27 februarie – 4 martie 2012

Săptămâna 27 februarie – 4 martie se va dovedi a fi o săptămână destul de dificilă la capitolul alegeri personale. Începe într-un ton uşor duplicitar, cu convulsii, nemulţumiri, critici nejustificate, tulburări de dinamică socială şi sfârşeşte prin a lăsa o informaţie care va fi, de-a lungul acestui an, destul de controversată: “Eu sunt vinovat!”. Chiar dacă până vineri nu se va gândi nimeni că este nevoie să se identifice un vinovat, ultimele zile ale săptămânii ne vor zdruncina serios convingerile, iar duminică în mod special pe cele mai solide dintre ele. Cauza va fi regăsită în primele zile ale săptămânii prin îndoiala căreia îi vom permite să ne invadeze zona intimă şi, prin ea, să ne arătăm suspicioşi, rezervaţi, pentru că se cade sau e la modă să procedăm aşa, însă toate acestea se vor întoarce împotriva individului şi a grupului de apartenenţă.
Putem invoca, drept o sumă de factori ce intervin în aceste predispoziţii, promiscuitatea, îngrădirea libertăţii de expresie, condamnarea unui individ la muncă susţinută pentru a-i oferi, prin efortul său, garantul traiului situat la limita decenţei, fără a i se recunoaşte dreptul la iniţiativă, exprimare, creaţie sau alte prestaţii coparticipative.
Deşi fiecare zi vine cu un mesaj neobişnuit, cea mai delicată zi a săptămânii va fi cea de miercuri, când Soarele va împlini careul său la Axa Dragonului. Primul dintre cele două pe care le va împlini într-un an, acest aspect conferă constrângeri, îndoieli, teamă de acţiune pe spaţiul public, resentimente faţă de timpurile ce nu au fost valorificate, a banilor insuficienţi sau a neputinţei de a ne susţine public argumentul. Toate acestea devine tot atâtea argumente în favoare retragerii, dezamăgirilor şi regretului că nu avem parte de ceea ce credem că este pentru ceilalţi adevărata sursă de realizare, succes şi mulţumire.
Intrarea lui Mercur în Berbec de vineri, 2 martie este, de asemenea, un eveniment, major al acestei săptămâni pentru că ne aduce un tranzit lung al acestei planete, plin de efort, pericole şi, pe măsura disponibilităţii fiecăruia, de realizări. El se va încheia în 9 mai, având în acest timp şi o perioadă de retrogradare prin care va reveni din nou în Peşti şi, la întoarcerea din retrogradare, va avea un tranzit prin această zodie mult mai lung decât cel pe care-l încheie în această săptămână. Nu este un fapt obişnuit ca Mercur să se comporte aşa, tocmai de aceea căile de comunicare, jocul ideilor, speculaţiile bancare, piaţa mărfurilor, deplasările sunt afectate prin decizii neobişnuite, schimbări ample, complicate sau confuze, care deviază de la normal, de la schemele comune cu care am fost obişnuiţi.
Efortul susţinut la care ne invită această săptămână nu este unul de sancţiune, ci de creştere şi dezvoltare, de recunoaştere a elementelor iluzorii ale existenţei care ne stau în cale şi pe care nu am reuşit până acum să le identificăm. Pentru unii nu va fi o şansă de elevare şi nici de identificare a problemelor, ci una care le sporeşte nemulţumirea şi care îi înrăieşte. Consider că preocuparea faţă de acest gen de anticipare, nu doar cele postate aici, pe blog, ci şi altele, postate pe alte site-uri şi care sunt redactate cu respect faţă de informaţie şi, deopotrivă, faţă de cel care le citeşte, îi plasează din start pe cei care le consultă în categoria celor care nu doar au întrebări, ci doresc, în limita puterii personale şi a nivelului de conştiinţă, să-şi repare sectoarele defecte ale existenţei şi să fie pregătiţi pentru ceea ce va veni, evitând, în felul acesta, prin alegeri pozitive ghidate, nu aleatoare, multe dintre tensiunile acestei perioade. A intra în spaţiul acestei săptămâni cu seriozitate şi a dezvolta un respect pentru oameni înseamnă a îndeplini condiţiile esenţiale pentru a nu ne trezi la sfârşit în conflicte penibile, cu mai puţini prieteni sau terfeliţi.

Luni, 27 februarie
Aflaţi în căutarea paradisul pierdut mulţi se pierd pe drum, uitând de unde au plecat, îşi neagă originile şi se preling în faţa unor idealuri penibile. Aşa ajungem azi în faţa unei porţi imense, cea întruchipată de multe dintre speranţele pe care le-am cultivat de-a lungul întregii săptămâni anterioare, comportându-ne ca un bine cunoscut animal domestic sau ca un cerşetor cu experienţă ce aruncă împrejur rugăminţi fierbinţi lipsite total de relevanţă. Azi luminariile şi Lilith îşi inversează fiecare rolurile, împlinind aspecte, două câte două, în intervalul 8:31-8:52. Întâi Soarele şi Lilith trec prin sextil, apoi Luna şi Lilith prin conjuncţie şi, în finalul celor 20 de minute cât durează intervalul, Soarele şi Luna îşi împlinesc sextilul lor. Înainte de acest regal, Luna trece prin sextilul cu Chiron, conjuncţia cu Jupiter şi, la finalul seriei de aspecte, prin trigonul cu Pluton.
Azi ne vom preocupa de sinceritate, de bun simţ, de schimbul de idei, de transferul de autoritate, de informaţii, de încredere, de criteriile de selecţie pe care trebuie să le aibă consolidate un tânăr atunci când păşeşte spre o nouă etapă a vieţii sale. Tinerii, că despre ei este vorba, sunt azi rătăciţi, uită uşor, se pierd cu firea în faţa unor probleme importante şi nici chiar cei educaţi nu par să se poată aduna pentru a face o impresie bună. Întreaga scenă socială pare depăşită de situaţie şi nici măcar un ghid, o persoană mai învârstă, una mai experimentată în ceea ce privesc relaţiile sociale, nu pare să-i poată întoarce din drum. Nimeni, în afara celor care dispun de instrumente subtile pentru a înţelege mecanismul evoluţiei sociale sau fluctuaţiile de care ne lovim acum, nu poate şti ce se întâmplă. Cei care pot citi comportamentul oamenilor din firele invizibile, subtile ale vibraţiilor existenţiale, cele care ne ajută să ne împlinim destinul nu să ne dezicem de el, fie că sunt astrologice sau nu, ştiu că generaţiile care nu au ajuns încă la primul tranzit al lui Saturn peste punctul său natal, adică cei care sunt înainte vârstei de 28 de ani, au un început de săptămână furtunos, cu complicaţii relaţionale, cu tulburări de metabolism, cu pierderi de vitalitate, cu schimbări în ceea ce priveşte destinul personal şi aspiraţiile spre mai bine. Deşi ideea de vârstă mentală este un concept controversat, chiar şi în astrologie, pentru că doar psihologia este cea care poate stabili prin mijloace specifice stadiul evolutiv, adică dacă se păstrează raportul dintre vârsta biologică şi cea mentală, cei pe care natura nu i-a înzestrat nici măcar cu o inteligenţă medie vor avea o zi stranie, agresivă, cu comportamente care nu se încadrează în schemele obişnuite pe care le presupune afecţiunea sau nivelul stabilit prin mijloace specifice.
Pentru că ne-am obişnuit să înţelegem schema în ansamblu, nu doar să o cercetăm în varianta ei sintetică, această informaţie, ce derivă din suita de aspecte pe care ziua le conţine, urmează un traseu sinuos, înşelător, care ne face să pierdem din vedere elementul care ne defineşte.
Până la ivirea zorilor, sextilul Lună-Chiron şi conjuncţia Lună-Jupiter, ne vorbesc despre sănătatea mentală, despre starea de vitalitate, despre planurile de viitor, despre ceea ce ni s-ar potrivi cel mai bine ca înclinaţie, pasiune, dar şi ca profesie. Sextilul Soare-Lilith aduce ca element pozitiv o inversare a acestor valori, producând întârzieri în reacţii, defazări, pierderea timpului, schimbarea ideii în timpul adresării sau, în forme mai grave, pierderea de sine, adică risipirea acelui element pozitiv care ne construia imaginea (aparenţa socială), dezvelind rana într-un moment extrem de nepotrivit. Declanşată cu o inversiune a valorilor proprii, suita de aspecte ce se împlineşte între Lună, Soare şi Lilith, ne face să ne certăm cu noi înşine, să ne tulburăm întreaga structură pentru că ne întâlnim cu probleme vechi, bine cunoscute, dar pe care le vor analiza greşit. Dacă în sfera afectivităţii asta se traduce ca o indispoziţie, în relaţiile sociale, în segmentul afacerilor, al schimbului de idei, răscolirea trecutului poate avea efecte periculoase. Aflaţi în faţa unor combinaţii noi cu elemente cunoscute, cu personaje cunoscute, comportamentul se va schimba brusc, mulţi devenind imuni la durere, agresiune verbală sau, trecând în cealaltă extremă, violenţi, recalcitranţi, aroganţi.
Nimic din ceea ce ni se întâmplă azi nu poate fi încadrat în normalitate, chiar dacă cei care dispun de o educaţie severă ştiu cum să facă să nu se abată de la un mod de a fi, acela pe care l-au învăţa de la părinţi sau de la şcoală. Cei mai mulţi care ştiu de la televizor că emoţiile nu pot fi controlate, că omul este sluga impulsurilor şi tot ceea ce se trece printr-un analizator duce la frustrare, ucide distracţia şi, implicit, satisfacţia, se văd încurajaţi în a-şi exersa ceea ce reprezintă, în viziunea lor, limita maximă a comportamentului şi, deci, se vor simţi bine persistând în deviaţiile lor.
Prin urmare, 27 februarie ne pune în faţa unei explorări periculoase. Întâlnirea cu Lilith este pentru cei neexperimentaţi un prilej de a vedea cât de dificilă poate fi viaţa, cât de complicate pot fi relaţiile şi, mai ales, faptul că nimic în viaţă nu se obţine fără a promova un test, fără a dovedi pricepere sau fără a oferi ceva în schimb.
Bulversarea pe care o simt în faţa unor schimbări de registru care nu reprezintă o agresiune la adresa individului, ci doar aplicarea unor reguli stabilite de la începutul anului şi ignorate sistematic, dar şi reînvierea unor probleme pe care le-am crezut uitate, pierdute, concentrate la dimensiunea unei zile, constituie pentru unii un element greu de suportat şi de înţeles. Fie că sunt dileme, frământări existenţiale, că nu ne mai convine profilul ocupaţional, că nu mai suntem în armonie cu colegii de serviciu, visul de a ne schimba viaţa printr-o acţiune în forţă ni se va părea uşor de împlinit, fără să realizăm că, depărtându-ne de la aceste reguli, mai mult ne facem rău, decât să ne ajutăm.
Pentru că acolo unde se aşează Lilith avem de-a face cu minciuni, trădări, compromisuri şi promiscuitate, recomandarea pentru această zi este aceea de a ne oferi, acum, când se pare că vibraţiile astrale nu ne ajută deloc în direcţia asta, o lecţie de moralitate şi verticalitate. Nu există cale spirituală serioasă care să-ţi permită să minţi, să furi sau să-ţi disimulezi inserţia socială căutând să cumperi un loc în Rai. Tocmai de aceea a ne minţi că agresiunea, superficialitatea, senzualitatea vulgară constituie un mod de a ne hrăni sufletul cu succes şi linişte înseamnă un rău mai mare decât dacă ne-am lăsa în voia evenimentelor, fără pic de responsabilitate sau decenţă.

