23 – 29 ianuarie 2012

Săptămâna 23-29 ianuarie conţine câteva evenimente importante ale anului 2012: intrarea lui Marte în mers retrograd (marţi), până pe 14 aprilie, careul lui Neptun cu Junon (miercuri), careul lui Venus la Axa Dragonului (marţi), careul Soarelui cu Lilith (miercuri), intrarea lui Junon în Săgetător (joi), dar va reveni în Scorpion pe 23 mai, datorită retrogradării, până pe 13 septembrie, când va trece din nou în Săgetător, precum şi multitudinea de aspecte pe care Mercur din Capricorn le împlineşte cu Marte (trigon – luni), cu Saturn (careu – vineri, cu Junon şi Uranus (sextil – sâmbătă), cu Jupiter (careu – duminica).
Deşi Mercur este un animator vivace în această săptămână, pentru că se împlinesc aspecte ale căror repercusiuni se vor răspândi de-a lungul întregului an 2012 acrobaţiile sale trec în planul secund, în favoarea gândirii egocentrice, tentaţiilor de a câştiga rapid atenţie, bani, funcţie, prin metode mai puţin corecte, dar şi o ajustarea a normelor morale după un nou standard în care fie sunt atacate minciuna şi disimularea, fie sinceritatea şi profunzimea sentimentelor. Din nefericire săptămâna nu vine cu paradoxuri, asta înseamnă că alegerile au un caracter practic şi acolo unde educaţia ia forma omului repere importante sunt invocate, sedimentate cu mare rapiditate şi în mijlocul săptămânii să se facă saltul spre un nou mod de relaţionare, spre un nou, look, spre o nouă dimensiune a educaţie socio-comportamentală, spre o nouă etapa a evoluţiei.
Aşa cum se ştie din analiza generală a anului, luna ianuarie ne trasează doar direcţii, ea nu vine cu modificări substanţiale, însă are darul de a ne zdruncina, în special prin finalul ei, şi ne ofere ipostaze despre care peste ani ne vom aminti cu tristeţe sau durere. Dacă începutul săptămânii ne încântă, prin Luna nouă, cu noi ipostaze volitive sau de gândire, cu întâlniri noi, cu un nou schimb realizat cu ceilalţi, ce nu ne sperie şi pe care îl vedem interesat chiar dacă el activează într-o zonă a extravaganţei, derapajul care survine chiar de marţi, ne schimbă brusc chiar relaţiile pe care am dorit de luni să le ajustăm şi tot aşa o vom ţine până la sfârşitul săptămânii când ne vom hrăni, pentru că asta am tot căutat întreaga săptămână, cu confirmări negative. Chiar dacă aspectele sunt mai puternice şi mai agresive, pentru ca Junon trece într-un semn care încurajează calitatea relaţiilor şi le scoate din zona interesului materialist sau a schimbului bolnăvicios, şantajist, maniera în care vom privi derularea evenimentelor se va dovedi superioară săptămânii anterioare.
În fundal, aspectele pe care Mercur din Capricorn le împlineşte săptămâna asta, dar şi trecerea sa în Vărsător, vineri, aduce întâi de toate un disconfort legat de mesaj, comunicare, schimb de idei, întâlniri tematice, apoi o întârziere în derularea unor proiecte începute în această lună, ajung în final adevăruri care dor, concluzii care nu trebuie ţinute prea mult în minte, informaţii care corodează o relaţie şi care pot compromite imaginea socială prin etapele lunii februarie.
Aşadar, săptămâna 23-29 ianuarie se referă la evenimente, impresii, reacţii care au la bază atitudini subiective şi pe care chiar dacă le vom motiva obiectiv, punându-le pe seama unor conjuncturi sociale sau a intervenţiei venită din exterior, alegerea unui anumit cuvânt, a unei anumite reacţii, a unui segment social pentru interacţiune sau adresare dau sarea şi piperul acestei săptămâni

.

Luni, 23 ianuarie
Luna nouă de azi, împlinită chiar de dimineaţă, ne aduce un deziderat important “ori sunt liber, ori mă desprind de tot!”. Deşi această expresie nu are nimic spectaculos, privind-o prin prisma vibraţiilor complicate ce ne-au venit din zona Capricornului, îndemnul de a ne elibera de tensiuni, complicaţii relaţionale, de a ne lăsa în urmă o parte din grijile privind sănătatea, viitorul apropiat sunt elemente care ne duc spre o zonă culturală a vieţii. Se va pierde însă din vedere un amănunt important pe această Lună nouă şi prin ea mesajul răspândindu-se asupra următoarele 30 de zile: sunt zone ale vieţii unde nu trebuie să intrăm, sunt sectoare ale fiinţei care trebuie lăsate să acţioneze în fundal şi pe care aducându-le în centrul atenţiei le distrugem.
Noaptea de duminică spre luni va fi una obositoare. Greşeli pe care le-am tot făcut în săptămâna anterioară, în special duminică, ne vin şi ne învăluie cu un parfum periculos. Prea mult le vom gândi, prea mult le vom integra în spaţiul conştiinţei şi prea mult credit vom acorda situaţiilor asupra cărora nu avem niciun control sau întâmplărilor care s-au consumat şi nu mai pot fi reeditate. Acesta pare să fie semnalul că intrăm într-un uşor derapaj, întâi afectiv, considerând că nu e niciun pericol să trăieşti un anume sentiment, de vreme ce nu-l afişezi sau dacă este perceput nu afectează în mod direct pe nimeni. Acest început duce la situaţii care obstrucţionează libertatea de a gândi şi o menţin într-o zonă a confortului artificial.
Cu Lună nouă în casa a XI-a se intră într-o etapă în care ne este cerută dovada propriilor sentimente. Dacă a judeca oamenii după aspectul real al sentimentelor este greşit, atunci următoarele 30 de zile vor fi greşite şi negative. De cele mai multe ori oamenii critică în ceilalţi ceea ce ei înşişi nu pot rezolva, ceea ce ei înşişi deţin şi deopotrivă desconsideră. Această dizarmonie, fie că se prezintă ca eveniment, deci în forma ei manifestată, fie că ne apare ca informaţie, deranjează şi indică un disconfort ce nu poate fi soluţionat aşa uşor.
