22 – 28 aprilie 2013

Săptămâna 22-28 aprilie 2013 este încărcată de evenimente importante pentru anul 2013 ce sunt centrate în jurul ideii de constrângere pentru că ele sunt, în special, indicate de opoziţiile pe care Saturn le realizează cu planetele din Taur, peste care se suprapune Axa Dragonului. Chiar de luni intrăm în sfera acestor evenimente prin împlinirea opoziţiei Venus-Saturn şi, până duminică, atunci când Soarele își va împlini, de asemenea, opoziţia cu Saturn, vom trece prin diverse aspecte în care, ca şi în săptămâna anterioară, planetele individuale devin personaje principale.
Un moment deosebit de important al acestei săptămâni este Luna plină din ziua de joi, 25 aprilie, împreună cu care sunt atinse unghiurile perfecte ale altor trei aspecte (sextil Soare-Neptun, careul Venus-Junon, sextil Venus-Chiron). 25 aprilie are şansa să devină una dintre cele mai importante zile ale săptămânii, aducând, pe de o parte, o mare intensitate evenimentelor, o forţă distructivă aparte şi, în acelaşi timp, acolo unde avem de-a face cu distrugerea elementelor negative, cu o construcţie miraculoasă a unui nou edificiu.
Pe aceste baze ne vom situa atunci când, în ziua următoare (26 aprilie), Luna va împlini calitatea de distribuitor de lumină între conjuncţia cu Saturn şi cea cu Capul Dragonului. Fie că facem trimitere la unghiurile pe care le ridică planetele individuale cu cele colective sau că ne referim în mod special la cele două opoziţii care se împlinesc acum (Venus-Saturn, Soare-Saturn) în zilele de luni şi respectiv duminică, această săptămână va fi dominată de accentuarea axei Taur-Scorpion care va genera probleme de patrimoniu, dificultate în a administra un fond, în a ne însuşi un statut mai vechi, în a ne recupera un bun sau un drept pe care l-am pierdut anterior sau în a nutri aspiraţii, dorinţe, ambiţii mai mari decât ne sunt posibilităţile acum. Dezvoltând această formă de exprimare disproporţionată, riscăm să ne compromitem şi mai mult statutul, să ne risipim prea mult în idealuri egoiste care nu ne vor aduce decât satisfacţii egoiste de moment ori acumulări de care nu ne vom bucura pe viitor. Procedând aşa, nu demonstrăm decât că avem prea multe pretenții sau că ne lăsăm în voia unor ambiţii pe care mai târziu le vom regreta cu atât mai mult cu cât ele nu ne sunt specifice.
Săptămâna 22-28 aprilie este săptămâna în care facem pariu cu viaţa. Începem prin condiţionări, urcăm către anumite vârfuri, dovedim magnetism, farmec, abilităţi în comunicare sau în care riscăm să ne pierdem asociaţi importanţi prin uşurinţa cu care îi judecăm sau prin uşurinţa cu care le pretindem respect.
Pariul cu viaţa, susţinut de cele două opoziţii la care participă Saturn, înseamnă angrenarea într-un proces deautolezare sau chiar autodistrugere. Unii vor deveni victime, alţii se vor adânci şi mai mult în greşeală pentru că vor spune: “Aşa este viaţa. Câştigi puţin şi pierzi mai mult!”. Însă aceste procese de evidenţiere a defectelor legate de încăpăţânare, posesivitate, ataşament, abuz de putere nu sunt altceva decât elementele pe care suntem invitați să le eliminăm din adâncimile sufletului. Cei care vor reuși, vor fi învingători, având două zile de weekend miraculoase în care, sâmbătă, vor pluti în sfere înalte, conştienţi fiind de faptul că ceea ce simt acum este sublim, dar nu durează, iar în ziua următoare, duminică, vor reuşi să sedimenteze lucrurile pe care, de-a lungul săptămânii, le-au traversat, le-au explorat şi pe care atunci, în momentul în care s-au produs, au încercat să le înţeleagă, însă nu au putut, datorită unor evenimente cu caracter urgent. Vor observa că duminică nu-i va mai grăbi nimeni, ci, dimpotrivă, toate lucrurile se vor deplasa după un alt rost. Demersurile sunt frânate sau amânate şi nu le trebuie decât puţină disciplină pentru a-şi reaşeză priorităţile după o ordine pe care o cere această zi, nu după planurile pe care şi le-au făcut de-a lungul săptămânii.
