încât dacă vom fi pe punctul de a ceda tentaţiei, dacă îmbrăţişăm acest gen de încercare lucrurile vor părea că se aşează de la sine şi nu întâmpinăm probleme evidente ori grave. Ele, însă, vor apărea grave, complicate, dureroase la cea mai mică opoziţie. Cel care va sesiza faptul că repetă o schemă, că, întorcându-se, reia o problemă a cărei finalitate nu este un secret, nu este ascunsă şi îi va garanta de fiecare dată o finalitate negativă, va întâmpina probleme din partea grupului ca şi cum, dintr-o necesitate socială, dintr-un proces de autoreglare, comunitatea îi marginalizează pe cei care îi tulbură somnul raţiunii.
Prin aceste direcţii, faptul că Luna îşi încheie tranzitul său prin Săgetător nu înseamnă o greutate în plus, ci întăreşte acest context social care devine negativ prin faptul că, deși ar trebui să facă asta, nu încurajează exprimarea individuală, iar opoziţia pe care o anume persoană o întâmpină azi dezvoltă o forţă puternică menită să-l reducă pe acesta la tăcere ori să-l înghită într-o mare de probleme din care, bazându-se doar pe resursele sale, nu va reuşi să iasă.
A doua parte a zilei, prin trecerea Lunii în Capricorn, mai diminuează din entuziasmul de care ne folosim atunci când combatem şi ne mai temperăm tendinţele revendicative. Forţele individuale, cele care prin opoziţie sunt supuse marginalizării, sunt avantajate în a doua parte a zilei prin faptul că sunt inspirate, gândesc mai mult, mai bine, mai puternic, mai intens şi se pot proteja de pericole ce pot veni din faptele unor superiori (deși alți indivizi), din decizii de factură administrativă ori din expunerea corpului la un efort prea mare despre care individul va afla când deja este prea târziu.
Ca o pată de culoare, sextilul lui Mercur cu Lilith, legând zodiile Berbec şi Gemeni, cel care creează elementul foc şi care îl distribuie, aduce un flux suplimentar tendinţei de a repeta un proces despre care ştim ce finalitate are prin faptul că informează referitor la rezultatul unui demers iniţiat în săptămâna anterioară. Sextil Mercur-Lilith înseamnă minciuni dulci, o consolare care ascunde neputinţa de a şti precis adevărul ori de a-l împărtăşi. Cei care se vor baza azi pe vorbe, pe promisiuni, pe construcţii literare, cei care se vor lăsa acum mai mult impulsionaţi de mesaj şi nu de prezenţa creatorului său vor atinge un moment puternic de confuzie. Vor înţelege, când deja nu mai pot schimba tabăra, că forţa grupului le facilitează anumite demersuri însă primesc toate aceste beneficii ca pe un fruct interzis, ca pe un obiect expus într-o vitrină pe care nu și-l vor putea permite niciodată. În felul acesta, se vor scufunda în dezamăgire şi îşi vor anula ei singuri calitatea locului pe care îl ocupă, tinzând spre ceva care nu le este specific. Acest proces va fi întreţinut de tendinţa de a pune mai mult accent pe vorbă şi mai puţin pe realitatea vie, palpabilă a fiinţei.
Prin urmare, debutul săptămânii ne pune în faţa unor confuzii pe care, în timpul procesului, să le considerăm ca fiind cele mai bune soluţii, singurele variante valabile pe care le putem ataca. În realitate, ziua ne pune în postura de a repeta acelaşi procedeu, aceeaşi greşeală, de a ascunde frica şi de a o ridica la rang de condiţionare socială, de compromis, de mijloc de expresie în care defectele individului, singurele răspunzătoare de ameninţarea acestui proces, să fie ascunse foarte bine.
Gândul care alege devine azi elementul care ne spune care este stadiul bolii după primul simptom. Cei care au o gândire profundă, care sunt maturi şi nu au alimentat de-a lungul vieţii tulburări de comportament, chiar dacă pe alocuri mai oscilează, vor înţelege că procesul se repetă şi ştiind unde ajung sau că nu ajung nicăieri, repetându-l, se vor opune. Comunitatea, grupul de apartenenţă, anturajul îl vor întâmpina pe acesta cu retincenţă căutând prin tot ceea ce fac să-l marginalizeze, să-i descurajeze acţiunile ori să-i pună în spate doar erorile de proces, nu şi beneficiile.
Ziua este marcată de pedepsirea individului prin risipirea timpului în situaţia în care, paradoxal, scopul principal al acţiunilor este chiar dorinţa de recuperare a acestuia.
De asemenea, ziua se va remarca şi prin schimbări în planurile pe care le-am demarat, nu în săptămâna anterioară, ci cel mai devreme în urmă cu câteva săptămâni, când Venus şi Coada Dragonului nu se aflau în toleranța permisă de conjuncţie. Acum când unghiul s-a împlinit întregul proces ni se arată altfel, diferit de cum am gândit anterior şi vom dori să-l schimbăm ori să-l integrăm unei structuri mai mari. Orice modificare făcută în acest sens va fi greşită şi ea va aduce în săptămâna următoare o nouă revenire la schemele stabilite la începutul procesului, cu săptămâni în urmă.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne ţine departe de a da curs întoarcerii. Orice reluare a unor procese mentale, afective ori a unor acţiuni concrete ne garantează acelaşi rezultat incomplet în care ne situăm acum şi pe care îl vom folosi drept argument pentru a justifica aceste acţiuni. Să fim înţelegători azi şi cu forţa grupului pentru că va lua înfăţişarea unei puteri oarbe care nu ţine cont de nicio particularitate, ci doar de scopul general.