Marţi, 28 februarie
Sextilul Soarelui cu Pluton este cel mai important aspect al zilei pe care cele două îl împlinesc la ora 9:14, dar care se formează de cel puţin o săptămână încoace. Luna, de o parte şi de alta a acestui aspect, ne conferă o apropiere de senzualitate, de plăcere, de bucurii ascunse, de tabieturi împlinind în timpul nopţi un trigon cu Marte retrograd, la doar 8 minute de la miezul nopţii (0:08), şi, spre seară, un sextil cu Mercur (21:45) aducând zilei de 28 februarie o notă complexă, aceea legată de atitudine, reanalizarea faptelor din ultima lună, canalizarea preocupărilor spre un scop constructiv.
Sextilul Soarelui cu Pluton aduce, de fapt, împlinirea unui triunghi minor Pluton-Soare-Jupiter, cu Soare focar, implicându-se, astfel, şi Chiron şi Neptun prin relaţiile pe care încă le mai împlinesc cu Soarele. În felul acesta, putem vorbi despre inspiraţie, despre încălzirea atmosferei din familie, dintre prieteni, despre trezirea interesului de a întemeia o familie, de a construi o alianţă sau de a ne propune schimbarea direcţiei spre care ne-am propus să ne deplasăm încă de la începutul anului. Capacitatea de a crea şi distribui, de a gestiona şi reconfigura, reieşită din relaţia Soare-Pluton, devine mijloc de afirmare socială, de a face remarcată o calitate a personalităţii, prin implicarea lui Jupiter din Taur. Nu poate fi vorba însă de un noroc, de o şansă, care să ne vină pur şi simplu din neant, pentru că Lilith lezează vibraţia jupiteriană, dar poate fi vorba despre un succes acolo unde a exista un plan, o schemă de lucru, acolo unde bucuria creaţiei şi a muncii înfăşoară persoana în cauză ca un abur fin.
În felul acesta, putem vorbi despre o recompensă pe care vibraţiile astrale ţin să le răspândească asupra oamenilor pentru a-i mulţumi şi, în acelaşi timp, a-i încuraja să depună în continuare un efort susţinut. Nu ne vor fi străine nici voinţa şi nici o anume ambiţie de a demonstra imposibilul, de a pune pe tapet şi alte calităţi, în mod inopinat, ca o consecinţă a inspiraţiei ce ne inundă azi, dar care nu vor avea aceeaşi soartă ca rezultatele pozitive ale muncii susţinute pe care o tot facem de la începutul anului încoace, în special în ultimele şapte zile.
Dacă în timpul nopţii sentimentul pare să se înmoaie, conflictele interne par să se îndrepte spre reconciliere, iar oamenii spre o mai bună înţelegere a vieţii lor, ideea de a cerceta propria greşeală, de a schimba ceva important în caracter, în temperament (ceea ce este de altfel foarte greu) se sădeşte azi în minte şi va produce roade în următoarea săptămână. Evident, nu putem vorbi despre schimbări majore, ci doar de modificări de atitudine, de argument prin cultivarea unui calm motivat, prin disponibilitatea spre a rezista la efort, la presiunea venită din parte societăţii, la a gândi mai bine paşii pe care urmează să-i facem.
Însă, oricât de puternic şi determinant poate fi îndemnul spre a ne sonda subconştientul pentru a descoperi aur sau alte bogăţii, suntem în fereastra careului pe care Soarele îl face la Axa Dragonului şi tensiunea construită de teama de a greşi, de a alege în necunoştinţă de cauză, de a fi îndrumaţi greşit, de a fi abandonaţi de susţinători, de a fi lăsaţi de izbelişte în voia unei societăţi devoratoare de valori nu poate fi înlăturată. Cu toate acestea, putem azi să devenim creatori şi, prin această manifestare a personalităţii, să putem obţine rezultate mulţumitoare.
Prin urmare, 28 februarie ne va pune în situaţia în care să alegem între gândire şi voinţă, între instinct şi educaţie, pe fondul unei nesiguranţe pe care o vom gusta din plin mâine, când careul Soarelui al Axa Dragonului pare să atingă faza maximă. Pluton, prin implicarea sa într-un triunghi minor cu Soarele şi Jupiter, pare să aducă la lumină rezultatul unei descoperiri, concluziile unui raport, soluţiile după o analiză asiduă a unui context, mijloc sau obiect pe baza cărora se poate stabili dacă un proces este eligibil, dacă persoana este pregătită să primească o sarcină în plus, o nouă funcţie, un nou statut sau să pornească un demers conflictual cu membri de seamă ai societăţii sau anturajului.
Chiar dacă ziua împlineşte doar aspecte bune, mesajul ei nu este în totalitate benefic, la fel şi rezultatele. Coordonarea după dorinţe mai vechi, după cele pe care le-am experimentat anterior şi care s-au dovedit greşite pare să fie principala capcană a acestei zile, dar şi speranţa de a ne pune în aplicare un plan negativ de răscolire a unei probleme care ne-a frământat în ultimele şapte zile şi care are ca principală trăsătură resentimentul.
Cei care vor cădea pradă acestei tentaţii vor avea parte de o zi în care vor excela la capitolul gafe, erori de gândire, decizii cu caracter ambivalent, tulburări de voinţă.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne aminti că bucuriile şi necazurile nu ne caracterizează şi că Sf. Augustin când spunea că „Există în noi ceva mai adânc decât noi înşine” a făcut trimitere la acel „ceva” pe care l-am putea descoperi azi dacă nu ne lăsăm pradă impulsurilor, instinctelor, nici măcar dacă ele împlinesc eforturile intense săvârşite în ultimele zile. Azi, exercitarea puterii asupra celorlalţi devine un pericol al destinului.