Pentru că astrologia face referire la segmentul relaţional, atunci când doreşte să anticipeze anumite evenimente, mulţi vor confunda subiectivismul cu neputinţa şi atunci când o vor afişa pe zona publică vor vedea doar partea negativă. Previziunile astrologice care sunt redactate cu respect faţă de cel care le citeşte sunt în mare parte negative, tocmai pentru că ele includ avertismente şi nu reprezintă o divinaţie, ci o interpretarea a unei scheme cosmice în care ne integram. Tocmai de aceea legătura dintre avertismentele, astrologice sau nu, şi cele pe care le vom observa azi cu ochiul liber, tocmai pentru că Luna nouă din casa a XI-a a conjuncţiei ridică un careu cu conjuncţia Jupiter-Lilith de pe cuspida casei a II-a, observaţiile personale sunt prea mult impregnate cu nevoie şi prea puţin construite pe perspectivă. Acesta va face să ne îndoim de ceea ce vine din anturaj, să ne arătăm dezamăgiţi şi să preferăm o formă de solitudine din teamă, nu din înţelegere. Având o axă interceptată Berbec-Balanţă, cu Marte în Fecioară în casă a VII-a şi Saturn anaretic în aceeaşi casă, suprafaţa relaţiilor se va dovedi complicată pentru cei care vor să deruleze un proiect sau să se implice în demersuri publice. Ceea ce este personal se poate desfăşura fără pericol, cu toate că nu va ieşi din sfera dezamăgirilor. Totul va ţine de o lecţie de viaţă, de a învăţa cum să vorbeşti, ce să spui, cum să-ţi ajustezi mesajul şi ce anume este adevărat din acuzele care-ţi sunt aduse.
Oamenii se preocupă însă mai puţin să înveţe şi lăsându-se în voia instinctului invocă prea multe complicaţii pentru nivelul experienţelor, care până la urmă nu au nimic de-a face cu inspiraţia şi nici cu evoluţia. Se vor folosi de iubire pentru a stimula anturajul să le creeze un mediu lipsit de opoziţie sau de cunoaştere pentru a beneficia de ideile altora şi a se impregna cu ele. În felul acesta, apar vraci peste noapte, clarvăzători ca bonus la vizitarea unor site-uri sau astrologi care repetă într-o înşiruire obositoare citate din lucrări de specialitate, deşi ar fi suficient să stabilească titlul articolului să-şi treacă numele sub el şi tot conţinutul să fie de fapt un lung şir de lucrări cu indicarea precisă a paginilor care au fost transcrise.
Cadrul afectiv complicat al acestei zile le vor da acestora un câştig de cauză, pentru că hrănirea, ce ne vine din casă a II-a, este pervertită de Lilith, iar consumatorii vor refuza o supă gătită cu legume proaspete în favoarea unei supe topită dintr-un cub de gips aromat şi colorat, etichetat adecvat cu titlul “supă instant”. Luna nouă din Vărsător, poziţionată pe casa a XI-a ni-i aduce pe aceşti vânzători de iluzii în postura de lideri de opinie. Aceşti guralivi, dependenţi de analgezice astrale, au şi ei momentul lor, nu că le-ar oferi universul prea mult credit decât îşi oferă ei înşişi, ci pentru că goană după amatorism, plăcerea de a gusta din 20 de feluri de mâncare şi deci de a nu avea şansa să observi dacă au sau nu E-uri, dacă sunt depreciate sau dăunătoare sănătăţii, le accentuează nevoia de informare ca o defulare în superficialitate.
Azi ne întâlnim cu paradisul unor dimensiuni social periculoase pentru o minte sănătoasă, iar caracterul refractar cu care unii invoca azi adevărul lor nu este mai mare, mai gras şi mai puternic decât argumentul lor, adică penibil şi trecător ca anotimpurile. Ne va rămâne însă azi o experienţă, o rezervă faţă de frumos susţinută pe această experienţă. Mulţi nu au puterea necesară să răzbată în condiţiile vitrege ale vieţii şi cred ca a fi o floare frumoasă este suficient pentru a primi admiraţie. Nu este aşa şi exact acest gen de experienţă îi va deposeda pe aceştia nonconformişti de realitatea din jur.
Prin urmare, începem săptămâna cu o adevărat aventură a înţelegerii. Ceea ce este frumos îşi dezveleşte armura strălucitoare, iar ceea ce s-a dovedit dificil ia înfăţişări atrăgătoare, aducându-ne într-un ton alert informaţii diverse despre oameni, pasiuni intense sau dezamăgiri adânci. Ziua ne va introduce astfel într-o dimensiune a comunicării prin sentimente, lucrându-se mult la încredere, schimb de informaţii. Eroarea devine azi experienţă şi este acea portiţă foarte îngustă prin care trece cel păcălit pentru a se înfăţişa în faţa unui pom al vieţii, în faţa unor experienţe şi mai importante şi mai adânci, iar oamenii descoperă că a crede înseamnă a experimenta, nu a acorda credibilitate unei idei.
Ceea ce nu va conveni deloc va ţine însă de o anume gravitate a faptelor, o anume grăbire a evenimentelor, ceea ce nu va oferi celui implicat posibilitatea de a se adânci în înţelesul a ceea ce trăieşte. Ca şi cum totul se derulează cu mare viteză, se sar etape, evident, cu un scop, se depăşesc limite artificial plantate în minte pentru a ne proteja comoditatea de schimbări substanţiale şi se aşteaptă ca din anturaj cineva să se ofere să ne umple acest gol de etapă pe care nu am apucat să-l aprofundăm. Azi cei care vorbesc despre experienţă sunt învinuiţi de erori de gândire şi analiză, de indiferenţă faţă de interlocutor sau, ca în cazul astrologilor, de escrocherie.