Toate aceste lucruri nu fac decât să scoată în evidenţă o mare diferenţă între oameni. Oamenii superficiali vor deveni victimele propriilor abuzuri, propriilor dorinţe şi ataşamente, iar cei care luptă cu acestea vor reuşi să mai facă un pas în evoluţia lor. Şi pentru unii, şi pentru alţii, săptămâna va fi dificilă, încărcată de răspundere şi marcată de un foarte mare risc, acela de a ne compromite prin exprimare, prin cuvânt sau prin împărtăşirea unui element personal, gând, sentiment, promisiune ce are ca final deposedarea individului de instrumentul cel mai util sau de ceea ce preferă în aceste demersuri.
Avertismentul acestei săptămâni ține de această latură a înţelegerii, însă finalitatea înţelegerii va trebui să fie redescoperirea exprimării personale. Săptămâna 22-28 aprilie este săptămâna exprimării personale, este intervalul în care individul se poate apropia foarte mult de geniul său (fiecare are un geniu, însă puţini şi-l cunosc) până la limita în care să-l atingă şi să fie impregnat în totalitate de acesta. În faţa unor asemenea exprimări, bucuriile şi tristeţile capătă o nouă înfăţişarea sau chiar se topesc în lumina unor forţe care nu pot fi anticipate nici prin mijloace astrologice, nici prin alte mijloace ezoterice, ci pot fi doar trăite în cel mai autentic spirit cu putinţă.

Pentru că azi Venus şi Saturn se întâlnesc într-o opoziţie pe axa Taur-Scorpion, în situaţia în care pe axa mutabilă Fecioară-Pești Luna împlineşte o opoziţie cu Chiron, vom face apel, ca şi în săptămâna anterioară, la ideea de sacrificiu. Unii, anterior, doar au fost invitaţi să mediteze asupra ideii de sacrificiu. Azi aceștia se vor simți îndemnați să aprofundeze. Deci, ca prim impuls, vor privi sacrificiul printr-un apel mental, invocându-l prin lipsurile sau victoriile pe care le vor traversa azi. În această a doua zi de Fecioară (Luna în Fecioară) Luna va avea de împlinit patru aspecte: un trigon cu Pluton, o opoziţie cu Chiron, un careu cu Jupiter şi, în mijlocul zilei, un sextil cu Capul Dragonului, reuşind, în felul acesta, să medieze tendinţa Nodurilor. Tocmai de aceea, opoziţia pe care Luna o împlineşte cu Chiron devine, prin intermediul Axei Dragonului, a menirii, a proiectelor de viitor, a rostului pe care-l au în această viaţă, pentru cei care se preocupă mai mult de proiectele de lungă durată, soluţia salvatoare sau obstacolul care ne protejează de un dezastru şi mai mare ori de un compromis asupra căruia nu mai putem reveni prin nicio altă formă de reglare sau reparare. Calitatea gândurilor va depinde mult de aceste două tipuri de condiţionări: una de factură medicală (opoziţia Lună-Chiron) altele legate de confortul material (opoziţia Venus-Saturn).