Miercuri, 29 februarie
Ultima zi a lunii februarie ne aduce o împlinire a careului dintre Soare şi Axa Dragonului, trecerea Lunii în Gemeni şi construirea a trei aspecte negative cu planetele din celelalte zodii mutabile, împlinind cu Chiron, Neptun şi Junon un careu în T mutabil, semn al instabilităţii, mobilităţii epuizante, lipsei de concentrare sau consecvenţă. Chiar dacă îl avem pe Marte în Fecioară şi, practic, crucea mobilă este ocupată de planete, unghiurile nu se împlinesc pentru a forma o cruce cosmică şi a aduce impulsul pe sectorul social, el rămânând însă doar la nivelul frământărilor interioare şi, acolo unde, în zilele anterioare, a răbufnit în reprize slabe în intensitate va păstra cu fidelitate locaţia şi tipul de negativitate abordate anterior.
Ultima zi a lunii este una stresantă. Ba suntem obosiţi, ba nu avem stare pentru a ne odihni, ba ne frământă o idee şi vom dori să o punem în aplicare, ba ne dorim izolare de societate pentru a ne putea permite să o învinuim dintr-o poziţie confortabilă. Pierdem componenta <> de care am beneficiat ieri, ne risipim în gânduri şi fapte lipsite de sens, nu doar pentru că un careul Soare-Axa Dragonului pune la îndoială calitatea acţiunilor şi rezultatelor, ci pentru că, privaţi de libertatea de a crea momente plăcute sau frumoase, devenim victimele instinctelor de conservare, a refuzului de a evolua, blocându-ne în reproşuri, în invidii, în resentimente, în conflicte de ordin intern care consumă timpul şi energia.
Până la ivirea zorilor Luna îşi va schimba zodia ajutându-ne să intrăm în zi odihniţi, însă încărcaţi de prea multe idei, prea multe gânduri şi aspiraţii, prea mulţi parametri pe care nu vom reuşi să-i reglăm azi. Având Luna în Gemeni vom crede că informaţia este mobilul cel mai eficient şi vom apela la ea fiind dezamăgiţi chiar din primele ore ale dimineţii, fie de programul de lucru, neputinţa de a ne schimba priorităţile, lipsa lor de consistenţă sau profunzimea acestora. Luna şi Neptun, împlinind un careu din semne mutabile, ne aduc atitudini noi, o formă nouă de revoltă, o nouă sămânţă de scandal pe care nu am experimentat-o până acum. Am avut ocazia să ne întâlnim cu ea anul trecut în intervalul 4 aprilie – 5 august 2011 (acestea s-au împlinit în zilele: 7, 20 aprilie; 4, 17 mai; 1, 14, 28 iunie; 11, 25 iulie), când Neptun a fost în Peşti, însă fără o prea mare relevanţă. Anterior, timp de 14 ani, am tot experimentat careul Lunii cu Neptun pe semne fixe, care ne-a complicat simţul valorilor, al proprietăţii, al acumulării şi hrănirii, creativitatea şi nevoia de a ne stabiliza sentimentele în lumea fizică pentru a da materiei, obiectului, realizării sau funcţiei un rost special. Acum, când Neptun a intrat definitiv în Peşti, în special în prima jumătate a anului, când încă mai avem o planetă puternică pe Taur, trecem de la conflict pe simţul proprietăţii, la cel al recunoaşterii, renumelui, afirmării şi expresivităţii. Mult mai dificil ca manifestare decât cel anterior, dar mai puţin agresiv în ceea ce privesc consecinţele sociale, careul lui Neptun din Peşti cu Luna din Gemeni (ca acum) sau din Săgetător (de pe aceeaşi axă) ne pune la încercare seriozitatea şi simţul adevărului, gustul pentru aventură şi nevoia de a vinde sau cumpăra ceea ce în de fapt nu are preţ.
Azi, când Luna şi Neptun se întâlnesc, chiar de dimineaţă, într-o cuadratură, în timp ce Soarele se află deja în separaţia la careul cu Axa Dragonului, vom fi tentaţi să negăm toate calităţile personale pentru a râvni la calităţile celorlalţi, de a ne arăta nemulţumiţi de propriul mod de a fi, propriul corp, propriile idei, pentru a ne schimba conform unui model exterior şi a ne oferi prin asta, fără efort, dovada că am evoluat. Mimetismul de tip Gemeni este însă sec. El nu dispune de profunzime, ci doar de varietate, el nu impune adâncime faptelor cărora să le descoperim în timp nuanţe şi veleităţile personale vor avea, prin imitare, doar o pulverizare, o exprimare, nu o reconstrucţie, ci se desfăşoară într-o mare diversitate de atitudini, fapte sau stări ce pot fi observate de la prima privire. Pentru că, la doar câteva ore distanţă, Luna, prin sextilul cu Uranus, primeşte asistenţă, se poate invoca aici furtul de imagine, însuşirea unui drept de proprietate intelectuală, preluarea unei idei fără a fi indicată sursa sau, pentru fenomenele sociale, scandaluri pe motivul plagiatului sau nerecunoaşterii rezultatelor muncii.
Toate acestea sunt intensificate de un disconfort existenţial, de un refuz al Eului, al personalului, de refuz al unei amintiri sau al obiectului care o întruchipează. Ideile acestei zile sunt simple, mai mult superficiale, care ne pun în dificultate într-un context care cere pricepere, uşurinţă în a folosi cuvântul, în a invoca o anume experienţă sau în a face dovada priceperii într-un domeniu. Noul începe, deci, să-şi instaleze vibraţiile şi, cum era de aşteptat, întâi incomodează, nemulţumeşte sau impune schimbări care sunt primite cu reticenţă.
Prin urmare, ultima zi a lunii februarie ne aduce în postura de a ne certa cu noi înşine, de a ne dori retragerea spre o zonă confortabilă, în special din punct de vedere material, dar care acum nu mai poate să ne confere satisfacţiile de altădată. A fi nemulţumit că lipseşte din patrimoniul personal un bun şi a crede că, prin însuşirea acestuia, ne redobândim stabilitatea şi echilibrul, ne pune în postura de a traversa un conflict intern major. Nimic nu ne convine şi, pe deasupra, mai există şi acest context social, această difuzie de putere din care nu înţelegem mare lucru pentru că nu avem conştiinţa necesară. Careul Luna-Neptun înseamnă sacrificiu, cu atât mai mult acum când Neptun începe să-şi intre în drepturi din domiciliu. Azi gustăm puţin din schimbările preconizate, abandonându-ne unei zone a tristeţii şi dezamăgirii. Mulţi nu-şi vor găsi locul azi, nu se vor putea mulţumi cu nimic şi din această cauză devin îngrijoraţi pentru că singura motivaţie pe care o au este una de ordin intern: nu se pot abţine din a fi aşa. În ultimii 14 ani nu s-au putut abţine din a considera că bunurile materiale pot suplini nevoia de dragoste sau comunicare şi orice avertisment ar fi venit, pe cale astrologică sau nu, a avut toate şansele sa nu fie receptat. Acum jocul ideilor intră în scenă, disimularea de asemenea şi timp de aproximativ 14 ani nu ne vom mai simţi confortabil îmbrăcându-ne cu haine noi, ci cu ideile celorlalţi, cu schemele lor de lucru, cu veleităţile lor de comunicare, preluând fără responsabilitate totul, de-a valma, şi sperând că diversitatea satisface nevoia de cunoaştere şi eficienţă. În felul acesta, discrepanţa dintre semnele fixe şi cele mobile, dintre nevoia de stabilitate şi plăcerea de a ne extinde prin risipă, va însemna pentru omul comun, care nu s-a preocupat de informaţiile de factură ezoterică, pe care fiinţele de lumină ni le-au lansat cu mulţi ani în urmă, primul semn că lumea se schimbă.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne refuza nemulţumirea. Fiind puternic marcaţi de căutarea celui mai bun mijloc de expresie, nemulţumirea ne poate duce în ipostaza de a ne justifica furtul prin „scopul scuză mijloacele”. Nu, scopul de azi nu scuză mijloacele, ci doar îl îmbracă în alte haine pentru a-l ascunde în mulţime.