Luna nouă în Vărsător din anului 2012 al extremelor este o Lună nouă a falşilor profeţi, al celor care impregnează lumea cu informaţii false, care, de cele mai multe ori, tocmai pentru a nu fi descoperite, sunt îmbrăcate frumos, parfumate şi dotate cu un cip de memorie să se poată multiplica la comanda ori de câte ori este nevoie. Pentru că Vărsătorul aduce în astrologie elementul geniului, valorile acestei zile, care se vor consuma în etape în următoarele 30 de zile, vizează neînţelesul, ţinta ce nu poate fi anticipat, imaginaţia sau intuiţia în vreun fel. Tocmai de aceea recomandarea pentru această zi este aceea de a vă pregăti o armură împotriva acuzaţiilor de negativitate, minoritate, răceală, indiferenţă, agresiune atunci când spuneţi adevărul. Dacă veţi prefera varianta perisabilă astrele sunt azi de partea voastră.

Marţi, 24 ianuarie
Cei care au luat în serios avertismentul şi au gândit conjunctura socială prin prisma devenirii, nu prin cea a plăcerii de acţiona într-un anumit sens, vor înfrunta schimbările de azi cu un tonus aparte. Fiind vorba despre Săgetător, Peşti şi Fecioară azi ne vom îndrepta către muzică sau mai exact către acea structură a sunetului care reprezintă armonia unei interacţiuni într-o mare diversitate de tonalităţi.
Careul lui Venus la Nodurile Lunii este un aspect care ne reduce şansă de a câştiga într-o confruntare, de a ne împlini un demers rapid sau eficient, de a ne pune în aplicare un plan pe care l-am gândit încă de la începutul acestei luni. Nereuşind, mulţi vor spune că e de vină societatea, mediul din care provin, educaţia, şcoala, părinţii sau oricine altcineva în afară de ei înşişi. Semnul de elevare devine astfel condiţionat de înţelegere, iar cel de pace, iniţial ascuns în spatele fricii de a spune adevărul, va fi pus pe picior de egalitate cu sinceritatea, simplificarea modului de comunicare, reducerea numărului de persoane cărora să ne adresăm sau chiar a timpului de adresare.
Fiind vorba despre o zi în care interacţiunea lasă în urma instinctele, cuvintele, chiar educaţia, deci o zi în care învăţăm mai puţin şi demonstrăm mai mult, sextilul Lună-Capul Dragonului aduce regrete, înţelegeri asupra faptelor pe care nu le mai putem modifica, dar asupra cărora vom încerca să acţionăm. Iertarea, împăcarea, adresarea cuviincioasă nespecifică acelora care preferă tonul direct, agresivitatea sau lipsa manierelor, vor fi deci abordate azi în încercarea de a corecta ceea ce nu se mai poate corectă sau de a întoarce în avantaj propriu o situaţie care este negativă sau care nu s-a dovedit suficient de pozitivă. Luna este în Vărsător şi azi se pot acutiza crizele reumatice, scade rezistenţa la efort şi creşte înclinaţia spre a consuma energia prin conversaţie, discuţie, interes aplicat subiectelor lipsite de temei, importanţă sau rost. Genunchiul, cel pe care Vărsătorul îl controlează, atunci când este slăbit ne indică încăpăţânare sau şubrezirea încrederii în sine. Făcând legătura între gambe şi coapse, adică între greutate şi nevoia de desfăşurare şi demonstraţie, încăpăţânarea nu pare să întărească nici libertatea şi nici flexibilitatea. Genunchiul poate pune cele două părţi ale corpului indicate într-o poziţie de meditaţie, cum este postura diamantului (Vajrasana) sau oferi adevărate delicii ale dispreţului faţă de viaţă prin blocare mobilităţii. Nu se face însă o filosofie din poziţionarea articulaţiilor corpului, dar ezoterismul ne învaţă că atitudinea dezvoltată de un individ care nu ţine cont de ceea ce se întâmplă în jur, care se opune majorităţii cu sau fără motiv, care dovedeşte inflexibilitate în manevrarea ideilor şi care refuză să asculte, să împărtăşească, adică să se implice într-un schimb (flux bilateral) slăbeşte genunchiul, şi reduce posibilitatea de deplasare, în plan mental sau fizic, de a accede la o nouă idee sau o nouă stare sufletească.
Blocarea în propria idee despre iubire, în propriul mod de a lucra cu informaţia ori sentimentul lasă zilei o umbră interesantă. Azi Marte intră în mersul retrograd şi, în Fecioară, devine puternic ataşat de regulile şi metodele sale, de propriile idei despre lume şi viaţă, propria administraţie, procedurile proprii, chiar tabieturi şi din teama de a pierde controlul vizibilitatea va avea mult de suferit. Până pe 14 aprilie Marte va parcurge 20 de grade din zodia Fecioară, adică 2/3 din acest semn, suficient de mult pentru a acoperi o gama intensă de acţiuni şi trăiri.
Marte în Fecioară devine sclavul unui sistem pe care îl slujeşte cu devotament şi care ajunge să-i devină primul şi cel mai puternic adversar. Acest paradox, regăsit de multe ori în relaţii gen cel mai bun prieten devine un opozant redutabil, va face deliciul bârfitorilor şi a tabloidelor de scandal, oferind şi satisfacţie acelor indivizi care preferă să-şi trăiască viaţa prin bucuriile sau dezamăgirile altora, savurând ştirile, telenovelele şi neglijând până la absurd propria viaţă. Întoarcerea spre trecut nu va lucra cu abilitatea lui Marte de a reclădi un ideal, demers, o societate, din nimic, de a găsi soluţii acolo unde nimeni nu este în stare să vadă şi de a aduna o avere din câştiguri mici pe care alţii le ignoră, ci de a sfida toate acestea pentru o dimensiune păguboasă a vieţii personale. Acest avertisment referitor la extindere, ieşire din matca, din fire, din schema stabilită până la această dată, are nevoie însă de o susţinere plutoniană puternică (Marte şi Pluton formează un cuplu astral ce permite individului accesul la cunoaştere prin curaj) pe care deocamdată nu o va primi, ci abia în mijlocul lunii martie, sector mult invocat în analiza generală anului, dar şi în cele săptămânale.