Azi, chiar de dimineaţă, prin împlinirea conjuncţiei cu Pluton, Luna îşi începe periplul său ca distribuitor de lumină. Din cele opt aspecte pe care le împlineşte azi, aspectul negativ nu vine decât din faptul că va reactiva pentru o săptămână careul Uranus-Pluton. Celelalte aspecte aduc o temperare a bucuriei şi curajului de a spune adevărul, de a da un sens nou demersurilor în care suntem implicaţi, de a ne consolida sănătatea ori de a ne pune puţină ordine în relaţiile pe care le dezvoltăm.
A doua zi a săptămânii se va axa mai mult pe ceea ce avem de făcut pe termen scurt. Că gândim sau ne exprimăm prin intermediul sentimentelor, că urmărim să ne punem la dispoziţia celor din jur prin acţiuni concrete fără a avea garantul că ne vom bucura de ceea ce facem ori că vom reuşi să ne facem înţeleși. Înţelegem că direcţia spre care sunt îndreptate energiile astrale în această zi este aceea a demonstraţiei. În cazul multora, demonstraţia înseamnă tăcere, separare de întreg pentru a se face diferenţa prin absenţa unei părţi. Alţii vor prefera versiunea clasică, aceea în care cuvintele să reuşească prin mijloace mentale ori afective, prin comenzi date mâinilor ori picioarele să deseneze în aer, în minţile celorlalţi sensurile ori ideile pe care dorim să le transferăm. Procedând aşa, vom avea impresia că ne implicăm în acţiuni complicate ori deosebit de importante, fără să înţelegem că de fapt importanţa faptei vine din exprimare, nu din atingerea finalităţii.
Deşi Luna se află în Capricorn şi va împlini un trigon cu Soarele din Taur, aducând călătoriei în trecut de ieri un nou sens şi o responsabilitate aparte, ziua va fi marcată de generozitate. Evenimentele vor fi, aşadar, condiţionate de informaţiile pe care le deţin din ceea ce am făcut ieri, însă acestea nu vor reuşi să-i confere individului o expresie particulară, puternică susţinută exclusiv pe mesajului trecutului. În felul acesta, descoperim că ultima zi a lunii aprilie ne aduce o primă ipostază în înţelegerea greşelilor zilei anterioare. Înţelegem că ieri am folosit cuvinte nepotrivite şi azi dorim tot prin cuvinte să reparăm, că am acţionat luaţi de val rănind un individ şi azi vom dori să compensăm printr-o faptă personalizată îndreptată spre acesta, că am dat curs unei trăiri, iar azi vom dori să ne sustragem acelui mod de a simţi pentru a evalua grupul, anturajul, cercul de prieteni. Unii vor spune “Nu ştiu ce-a fost în capul meu ieri!” şi în această dezamăgire vor reuşi să pună toată tensiunea pe care au acumulat-o în ziua anterioară şi pe care nu au reuşit anterior să o elibereze.
În felul acesta este explicat sextilul Lunii cu Saturn şi, de asemenea, sextilul acesteia cu Capul Dragonului pe care le lasă în urmă. În faţa sa se află acum conjuncţia cu Pluton şi, ca urmare a acestei răscoliri, se produce transformarea sa în distribuitor de lumină până pe 6 mai când va fi în conjuncţie cu Uranus. De asemenea, îl are pe Chiron în faţa sa, cu care împlineşte un sextil, şi toate aceste combinaţii împing energia Lunii să ţină cont de episoadele anterioare şi numai în funcţie de acestea să-şi construiască scheme de acţiune şi de rezolvare.
Observând aceste procese, după cum se prezintă ele azi, mulţi vor înţelege că acum parcurg o nouă etapă de condiţionări. Anterior au fost luaţi de val, iar acum, după ce valul a trecut, sunt constrânşi de un alt raţionament, de o altă necesitatea, să găsească soluţii pentru a contrabalansa efectele a ceea ce s-a consumat, adică să se menţină la acelaşi nivel, pe aceeaşi schemă de lucru, să nu progreseze ori să nu beneficieze de schimbări calitative reale, ci, de unele, cel mult plăcute.
Prin urmare, ultima zi a lunii aprilie ne ajută să înţelegem mult mai bine ce ni s-a-ntâmplat de-a lungul acestei luni, cât de puternică este forţa socială, cât de corect este să ne orientăm împotriva curentului ori cât de necesară este această atitudine. Totul se citeşte în jur, prin faptele oamenilor, prin ceea ce suntem îndemnaţi să facem, prin ecoul pe care îl are acum anturajul asupra celor care îl compun.
30 aprilie este o zi minunată pentru mistici, pentru cei care caută să se hăneasca prin energie, prin informaţii mai mult decât prin alte mijloace, care doresc să surprindă profunzimea vieţii şi, mai ales, să împărtăşească şi celorlalţi din ceea ce ştiu. Procesul de expansiune, dăruirea, transfer va avea însă un punct slab pentru că el este susţinut în principal pe experienţa individuală şi mai puţin pe efectele pe care o asemenea experienţă ar putea să o producă în comunitate. Cine uită de sine, se va desprinde prea uşor de amintirea zilei anterioare în care comunitatea a pus o presiune prea mare pe elementul individual și se va bucura, iniţial, că anturajul absoarbe tot ceea ce are de oferit, iar la scurt timp după aceea va observa că devine o fiinţă golită şi epuizată.
Trecutul nu înseamnă numai colecţie de amintiri, ci și armonia dintre a dărui şi a primi, nu după ceea ce gândim acum şi simţim aici, în această lume. A fi o fiinţă deschisă înseamnă a dezvolta o atenţie activă, adică de a fi atent şi la a altceva decât elementele pe care le recunoaştem uşor aici, de a surprinde noutatea, de a folosi inteligența, cu alte cuvinte de a cultiva creativitatea, inventivitatea şi de a pune în acesta un strop de căldură pentru a le face pe toate acestea să zâmbească blând şi inocent ca o jucărie de pluş.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne apropia azi mai mult de inteligenţă, de proces, de mişcare, de iniţiativă, decât de finalitate. Nu combaterea a ceea ce s-a săvârşit greşit este salvarea acestei zile, ci pregătirea pentru ale episoade, cele care vor veni chiar de mâine, în care să ne dovedim mai bine pregătiţi, mai puternici, mai înţelepţi, nu neapărat mai bogaţi în amintirile unor întâmplări similare.