Joi, 1 martie
Careul luminariilor se suprapune cu careul Soarelui la Axa Dragonului. În felul acesta, trecerea Lunii peste Coada Dragonului aduce zilei o notă de mister, una de neprevăzut şi alta de compulsie, de teamă în faţa unui viitor diferit faţă de ceea ce am anticipat la începutul săptămânii. Toate aceste aspecte se împlinesc până la prânz, ceea ce înseamnă că cele mai importante direcţii apar dimineaţa, restul zilei devenind o continuare a acestora, extinzându-se cu mult după miezul nopţii, până la sfârşitul dimineţii zilei mâine.
Trecerea Lunii prin Coada Dragonului ne aduce o confruntare cu consecinţele propriilor acţiuni. Devenim conştienţi, lucizi, dar nu ne foloseşte la nimic pentru că prioritare în sfera gândiri sunt întâmplările negative, ceea ce ne aduce o uşoară teamă de a acţiona, o atitudine retractilă faţă de plăcere sau bucurie. Nodurile Lunii, în poziţiile pe care le ocupă acum sunt în domiciliu. Ele colectează cu uşurinţă informaţii şi le transformă în idealuri, acumulează impresii şi le suprapun peste aceste experienţe de viaţă care par invizibile, care nu duc nicăieri şi care lasă oamenii într-o derivă periculoasă, lipsită de scop sau deziderat. Fără a considera că, de vreme ce aspectul se împlineşte, oamenii devin, brusc, vinovaţi de ceea ce nu au reuşit să împlinească, este oportun să considerăm că amprenta personală devine o componentă absolut esenţială în contextul social. Suntem parte din acest întreg, parte din contextul social, din acest complex socio-comportamental şi ne revine sarcina de a ne comporta într-o armonie dezvoltată în raport cu armoniile celorlalţi. Asta implică a face un pas înapoi, a lăsa umilinţa să ne învăluie, iar suferinţa devine un profesor minunat care, prin prietenia sa cu necunoscutul, ne pune la dispoziţie ceea ce indulgenţa, protecţia facilă, conservarea nu sunt capabilă.
Ca parte din necunoscut, suferinţa, cea care ni se înfăţişează azi prin conjuncţia Luna-NS, capătă o înfăţişare nouă. Vorba devine tăioasă, desprinsă parcă dintr-o altă lume, mesajul este acid şi rupt din context şi ceea ce trebuie să aibă înţeles clar se consumă într-un haos de gânduri şi sentimente din care transpare doar scuza: “Constat că sunt ceea ce nu ştiam că sunt”. Oamenii se tem de confruntarea cu sine, de ceea ce construiesc, de ceea ce au devenit prin cultivarea acestei indulgenţe faţă de sine şi, deopotrivă, a dispreţului faţă de cunoaştere, faţă de informaţia selectivă, faţă de curajul de a intra într-un pasaj al devenirii personale în care ochii văd alte forme, mintea lucrează cu alte instrumente, iar emoţiile se triază şi devin, ca în meditaţia Vipassana, atinse de o linişte nobilă, de un calm apropiat de cel metafizic prin care totul devine accesibil.
Acest calm nu ne poate veni din conjunctura socială, ci din efortul interior, din refuzul suferinţei, al jugului karmic, al erorilor pe care le punem pe limbă de fiecare dată când ne este foame de viaţă şi pe care le considerăm hrana adecvată. Asta înseamnă a întâlni emoţia (Luna) cu pedeapsa (Coada Dragonului), asta înseamnă a fi în conflict cu devenirea personală, adică opoziţia Lunii cu Capul Dragonului.
Careul în T pe care luminariile şi Marte îl împlinesc în această zi, cu Marte retrograd, vor accentua latura karmică a acestei zile prin predispunerea unor evenimente care să ducă la lezarea individului, a corpului său, fie direct prin acţiuni îndreptate împotriva corpului fizic, prin devierea sa de la un traseu corect, spre accentuarea stării de încordare psihică, a fricii nejustificate, a îndoielii. Trecând de la întunecarea luminii personale (careurile dintre luminarii) la compromitere prin acţiuni de proastă factură se face, de fapt, legătura între un somn agitat, adică între un psihic agresat în timpul nopţii de imaginile supradimensionate ale fricii de a acţiona, vorbi, comunica, expune, transfera, şi un context social care reprezintă, prin gruparea indivizilor, o sumă a acestor factori dezvoltaţi nocturn de fiecare persoană în parte.
În felul acesta, vibraţia sintetică a acestei zile ne spune că influenţa valului de forţă astrală se îndreaptă, cu precădere, spre acele puncte dureroase ale corpurilor fizic, mental său emoţional, pe care oameni le ignoră pe baza motivului: “Eu nu cred în prostiile astea!”. <> va fi deviza acestei zile şi, fără să înţeleagă, oamenii se vor îndrepta spre boală prin încăpăţânarea de a refuza să se separe de imaginea pe care şi-au atribuit-o la un moment dat, conjunctural. “Sunt un medic foarte bun, soluţia mea trebuie să fie cea mai bună!”, “Sunt o persoană puternică, iar forţa este doar expresia ambiţiei sau voinţei mele” sunt doar câteva dintre direcţiile spre care ne vom îndrepta azi. Neprevăzutul, cel care ne tulbură şi ne duce spre comportament compulsiv, uşor ezitant, ne invită să facem un pas mic în afara fricii de a ne sparge globul de cristal în care trăim. 1 martie nu aduce evenimente majore, dar le anticipează pe cele ce urmează să se consume în următoarele două săptămâni şi care par să încheie prima etapă majora a anului, cea de aproximativ două luni şi jumătate.
Prin urmare, prima zi a lunii martie ne aduce în faţa unor probleme personale care nu ţin de societate, de modul cum este aceasta structurată, nici de direcţia spre care se îndreaptă grupul de apartenenţă, ci de devenirea personală, de structurarea gândirii în faţa golirii propriului eu, de confruntare cu acele evenimente care constituie emanaţii directe ale propriului mod de a fi şi gândi, ale tipului de rezonanţă pe care îl dezvoltăm. Aflat în faţa unei asemenea descinderi, în faţa propriului său Eu construit cu atât de mult efort şi insistenţă, omul se teme şi, dacă nu-şi poate orienta atitudinea spre o linişte constructivă, ajunge să-şi justifice teama, să o considere normală, la fel şi evenimentele sociale dizarmonice pe care lumea, ca o sumă a fricilor individuale, le întreţine.
Lumea nu este, însă construită numai din teamă, ambiţie şi resentiment. Tocmai de aceea la atingerea Nodului de Sud Luna va transmite, în complexul de forţe aferente acestei zile, şi amintiri frumoase, nostalgice ale unei perioade plăcute din viaţă, înclinaţia spre o selecţie pozitivă a informaţiei, însă după criterii vechi, cele care şi-au făcut datoria cu brio atunci când au acţionat, dar care acum nu mai sunt de actualitate. Deci, se pot întâmpla şi lucruri bune, dacă nivelul în care ne situăm, rolul pe care îl avem acum în familie, societate, la serviciu (opozant, ghid, consilier, elev, profesor etc) are antecedente pozitive.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne stabiliza pe ideea de linişte. Mulţi nu vor reuşi să o obţină, pentru că Luna şi Marte incită spiritele întreaga zi, oferindu-le motive de agitaţie, chiar agresivitate, dar este important să ne urmărim reacţiile, motivaţiile, impulsurile pentru a înţelege care este izvorul reuşitei sociale sau sursa insuccesului. În felul acesta, direcţia compulsivă a zilei devine tonică, plăcută, terapeutică şi poate consolida devenirea personală într-un mod pozitiv şi stabil.