Marte se întoarce înapoi ca un criminal la locul faptei şi pentru cei sinceri care au urmărit să supravieţuiască într-un mediu agresiv sau care pur şi simplu nu s-au simţit atât de mult agresaţi de puternica schimbare de mentalitate dezvoltată în ultima vreme, va părea ca într-un roman a lui Jules Verne în care îndrăgeşti pe rând personajele, acţiunea, dar te poţi uşor dezice de ficţiunea pe care o construieşte. Ceva fals se interpune în comportare, în schimbul dintre oameni şi, până în martie 2012, mulţi vor încerca să-şi obţină ceea ce nu le aparţine, lucrând de această dată la suprafaţă, nu în ascuns, prin atacuri adresate grupului de apartenenţă şi mai puţin asupra individului.
Motivul individual este cheia care ne poate scoate dintr-un conflict, porumbelul care ne vesteşte prin ramură de măslin că pământul este aproape şi apele s-au retras. Dar nu e totul, pe acest fond al deplasării grupurilor în mişcări tendenţioase unele faţă de altele, careul lui Neptun cu Junon pe final de Vărsător suntem în postura de a recurge la gesturi regretabile. Întâi gândul, apoi cuvintele şi apoi schemele de aplicare vor fi puternic viciate de dorinţe necontrolate, pornind de la gesturi banale de a neglija o cană uitată pe colţul mesei care se varsă şi pătează totul în drumul ei, până la a refuza împărtăşirea unei informaţii. Nu vor fi multe de spus pe marginea acestui aspect, însă vor fi multe de trăit, în adâncimea lor, din amploarea şi în repercusiunile pe care le vor avea.
Judecând că mai aproape de retrogradarea lui Marte se află Venus în careul sau la Axa Dragonului putem indica faptul că acesta va fi aspectul eliberator, adevărurile sale ne vor duce spre înţelegerea greşelilor pe care obişnuim să le facem.
Prin urmare, 24 ianuarie este zi în care suntem puşi în fata propriilor emoţii, să le admirăm, să vedem efectul lor, să-l analizăm, să ne confruntăm cu urmările cultivării lor, atât în sfera sănătăţii, cât şi în cea a relaţiilor interumane. Vom căuta azi să fim îndrumaţi, dar oricât de mult ajutor am primi din jur, el nu va fi cel pe care îl căutăm. Cei care sunt pozitivi reuşesc să depăşească această barieră a negativităţii şi privind dincolo vor reuşi să vadă oportunităţi de a se dezvolta social, de a împărtăşi din experienţele lor, de a face schimb de idei, obiecte etc.
În mare parte, ziua de azi ne introduce însă într-o dimensiune neplăcută a vieţii. Pentru mulţi, vor începe problemele, complicaţiile la serviciu, în familie, într-o zonă unde mulţi sunt grupaţi şi pentru a face faţă acestor confruntări se cere maturitate, rezistenţa la efort şi calm, înţelegere. Va fi însă greu de invocat aceste calităţi în conjuncturi sociale, cu atât mai mult cu cât se aminteşte aici de retrogradarea lui Marte care instig[ la karma de agresivitate, la defularea dorinţelor, la o dinamică şi o expresie personală duse spre nişte limite periculoase, dar şi despre careul lui Neptun cu Junon care ar trebui să ne facă lucizi în faţa a tot ceea ce este perisabil în relaţiile interumane.
A trece pe un nivel superior pe un asemenea context implică a ne responsabiliza în faţa unor mari greutăţi într-un mod cum nu am făcut până acum, adică a ne găsi resurse când credem că totul este pierdut şi suntem pe punctul de a atinge sfârşitul unui traseu fără a soluţiona nimic.
Cei care sunt obişnuiţi cu practica spirituală, care sunt prinşi în mod serios într-un proces de devenire interioară vor experimenta azi ceea ce învăţătura ezoterică invoca prin “Dăruiţi şi ceea ce nu aveţi”.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a medita azi asupra înălţimilor, unele dintre ele s-ar putea să fie abisuri ce au pe fund un luciu de apă ce reflectă statura impozantă a unui munte.

Miercuri, 25 ianuarie
Careul Soarelui cu Lilith împlinit azi este un semn negativ pentru întreaga vibraţie a acestei zile, segmentată de trecerea Lunii în Peşti. Careul Soare-Lilith, cu Lună în Vărsător ne aduce distorsiuni infracţionale, un comportament josnic, paşi înapoi făcuţi pe o scară care trebuie să ne ducă spre un final fericit. A merge înapoi, prin Vărsător, înseamnă a repeta o greşeală, a ne încuia tristeţea şi a ne arăta insensibili în faţa durerii celorlalţi tocmai pentru că seamănă cu a noastră şi nu ştim să o rezolvăm. Atunci când se confruntă cu durerea, oameni au un comportament nepotrivit şi ajung să se jignească unii pe alţii, adică să se rănească unii pe alţii cu elementele care de fapt îi răneşte pe ei înşişi. Acest paradox este specific Vărsătorului doar în componenta sa de conştientizare. Din Vărsător ne va veni azi explicaţia “sunt o persoană pretenţioasă cu ceilalţi, pentru că, întâi de toate, sunt o persoană pretenţioasă cu ea însăşi”. A fi pretenţios de la sine nu este incompatibil cu a fi indulgent cu alţii. Totuşi destabilizarea Vărsătorului ne va pune azi în gardă cu privire la puterea de a merge mai departe, de a continua un demers, de a-l finaliza, poate chiar şi în grabă, chiar dacă nu se programase aşa. Goana după informaţii, după a acumula cât mai multe valori despre un element, după a asimila cât mai multe elemente despre un domeniu, fără a însemna aprofundarea lui înseamnă a lucra la suprafaţă, fără a ne propune să ne limităm la acest nivel, a ne risipi timp valoros şi, poate, a ne expune unor pericole şi mai mari, în special cele ce ţin integrare.
Mulţi vor prefera însă să se revolte pe aceste informaţii abordând o altă formă de superficialitate: ignorarea lor. A ignora aceste informaţii importante pe trigonul Luna-Saturn, înseamnă a lucra împotriva propriilor simţuri, propriilor intuiţii, a sfida prietenul, consilierul, ghidul, a pune la îndoială un element bun, dintr-un impuls de neînţeles.