Pe ultimul segment al zodiei Capricorn Luna ne va îndemna să ne îndreptăm spre ceea ce pare să fie bun, corect şi constructiv pentru sfera privată, nu pentru intimitate, ci pentru ceea ce numim stabilitate interioară. Din nefericire, nu va reuşi să se dezvolte prea mult, nu va reuşi să ridice un edificiu prea puternic pentru că Marte şi Saturn îşi vor împlini azi opoziţia lor. Acest unghi ne aduce în punctul în care să considerăm că munca nu mai este apreciată corespunzător, că rezultatele ei sunt revendicate de cei care au lucrat cât mai puţin sau deloc ori că intimitatea a devenit ţinta multor atacuri pe care acum individul nu le mai poate ţine sub control.
Acestă opoziţie este un element nou şi aduce două forţe care intervin una faţă de cealaltă cu propriul patrimoniu. Nu putem să spunem că rezultanta acestui aspect, că finalitatea care survine acum prin împlinirea acestui unghi de 180 de grade între cei doi malefici este un element negativ de sine stătător, ci că acest produs sintetic nu reprezintă decât al treilea element din acest complex. Primul este cel legat de puterea de creaţie, de inventivitatea şi nevoia de acumulare pe care o conferea Marte din Taur celor care nu-şi văd stabilitatea socială decât prin gestionarea avutului, a patrimoniului în aşa fel încât tot timpul să dispună de rezerve concrete. Al doilea element este cel legat de administrarea valorilor celorlalţi, de emiterea unor comenzi iuţi, aspre, caustice care să dezintegreze alte ordine aflate deja în uz, să le anuleze ori să le schimbe pentru a oferi individului senzaţia că se stabilizează prin puterea grupului şi că, în realitate, gestionând ceea ce nu-i aparţine, face apel la resurse mult mai mari decât poate un individ prin forţele sale să acumuleze. Al treilea element, născut din fuziunea celor două, care nu le anulează, ci li se alătură, este mişcare de la efortul personal, la administrarea unui fond neutilizat de alţii, de la a munci cu strădanie pentru realizările personale la a-i pune pe ceilalţi să facă acelaşi lucru pentru a spori valorile personale după un etalon propriu, nu după cum vine modelul din comunitate.
Aşa după cum vedem, toate aceste trei elemente aduc în centrul atenţiei ideea de muncă, de patrimoniu, de forţă, de sârguinţă, de efort, dar şi de gestionare a ceea ce va pune mare accent pe experienţa de viaţă, pe lecţiile învăţate până acum, pe ceea ce au observat, înţeles şi gestionat până acum, de la începutul anului încoace. Accentuarea axei Taur-Scorpion aduce acestui proces de răscolire, investigare, excavare, săpare, tendinţa de a împărtăşi secrete sub impulsul unei presiuni, de a ceda în faţa unei idei, de a slăbi controlul şi de a compromite o imagine în momentul în care se trece de la valoarea individuală, la cea socială. Experienţa ne ajuta azi să înţelegem de ce a fost nevoie de diminuăm impulsurile egoiste, de ce a fost necesară dominarea invidiei ori înlăturarea ei, de ce a trebuit să ţinem sub control lăcomia.
Începând de azi, când acest unghi atinge ipostaza cea mai înaltă a relaţiilor celor doi malefici, înţelegem că acolo unde anterior am îndeplinit anumite condiţii legate de standardele muncii de calitate, acolo unde nu am lansat pretenţii penibile, acolo unde am pus suflet, acolo vom fi protejaţi de caracterul impunător al dorinţelor, acolo viaţa va fi mult mai importantă pentru că vom vedea clar şi limpede pentru ce am acumulat, pentru ce am muncit, pentru cine am făcut toate acestea. Văzând dacă munca a avut calitatea corespunzătoare, dacă direcţia a fost corectă, vom reuşi să rezistăm tentaţiei de a dezvolta dorinţe negative, de răzbunare şi distrugere, pentru că, fixându-ne pe baze corecte, chiar dacă sunt firave, ne vom îndrepta atenţia spre altceva decât ceea ce ne-a fost demonstrat până acum. Aşa cum se spune în proverb că “Omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna căruţa”, adică invocându-se această stare de necesitate şi, în acelaşi timp, abilitatea de a vedea perspectiva reală a situaţiilor, urmând ca la momentul potrivit îndeplinirea condiţiilor pe care le luăm ca reper şi pentru care muncim să ne găsească pregătiţi în aşa fel încât să trecem la nivelul următor, nu să ne lamentăm că viaţa ne ia pe nepregătite şi că este nevoie să găsim întâi vinovatul pentru această complicaţie şi apoi să vedem cum mergem mai departe, vom reuși să fim pregătiți în a înfrunta această situatie complicată, nu în a o și rezolva.
Opoziţia lui Marte cu Saturn, pentru că aduce în centrul atenţiei cele trei tipuri de energii cu care lucrează, va reuşi să acţioneze pe mai multe planuri în aşa fel încât să vedem clar şi lucid nu doar situaţia în care suntem, ci şi cum se modifică starea socială a celor din jur. Cei care pot lucra bine cu mintea, care gândesc repede şi pentru care simularea mentală nu este o problemă vor fi puternic avantajaţi pentru că vor evada din condiţionarea acestei zile, cea care pune revolta, nemulţumirea, acţiunile prea rapide să decidă, îndreptându-se spre ceea ce este probat în timp, spre ceea ce au acumulat încet, cu sârguinţă şi atenţie, spre rezultatele care au fost verificate de mai multe ori până când au fost împărtăşite. Cei care se lasă duşi de val vor fi prinşi în impulsurile de moment, nu vor înţelege că în spatele reacţiilor de momente, a vitezei pe care trebuie să o probeze azi stă o treabă foarte serioasă şi nu vor face nici cel mai mic efort pentru a se controla, bucurându-se că vor scăpa de presiunea momentului, că vor depăşi cadrul de acum, că se vor defula, se vor arăta altfel decât sunt, că vor spune ce nu se cade, dar că pe viitor acestea nu vor conta deloc.
Careul Lună-Mercur pe gradele anaretice din zodiile Capricorn şi Berbec ne vor aminti azi de ziua de 19 aprilie, cea în care Soarele anaretic din Berbec prin configuraţia acelei zile ne-a pus în fața unor provocări puternice. Acum vom fi tentaţi să facem apel la tipul de acţiune dezvoltat în 19 aprilie, la energia acelui moment, bucurându-ne de noi privilegii, de un nou statut, de o promovare, de o creştere dacă am reacţionat corespunzător sau de o nouă revoltă pe care atunci nu am rezolvat-o, dacă valul schimbărilor de atunci ne-a găsit cu mintea întreagă, funcţională sau disponibilă încât să ne amintim corect ce s-a-ntâmplat.
Consultând orice manual de astrologie vom vedea că pe opoziţia Marte-Saturn multe din raporturile sociale nu prea vor merge spre armonie, că oamenii îşi vor proteja propria nevoie de a se simţi bine, propriul patrimoniu şi de aici întreaga zi va deveni un război al orgoliilor. Oricât de mult ar încerca unii să se ascundă din faţa acestor direcţii, orgolii avem cu toţii şi faptul că încă le mai deţinem înseamnă ca încă nu am găsit explicaţia ori resursele necesare să ne desprindem de ele, iar lupta dintre dorinţă şi experienţă, adică opoziţia Marte-Saturn, ni le aduce acum la lumină fără să ne spună că, de exemplu, aceasta ar fi una din ipostazele în care să lăsăm ifosele deoparte şi să ne ocupăm de muncă pentru a ne înconjura de rezultate, nu de explicaţii, pentru a câștiga respectul, nu pentru a-l impune.
Trecerea lui Mercur în Taur, spre seară acestei zile, şi la puţin timp de la acest moment împlinirea trigonului pe care Soarele îl împlineşte cu Pluton ne aduce în ipostaza în care, după o explozie temperamentală, să descoperim că avem în jur oameni mai fideli, mai siguri, să ne placă lucrurile compromiţătoare pe care le-am aflat despre ei, să ne simţim mult mai în siguranţă fără le vedem întâi aurele de sfinţi ori corniţele de drăcuşori şi apoi chipul brăzdat de riduri ori pe care stă în permanenţă lipit un rânjet dispreţuitor. Nu că aşa sunt oameni în general, ci pentru că aşa îi vom vedea azi, episoadele din finalul zilei ne vor îndemna să îndrăznim mai mult cu mintea ca şi cum o forţă nevăzută ne-a dus dincolo de nişte limite mentale, cele legate de anumite prejudecăţi ori de anumite fixaţii nedefinite clar în modul de a simţi ori de a aprecia anumite situaţii.
Ne va fi însă clar că având de parcurs azi unghiuri cu doi malefici, în care atât Saturn cât şi Pluton se află în mers retrograd, Soarele şi Marte, care încă se mai află în conjuncţie, vor invoca azi o necesitate de fapt definită în spațiul altei zile, ducându-ne în zona în care orice decidem să ni se pară corect şi urgent, dar care, în ansamblu, să se lege de zilele de 18 şi 19 aprilie, când cele două au fost în conjuncţie şi, respectiv, când Soarele a atins gradul anaretic din Berbec.
Prin urmare, prima zi a lunii mai ne va duce în zona dintre curaj şi teamă, dintre realizare şi deznădejde, dintre încredere în sine, dintre rezultatele muncii şi refuzul efortului ori a oricărei forme de beneficiu. Unii vor îmbrăţişa drumurile lungi, îşi vor face planuri de vacanţă încă de dimineaţă, chiar dacă până acum nu au crezut că vor fi tentaţi de aşa ceva. Aceştia vor face parte din categoria celor care fug de sine, care nu sunt mulţumiţi cu realizările proprii, care se simt loviţi de viaţă, care îşi schimbă locul crezând că prin acest gen de mişcare starea li se va schimba, că vor depăşi acest obstacol şi, la întoarcere, lucrurile vor fi mai bune. Fuga de sine nu este justificată de nimic bun sau elegant și nimic puternic sau înălţător nu va susţine această atitudine. Aşa că orice o îmbrăţişează îşi va pune singur eticheta.
Cerul însă nu ne pedepseşte, dar nici nu ne tolerează la nesfârşit comportamentele pe care le dezvoltăm împotriva a ceea ce am promis că vom face prin angajamentul luat la începutul acestei vieţi. Tocmai de aceea fuga de probleme, de locul care generează probleme, de rutină înseamnă un nou început, iar începutul pe care îl primim azi de la contextul acestei zile, doar pentru că-l cerem, va face trimitere la energia zodiei Berbec cea care a găzduit de această dată o conjuncţie Soare-Marte şi care, aşa cum am văzut, este răspunzătoare de crizele de personalitate, de revolta şi de afişarea anumitor elemente negative de comportament, acolo unde ele există.
Alegând să înfruntăm nemulţumirea şi coborârea nivelul de vibraţie alegem să câştigăm timp şi să traversăm înfruntarea laturii întunecate a personalităţii într-un cadru sigur, lipsit de risc şi lucrând cu elemente cunoscute, accesibile, verificate.
Spre seară, când Soarele va împlini trigonul cu Pluton ne vom delecta cu episoade care ne vor hrăni plăcerile. După o zi obositoare, care ne solicită prin faptul că ne cere să facem altceva decât ne-am propus, decât ne-am stabilit sau decât ne-am aşteptat, atingem explorarea plăcerilor, adâncirea în ceea ce ne mângâie orgoliul, importanța de sine ori care ne evidenţiază în faţa unui grup prin orice altă calitatea (tristeţe, încântare, exprimare liberă, vitalitate, cunoştinţe, căldură, dans, putere, inteligență etc.).
Pentru că prima zi a lunii mai este o zi de succes, indiferent că ea ne avertizează ori ne pune în faţa unor episoade neplăcute, că suferim şi apoi ne arată înţelepţi ori privilegiaţi, că înţelegem ce suferim, recomandarea este aceea de a avea încredere în emoţie, mai mult decât în idee, de a simţi mai mult şi de a folosi mai puţin argumentele raţionale, logice. Prin acest apel la logică, selecţia evenimentelor va fi dictată de gradul anaretic din Berbec pe care Mercur îl parcurge acum, aşa cum Soarele şi Marte l-au traversat în 19 aprilie. Trigonul Soare-Pluton ne inspiră suficient de mult încât să fim curajoşi prin emoţie. Mulţi vor observa că, în special în prima parte a zilei, vor avea mari probleme în a-şi exprima sentimentele aşa cum sunt ele, în a şi le comunica, interpreta ori în a se face înţeleși prin demonstraţii ori explicaţii.