Vineri, 2 martie
Mercur azi îşi schimbă semnul, dar până la împlinirea acestui moment el va trebui să treacă prin ultimul grad al zodiei, o piatră de încercare pentru exilul său pentru că aduce o descindere a unor trăsături de caracter pe cât de distructive pe atât de confuze. În tot acest timp Luna devine de două ori oscilantă: în primul rând prin poziţia sa în Gemeni, apoi migrarea ei dintr-un semn într-altul.
Aceste fluctuaţii, de o parte cele impuse de Mercur, iar de alta cele ale Lunii, ne tulbură mintea, emoţiile, ne pun în ipostaze penibile, să trecem prin stări extreme, să facem greşeli de exprimare, de purtare, să alegem greşit drumul, să ne întoarcem din drum pentru un motiv neclar şi să ajungem în postura de a schimba întregul plan al zilei, de a pierde un moment important sau a rata şansa de a ne întâlni cu soluţia pe care o aşteptam de mult. Confuzia se naşte din nou din combinaţia celor mai intense momente pentru că, în realitate, trecerea lui Mercur în Berbec, ce se va consuma în a doua parte a zilei, constituie soluţia necesară, nu pe cea dorită, însă azi puţin au puterea să vadă lucrurile atât de clar şi pătrunzător încât să evite eroarea.
Până la 13:40, când Mercur îşi schimbă semnul, sextilul Lunii cu Venus ne convinge că supravieţuirea depinde de ascunderea sentimentelor, de neîmpărtăşirea gândurilor, iar esenţa certitudinilor de o aventură a acestei lumi despre care oamenii neiniţiaţi, azi, par să nu înţeleagă prea multe. Confuzia pe care o traversează nu ţine de o sursă de inspiraţie, ci mai curând de o schemă de comportament reprodusă după bunul plac, adică într-un cerc vicios, după mofturi, obiceiuri şi ele, la rândul lor, îndreptate împotriva armoniei sau sănătăţii.
Senzualitatea pare să strice armonia decât să-i dea acesteia un parfum personal, egocentric (“eu simt”, “îmi place”, “trăiesc”) şi refuzul autocunoaşterii ni se înfăţişează ca un inhalant de care corpul devine cu atât mai dependent cu cât este folosit mai des. Condiţia de fiinţă raţională pusă pe picior de egalitate cu aceea de fiinţă instinctuală ce se lasă în voia senzaţiilor, ne aduce azi o formă de rătăcire amplificată de întregul set de amintiri ale ultimelor trei săptămâni. Ne cuprind, astfel, regretele, sentimentee de compătimire, refuzul realităţii, fugă de răspundere, amânarea proiectelor importante pentru a doua parte a zilei sau pentru mâine şi ne lovim brusc de o oboseală neobişnuită. Somnul/somnolenţa pare să ne cuprindă într-un mod neobişnuit şi gândul că ducem pe umeri o povară prea mare ne încearcă, în special, în prima parte a zilei.
Cu Mercur în Berbec gândurile devin mai clare, mult mai serios înserate, mult mai practice, mai impulsive, iar soluţiile au nevoie de un spaţiu mare de desfăşurare. Ideea de a ieşi din umbră, de confruntare într-un câmp deschis ne încearcă mult şi ne pune în situaţia de a ne consuma rezerve importante pentru a convinge sau cuceri, pentru a răsturna o idee sau o structură. Tranzitul lui Mercur prin Berbec este lung şi complicat pentru are şi o perioadă de aproximativ trei săptămâni de retrogradare (12.03 – 4.04.2012), în acest interval intră din nou în Peşti pentru aproximativ 25 de zile (23.03-17.04.2012), adică mai mult decât a stat în Peşti în intervalul pe care îl încheie acum. În acel sector (23 martie-17 aprilie) problemele vor părea mai intense, iar oamenii, având în spate experienţa lui Mercur în Berbec din perioada 2-23 martie, se vor simţi mult mai îndreptăţiţi să acţioneze, să protesteze, să se revolte, să ceară, să mintă sau să dorească să schimbe ceea ce în februarie nu au reuşit.
Luna martie este plină de aspecte astrologice importante şi, din acest punct de vedere, este cu mult superioară lunii februarie. Pentru că fiind la început de martie ştim deja ce s-a consumat în februarie, reuşim să încadrăm mult mai uşor Triunghiul Regal Pluton-Jupiter-Marte retrograd, Nicovala Marte-Junon-Pluton-Uranus sau zmeul împlinit din 4 martie cu Marte alipit Triunghiului Regal indicat mai sus, dar şi careul în T mobil (Marte-Junon-Chiron) sau alte aspecte care se vor consuma, în cascadă, de-a lungul acestei luni.
Chiar dacă triunghiul regal şi-a început activitatea de ieri, practic trăsăturile lunii martie, cele indicat în analiza generală a anului („2012 – un an al extremelor„) au început de azi prin reducerea aspiraţiilor la nivelul unui singur ideal, unul pe care să ne concentrăm intens, care să ne acapareze o mare parte din resurse şi pe care să mizăm pentru a ne schimba imaginea şi a ne îmbunătăţi calitatea vieţii. De fapt, calitatea vieţii este cea care ne oferă cea mai mare provocare în această lună şi, implicit, azi. Dacă anterior am tot invocat necesitatea educării atenţiei, nu am făcut-o degeaba pentru că, iată, acum este nevoie de aşa ceva. Efectul este cât se poate de clar: problemele cu memoria înseamnă neexersarea ei în ultimele luni; reproşurile venite din anturajt, scot la lumină o agresivitate pe care am lăsat-o liberă şi care ne izolează de caracterul pozitiv al grupului, de prieteni; o durere într-o anumită parte a corpului ne indică privarea de iubire, acceptare sau înţelegere în raport cu energia acelui organ.
Mulţi dintre cei care consultă previziunile astrologice se aşteaptă să găsească în ele indicaţii precise cu privire la data şi locul când viaţa va comporta o schimbare considerabilă. Nu se preocupă de faptul că Universul are şi el pretenţia de a fi respectat ca o structură complexă, nu ca o roată a morii care se învârte la nesfârşit şi prostia împreună cu ea. Cu trecerea lui Mercur în Berbec ies scântei în urma confruntărilor interpersonale, dar şi din relaţia cu sine. Mulţi vor prefera să piardă frumos, bucurându-se că nu s-au ales cu datorii din confruntare, ci au rămas doar cu cât aveau la început. Calitatea vieţii lor le va fi însă afişată peste tot şi, până pe 23 martie, când Mercur va intra pentru 25 de zile în Peşti, nu se vor mai putea ascunde. Curajul şi aroganţa, confuziile de termeni, nerăbdarea, discrepanţele între intenţie şi acţiune vor colora trăsăturile acestei zile scoţând-o în evidenţă faţă de celelalte zile ale săptămânii.
În a doua parte a zilei când Luna trece în Rac şi va împlini două careuri, cu Mercur şi respectiv Uranus, dar şi un trigon cu Neptun, speranţele într-un viitor mai bun ne separă de grup sau ne aduce o schismă în acelaşi demers, dar în perioade diferite. Ideea de a fi special, de a nu se asemăna cu cei din jur sau, la o altă dimensiune, de a impune o diversitate a perioadelor, a timpurilor, aduce în punctul de acţiune demersuri care nu trebuiau finalizate acum. Prin careul Lună-Mercur se construieşte o punte între trecut şi viitor, dar una negativă, care pune în dificultate prezentul, cu toate realizările sale. Aşadar, şi săptămâna aceasta avem parte de o intervenţie subtilă specială, una care aduce fiinţe din timpuri diferite în poziţia de dialog, oameni de pe fronturi diferite în acelaşi loc, fără a se obţine un rezultat concludent pentru ceea ce se întâmplă în prezent, dar care are darul de rezolva o tensiune a trecutului şi a asigura viitorului o nouă capacitate de expresie.
Prin urmare, 2 martie ne deschide o nouă posibilitate de afirmare, un nou mod de a relaţiona care cere o nouă schema de gândire pe care mulţi nu o au pentru că nu au dorit să şi-o dezvolte. În felul acesta, ne lovim din nou de invitaţia misticilor creştini care ne spun că sentimentul de dăruire ridică fiinţa la alt standard încât este dispusă să ofere şi ceea ce nu are pentru a fi în rezonanţă cu universul care, în extinderea sa, refuză să trăiască numai pentru sine, pentru sinergia sa.
Invitaţia la a demonstra calităţile personale semănă cu o invitaţie la confruntare în care protagoniştii nu ştiu regulile jocului şi nu le vor afla decât la final. Păşirea într-o nouă formă de manifestare le poate aduce unora viziuni mesianice sau halucinaţii complicate, deziceri de grup sau semnarea unor convenţii, tratate, ratificări care consolidează uniunea şi o pregătesc pentru evenimentele ce sunt programate de planete în a doua jumătate a anului. Toate acestea par să aibă motivaţii neobişnuite, greu de înţeles pentru o minte raţională, care urmăreşte în detaliu fiecare pas al derulării unui proces. Se va duce, deci, o luptă complicată, pe alocuri chiar totală, cu minciuna sau cu consecinţele acesteia. Se stabilesc reguli noi de relaţionare şi efectele acestor descinderi explorate în două reprize, 2-23 martie şi 17 aprilie – 9 mai ce vor extinde lupta pentru individualitate, pentru adjudecarea unui post, a unei funcţii, pentru obţinerea unui privilegiu, pentru a câştiga ceva ce alimentează orgoliul de a fi. Durată mare a acestei deplasări paticulare va aduce amploare tranzitului. Mentalul nu este obişnuit cu desfăşurări atât de întinse ale vibraţiei mercuriene, ci, asemenea trăsăturilor acestei planete, lucrează cu elementele cauză-efect în intervale scurte de timp. Am putea spune că mai aproape de înţelegerea noastră a fost intervalul 14 februarie – 2 martie, cât Mercur a stat în Peşti, chiar dacă trăsăturile sale ne-au tulburat viaţa şi ne-au adus în faţa unor experienţe tangente la disconfort şi confuzie. Descoperirea adevărului este un proces laborios. El implică recunoaştere, anularea unor discontinuităţi, a minciunii menţinută cu sau fără motivaţie, a proceselor epuizante. Curajul, pentru a se înfăţişa în forma sa luminoasă, va trebui să se dezvelească de falsa personalitate, falsul Eu, de răutate, ciudă, egoism, agresivitate, adică de sursele fericirii limitate şi înfruntarea adevărului obiectiv, în două etape, până în 9 mai 2012. Este o imensă provocare acest tranzit al lui Mercur, iar cine priveşte cu maximă seriozitate şi învaţă să-şi folosească voinţa cu măsură, ghidând-o, împotriva vocii lascive a suferinţei ce urlă în adâncul fiinţei pentru că este hrănită cu frica de a trăi, spre echilibru, adică absenţa nevoii de a demonstra gratuit statutul şi nivelul de cunoaştere. Curajul este o nestemată a evoluţiei spirituale şi, evident, o condiţie esenţială în reconstruirea fiinţei perfecte care suntem.
Mulţi vor deveni sensibili la provocări, tocmai de aceea judecata, discernământul, seriozitatea muncii ne va ţine în domeniul practicii şi ne recomandă să iubim lumea aşa cum este, pentru a o descoperi, şi abia apoi să o transfigurăm.