Din acest punct de vedere careul Soarelui la Lilith este cutremurător pentru că îi pune pe oameni să-şi facă rău singuri, să se rănească din ignoranţă, prostie, lipsă de atenţie, nerăbdare. Să fii pe fundul apei nu înseamnă însă că te-ai înecat, ci, azi, înseamnă că explorezi noi ţinuturi, că te simţi încurajat de destin să explorezi noi teritorii, noi moduri de comunicare, ce se vor dovedi a fi periculoase, explozive, revoltătoare. În ciuda a ceea ce ne este indicat de acest context sentimentul de împlinire, stima de sine şi seriozitatea vor fi zdruncinate, nu prin inversarea lor, ci prin expunerea la alte etaloane, de care nu am mai auzit şi care, prin însuşirea lor ne pot influenţa modul de a simţi. În mod paradoxal, pentru cei care supravieţuiesc unei asemenea încercări lipsită de logică, pentru cei care fac faţă evenimentelor stupide care le cad efectiv în cap se prevede un progres spectaculos şi scurtarea unor lungi perioade de acomodare, de integrare sau acceptare într-un noul sector.
În a doua parte a zilei cei mai mulţi vor prefera să se întoarcă la ezitare şi risipă, la justificare sau la scuzele penibile care le poate păta şi ultima bruma de demnitate. Cine se expune întâlnirilor şi interacţiunilor sociale în după amiază acestei zile, în special în preajma orei 19:30, când Luna şi Lilith îşi împlinesc un sextil, pot avea parte de ieşiri din ritm, înţelegeri defectuoase, tulburări de ritm cardiac sau pierderi de valori materiale prin intermediul imaginii publice.
Trecând prin Peşti, în special în prima porţiune, Luna este vizibil afectată de un mod defectuos de a înţelege relaţiile sau orice alte schimburi care se pot desfăşura pe zona publică. Ea trece şi prin conjuncţia cu Chiron, dar nu ne apără, ci ne sporeşte şi mai mult, în timpul acţiunii, acea luciditate care ne face să fim conştienţi de gafe, greşeli, răutăţi, invidii.
Prin urmare, 25 ianuarie ne aduce o tulburare a voinţei într-un mod complicat, duplicitar. În primul rând ne pune la grea încercare modul cum selectam informaţia şi apoi ne pune în spate o nemulţumire pe care cu cât vom încerca să o combatem cu atât mai mult ea se va înmulţi, hrănindu-se cu nevoia de a scăpa de ea. Când îndoială şi suspiciunea sunt puternic agresate de stimuli exteriori înţeleşi greşit sau care nu permit o înţelege adecvată a termenilor şi condiţiilor, oamenii se simt îndreptăţiţi să-şi apere sistemul de valori, lovind în oricare dintre persoanele din jur, fără discernământ. În realitate, se întâmplă un fenomen foarte ciudat: pe ochiul său, adică în creier, în zona analizatorului vizual, apare, datorită relaţiei negative dintre Soare (lumina) şi Luna neagră (frică de întuneric) o pată oarbă, care deformează realitatea şi ne pune în faţa unor decizii complet eronate. Încă suntem în sfera de influenţă a Lunii negre şi realitatea ne este distorsionată, iar goană după senzaţional îi pune pe oameni în postura de a se expune la forme de exprimare dintre cele mai diverse şi complexe, de la creaţii artistice neobişnuite, şocante, până la revolte pe spaţiul public.
În a doua parte a zilei nu se schimbă decât materialul, intenţia şi disconfortului apărute din absenţa adevărului se menţine. În felul acesta, ziua devine proastă la capitolul discuţii, contracte, înţelegeri, împăcări, clarificări, făcând dintr-un simplu moment de sinceritate un fenomen social.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a medita azi asupra mişcării. Un element pur, perfect în sine, nu se deformează în timpul mişcării.

Joi, 26 ianuarie
Careul Lunii la Nodurile sale este un alt eveniment al tranzitului acestui astru prin zodia Peşti în aceste vremuri de răstrişte, ceea ce ne aduce un plus de teamă şi instabilitate, o grijă pentru lipsa de perspectivă a lucrurilor, concomitent cu neputinţa de a găsi un nou traseu. Asta înseamnă în primul rând perturbarea atenţiei şi pasul următor reprezintă implicarea într-o deciziei eronată. Valorile acestei lumi sunt astfel amestecate, iar sensurile perisabile ale unei evoluţii devine exemple de îndoială atunci când sunt confundate cu cele perene.
Pe acest fond, pe care îl tot experimentăm de la începutul lunii ianuarie, trecerea lui Junon în Săgetător ne face să ne întoarcem de la iniţiativă, acţiune, intrigă, la valori, noţiuni, moralitate şi dreptate. Este lesne de înţeles că, dat fiind contextul, multe le vom face răsturnat pentru că nu dispunem de echilibrul necesar să privim această nouă oportunitate ca pe un salt calitativ, aşa cum este, ci o vom percepe ca pe o nouă temă de casă, ca pe o nouă sarcină profesională, ca pe o nouă obligaţie de care trebuie să ne achităm cum se cuvine.
Junon sta în Săgetător până pe 23 mai 2012 când, prin retrogradare, revine în Scorpion, primind cu intensitate mesajul că încercările de schimbare a opticii începutului de an se va dovedi fără rost. Pe 26 martie ea va intra în mers retrograd, dând acestui tranzit o notă complicată amestecând binele şi răul, minciună şi adevărul în combinaţii extrem de periculoase şi explozive.
În Săgetător, Junon ne va oferi indiciul unei aventuri, a unei evadări din schema rigidă a convenienţelor sociale aşa cum o ştiam până acum. Se iniţiază un nou tip de relaţie, se deschide o nouă etape sau se porneşte un nou demers pe care, din nefericire nu vom reuşi să-l finalizăm până pe 26 martie, când Junon va intra în mers retrograd risipindu-ne în ramificaţii multiple din lipsă de consecvenţă sau, de ce nu, lăcomie.