Luna din Vărsător de azi ne va dezlega limba. Cuvintele, termenii folosiţi, ideile la care se face apel într-o discuţie, modul cum este invocată o problemă ne va pune în mare dificultate pentru că, fiind un element general, nu particular, mulţi vor observa că deja conţinutul discuţiei nu mai contează, că raportul și schimbul de forţe care se realizează pun prea mult acces pe sporovăială, că se pierde timp important exprimând ceea ce este evident, clar, ceea ce ştie toată lumea.
Dacă din punctul de vedere al acţiunilor ziua de 2 mai este simplă, uşoară, beneficiind de o uşoară degajare a puterii şi expresiei personale, calitatea de distribuitor de lumină pe care o îndeplineşte Luna în aceste moment ne duce în faţa unor situaţii paradoxale în care sfidarea unui element greu apăsător să fie una din ţintele acţiunilor. Nu ne va interesa dacă procedăm bine sau nu pentru că un impuls de moment ne va îndemna să scoatem la lumină elementele neprelucrate, cele care au nevoie de suferinţă, privaţiuni, adică de a se modela corespunzător înainte de a fi folosite de comunitate.
Combinaţia careu Luna-Saturn cu careu Luna-Marte aduce o mare forţă cuvintelor negândite, impulsurilor care fac prea mult rău cu tonul, cu ideea, cu folosirea acelor termeni pe care contextul nu-i poate accepta, înţelege şi nici tolera. Cei trei desenează pe cer un careu în T fix şi până şi pentru cel care lasă impresia că vorbeşte uşor despre ce-l doare, despre ceea ce-l nemulţumeşte, până şi pentru cel care lasă impresia că strigă prea uşor şi că face asta pentru că nu gândeşte ori nu simte corespunzător episodul la care participă, se va pune o mare presiune în aşa fel încât să fie dezamăgit de faptul că nu rezolvă nimic procedând aşa, adică să fie atât de decepționat pe cât de dezamăgit va fi anturajul când îl va vedea exprimându-se în felul acesta.
Unii astrologi care vor să simplifice excesiv de mult lucrurile şi care uneori cad şi ei pradă tendinţei de a confunda simplitatea cu puținul, pierzând din vedere amănunte esenţiale, vor considera că tot acest cadru, că toată această maniera complicată pe care o vedem răsturnată sau sfidând fără o logică anume tradiţionalul ori o anume regulă vine de fapt din careul Lunii cu Axa Dragonului. Gândind aşa, pierd din vedere că acum combinaţia aceasta nu poate fi redusă la efect, ci trebuie privită şi prin ceea ce îl determină, în sensul că nu este adecvat să punem individului care greşeşte acum o etichetă atât de categorică pentru că, pe de o parte, nici nu-l ajutăm, iar de cealaltă parte ne şi limităm flexibilitatea mentală, refuzând înţelegerea, depăşirea instinctului, empatia.
Prin urmare, 2 mai este o zi de îndrăzneală nefirească, de încercare necuviincioasă îndreptată împotriva unui element bun, corect, care şi-a dovedit eficientă până acum. Ceea ce este interesant de urmărit în această zi vine însă din nevoia de a primi din jur aprobarea pentru tot acest comportament. Din acest punct de vedere va fi o zi delicată pentru cei care nu acceptă uşor prejudecăţile celorlalţi sau care au o problemă cu indivizii complexaţi. Pentru că deplasarea se realizează de la careul Lună-Saturn la cel dintre Lună şi Axa Dragonului această observaţie va fi foarte puternică şi credibilă. Sensibilitatea, cea care îi spune individului că limita suportabilităţii sale a fost depăşită, va fi, în acelaşi timp, şi cea care va fi zdruncinată, ca şi cum episoadele urmăresc să provoace mai mult pe cel care nu se poate controla.
Ca un debuşeu, pentru eliberare de tensiune, de stres, oamenii vor vorbi, se vor lăsa antrenaţi în activităţi ciudate, neobişnuite care îi vor cuceri prin siguranţă pe care le-o conferă, ajutându-i în toată această furtună a prejudecăţilor să lege prietenii ori să atingă punctul de armonie cu indivizi care gândesc şi simt la fel. Această descoperire a similitudinii va fi elementul de deconectare, nu şi soluţia zilei. Din analizele pe care le urmărim aici de ceva vreme ştim că atunci când Luna se află în careu cu Axa Dragonului alegerile pe care le facem sunt delicate şi ele vor acţiona sub impulsul unei nemulţumiri, a unei traume, sub presiunea unei idei care nu este înţeleasă corespunzător. A acţiona pe baza acestor elemente şubrede, ba mai mult a ne implica în asocieri (conjuncţie Luna-Junon) cu aceste baze neînţelese corespunzător înseamnă a ne împiedica în acţiuni fără să ştim cât de mult ne susţin puterile, calităţile, abilităţile, adică de a purta o pălărie mai mare decat capul.
Privind toate aceste impulsuri înţelegem că îndemnul acestei zile poate merge mai departe de ceea ce am încercat să trasăm în această scurtă prezentare referitor la depăşirea propriilor limite, adică de a aborda curajul de a trăi prin dezvelirea de sine, prin a dărui totul celor din jur cu intensitate şi devotament, cu efort şi generozitate pentru că prin această golire a sufletul să se poată atinge o vibraţie superioară. În felul acesta, prin înţelegere şi aprofundare provocarea acestei zile devine un privilegiu, acela de a da curs îndemnului lui Iisus: “Goleşte-te de tine şi Eu te voi umple”.
Astfel, recomandarea pentru această zi este aceea de a ne dedica mobilizării în direcţii pozitive. Contextul astral de azi, fără un aport personal substanţial, nu ne ajută să fim pozitivi, să ne controlăm, să fim disciplinaţi, ci ne arată când anume nu vom fi așa şi ne va certa prin opoziţia grupului, prin lipsa sa de susţinere ori prin îndulcirea tensiunilor, dar nu pe linişte, cât pe coborârea nivelului, pe renunţarea la standarde ori la anumite etaloane de moralitate. A ne simţi în siguranţă prin orice mijloc este capcana acestei zile, iar dacă ea nu vine din depăşirea limitelor, adică din a face pasul în afara universului cunoscut, atunci garantat ne va afecta starea de vitalitate, gândirea ori stabilitatea sentimentelor.