Sâmbătă, 3 martie
Când Soarele şi Marte se întâlnesc într-o opoziţie, dar mai ales când acest aspect se împlineşte pe axa Fecioară-Peşti, dimensiunea personală a vieţii trece printr-o prefacere importantă. Oamenii îţi fac griji nejustificate faţă de bani, valori materiale, se arată deosebit de reţinuţi în a consuma energia, a-şi risipi sentimentele sau a cheltui banii şi se contractă într-un univers personal pe care îl consideră un loc privilegiat. Azi ne vom confrunta cu zgârcenia, cu refuzul de a oferi, dar şi cu cel de a primi, marcaţi fiind de grija ca, în viitor, vor apărea situaţii penibile în care ni se va cere o plată pentru ceea ce primim acum.
Prima jumătate a zilei, Luna, abia intrată în Rac, împlineşte un trigon cu Chiron, două sextile, cu Jupiter şi respectiv Lilith, aflate încă în conjuncţie, şi o opoziţie cu Pluton. Opoziţia Lună-Pluton va declanşa însă seria de predispoziţii negative pe care oamenii le vor experimenta azi însă într-un mod neobişnuit, cu multe elemente pozitive intercalate, însă fiecare va avea posibilitatea să aleagă din între bine sau rău, după cum îi este educaţia sau orientarea.
Binele şi răul nu vor avea azi un interval clar delimitat, ci se vor îmbina ca două liane care se ridică pe acelaşi suport, ca Ida şi Pingala, cele două canale subtile principale care se ridică de-a lungul Sushumnei nadi (coloana vertebrală) din osul sacru până în creştetul capului. Când energia circulă liber prin aceste nadisuri (canale) puterea individului este alimentată de natură, de freamătul vieţii din jur şi se simte în permanenţă conectat la o structură subtilă, la o lume nevăzută despre care va vorbi prin sentimente, experienţe de viaţă, inspiraţie. Când apare un blocaj, energia nu va mai curge liber, ea se va distribui mai mult lateral, amplificând, în detrimentul celorlalte, un nivel în funcţie de gradul de blocare sau locul unde se produce. În general, acesta este primul pas spre o dizarmonie şi indiciul că, în cazul menţinerii sale, este doar o chestiune de timp până când fiinţa se va îmbolnăvi. În felul acesta, nu energia este de vină, ci blocajul în sine şi poate nici acesta dacă nu ar fi încurajat de un element personal, un obicei, deci de o sumă de factori pe care nu dorim să-i schimbăm, să-i ajustăm, să-i modernizăm, să le reconfigurăm parametri sau direcţia spre care se îndreaptă.
Transpuse în observaţii astrologice, relaţia dintre aceste două situaţii ne aduce relaţia dintre bine şi rău într-un mod complicat de lipsa de înţelegere şi persistenţa într-o motivaţie greşită. Energia (caracterul pozitiv al celor două canale, Ida şi Pingala) ne îndreaptă spre societate, spre anturaj, spre comunitate, spre a ne vizita prietenii sau a desfiinţa dintr-o singură intervenţie o tensiune care exista de la începutul anului încoace. Motivaţia, la rândul ei, este pozitivă, însă interacţiunile dintre oamenii situaţi la nivele de expresie diferite bruschează sensibilitatea individuală şi evenimentele se vor succede ca sunetul repetat al unor tobe care nu mai susţine armonia piesei, ci bat în afară tonului, ducând sonoritatea spre o izolare tristă a muzicii.
Aşadar, felul de a fi, obiectele personale, mirosul personal, plăcerile egoiste sunt alimentate şi încurajate să se exprime într-un nou mod, ca şi cum întreaga bază ne-o aşezăm acum pe aceste elemente pe care le-am tot ignorat în timp. Până în preajma sextilului Lună-Lilith (9:42) lucrurile par să nu fie perturbate de vreun eveniment major venit din afară pentru că aspectele de dinaintea sa răscolească fiinţa prin motivaţii personale în raport cu societatea. Fie că ne interesăm de creşterea preţurilor, de ceea ce se întâmplă în blocul de vis-a-vis, de bârfe, mondenităţi, de cursul valutar, mersul economiei sau perspectiva geopolitică a lumii, toate acestea se desfăşoară într-un cadru personal, chiar prin dialog personal, fără a fi externalizate. Perioada de aproximativ o oră (9:42-10:45) intervine agresiv în acest cadru şi ne schimbă direcţia, calitatea gândurilor şi interacţionând, schimbând impresii descoperim că avem similitudini sau divergenţe de opinie cu cei din jur şi că această rezonanţă pozitivă sau negativă poate fi raportată la toate tipurile de relaţii pe care le-am dezvoltat de-a lungul vieţii. Cei care nu ies pe spaţiul public până în a doua parte a zilei vor parcurge acest proces în interior prin apelul la impresii şi rememorări mai vechi, prin răscolirea unor informaţii pe care acum nu le pot gestiona pentru că nu se pot preocupa de mai multe lucruri în acelaşi timp. În felul acesta, ne trezim în preajma opoziţiei Lună-Pluton (10:45), cum că evenimentele sociale nu pot merge în direcţia gândită de dimineaţă şi că mesajele personal şi cele venite din anturaj sunt pe punctul de a exploda la cea mai mică interacţiune. Aşa apare blocajul şi dacă nu intervenim cu gândul de reconciliere şi ne lăsăm în voia acestor evenimente, componenta personală intră în autonomie, oamenii se adâncesc în conflicte lipsite de sens şi îşi invadează unii altora teritoriile personale. Primul semn că am greşit sau că suntem pe punctul de a intra într-un conflict este teama de a acţiona sau de a împărtăşi, adică acea zgârcenie care apare în momentul când axa Fecioară-Peşti este agresată (destabilizată de opoziţii, participă la configuraţii negative sau este interceptată).
Contextul astral este însă generos în predispoziţii, nu neapărat şi în diversitatea lor, ci în amploarea întâmplărilor, prin trigonul Lună-Soare. Opoziţia pe care Soarele şi Marte o vor împlini spre seară nu ne protejează în faţa pericolului, ci dimpotrivă ne conduce gândurile spre ceea ce va naşte conflictul şi îl va întreţine. Tensiunea musculară este de asemenea accelerată, poate chiar până dincolo de rezistenţa corpului, în felul acesta, efortul, suprasolicitarea, pot genera aceleaşi efecte pe care, la mijlocul lunii februarie, Mercur le obţine prin somatizare. “Acum oare ce mai am?” se vor întreba mulţi care nu vor reuşi să înţeleagă reacţiile corpului, să depăşească disconfortul sau nervozitatea. Deşi îndemnul este spre a ne consuma, instinctul de apărare nu pare să fie de acord şi de aici un conflict puternic pe care bărbaţii îl vor simţi mult mai pregnant. Mâine, când Venus şi Saturn se vor întâlni, de asemenea, într-o opoziţie se vor alinia şi femeile acestei atitudini refractare punând bazele unor conflicte de proporţii pe care niciun protagonist nu le-a putut anticipa, nici măcar din dimineaţa acestei zile.
În felul acesta, direcţia evenimentelor şi calitatea motivaţiei sunt două elemente diametral opuse, două feţe ale aceleiaşi monede, binele şi răul care nu se luptă pentru acelaşi teritoriu, ci pentru a se împrieteni, pentru a se îmbina într-un mecanism complicat.
La nivel social, toate acestea duc la depăşirea intereselor de grup pentru împlinirea unor mofturi personale. Aparenţa socială nu se va schimba, iar conflictele se vor menţine în aspectul lor de luptă pentru democraţie, pentru stabilitate economică, pentru ieşirea din criză. În realitate, caracterul egoist al educaţiei îşi va spune cuvântul, aducând promiscuitatea la rang de regulă, statut sau lege.
Prin urmare, deşi 3 martie trebuia să fie o zi de weekend, angoasa unor planuri care nu se mai pot împlini, a demersurilor iau un alt curs chiar din partea celor cu care ne-am dorit o colaborare echilibrată sau constructivă. Combinaţia dintre bine şi rău se blochează azi în zgârcenie, în neputinţa de a împărţi cu cei din jur ceva doar pentru că inspiraţia aşa ne spune, doar pentru că s-a stabilit o stare de necesitate. Agresarea Axei Fecioară-Peşti are însă conotaţii sociale destul de delicate, mult mai ample şi mai dinamice decât latura personală pe care o tot analizăm aici de ani de zile, pentru că ne aduce în centrul atenţiei evenimente desfăşurate în perioada 2008-2010, când Saturn şi Uranus s-au opus pe această axa, aducând premizele unor preschimbări sociale, de asemenea, prin combinaţiile extravagante ale binelui cu răul. În acel interval confortul personal a suferit o reeşalonare, o ajustare, o bruscare a ceea ce constituie un rău pentru nivelul de trai, dar un bine pentru evoluţia morală, spirituală, pentru cultura. În faţa crizei, valorile materiale se dovedesc mai perisabile ca niciodată. Acum, când trecem printr-o opoziţie agresivă dintre două planete masculine, nemulţumirea pare să explodeze din nou şi oamenii, dintr-un motiv personal, să-şi declare război unii altora.
3 martie este o zi în care discernământul are de suferit sau se abuzează de el făcându-se apel la reguli şi interdicţii de ordin administrativ. Retrogradarea lui Marte ne duce însă spre trecut, astfel ca dinamica socială se va crampona de neegalitatea între oameni, de lipsa de consecvenţă a liderilor, de caracterul antisocial al proiectelor ce vizează unificarea ideilor, conceptelor sau chiar o unificare teritorială.
Se va exagera, pe motivul lipsurilor, neajunsurilor, a inconstanţei sau a sărăciei. Totul va fi însă disproporţionat din cauza unor probleme de ordin personal pe care oamenii vor refuza să le vadă aşa şi pe care le vor transforma în probleme sociale. Din intenţia de a combina binele cu răul pentru a supravieţui solicitărilor venite din cele două sectoare oamenii se vor justifica în faţa răului şi vor transpune egoismul, lenea şi indolenţa în programe de protecţie socială sau campanii de îndatorare faţă de oamenii.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a da dovadă azi de discernământ, adică de a porni de la obiectivitate fără să ne depărtăm de calea de mijloc, unde se întâlnesc într-un mod nepericulos cele două calităţi ale vieţii: binele şi răul.