Săgetătorul nu predispune la sedentarism, ba chiar aş spune că dimpotrivă, este semnul care vine cu un plus de dinamism şi care poate dezvolta un fel de instinct împotriva a tot ceea ce este static, oferind mişcării o ţintă, un scop. Junon în Săgetător îi va face pe oameni să uite dacă dispun de puterea necesară, dacă sunt sau nu pregătiţi să-şi atingă ţintele pe care şi le propun şi îi lasă pierduţi în derivă, în singularitate sau adunaţi în grupuri, agitaţi la maximum şi strigând în gura mare idealuri care nu constituie în niciun caz baza viitorul.
Ceea ce este straniu, şi acest aspect va oferi Lunii aflată în careu cu Axa Dragonului, vine tocmai din teamă de a acţiona, care reduce mişcarea la un punct, la o simplă idee, o speranţă, un ideal, un proiect şi care nu se va mai putea manifesta în social. Asta va însemna motivaţia pentru sedentarism, justificare pentru a evita acţiuni importante, iar cei care sunt implicaţi, prin natura serviciului, în acţiuni dinamice vor căuta să compenseze această tendinţa de repliere, de internalizare a acţiunii prin cafea, energizante sau alte substanţe care pot îmbunătăţi performanţa psihoprofesională.
Acest dinamism, ce acţionează în revers, poate însemna pentru cei instruiţi în tehnicile de manipulare a energiei un salt interior important doar dacă tensiuni localizate în zona stomacului, duodenului, pancreasului şi ficatului, ce indică acele experienţe pe care fiinţa le poate digera, le poate înţelege şi asimila, acele valori care ajung să se ataşeze de fiinţă pentru a o împlini, sunt înţelese şi integrate pe principiile sugerate de calea de mijloc. Săgetătorul, acum prin Junon, ne va duce spre experimentarea unor extreme periculoase în ceea ce privesc relaţiile şi modul cum integrăm în propria dimensiune noţiuni ca prietenie, fidelitate, sinceritate, curaj, dreptate, aspiraţie, înţelegere.
În felul acesta, înţelegem că nu contextul astral este cel care ne pune în faţa unor dificultăţi majore, ci lipsa noastră de experienţă, dezinteresul faţă de noile preocupări cu care intră în contact rasa umană şi nu în ultimul rând o gândire structurată pe baze greşite pe care nu putem într-un timp atât de scurt, până pe 26 martie, să o modificăm substanţial. Saltul, aşadar, se amână, dar conştiinţa eşecului, a neputinţei de a ajunge repede la destinaţie ne rămâne. Pentru unii acesta nu va fi un eşec, ci mai curând un resort cu statut de etapă intermediară unui nou elan.
Planul social, prin aceste complicaţii de natură comportamentală, ne va adânci deciziile administrative, politice, cele ce privesc bunul mers al comunităţii, într-un mister total. Ascunse în spatele unei iluzii a binelui, evenimentele complicate ce încep azi îi vor duce pe mulţi cu gândul la teorii obscure referitoare la manipularea prin folosirea energiei sau la tehnici de inducere, la proceduri subtile de expansiune a câmpului percepţiei.
Prin urmare, 26 ianuarie este o zi care ne poate introduce într-un nou traseu evolutiv însă mulţi se vor opri pe parcurs, îşi vor întrerupe demersurile, mulţumindu-se cu cele câteva realizări pe care le vor comporta de-a lungul acestor câtorva pasi câţi au apucat să facă. Este practic foarte dificil însă să te gândeşti la armonie şi echilibrul când picioarele te dor foarte tare şi când singura alinare îţi poate veni dintr-un loc pe care să te aşezi. Ziua ne vorbeşte însă de realizările pe care le obţin cei care ajung dincolo de aceste realizări, dincolo de ipostaza confortului personal pentru a clădi un ideal de confort pentru grupul său.
Este însă utopic să vorbim azi şi chiar şi până pe 26 martie despre aceste etape pentru că asta înseamnă a face apel la calităţi care au fost cultivate cu multe sacrificii, cu dragoste de oameni şi de frumos, cu dorinţa de a ridica prin sudoarea umărului sau frunţii un loc mai bun pentru ce dragi. Ideea de sacrificiu, ascunsă bine în contextul acestei zile, ne poate duce aproape de epuizarea psihică, de consumul nervos, emoţional, de defularea unei dureri prin plâns, disconfort muscular, tulburări ale acuităţii vizuale.
Este o zi însă a nevoii de a ne ridica standardul prin raportare la alte etaloane. Este posibil ca pentru a le percepe să depunem mai mult efort, dar rezultatul va fi pe măsură.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne adăposti sentimentele în lumină.

Vineri, 27 ianuarie
Careul Mercur-Saturn, împlinit pe gradele anaretice ale zodiile cardinalor Capricorn şi Balanţa, ne pune în postura de ne gândi şi chiar regândi experienţele de viaţă. Meditaţia asupra propriilor fapte, reflecţiile metafizice, cele de factură morală, dar şi cele care ţin de un studiu de piaţă, o cercetarea amănunţită a evenimentelor ne ajută azi să extragem din ceea ce a fost negativ în ultima vreme o esenţă benefică, încărcată de o savoare cu totul specială. Se întâmplă asta tocmai pentru că Luna trece pe ultimul segment al zodiei Peşti, tocmai pentru că intră în zi cu sentimentele rănite de opoziţia cu Marte. Rememorând ceea ce ar putea veni negativ din partea unei structuri sociale, din partea unei proceduri, din partea unei autorităţi publice sau pur şi simplu din partea unor serii de reguli şi restricţii, careul Mercur-Saturn, ce poate fi personalizat în special prin sintagma “conflict de interese” ne sugerează din nou că soluţia cea mai bună, cea mai eficientă este cea care ţine de negaţia negaţiei.
Ceea ce ar trebui să ducă de fapt spre întârzierea de proiecte, spre dificultăţi de comunicare, spre refuzul dialogului sau îndreptarea lui într-o zonă periculoasă, se îndreaptă spre interiorizare, recunoaşterea unei erori. Scăpată de sub control această autoanaliză, poate duce la autoînvinuire şi oferi demersului interior o finalitate periculoasă. Psihicul uman acum se află într-o mare fragilitate, în special până în seara acestei zile, când Mercur va trece în exaltare oferind o sublimare a analizei în experienţe de viaţă, în învăţăminte, în concluzii, de această dată perfect logice şi corecte.