Sextilul pe care Soarele îl împlineşte cu Chiron constituie elementul care ne îndeamnă să gândim şi să acţionăm în cunoştinţă de cauză, prin calitatea de mediator, prin înţelegere şi compasiune, însă nu pentru a ne depăşi limitele, ci pentru a ne repara ceea ce ne este specific, ceea ce se află în cadrul personal, intim, în sfera elementelor analizate şi folosite până acum.
Această ultima zi de Vărsător (Luna în Vărsător) ne convinge că numite elemente personale au nevoie de rectificare, de corecţie, că viaţa în sine cere o reinventariere şi că, de acum încolo, calitatea acţiunilor va depinde mult de modul cum înţelegem conjunctura prezentului, de modul cum gestionăm un fond ori cum îl facem să fie accesibil şi celorlalţi. Acest sextil Soare-Chiron este un aspect bun şi în mare parte el ne va aduce o anume substanţă faptelor, însă nu va fi în totalitate benefic pentru că Soarele este lezat de implicarea sa în opoziţiile de pe axa Taur-Scorpion şi acest fapt va genera gânduri şi reacţii în raport cu un stimul negativ de moment, nu cu fondul, nu cu cadrul general. Reacţiile la o critică, la o opoziţie care vine din anturaj nu este cea susţinută de mesajul implicit al sextilul Soare-Chiron de acum, însă mesajul general, calitatea apei în care aceste două răţuşte se joacă acum nu le permite să se bucure aşa cum şi-ar dori ori după cum le-a fost intenţia. Asta înseamnă că nevoia de reparare, cea care vine din acest unghi, va porni de la o justificare, de la a combate un deficit, de la a anula lipsurile unui individ ori de a-l salva de la un pericol pe care azi îl vede disproporţionat.
În aspectul cel mai bun acest unghi ne îndeamnă la sacrificiu, la a ne asuma roluri mesianice, la a ne pune în spate sarcini pe care să nu le putem finaliza decât cu un consum suplimentar, cu un mare efort. Mulţi se vor simți cuprinşi de compasiune, de înţelegeri superioare care le invadează întreaga sferă mentală ori îi exaltă cu sentimente profunde, însă, în acelaşi timp, conştientizează că acestea nu le sunt specifice, că ele vin din neant şi tot acolo se întorc şi că urma pe care o lasă va aduce în conflict plăcerea personală, deliciile personale, cu cele ale comunităţii, care, după cum vom vedea azi, sunt situate pe nivele diferite. Sextilul Soare-Chiron de azi ne va spune acum că se poate face o similitudine între elementul personal şi cel de grup, că societatea poate fi privită ca o extensie a nivelului individual, însă pe mai târziu, când vom fi implicaţi, nu să afişăm elemente personale cunoscute, ci să intervenim cu acestea pentru a controla ori a regla un neajuns, aceste similitudini vor trece într-o zonă a confuziei. Omul, adică fiinţa care se prezintă acum, constituie un element unic al creaţiei, iar ceea ce creează el devine expresia sa, nu o altă identitate. Tocmai de aceea similitudinile acestei zile trebuiesc oprite în acest stadiu pentru că dincolo de el există doar orgoliul de a extinde fiinţa dincolo de limitele sale naturale (care oricum sunt foarte largi).
Universul are propriile sale mecanisme de autoreglare. Acestea sunt puse de Creator în această imensă construcţie care este Universul, în diversele sale planuri, iar fiinţa are conştiinţa drept instrument, vehicul prin care se poate deplasa şi, de asemenea, crea identităţi pentru a defini, în multiple moduri, ceea ce reprezintă: expresia Creatorului, nu Creatorul însuşi. După acelaşi model, ceea ce ţine de exprimarea individului este doar expresia individului, nu individul însuşi. Orice confuzie între aceste elemente le aduce pe acestea într-o relaţie dizarmonioasă care cere, aşa cum suntem invitaţi azi, reparare, reinventare. Această revigorare a fiinţei prin însăşi ridicarea, devenirea sa sau prin ceea ce noi numim vindecare, se face de fiecare dată prin aceiaşi paşi. Raportarea individului la ceea ce emană, pentru a se înţelege, cere întâi stabilirea locului unde se află şi apoi ce este, ce reprezintă. Nu poţi afla cine eşti, dacă nu ştii unde eşti. Răspunsurile arhetipale le ştim deja: ne aflăm în Creaţie şi suntem conştiinţe. Jocul acesta de a fi şi de ne exprima conferă urcuşuri şi coborâşuri pe care viaţa în sine o conţine ca program. A ne bucura sau a suferi nu este o absurditate şi nu este nicicum creaţia unui individ, ci expresia a ceea ce este, la fel cum rolul mesianic nu este personificare unei Conştiinţe universale, ci ipostaza unei fiinţei integrată în mecanismul de autoreglare pus de Divinitate în Creaţie. În felul acesta, fiinţele care primesc aceste titluri absolut minunate, care sunt ghizi, care sunt numiţi de noi Aleşi sunt de fapt fiinţe aşa cum sunt şi noi, care au evoluat şi s-au integrat în mecanismele de autoreglare ale Universului. Din punctul nostru de vedere sunt Aleși, pentru că ocupă o poziţie privilegiată, dar din punctul lor de vedere nu reprezintă decât ceea ce văd în adancul ființei: Lumina care repară.
Toate aceste elemente, abstracte pentru unii, sunt integrate azi în nevoia de a repara o greşeală, după modelul Divin pe care cu toţii îl avem integrat în suflet, iar rolurile pe care ni le asumăm azi nu constituie decât o simulare a privilegiilor şi, în egală măsură, a responsabilităţilor pe care le implică atingerea unui stadiu superior. Acum simţim ceea ce ar reprezenta această etapă, însă relaţia de opoziţie de pe o axă a dorinţelor şi posesivităţii (Taur-Scorpion) ne leagă prea mult de materie şi de ceea ce se întâmplă aici ca să evadăm. În felul acesta, acest proces spiritual, ce vine din sfera extinsă a lui Chiron din Peşti primeşte din pământul proaspăt şi fertil al Soarelui din Taur deschidere, nevoia cunoașterii directe, a vederii la distanţă, a channelling-ului, a empatiei, a experimentării prin altceva decât ceea ce este specific materiei care limitează.
Pentru că îndemnul astral este puternic şi el merge în direcţie lucrului cu instrumente abstracte ziua ne va lăsa impresia că revenim la viaţă, că avem sufletul plin, dar nu putem defini această stare, pentru că nici fericiţi nu suntem, dar nici apăsaţi prea mult de griji şi, evident, nici indiferenţi la toate acestea. O senzaţie de plutire este elementul cel mai accesibil care va putea fi perceput indiferent de nivelul de deschidere a sufletului ori de profunzimea conştiinţei.
Diferenţele impuse de această nevoie de aprofundare vor fi date de ambiţie. Unii se vor confrunta cu o stima de sine exagerată, extinsă în afara limitelor sustenabilităţii, considerând că dacă nu li se opune rezistenţă este şi corect cum procedează şi atunci vor căuta să ofere soluţii cu titlul de comandă, de regulă pentru a ascunde lipsa controlului ori caracterul dezordonat al emoţiilor. În felul acesta, devin mândri că au greutăţi pentru că în viziunea lor, prin acest rol, sunt în afara banalului pe care nu-l apreciază, dar care mişcă impresiile grupului ori captează atenţia celor din jur pierzând din vedere că fără Tranparență totul nu este decât o simulare.
Este lesne de înţeles că această simulare va deveni o povară pentru că, dacă s-ar încheia cu identificarea totală a individului cu imaginea pe care şi-o atribuie, s-ar solda cu un eveniment clar, cu un episod vizibil, evident în care noul statut să înghită în totalitate trecutul şi ceea ce individul a fost cândva să dispară total. Ştergerea istoriei personale este una din etapele finale ale acestei simulări, însă nu din conştiinţa globală (nu acesta este scopul unui căutător al adevărului), ci din conştiinţa individuală, cea care, prin calitatea sa de vehicul, are nevoie de cât mai puţine elemente dificile ale acestei lumi pentru a-l duce pe individ mai departe şi a-i definitivă rolul său de explorator. A fi într-un fel anume şi a rămâne blocat acolo, iar explorarea în sine să nu inspire celorlalţi libertatea nivelului (de a simţi, gând, trăi sau explora) înseamnă doar simulare, iar cei care ajung să creadă că simularea şi realitatea sunt acelaşi lucru vor suferi, vor fi dezamăgiţi şi, în final, vor da vina pe cei care au participat la simularea sa, considerându-i vinovaţi de toată “realitatea” pe care au întreţinut-o. Tot acest joc, tot acest perpetuum mobile se încheie brusc în atingerea libertăţii. În libertate povara individului este substituită de privilegiul de a participa la un mecanism Universal de autoreglare. Chiar dacă el pune mâna pe trup şi-l vindeca şi din afară se vede că el face gestul, conştiinţa sa deschisă a devenit imaculată, transparentă şi umbra de individualitate care îl ţine în această lume nu va putea să spună decât: “Doamne, facă-se Voia Ta”. Această expresie nu are nimic de-a face cu religia, nu constituie efectul vreunei interdicţii şi nu este nici măcar născută din învăţătură, ci efectul Transparenţei. Suntem Transparenţi, deci suntem “Doamne facă-se Voia Ta”, iar ceea ce pare a ţine de apanajul vreunui cult ori convingere cu iz religios nu reprezintă decât strigătul întunericului care simulează Voia Divinităţii prin interdicţii. “Doamne, facă-se Voia Ta” înseamnă libertatea absolută şi geniul lui Iisus a reuşit ca nimeni altul să ne facă să înţelegem acest lucru.
Prin urmare, 3 mai este o zi a căutărilor, a nevoii de a ne construi o identitate nouă. Unii vor prefera să facă acest lucru prin a impune reguli, prin a selecta informaţii care li se par mai accesibile, însă ei nu fac decât să-şi schimbe un chip cu altul, nu fac decât să simuleze calităţi, nu să şi le descopere. Fiecare are însă dreptul să exploreze viaţa cum doreşte şi până unde vrea, însă regulile aflate în armonie cu programul evoluţiei pe care îl avem cu toţii ataşat sufletului este etalonul care ne ajută să ne adâncim în Creaţie, în procese sociale, să ne atribuim tot felul de roluri, să le desfăşurăm pe mari spaţii şi profunzimi şi apoi să le abandonăm pentru că ştim, după etalonul pe care sufletul personal îl are, noi nu suntem creaţia, ci creaţia este doar expresia individului. Noi Suntem, existăm, iar atributele aparțin doar emanațiilor.
Cine reuşeşte să integreze aceste informaţii în procesul zilnic, acceptând diversitatea acţiunilor, cultivând înţelegerea, chiar dacă ea poate la un moment dat să lupte cu acceptarea (adică să înţeleagă cadrul general, nu limitele penibile ale unor persoane), să combată, să devină o mască pusă pe gâlceavă cu altă masca, deşi cei din spatele lor sunt prieteni buni, reuşesc să dobândească o mare experienţă referitor la ceea au de făcut în acest an atât de dificil referitor la relaţia cu sine.
Unghiurile care se împlinesc azi aduc o anume diversitate acţiunilor care au ca element central ideea de putere. Mulţi vor considera azi că pot să facă cele mai stranii şi neobişnuite lucruri, să se implice în cele mai nebunatice elemente simulând depăşirea limitelor. Dacă nu ajung să creadă că simularea este însăşi realitatea, ele vor fi şi plăcute, deconectate, încărcate de un farmec apare oferindu-le senzaţia că trăiesc, că sunt vii, că progresează ori că au scăpat de probleme.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu uita că 3 mai este doar o zi de simulare, că azi ne îmbogăţim experienţele şi că tot ceea ce durează vine din transparență, nu din simularea. Simularea ne va spune doar cum vom fi dacă vom fi Transparenţi.