Duminică, 4 martie
Careul în T împlinit azi, în special în a doua parte a zilei, de Venus, Luna şi Saturn ne extinde complicaţiile zilei anterioare, multe dintre ele regăsite în prima parte a acestei zile, până dincolo de limita elementelor cunoscute.
Când Venus şi Saturn sunt în opoziţie oamenii caută să privească viaţa prin certitudini, însă de fiecare dată se îndreaptă spre ceea ce este mai dureros, spre ceea ce îi deranjează cel mai tare, spre ceea ce le amplifică neliniştea de la simpla atingere. Consumându-se în separaţia opoziţiei Soare-Marte, ce încă este activă, opoziţia Venus-Saturn ne bruschează segmentul sentimental, punându-ne în postura de a refuza dragostea, beneficiile ei, pe motiv ca ea implică grijă, responsabilitate şi, evident, greutăţi. Faptul că se construieşte pe o alta axa nu o face mai puţin dificilă decât opoziţia Soare-Marte, ci doar îndreptată spre un alt sector. Pentru că memoria anilor 2008, 2009 şi 2010 a fost deja activată de ieri, bruscarea rafinamentului, refuzarea adevărului, a dreptăţii, a eliminării toxinelor fizice, emoţionale sau a sustragerii din faţa unei răspunderi sociale ne îndreaptă azi spre evenimentele anilor 2010 (a doua parte) şi 2011 când cele două planete au activat pe axa Berbec-Balanţă. Raportul antagonic dintre o planetă în exil (Venus) şi una în exaltare (Saturn) este pentru cei harnici, sârguincioşi, pentru cei care s-au bazat toată viaţa lor pe rezultatele muncii, nu pe beneficii necuviincioase, un element încărcat de substanţă, de şansă şi beneficiu. Acestora li se deblochează un drept, li se permite să acceadă spre o nouă treaptă, le sunt recunoscute drepturi referitoare la cetăţenie, privilegii profesionale, poate chiar salariale, dar în schimb li se cere să fie consecvenţi în atitudinea lor, adică să muncească. Dacă ieri zgârcenia a fost principala problemă, azi slugărnicia iese la lumină şi devine principalul mijloc de a tempera din agresivitatea majoră cu care viaţa privată este asaltată acum.
Împlinirea acestui careu în T are însă conotaţii puternic relaţionale. Oamenii se tem să-şi împărtăşească sentimentele, se simt decalaţi de vârstă, nivel de educaţie, principii şi se îndreaptă spre inhibiţii, spre un comportament rigid, respingător, refractar, încărcat de reproşuri. Din fericire, configuraţia nu se împlineşte pe gradele finale ale zodiilor, ceea ce înseamnă că divergenţele de opinie nu vor fi ieşite din comun, iar apelul la trecut va fi în limita bunului simţ, a conduitei învăţată de familie sau la şcoală.
Elogiind munca, oamenii se vor arăta azi mai apropiaţi de sentimentul datoriei, de a privi şi înţelege experienţele vieţii prin înţelesurile ei concrete, prin câştigurile şi beneficiile imediate şi mai puţin prin respectul faţă de educaţie sau înţelepciune. Azi sunt lezate, prin planuri ce vor fi puse în aplicare, într-o primă etapă, în intervalul 17 aprilie – 9 mai şi, în a doua etapă, în luna septembrie a acestui an, ca un preambul al primei împliniri a careului Pluton–Uranus şi ca o împlinire sau o consumarea pe al doilea grad perfect ridicat între aceştia.
Descoperim, astfel, că nemulţumirile şi tensiunile personale, pentru că se produc în umbra confuziilor de ieri, depăşesc cadrul vieţii personale, căutând în societate o justificare a sărăciei, lipsei de cultură, nemulţumirii sau nefericirii. Căutările lor se vor îndrepta spre negoţ. Calitatea produselor, banii, valorificarea obiectelor de artă, a vestimentaţiei, a trupului, a senzualităţii, dar nu prin apelul la valorile deja cunoscute, ci prin alte reguli şi criterii de expresie, novatoare, motivante, extravagante care sunt prinse între cele două opoziţii (Soare-Marte şi Venus-Saturn) ca între braţele unui foarfece, comportându-ne ca în faţa unui ultimatum.
Apare astfel o componentă nouă, ce acţionează ca un subsidiar al celor două opoziţii, manifestată într-un crescendo salvator. Presaţi de anturaj oamenii vor face în aceste două zile de weekend un salt impresionant, o ridicare pe un nou nivel, care nu va fi perceput acum ca o creştere şi nici ca o dezvoltare, ci ca o înţelegere clară, concretă a unui aspect al vieţii, ca pe o deschidere faţă de un anumit domeniu, ca pe o mai curată apropiere de curaj, de demnitate. Problemele îl maturizează pe om şi îl ajută să respecte viaţa şi valorile ei, să aprecieze efortul celorlalţi care este absorbit de plăcerea de a avea mai mult decât de bucuria de a interacţiona. Conflictul este indiciul că undeva a apărut un blocaj, că energia, informaţia, sentimentul, gândul nu mai urcă, nu se mai deplasează, ci stagnează. Lipsa de mobilitate, cea care survine de fiecare dată când Saturn se opune unei planete, este azi motivată de frică de singurătate, de neîncrederea în oameni, de neputinţa de a împlini toate aşteptările, de a acumula totul, după măsura propriei dorinţe, deci de a ne confrunta cu aspectul ei distrugător. Când dorinţa este cultivată cu măsură ea îl duce pe om pe calea de mijloc şi orice confruntare pune adversarul în postura de a se apropia, în atacul său, de centru, ceea ce-l va transforma iremediabil. În felul acesta, relaţia negativă a lui Saturn cu Venus îi duce pe oameni spre beneficiul acumulării şi transformării, dar cu condiţia menţinerii efortului, uneori până la limita dezintegrării propriului eu sau a propriei păreri despre lume şi viaţă.
Descoperim astfel că opoziţia Venus-Saturn nu ne duce aprioric la conflictul dintre generaţii, ci la divergenţe de opinie datorate motivaţiilor susţinute pe experienţe diferite care pot rămâne în stadiul unui schimb paşnic de impresii chiar dacă parţile nu-şi acceptă una alteia argumentele. Gândind diferit oamenii acţionează diferit, chiar dacă timpul este acelaşi pentru toţi. Numai o persoană înzestrată cu spirit de observaţie, care nu ezită niciodată să urmărească desfăşurarea vieţii şi să înţeleagă rostul proceselor nu va cădea în capcana lipsei de armonie predispusă de aceste două opoziţii şi nu va fi tentată de noua expresivitate, ce va fi lăsată de Uranus în această perioadă, ca o modalitate de destresare, de a compensa lipsa de consecvenţă sau deficitul de putere.
Prin urmare, ultima zi a săptămânii ne învăluie într-o umbră stranie, aceea care ne pune în dificultate atunci când ni se cere iniţiativă, medierea conflictelor, echilibru între a cere şi a oferi. O formă de hipersensibilitate va ieşi la lumină azi şi va provoca în ceilalţi reacţii neobişnuite. Unii vor aprecia lipsa de armonie, spiritul combatant, poate chiar caracterul antisocial al acţiunilor, criticismul şi disponibilitatea spre a se consuma pentru a întreţine o imagine, nu, aşa cum se spune, pentru stabilitate personală. Gradul de implicare în activităţi cu caracter duplicitar va fi azi direct proporţional cu frustrarea pe care am acumulat-o în ultima săptămână. Azi nu mai plutim într-o mare de evenimente din care nu trebuie decât să alegem, printr-o simplă indicare cu degetul, o persoană, un proces sau o locaţie cu care sau în care dorim să acţionăm. Azi nemulţumirile nu mai pot fi ascunse şi problemele par să se localizeze în punctele cele mai sensibile. Relaţia proastă dintre Venus şi Saturn afectează tot ceea ce până acum a avut un proces firesc, tot ceea ce s-a desfăşurat fără grijă, tot ceea ce a fost protejat de o umbră invizibilă, programele de protecţie socială, coeziunea grupului, legea, criteriul de selecţie, tot ceea ce părea de neschimbat.
În dimensiunea personală, afectarea nivelului de vibraţie îi duce pe mulţi în postura de a se neglija, de a se lupta cu morile de vânt, de a inventa probleme sociale pentru a fugi de greutăţile ce survin în intimitate şi pe care nu ştiu cum să le soluţioneze. În latura cealaltă, aspectul exterior, cel legat de comportament, mimică sunt construite pentru a ascunde şi mai mult slăbiciunile. Gesturile au azi un caracter atât de fals încât cei sensibili la acest tip de comportament vor reacţiona brutal prin critici, refuzuri, deziceri. Pe corp, pielea este organul cel mai afectat, în special pielea capului, dar şi părul ori integritatea chipului care devine, printr-o preocupare excesivă în a ascunde o durere, contractat, încruntat, tensionat.
Încheiem, aşadar, săptămâna într-un ton delicat aşteptând de la săptămână care vine mai multe beneficii, mai puţin efort şi o mai mare inclinaţie spre stabilitate şi eficienţă. Chiar de mâine, Venus va trece în Taur şi ne va aduce o echilibrare a segmentului afectiv, a relaţiilor, dar şi o mai bună stabilitate a echilibrului organic. Mercur va fi însă în conjuncţie cu Uranus, aspect pe care încă de pe acum îl formează şi, oricât de multe aşteptări vom avea, nemulţumirea acestei zile se cade să ne ducă spre a înţelege cauza problemelor, a o explora, cu măsură şi acceptare, nu să căutăm vinovaţi.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne preocupa de linişte. A găsi mijlocul prin care fiinţa se poate linişti, pentru a le face pe toate prin Pace, înseamnă a obţine garantul succesului maxim care se poate adjudeca dintr-o acţiune. Faptele noastre tocmai pentru că sunt supune determinismului, au nevoie de supervizarea universului, a unui for superior, a sursei de lumină şi înţelepciune pentru a ne înălţa. În întuneric, atunci când ochii nu te ajută, te ghidezi după îndemnul pe care îl auzi şoptit discret, doar pentru tine: “Hai, încă un pas. Aşa, acum întinde mâna. Sunt aici!”

8 thoughts on “27 februarie – 4 martie 2012

 1. Liviu spune:

  Menționați la început de ”generaţiile care nu au ajuns încă la primul tranzit al lui Saturn peste punctul său natal”.
  De ce e important primul tranzit al lui Saturn peste punctul său natal? E ceva legat de maturizare? Dacă da, atunci cum de există oameni care au trecut și de al doilea tranzit saturnian peste punctul său natal și sunt la fel ca înainte de 28 de ani d.p.d.v. ”saturnian”? E o întrebare retorică?
  E vreo diferență între primul și al doilea tranzit? Dacă da, care e aceea?

 2. Mulţi dintre pasionaţii de astrologie se tem de Saturn, mai ales când este retrograd sau când intervine în aspecte prin unghiuri negative, dar nu ştiu că agresivitatea maximă nu îi aparţine, în mod exclusiv (i se spune „Seniorul karmei”, dar karma nu înseamnă numai suferință sau condiționare, ci ea implica şi niște privilegii sau oportunități în a evolua). Sunt elemente în astrologie, cum este de exemplu cel dat de revenirea Lunii negre peste poziţia natală, karma marţiană sau de agresivitate, date de împlinirea anumitor unghiuri dintre Regenţii Karmici şi Nodurile Lunii, careul Uranus-Pluton, activ de acum şi până în 2016, care sunt cu mult mai agresive decât Saturn, privit ca influență singuralară sau ca participant la un unghi negativ cu o planetă individuală. Nefiind agresiv într-un mod determinant, ci doar educativ, acei oameni de care spui prefera să nu iasă din tipicul lor, preferă să se scalde în aceleaşi obiceiuri şi să refuze contactul cu lecţiile de viață, pentru că determinante le sunt beneficiile sau tentațiile ce le vin din partea altor planete sau conjuncturi. Aceştia rămân aşa nu doar la al doilea sau al treilea ciclul saturnian, ci chiar de-a lungul a mai multor vieţi.
  Când însă Saturn intervine cu o lecţie importantă prin retrogradarea sa din tema natală pe care nativul nu doreşte să o înveţe, iar această schemă se repetă în existenţe succesive, nativul atinge stadiul lui Neptun retrograd, care este cu mult mai agresiv şi mai periculos decât cel al lui Saturn retrograd pentru că, pe lângă obstrucţiunile de ordin social, intervine asupra acestuia şi cu tulburări în sfera emoţională sau chiar mentală.
  Primul tranzit al lui Saturn este important pentru că el reprezintă etapă de creştere, al doilea de stabilizare, valorizare, iar al treilea de declin, consolidare sau segregare. Cei care depăşesc trei stadii, al patrulea devine din nou unul de asimilare pe care nu se ştie cum individul îl va mai utiliza.
  Totuşi, ceea ce se vede din afară poate fi înşelător. În cazul unora, experienţele saturniene pot să nu le conferă schimbări rapide, într-un timp scurt şi poate nici măcar profunde, ci doar cele pe care le cere destinul. Este greu de stabilit din afară dacă individul nu a reacţionat deloc la mesajul saturnian. Adesea un Neptun retrograd în temă, susţinut de un Saturn poziţionat într-un punct delicat al temei, indică un individ care a refuzat o lecţie a lui Saturn, adică a refuzat să fie răspunzător pentru creşterea şi dezvoltarea sa, căutând beneficiul şi succesul, nu eficienţa.