Seara nu doar Mercur trece în Vărsător, ci şi Luna îşi schimbă semnul, trecând în Berbec schimbând complet registrul afectiv, din interiorizare în exteriorizare, din introvertire în extrovertire, din intuitiv în raţional, dând sextilului cu Mercur un sens pozitiv şi eficient.
Mercur va sta în Vărsător până pe 14 februarie, trecând deci într-un ritm alert prin acest semn, neavând timpul necesar să-şi consolideze ideile, să şi le pună în practică, să-şi finalizeze demersurile interioare cu care “se naşte”, adică de a duce mai departe informaţia cu care intră în acest semn. Chiar dacă nu aduce profunzime, aduce însă viteza de a schimba, de a înlocui, de a dezvolta acea independenţă care se va dovezi eficientă, tonică, relaxantă. A nu mai ţine cont de atât de multe condiţionări, a renunţa la poveri şi responsabilităţi, a modifica valorile pentru a le oferi acestora o nouă înfăţişare, o nouă finalitate este un deziderat care ne va consuma multă energie până la mijlocul lui februarie.
Modificarea, cea care vine să susţină o dorinţă, o aspiraţie individualistă va amplifica derapajul în care ne aflăm acum, la final de lună. Pierzându-se controlul ideii, se pierde de fapt cheia întregului edificiu şi nu ne rămâne decât să ne uităm miraţi la întreaga construcţie fără a putea uza de ea.
Sunt deci interpuse ideile umanitare, viteza de reacţie, robusteţea cu care se lucrează cu informaţiile abstracte, dar va fi nevoie şi de un element practic, iar acest element practic va fi extras din rememorarea ori înţelegerea dramei din prima parte a zilei.
Cu Lună în Berbec şi trecând prin conjuncţia cu Uranus, seara zilei de 27 ianuarie se poate dovedi atât de intensă încât să se poată pierde controlul gândurilor, cuvintelor, a echilibrului şi, instinctiv, să fim dispuşi să ne căutăm un sprijin. Mercur în Vărsător va căutat tot timpul un sprijin spre zonele situate la mari înălţimi, pe care, de multe ori le poate înţelege. Când se întâmplă să se sprijine pe elemente pe care nu le înţelege, devine versatil şi periculos, un factor de risc pentru anturaj. Orgoliul este în această seară un factor de risc, dar nu orice formă de orgoliu, ci orgoliul de a şti, acela care se vrea promovat prin modestie, acela care sugerează individului că deţine adevărul absolut, că reprezentă un personaj pe care anturajul nu l-am mai văzut până acum.
Prin urmare, 27 ianuarie este o zi complicată de contactul cu aliajul dintre bine şi rău, dintre minciună şi adevăr pe care zilele anterioare l-au format. Nu doar pentru că Mercur, înainte de a trece în Vărsător, are un moment de înţelegere dură prin careul cu Saturn, dar şi pentru că Luna trece de la opoziţia cu Marte, împlinită dimineaţa, la conjuncţia cu Uranus, împlinită spre finalul zilei. Totul pare să aibă un traseul azi, o evoluţie în mare parte benefică deşi careul Mercur-Saturn nu este deloc un aspect bun. Un fel de “tot răul spre bine” se va manifesta azi într-o multitudine de evenimente şi întâmplări menite să ne distragă atenţia de la trăsătura periculoasă, negativă a evenimentului în sine şi evidenţierea perspectivei, a finalităţii, cea care se întrevede începând cu mijlocul lui martie.
Excesele se vor dovedi periculoase azi, dar nu pentru cel care le practică, ci pentru cei din jur, pentru cei care pot vedea în această manifestare un exemplu de bună practică, o formă benefică de libertate şi eliberare de condiţionări, limitări, reguli. Tocmai de aceea recomandarea pentru această zi este aceea de a ne aminti azi de proverbul: “Spune-mi cu cine te întâlneşti ca să-ţi spun cine eşti!”

Sâmbătă, 28 ianuarie
Sextilul lui Mercur cu Junon este un prilej de întâlnire şi schimb de impresii, de intersectare, de apropiere a doua sau mai multe noţiuni pe un teren neutru. Judecând după faptul că Mercur se află într-un semn al expresiei pozitive, că exaltarea sa în Vărsător predispune la uşurinţa transferului de informaţii, indiferent de calitatea sa, iar Junon în Săgetător impunând o selecţie pozitivă acestora, înţelegem că ziua de 28 ianuarie ne dezvoltă o apropiere de factorul uman, de caracterele puternice, de bine, de tot ceea ce este încărcat de semnificaţie. Luminariile sunt în tandem cu acest mesaj şi prin sextilul lor aduc un plus de informaţii personale evenimentelor, ca şi cum fiecare participant este dispus acum, printr-un interesant joc al puterii şi schimbului, să-şi împărtăşească experienţele şi să nu aibă deloc teamă de consecinţele pe care le presupune această divulgare a vieţii personale.
Situându-se între Junon cu Uranus, Mercur devine azi planetă focar într-un triunghi minor ridicat împreună cu aceştia doi, oferind simplului contact, schimbului banal de informaţii şi valori mijloace de expresie o dimensiune socială importantă.
Ideea novatoare va fi mult susţinută în această zi tot ceea de gândirea a adunat în ultimul timp se vă consum acum prin relaţionare sau printr-o stabilizare sub forma unui proiect, al unei demers, sub forma unui schimb transdisciplinar în care să fie implicate şi obiectele de patrimoniu, cele cu caracter personal, cadourile. Faptul că Luna se află în sextil cu Coada Dragonului, dar în spatele acesteia, o situează pe aceasta în postura de planeta mediatoare, capabilă să mijlocească un demers important în cea ce priveşte gestionarea unor resurse şi împărţirea lor. A avea idei noi şi a le pune în slujba celorlalţi este un fapt lăudabil, ceea ce ne face pe noi să ne gândim la o posibilă schimbare a contextului social agresiv pe care îl parcurgem. Nu, încă nu poate fi vorba de aşa ceva. Nu ne putem aştepta la o preschimbare a sensului dizarmonic spre care ne îndreptăm, dar se va pune problema azi a sacrificiului pentru un ideal, dar şi pentru că anul acesta gustă, la tot pasul, din extreme.