>

Pentru că prima parte a acestei zile va fi susţinută pe demersurile zilei anterioare şi pentru că acestea au fost cel puţin plăcute, dacă nu şi utile, sextilul Mercur-Neptun care se va împlini azi va aduce o recuperare a timpului, o acţiune în forţă, în mare viteză, brusc şi cu o mare eficienţă însă ea nu va dura pentru că va ţine mai curând de latura personală, de observaţiile personale ori de o plăcere intimă pe care nu vom avea cum să o împărtăşim cu anturajul.
Trecerea de la sextilul Mercur-Neptun la careul Soare-Junon va fi percepută că o dezamăgire în elementul pe care mizăm cel mai mult. Elementul care ar fi trebuit să fie vedeta acestei zile, cel mai furios şi plăcut element, cel care să ne confere o mare reuşită ori măcar o satisfacţie aparte va comporta azi o defazare față de interesul societăţii, o întârziere, o blocare în trafic, o defecţiune. Nevoia de extindere spre spaţii mari, cea care ne vine din prezenţa Lunii în Peşti şi din conjuncţiile ei cu Neptun şi respectiv Chiron constituie şi elementul care ne va compromite, care ne va dezamăgi pentru că expresia personală (Soarele) prin împlinirea careului cu Junon nu are susţinerea necesară pentru o desfăşurare în exterior, pentru exprimare la o altă scară, pentru descinderi pe zone publică, nici măcar pentru a comunica un rezultat ori pentru a se aborda o adresare de la tribună către mulţime.
În felul acesta, cei care sunt mai prudenţi vor observa că înţelegerile zilei anterioare sunt aşa cum s-a spus, adică importante pentru sine şi orice deplasare spre o zonă exterioară este supusă unei lezări, unei scindări ori expusă în faţa unui compromis după care să nu mai rămână din ea decât amintirea. Dacă există suspiciunea că îndemnul zilei anterioare nu a fost înţeles corespunzător şi că motivul simulării a ţinut mai curând de elemente personale ori de modul de interpretarea a celui care a comunicat acest mesaj, azi vom vedea că orice adâncire în această formă de autoamăgire devine un compromis care va încerca relaţiile, îi va pune pe oameni în dificultate prin nesicronizare.
De asemenea, cei care lucrează cu energia, care sunt angrenaţi într-un proces de evoluţie accelerată vor observa astăzi că procedeele amintite anterior, cele legate de călătoria în trecut pentru recuperarea energiei ori cele care permit reaşezarea evenimentelor în timp dau rezultate şi unele dintre ele sunt chiar spectaculoase.
Cu toate că deplasarea spre societate, spre anturaj nu este un element tocmai plăcut, faptul că Luna mediază acum opoziţiile pe care Saturn le realizează cu planetele din Taur aduce o mare importanţă sentimentului, spiritului enciclopedic, informaţiilor diverse, diversităţii în sensul acceptării acelor elemente care sunt la rândul lor generatoare de efecte ori de forme, care, prin gestionare, devin creatoare de valori, nu doar administratorii unui fond.
Dacă sextilul Mercur-Neptun înseamnă comunicare, sensibilitate, memorie, echilibrare afectivă, armonie prin dialog, împăcare, relaţia de careu dintre Soare şi Junon vine şi conferă acestora o contragreutate, adică dificultăţi de înţelegere, frustrare, refuzul dialogului, lipsă de flexibilitate.
De această dată lupta dintre trăsăturile pozitive şi cele negative, ce va da zilei un caracter duplicitar ori confuz, are un scop nobil, acela de a întări caracterul omului, de a spori rezistența la efort, de a ne îmbogăţi patrimoniul efectiv ori de a ne învăţa că se poate trăi bine, confortabil şi corect cu mai puţin ori fără atât de multă agitaţie, fără a dispune în permanenţă de un program încărcat.
Cei care preferă programul încărcat pentru a nu ajunge în momentul în care să se plictisească, cei care tânjesc după averi, după recunoaştere socială, care doresc să convingă auditoriul că au valoare pentru simplul motiv că ei înşişi nu sunt convinşi de calităţile pe care le deţin învăţă din această zi care sunt episoadele care îi ajută să se desprindă de balast, de reziduuri, de ataşamente periculoase, cele care le blochează schema mentală ori le-o constrânge să lucreze într-un spaţiu îngust.
Prin urmare, 4 mai este ziua în care adâncimea depășește cadrul expresiei. Multe dintre cele pe care le întâmpinăm azi sunt legate de modul cum am gândit o suită de evenimente, de modul cum am dorit să le întâlnim ori de modul cum le-am schimbat de la începutul anului până acum. Că gândim prin necesitatea grupului, că urmărim să ne construim un loc mai bun, unul privilegiat ori că acumulăm valori pe care acum le considerăm importante, pentru toate suntem dispuşi să folosim un ton, o informaţie ori să investim în confortul pe care considerăm că-l vom merita în viitorul apropiat. Aşadar, pentru a câştiga un bine azi vom fi tentaţi să oferim unul, însă nu oricum, ci după propria ideea, după propriul etalon, după binele pe care îl gândim ori după educaţia pe care ne-am însuşit-o. O parte dintre acestea se vor dovedi greşite, nu pentru că urmărim să le prezentăm aşa, ci pentru că aşa le-am învăţat ori le-am schimbat şi schema pe care am gândit-o nu a fost bună. Mulţi, prin ceea ce vine spre ei azi, vor regreta că s-au implicat în vreo acţiune, că au încercat să sfătuiască pe cineva, că au dezvăluit o informaţie, pentru că multe dintre acestea vor lua o turnură negativă, vor fi răstălmăcite. Ceea ce este ţinut în adâncimile sufletului va înflori şi va spori în maturitate, însă atunci când vor fi scoase, când vor fi împărtăşite impactul cu cei din jur va fi de această dată dominat de opoziţiile care sunt acum active pe axa Taur-Scorpion.
Nu este o zi bună pentru a soluţiona probleme de factură administrativă, pentru a schimba planurile, pentru a face proiecte pe termen lung ori pentru a urmări convingerea auditoriului referitor la o metodă de lucru, la un tip de investigare ori la încadrarea unor simptome într-o anume gamă de afecţiuni. Mintea este îndreptată spre a selecta informaţiile care sunt valide pentru individ şi când va ieşi pe zona publică se va dovedi total inutilă. Va fi însă greu de crezut pentru cei care sunt de regulă raţionali ca azi gândirea lor va eşua, însă sunt avertizaţi de acest lucru că poate la un moment dat vor acorda magnetismului astral importanța cuvenită.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a accepta provocările anturajului pentru a depăşi limitele pe care firescul ni le pune acum. Dacă iertăm ceea ce se întâmplă în jur, dacă ajutăm fără a explica, fără a pune etichete, sub anonimat aducem sufletului personal o mare putere care îl va înnobila şi îl va convinge că este bun nu pentru a demonstra sau a i se spune în permanenţă acest lucru, ci, pur şi simplu, pentru că aşa este. Tensiunile acestei zile vor fi cu atât mai mari cu cât vom căuta să-i convingem pe ceilalţi că avem dreptate. Dacă doar ne prezentăm, dar nu personalizam exprimarea, ci o lăsăm în voia obiectivităţii şansele ca interiorul să rămâne nezdruncinat sunt foarte mari.