 3. Liviu spune:

  Am înțeles că atunci când se refuză în existențe succesive lecțiile unei planete cum e exemplul cu Saturn atunci în existența actuală o planetă ”superioară” ca Neptun devine retrogradă.
  Care e semnificația planetelor retrograde?
  Sunt foarte multe situații cu Neptun retrograd și Saturn disonant, dar și situații în care aproape toate planetele sunt retrograde (cu excepția Luminariilor). Atunci ce se poate întâmpla?
  Dar când nu e nicio planetă retrogradă într-o astrogramă? Care pot fi semnificațiile?

 4. Fiecare planetă retrogradă are propriul ei mesaj şi nu există interpretări standard care să grupeze două câte două şi să uşureze munca astrologului. Fiecare astrogramă are un mesaj particular, care integrează semnul de generaţie (Saturn+Jupiter) într-o schemă particulară oferindu-i fiecăruia prilejul de a se exprima unic. Multitudinea planetelor retrograde nu înseamnă că individul are doar probleme personale, ci poate indica şi faptul că avem de-a face cu un om cu vocaţie, cu o misiune, cu un destin care îl va face important pentru familie, grup sau naţiune. Asta înseamnă şi greutăţi, responsabilităţi, multe condiţionări şi momente delicate în viaţă.
  Cel care nu are deloc planete retrograde nu este însă un caz fericit, cel puţin din punct de vedere spiritual, nu, ci doar cu mai puţine condiţionări. Nimeni nu a venit aici în vacanţă. Cu toţii am venit să acumulăm o experienţă şi, în aceste condiţii, este mult mai câştigat cel care munceşte într-o fabrică, decât unul care trece pe acolo în vizită. Munca, efortul, deci condiţionările impuse de rutină, consum interior, respect al timpului şi al creaţiilor celorlalţi, dau vieţii un rost pe care vacanţă prelungită nu-l poate oferi. Oricât de mare este bucuria distracţiei şi relaxării, nu poate fi nicicum egalată de bucuria unui artist care îşi vede creaţia reprodusă perfect după cum o are în suflet. Experienţele acestea complicate au menirea de a ne extinde câmpul conştiinţei spre ceea ce am refuzat să vedem, cunoaştem, să facem anterior, dintr-un motiv egoist sau pentru că au existat, la rândul lor, alte condiţionări sociale care nu ne-au permis să ne desfăşurăm. Acum încercăm din nou şi dacă nu vom reuşi vom mai veni până când experienţa va fi întreagă.
  Fiecare îşi căută însă rostul în viaţă după cum îi dictează conştiinţa şi după cum îşi înţelege propriile condiţionări şi libertăţi. Tocmai de aceea definiţiile standard ale acestor elemente, pentru că se adâncesc în trecut ca lumina unui far (cu raza din ce în ce mai mare cu cât obiectul este mai departe de sursă), cer particularizare. Oricât de precisă este analiza generală, este suficient o singură rotita a mecanismului pentru a schimba sensul şi a da mişcării un alt rost.

 5. Liviu spune:

  Am înțeles.
  O întrebare simplă: Ce înseamnă de fapt o planetă retrogradă?
  Când vedeți într-o astrogramă o astfel de planetă fără alte particularități (într-o ipostază astrală și/sau spirituală care nu vă spune nimic special – nici măcar gradul la care se află) cum o interpretați? Cum o integrați?

 6. Nu ai cum să te uiţi pe o temă şi să nu vezi, din primul moment, legăturile care se ridică între planeta retrogradă şi celelalte. Este una din condiţiile esenţiale pentru un practicant ca să pornească în interpretare cu dreptul. Relațiile dintre planeta retrogradă şi celelalte merg pe principiul: „Spune-mi cu cine pe iei, ca sa-ţi spun cine eşti”.
  Când planeta merge direct, înregistrează firul evenimentelor, pe cel pe care îl predispune, dar şi pe cele care vin prin interferenţe cu alte planete. Toate acestea se înmagazinează pe un clişeu, pe o peliculă pe care, la retrogradare, omul o derulează înapoi. Asta înseamnă că, la mersul înapoi al planetei, nu i se întâmpla acelaşi lucru, doar retrăieşte evenimentul sau conjunctura în acelaşi registru, în aceeaşi gamă, printr-o rememorare complexă, practicată, nu doar cu memoria accesibilă, ci şi cu aceleaşi părţi ale fiinţei care nu sunt folosite conştient. În felul acesta, ni se pare că întâmplările sunt noi, dar nu sunt. Revezi cu toţi senzorii anumite secvenţe ale vieţii şi constaţi că anumite situaţii, trăiri, conjuncturi au fost neglijate anterior sau complet neobservate.Ţi le însuşeşti, când planeta merge înapoi, iar când se întoarce din retrogradare şi trece din nou peste ele, le înţelegi şi, în felul acesta, poţi merge mai departe. Dacă, derulând înapoi pelicula, nu observi nimic, existenţa ta se complică, elemente care s-au consumat şi care pot deveni importante pentru înţelegerea conjuncturilor viitoare sunt neglijate, viaţa va părea la fel de anostă, complicată sau periculoasă indiferent că planeta este sau nu retrogradă. Asta, după cum se înţelege, stă, nu în magnetismul astral, ci în gradul de orbire al fiinţei, care reprezintă o întreagă sumă de factori, o sumă de întâmplări de genul acesta în care am revăzut firul vieţii, dar nu am rămas cu nimic important din el, am recitit o carte, dar, la fiecare repetare a lecturii, pleoapele au devenit din ce în ce mai grele până când, prin acest exemplu deviant, ajungem să ne depărtăm de lectura în sine. Cam acesta este mecanismul.

 7. Mirela spune:

  Un nou mesaj, un nou salut de buna regasire, Dle Coser!
  Am citit cu interes dialogul Dvs cu „Liviu”…interesant ca de obicei.
  Revin si eu, la zodie noua, la luna noua – in zodia mea – cu aceeasi rugaminte la inceput de an nou pentru umila mea persoana.
  Sunt tot in acelasi loc de munca, imi merge bine, rezist cu stoicism chiar daca uneori simt cu durere ca nu mi-e locul, dar n-am incotro…merg inainte…dar tot singura si ma apasa tot mai mult singuratatea…tot ce incerc sa construiesc se naruie…cum simt fiorii unei noi iubiri cum se naruie totul…fac greseli iremediabile…unde sunt prietenii-amicitii ele se dovedesc stabile si utile reciproc…unde simt fiorii unei iubiri se naruie…de ce?
  ce se intampla cu mine? ce conjunctura astrala imi naruie sperantele unei relatii afective?
  in rest merg inainte dar ma apasa o depresie…vine primavara…e ceva neregula…
  Cu respect, aceeasi, Mirela

 8. Mirela,
  cu iertare că-ţi răspund atât de târziu…

  Am ridicat o temă orară pentru tine şi complicaţiile de care spui vin dintr-o autoinvinuire. Accentuarea axei VI-XII pe această temă orară care conţine 4 planete, dar şi pe Mercur în casa XII cumulat cu Venus, semnificatorul problemei, în casa I peste NS ne scoate din cadrul astrologiei holistice şi ne plasează în cel al astrologiei karmice. Te mişti într-un cerc vicios alimentat de tensiuni, griji, neîncredere şi libertăţi reduse la un număr restrâns de posibilităţi. Axa Berbec-Balanţă interceptată de casele VI-XII ne indică faptul că aceste condiţionări trebuiesc sublimate prin efort intens, prin munca pentru că altfel vor fi puternic afectate sectoarele profesional şi cel medical.
  Această stare este chiar semnul că nu faci ce trebuie. Consider că anumite pretenţii, anumite direcţii sau standarde pe care ţi le-ai stabilit şi doreşti să le atingi constituie chiar impedimentul în a-ţi regăsi liniştea. Nu a renunţa la ele reprezintă soluţia, ci a le reformula. Poate ar trebui să consideri că acel „ceva” care reprezintă acum pentru tine eşecul nu este decât o fază intermediară în drumul spre ţinta pe care ţi-ai propus-o. A privi refuzul ca pe un drept pe care îl au și ceilalţi, nu doar tu, reprezintă un semn de maturitate. Despre asta este vorba în axă Berbec-Balantă interceptată în casa VI-XII – despre maturitate. În acest stadiu, toate acestea ţi se întâmplă pentru a te maturiza, adică pentru a te şlefui. A visa că eşti o minunată sculptură fără să te fi întâlnit vreodată cu un sculptor este semn de naivitate. A simţi, a şti, a înţelege, a conştientiza ce eşti – materialul, substanţa, ce trebuie şlefuită, nu înseamnă a pretinde privitorului să vadă în tine ceea ce vei fi peste ani. A trăi în prezent reprezintă o atitudine care reflectă gradul de maturitate, iar condiţionările, problemele aduc acestui prezent forţa cu care dalta intră mai adânc sau doar mângâie piatra pentru a-i da formă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.