Ideea de dezamăgire este puternic susţinută azi de raporturile cu superiorii, cu autorităţile publice pentru că Luna în careu cu Pluton aduce pronosticuri nefaste, viziuni sumbre şi teama de un eşec lamentabil. Eşecul nu va fi lamentabil, însă gândirea, zdruncinată de acest aspect în mijlocul zilei, va înclin să se hrănească din acele elemente negative pentru că, de la începutul anului până acum, doar de acestea am avut parte şi binele, oricât de dorit este, nu poate fi observat acum.
Prin urmare, 27 ianuarie este o zi de conduită duplicitară. Fie că ne referim aici la dimensiunea socială a acţiunilor noastre sau la cea personală, curajul de a schimba un element de la locul său de a genera noi câmpuri psihoemoţionale pentru a lăsa anturajului impresii pozitive pare ceva de domeniul fantasticului. În felul acesta, cu toţii vom profita de revenirea vitalităţii, de revigorarea gândirii, de uşurinţa cu care putem atrage atenţia celor din jur pentru a ne exprima acele idei pe care în ultimele zile nu le-am putut exprima de frică sau lipsa unei conjuncturi adecvate.
Beneficiile acestei zile vor fi însă marele mister al perioadei, fiind atât de brutal inserate încât multe dintre ele vor fi imposibil de perceput. Cu toate acestea, mulţi vor interpreta eronat orice intenţie de a soluţiona un conflict pe calea dialogului şi vor considera că nimic din ceea ce fac ei nu contează de vreme ce sunt agasaţi cu aceleaşi idei, aceeaşi analiză şi aceleaşi posibile rezultate.
Viitorul altfel anunţat de la tribună acestei zile este unul înecat în fum, pierdut în calea sa şi nedorit de nimeni. Totuşi, mulţi îl vor îmbrăţişa pentru că eroarea Vărsătorului este de a se întoarce de mai multe ori la locul faptei.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne delecta cu noutatea, dar de a fi rezervaţi în a o promova.

Duminică, 29 ianuarie
Ultima zi a săptămânii ne aduce o uşoară stare de nelinişte în faţa unui potenţial pericol, cel care se poate arăta începând cu deciziile săptămânii viitoare. Azi Mercur şi Jupiter, individul şi colectivul, gândul personal şi decizia socială sunt într-un conflict de interese, iar Luna pe final de Berbec se apropie de fereastra conjuncţiei cu Jupiter şi Luna neagră din Taur. De fapt, întregul spectru al gândirii se îndreaptă spre o invadare a universului interior, spre o bruscare a segmentului individual de către o forţă exterioară dezorganizată şi educată să acţioneze în dizarmonie contra unei sume de bani sau manipulată prin şantaj emoţional. Totul se interpretează după aparenţe şi, evident, totul este exagerat, de la a observa mersul unui trecător până la a surprinde fenomenele politice, mişcarea şi evoluţia curentelor culturale.
Ceea ce vine spre noi azi are însă caracter temporar şi chiar dacă se va susţine pe şansa zilei de ieri, pe schema corectă pe care sextilul Mercur-Uranus l-a împlinit ieri, pentru că totul devine agasant prin subiectivitate, prin proiecţii, generează un fel de joc periculos cu publicul, auditoriu, cu susţinătorii sau fanii în care cel situat în fata crede că poate spune orice, iar masa de oameni va considera că poate reacţiona cum doreşte.
Deşi greu de crezut cum se poate aşa ceva, ultima zi a săptămâni aduce o dovadă a faptului că regulile şi schemele noastre de gândire sunt puternic zdruncinate, atât din interior, cât şi din exterior, atâta în ceea ce priveşte utilizarea unui talent, cât şi prin refuzul acestuia. Ca şi cum orice am decide se dovedeşte a fi greşit şi orice acţiune ne-ar prinde în valul ei ne duce tot acolo, tot la colţul străzii unde scrie pe chipurile delicvenţilor care păzesc zona, asemenea vameşilor: “Pe aici nu se trece!”
Se poate însă improviza mult azi pentru a repara o parte din neajunsurile lunii ianuarie, însă e mai mult decât clar că orice am face nu reuşim să ieşim din ceea ce acest final de ianuarie ne spune: derapajul. Aici putem include erorile de judecată, gândurile de despărţire, de separare din cadrul unei asocieri, dar şi demascarea unui comportament făţarnic dezvoltat în ultima vreme. Dacă partea bună a acestei situaţii referitoarea la aflarea adevărului ar presupune sporirea puterii de influenţă, faptul că Luna se apropie de fereastra conjuncţiei cu Lilith întăreşte mesajul negativ al lui Jupiter care poate fi atât de acid, atât de caustic, atât de negativ încât să distrugă într-o clipă agoniseala de o viaţă.
Prin urmare, finalul săptămânii devine incendiar, edificator în privinţa întregii săptămâni, dar şi a lunii în ansamblu pentru că aduce în centrul atenţiei, din nou, elemente greşite de comportament, atitudini necorespunzătoare, gesturi eronate care nu pot susţine nici prietenia nici colaborarea, nici educaţia, nici transferul intact de informaţii ori valori.
Semnul de careu între Mercur şi Jupiter este rău pentru bursă, pentru tranzacţii financiare, indiferent de amploarea lor, pentru evaluarea bunurilor dintr-un imobil, pentru procesele de retribuire a unui drepturi, de partaj, de recalcularea sau reindexarea salariului. Se fac mişcări pe piaţa muncii, jocuri de culisă şi acestea vor ţine până la mijlocul lui martie când informaţii valoroase referitoare la această perioadă vor fi oferite opiniei publice.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne izola de orice influenţă, indiferent că este vorba despre bani, obiecte de patrimoniu, opere de artă, cărţi sau produse alimentare. Ceea ce este râvnit cu patimă duce azi la conflict.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.