A venit şi rândul lui Mercur să treacă prin experienţa frustrării şi a limitărilor în segmentul propriul, adică să-l întâlnească pe Saturn (seniorul karmei) într-o opoziţie. În această zi, când Mercur şi Saturn vor încerca să răstoarne priorităţile şi să încurce toate tipurile de drumuri ori căi de comunicare, Luna împlineşte un sextil cu Coada Dragonului reuşim să medieze tendinţa Nodurilor prin implicarea experienţelor de viaţă, mai exact a învăţămintelor în întâmplările dure, complicate, nefericite de care am avut parte până acum.
Anterior, am invocat ziua de 20 aprilie ca fiind un element de graniţă între ceea ce s-a întâmplat de la începutul anului şi ceea ce va veni spre noi în acest an, până în toamna când Saturn şi Capul Dragonului vor fi în conjuncţie. Atunci am indicat parcurgerea acestui răstimp până în toamnă în 3 etape (20-30 aprilie, luna mai şi ultima etapă lunile de vara împreună cu luna septembrie). Acum suntem în a doua etapă a acestei deveniri şi azi vom avea impresia unei redeveniri prin apel mental, nu ca acţiune ori ca reeditare a unei întâmplări, la episodul 20 aprilie. Abia acum vom realiza că suntem deja într-o altă etapă, abia acum vom înţelege că în primele luni ale anului, chiar dacă am muncit mai mult ori am avut parte de nişte situaţii complicate, apăsătoare care chiar aşa erau ori aşa am preferat să le vedem, am fost privilegiaţi, am beneficiat de o anume armonie în comparaţie cu dinamica acestei zile.
Apelul la 20 aprilie şi la ceea ce trebuia să învăţăm atunci este azi un exerciţiu de maturitate pentru că el nu se poate realiza fără să înţelegem şi ce s-a-ntâmplat în prima etapă, adică în intervalul 20-30 aprilie. Iniţial, pentru că Luna şi Jupiter sunt în careu vom privi toate acestea cu o anume teamă pentru că evenimentele spre care se îndreaptă acestea sunt complicate sau cel puţin aşa ni se vor părea azi, când Mercur şi Saturn sunt în opoziţie. Un pasionat de astrologie va şti însă că având pe cer, alături de opoziţia Mercur-Saturn situată în centrul zilei, la propriu şi la figurat, careurile Luna-Jupiter şi Luna-Lilith teama de evenimente viitoare reprezintă de fapt o grijă faţă de consecinţele faptelor. Azi nu ne gândim decât că proiectele la care lucrăm s-ar putea să nu parcurgă paşii care să ne avantajeze, ba mai mult posibilele sincope, aşa cum le vedem azi prin tonurile de gri, prin pesimismul şi descurajarea predispusă de opoziţia Mercur-Saturn, s-ar putea să scoată la lumină fie neimlicarea corespunzătoare, fie mici neadevăruri, fie anumite interese necuviincioase care atunci, la momentul în care a fost iniţiat proiectul, nu păreau deloc periculoase. Azi ne gândim la momentul de început în care nu eram atât de judecăţi ori solicitaţi şi înţelegem că primele luni ale anului chiar dacă ne-au solicitat ne-au şi protejat de eşecuri lamentabile. Urmărind ansamblul anului, cât am apucat să parcurgem din el, înţelegem că 20 aprilie reprezintă așa cum contextul astral ne-a spus, o zi de segmentare. În acelaşi timp ziua, pentru că îl are implicat în mecanism pe Saturn retrograd, ne aduce nevoia de limpezime, de transparență în sferele intime în aşa fel încât acum să descoperim bucuria de a ne descurca cu elemente puţine, cu lucruri mici, cu cuvinte simple, cu mai puţini prieteni, cu mai puţin din ceea ce ne făcea altădată fericiţi în ideea de a reproduce gradul de satisfacţie a primelor trei luni. Nu putem retrăi trei luni într-o singură zi, cel puţin prin unghiurile de azi, nu, însă putem să simplificăm acţiunile şi, mental, să impunem o anume mobilitate energiilor gândirii şi sentimentelor pentru a deveni mai puternici şi a depăşi momentul de acum. Azi vom înţelege că dacă în primele luni nu am ştiut că putem depăşi limitele, deşi de multe ori am fost invitaţi să o facem, acum ştim sigur că înapoi nu ne mai putem întoarce, în sensul că nu mai putem invoca nici măcar parţial condiţiile acelei perioade.
Prin urmare, 5 mai este o hrană abundentă pentru oamenii puternici şi expresia umiliței sale purifică sufletul celor care au nevoie de încercări majore pentru a simplifica demersurile, pentru a se bucura de lucrurile simple şi înălţătoare şi a se pregăti mai bine pentru adevăratele episoade ale vieţii. Unul dintre aceste episoade va fi cel din toamna acestui an când Saturn şi Capul Dragonului vor fi în conjuncţie, când nu vom mai reuşi să câştigăm teren şi va trebui să ne descurcăm cu ceea ce avem.
5 mai este o zi de refuz al prezentului în ideea că trecutul este mult mai bogat în informaţii stabile, însă această evadare din prezent ca efect al unghiului de 180 de grade între Mercur şi Saturn în dorinţa de a găsi Tărâmul Făgăduinţei aduce în acelaşi timp în centrul atenţiei o problemă: tendinţa de a fugi de responsabilitate. Unii pasionaţi de astrologie vor spune că aceasta este, în general, o trăsătură a opoziţie Mercur-Saturn. În mare parte au dreptate, însă ea va deveni azi o prioritare, un element important, poate cel mai important aspect al zilei pentru că este susţinut de Luna ce mediază tendinţa Nodurilor prin Coada Dragonului, dar şi de o acută nevoie de concret susţinută de tranzitul lui Mercur în Taur. Deci nu doar unghiul dintre Mercur şi Saturn aduce acum fugă de prezent, pentru unii mai sensibili chiar fugă de realitate, ci întregul context de acum.
La nivel comun ziua aduce apelul la anumite episoade din trecut, invocarea în mod punctual a unor date care să fie luate drept reper de conduită, punct de referinţă într-un anumit gen de comportament ori episod special care să mulţumească sufletul şi să-i dea individului mai multă putere, mai multă speranţă ori mai multă încrederea în sine. Azi drumurile sunt supuse unei oscilaţii stranii, în sensul că ori sunt blocate, ori întârziate, ori sunt amânate. Ceea ce se păstrează conform schemei beneficiază de energia trecutului, în sensul că un individ ori o etapă a demersului invocă trecutul ca referinţă.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a nu ne tulbura pentru măsura după care va trece azi timpul. Am avut parte de-a lungul întregii săptămâni de momente speciale în care să înţelegem că valorile timpul au nevoie de o redimensionare ori, acolo unde puterea personală şi experienţa permite, chiar o transcendere a acestuia. Trecând dincolo de limitele apăsătoare ale timpului, aşa cum va fi constatat azi, putem descoperi că experienţele nu ţin de timp, ci de o anume succesiune a puterii de a înţelege, de acceptare şi, în acelaşi timp, de deschidere, adică de cât de transparenţi alegem să fim faţă de ceea ce se desfăşoară în zonele superioare ale Creaţiei.

13 thoughts on “29 aprilie – 5 mai 2013

 1. Monica spune:

  Buna ziua,

  De la inceputul anului trecut intampin probleme la locul de munca…in loc sa mergem inspre o cale mai buna simt ca o luam in jos…am incercat sa explic acest lucru colegiilor mei si implicit superiorilor mei insa fara nici un efect…uneori ma consum si simt cum bateriile imi sunt din ce in ce mai descarcate…nu mai am aceeasi placere ca acum doi ani cind am inceput sa lucrez aici. Va rog, sa imi spuneti daca lucrurile vor incepe sa functioneze aici sau daca se vede alt drum pentru mine din punct de vedere profesional…Datele mele sunt urmatoarele: data nasterii-16 iunie 1981, ora 09.15 min, Bucuresti.

 2. Miha spune:

  Buna ziua,,,v-am mai scis acum mult timp.Am apelat la un consultant astrolog si stiu ca nu e normal sa apelez si la dumneavoastra.
  Insa o sa o fac.Sunt nascuta pe 23.08.1975 ora 13,23 dorohoi,sunt singura de anul trecut,servicul nu-mi aduce satisfactii,am ajuns la capatul puterior.Am ajuns pana sa apelez la consultatii astrologice,dar m-a surpins ca mi-a zis ca si urmatorii doi ani o sa am ani grei pentru am saturn in asendent si sa am grija de sanatate.De cel mai teama mie sa nu o iau razna,mai degraba sa inebunesc de atatea greutati si de singuratate.
  Dumneavoastra ce credeti,chiar ma afecteaza atat de mult acest saturn,cand nodul nord e tot in scorpion..si asta ar insemna schimbare…si eu am sperat ca v-a fi o schimbare in bine nu in rau.
  Mereu mi-a fost frica sa nu inebunesc,pentru ca greutatile mele nu stiu daca le pot duce multi.Am nevoie de cineva sa fie alturi de mine,am nevoie de energie,de care duc acum lipsa totala.”Asistati” la o descompunere a unui suflet…si mie frica ca nu o sa-l pot recupera.Mie greu singura,mie dor sa iubesc si sa fiu motivata sa traiesc.
  Sper din suflet sa-mi raspunde-ti!!!

 3. monica spune:

  Multumesc pt predictiile de saptamana trecuta! Mi-au fost de folos!
  … si multumesc pt fragmentul din filmul ‘Iisus din Nazaret’…
  am avut o mare bucurie sa ascult „Tatal nostru”.
  Credeti-ma! A fost minunat pentru mine!
  Va doresc o saptamana calma si plina de armonie ,
  insotita de multa iubire alaturi de cei dragi!
  Cu respect si consideratie,Monica.

 4. Monica,

  Problemele de natură profesională sunt, în aspectul descris de tine, reziduuri. Ele, în sine, nu conţin acel pericol care să te motiveze să te duci în altă parte. NS în perioada asta îşi trece peste casa a X-a, a demnităţii, şi de acolo îţi vine aceasta senzaţie de pedeapsă, de dominare. De partea cealaltă, tema orară pe care am ridicat-o pentru tine indică un semnificator în casa a II-a, a muncii depuse pentru strictele necesitati, o accentuarea a casei a VI-a, a muncii şi serviciului, dar şi o problemă de comunicare vizibilă, ca efect şi care este cauzată de invidii, orgolii ori extravagante, excentricităţi ale unora. Poate ar trebui să vorbești şi mai puţin cu colegii despre colegi, să fii uşor distantă faţă de orice nu implică raportul profesional pentru că o schimbare, de la sine, prin dispunerile planetelor, nu vine acum, doar dacă vrei tu să demonstrezi că poţi decide în aceste mod (Lilith pe casa VIII în tema orară), adică să uzezi de dreptul de veto, dar să o faci împotriva ta ceva de genul „Vă arăt eu că scap de voi. Na, plec!”. Dacă nu adopţi o atitudinile de genul acesta, lucrurile nu se schimbă în viitorul apropiat.
  Lecţia ce trebuie să o înveţi din aceasta este aceea de a nu confunda rafinamentul spiritului cu aburul fin care vine din confort. Nu aştepta nimic de la nimeni şi foloseşte această situaţie de la serviciu pentru te bucura că îţi poţi limpezi gândurile, că-ți poti redefini conceptul de mulţumire, linişte şi profunzime, fără interferenţele lor. Din punct de vedere social şi profesional presiunea de care spui este de-a dreptul sufocantă, însă din punct de vedere spiritual această condiţionare îţi întoarce brusc umerii într-o altă direcţie.

 5. Miha,

  Frumos spus „descompunere a sufletului” pentru că în realitate ceea ce crezi că este suflet în această ecuație constituie un complex de experienţe, o suită de mecanisme care funcționează, în cazul tău, mult mai bine pe confirmări negative.
  Nu ştiu cum şi-a argumentat astrologul informația pe care ţi-a oferit-o, însă dacă făcea referire la Saturn şi punea perioadă grea și pe seama lui nu a greşit. De asemenea, trecerea lui Lilith prin casa a VIII-a şi a lui Neptun prin casa a IV-a aduce ideea de sfârşit a ceva. Indicația ta, referitoare la termenul de descompunere, este susținută de casele de finalitate, însă nu oricum şi nu pentru a suferi la nesfârşit. Vreau să cred că persoana la care ai apelat, în măsura în care ai întrebat clar să şi înţeleagă, ţi-a spus şi care este finalitatea sau scopul suferinței. Intrarea lui Jupiter din această perioadă în casa a VIII-a va face o relaţie bună cu Chiron care se află deja în casa IV-a, iar asta se traduce prin purificări ale minţii, ale sufletului, prin conştientizarea faptului care de regulă îţi doreşti ceea ce-ţi amplifica şi mai mult suferinţa ca în proverbul popular „Rău e cu rău, dar mai rău este fără”.
  Scopul acestor experienţe este unul nobil. Nu te pedepseşte nimeni şi nu-ţi trimite nimeni tristeţe şi nefericire, ci tu te încăpăţânezi să-ţi vezi fericirea numai venind de la o persoană anume, iar asta, pe tema ta natală, prin poziţionarea lui NS în VII spune că este o problemă, că altădată (în vieți trecute) ai depins prea mult, exagerat de mult, de persoane care erau constrânse de tine se te distreze, să-ţi menţină statutul social, chiar dacă asta era împotriva voinței lor. Acum sufletul tău nu mai vrea să respire în pungă, dar nici nu mai vrea să scoată capul din ea de teamă să nu se intoxice sau că, fără punga, se va dezintegra, se va descompune. Eşti o fire retrasă, suspicioasă, îţi faci greu prieteni şi-i pierzi repede spunându-le ceea ce nu vor să audă.
  Prieteniile sunt simple, atât de simple încât nu pot fi asemănate cu nimic. Ia lucrurile aşa cum sunt pentru că a continuă să dramatizezi aşa o vei face doar împotrivă ta pentru că problema nu este în afară, ci în interior.
  Alege să nu mai fii omul extremelor. Eu ştiu că având Venus în cădere şi retrograd şi în plus Luna în Peşti în conjuncţie cu Lilith, vei avea impresia că nu vei reuşi niciodată să-ţi opreşti goană după detalii sau dispreţul faţă de acestea când nu le poţi cuprinde, controla, înţelege.
  Cât de curând NN îţi va trece în casa XII-a şi vei avea timp să te apropii de sufleţelul tău, să vezi ce nevoi reale are el, că până acum ai încercat să-i impui doar prejudecăţile sociale.

 6. Miha spune:

  Multumesc,domnule Coser,pentru raspuns.Da,adevarat ca simt schimbarea,dar in acelasi timp mie frica ca nu o sa fac fata…adevarat ca imi place sa controlez totul sa stiu ce am de facut…si ma doare cand,de o perioada nu mai pot detine controlul.
  Si inca un lucru e adevarat,sufar foarte mult cand nu pot controla o relatie,nu mai zic sa o pierd…
  De multe ori mi-am zis ca sigur in viata anterioara am fost o rasfatata,ca nimic din viata mea nu-mi trezeste amintiri placute.Si cel mai grav e ca nu ma pot obisnui cu viata care o duc acum,chiar daca asta e karma mea.Niciodata nu o sa ma impac cu ideea de a trai o viata grea,doar am invatat cum e sa fie greu…dar niciodata nu o sa ma simt implinita.
  De multe ori ma trezesc zicand ca vreau „acasa”…oare unde e casa mea?
  Bineinteles astea sunt starile mele interioare,la suprafata sunt o persoana care „pare” ca stie sa detina controlul.Daca m-ar auzi o persoana din anturajul meu vorbind ce vb cu dumneavoastra ar zice ca sunt nebuna.
  Si inca un lucru e adevarat din ce am citit….e adevarat ca astept sa-mi vine fericirea de la alta persoana.Si visez la acea persoana,poate am si gasit-o…ori i-am atribuit calitati pe care nu le are….nu stiu.Oricum acea persoana nu exista in viata mea,doar in gandurile mele.
  Iar despre acel astrolog nu pot sa zic ca mi-a dat prea multe detalii,decat ca pana in 2015 nu o sa am vreo relatie,dar un lucru grav in urmatoarea perioada o sa se intample in legatura cu sanatatea mea.Dar eu cum nu ma stiu bolnava decat sufleteste,m-am gandit la ceea ce ma gandesc destul de des…adica,ca de la depresie se poate trece usor la nebunie.

 7. Monica spune:

  Buna ziua,

  Parca mi-ati fi citit gindurile din ultimele zile :)…am stat si am reflectat asupra a ceea ce se intimpla si am decis ca e mai bine ca momentan sa stau in banca mea si sa imi joc rolul cit pot de bine pentru ca la un moment dat o sa fie mai bine intr-un fel sau altul.
  Va multumesc pentru raspuns si va urez sa aveti parte de sarbatori in care sa predomine zambetele, bucuriile si sa fiti inconjurat de chipuri senine si dragi dvs.

 8. aka spune:

  Multumesc din suflet pentru tot ce faceti.
  Va citesc randurile, le recitesc apoi, si de fiecare data parca sunt altele.Daca n-ar fi datate a-si spune ca sunt altele
  Este un dar si o minune ce faceti.
  Zile luminate .
  Cu respect si admiratie,

  Anca Mocofanescu Dumitrescu

 9. Miha,

  Nu, din depresie nu se poate ajunge la nebunie. Mintea te păcălește cu aceasta idee. Prin teamă ai impresia că de supărare devii un om nebun, însă nebunul niciodată nu știe ca este nebun.
  Dacă tot ești familiarizată cu tehnicile de meditație, ai încercat sa meditezi cu lumina violet? Procedeul este foarte simplu. După o relaxare fizică și mentală realizată în prealabil, te vizualizezi învăluită de o lumina violet care îți inundă corpul, intrând prin zona capului. Fără să te lași cuprinsă de gânduri, în aceeași liniște, continui vizualizarea lăsându-te în voia ei. Realizează acest procedeu măcar 10-15 minute pe zi.

 10. Monica, aka
  Vă mulțumesc!

 11. Miha spune:

  Multumesc pentru raspuns,si sper sa fie asa cum spuneti.
  Meditatii am facut cu lumina alba,cu curcubeu de culori,cu culoarea verde…..dar cu violet inca nu am auzit.Cu lumina alba incerc sa sa ma inconjor cand plec de acasa.
  Culoarea violet pentru ce e?

 12. Miha spune:

  Multumesc mult,meditatia asta nu am stiut-o.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.