Dacă unghiurile pe care Luna le împlineşte azi ne conferă o anume libertate în ceea ce priveşte sacrificiul, ca şi cum am considera că putem să alegem între a îndeplini o sarcină în plan social sau a ne ocupa de familie cu acelaşi rezultat, opoziţia lui Venus cu Saturn aduce un sentiment de nesiguranţă în ceea ce privesc acumulările de până acum sau raporturile cu personale mai în vârstă ori cu orice formă de autoritate. Dacă Venus în Taur înseamnă dobândirea confortului material sau menţinerea acestuia, acolo unde este deja instalat, Saturn în Scorpion înseamnă administrarea puterii, iar opoziţia lor fac evidente un obstacol social, o condiţionare, o întârziere menită să ducă la o risipire a valorilor personale, a patrimoniului sau o anume opoziţie în a valorifica toate aceste lucruri bune, valabile, corecte, ce ţin de sfera personală. Ştim că săptămâna anterioară a fost dominată de anumite modificări ce ţin de sfera personală, iar acum împlinirea acestei opoziţii Venus-Saturn care a avut şi-n săptămâna anterioară un rol important, fiind în aplicaţie, pune la încercare acele valori care nu au reuşit să se impună anterior. În felul acesta, reuşim să ridicăm mari semne de întrebare referitor la cât de serioşi suntem în munca pe care o prestăm, cât de corecte sunt acumulările la care am lucrat în ultima perioadă sau cât de bune sunt proiectele de viitor.
Fiind în opoziţie cu Saturn, Venus va fi în trigon cu Pluton, iar asta înseamnă că toate aceste lucruri neplăcute reuşesc să întoarcă conjuncturile sigure, atât în sensul bun, dar şi în cel rău, să le răscolească atât de mult încât dintr-o situaţie neplăcută să apară, pe nepregătite, o soluţie bună, o şansă, un noroc menit să ne ducă pe alt drum, pe alt traseu. Lucrurile acestea nu se vor întâmpla azi, ci poate, cel mult, începând de mâine, pentru că azi Luna şi Chiron sunt în opoziţie şi corpul dă semne de oboseală traversând pe lângă această scădere a vitalităţii şi o scădere a atenţiei. Nefiind atenţi la ceea ce se întâmplă în jur, nefiind puternic motivaţi de o anume finalitate, ci chiar lăsându-ne în voia acestei opoziţii cu Saturn, adică întârziindu-le, nu trebuie să ne aşteptăm ca norocul să ne tragă de mână ori să ne strige în urechi până ne trezim. El va continua să ne curteze de-a lungul întregii săptămâni cu un moment de maximum în ziua de miercuri 24 aprilie când acest unghi se va împlini la grad perfect. Opoziţia lui Venus cu Saturn pe axa posesiunilor şi sexualităţii poate leza acest segment al ataşamentului sau plăcerii în aşa fel încât ceea ce ne hrăneşte să ne îmbolnăvească ori plăcerea în sine să fie purtătoare de boli. Acest lucru se întâmplă nu doar în plan material, ci şi în plan afectiv sau psihic, iar dacă despre Venus în Taur, fiind vorba de domiciliu, nu avem de ce să ne temem atât de mult, Saturn în Scorpion, punând o mare greutate pe forţa unei planete atât de rafinate şi delicate (Venus în domiciliu) trebuie să ne atragă atenţia asupra intensităţii şi caracterul distructiv al nevoilor pentru că lucrurile pe care le strică sunt în general plăcute, adică acele lucruri care ne încântă cel mai mult ori acelea care ne vor fi folositoare începând de miercuri încolo, de când trigonul lui Venus cu Pluton intră în separaţie, adică atunci când lucrurile bune pe care le acumulăm acum vor intra într-o uşoară sedimentare, îşi vor dovedi eficienţa. Din cauza acestei opoziţii Venus-Saturn putem să traversăm azi ipostaze intens legate de anumite dezlănţuiri afective, crize de gelozie, plăceri înţelese prost, trufie, perversitate sau o anume dezordine afectivă care să ducă la consum prea mare de energie ori la epuizarea rezervelor pe care le-am păstrat cu atât de mult efort în săptămânile anterioare. Evenimentele susţinute de acest unghi aduc sentimentul datoriei şi sacrificiul în punctul în care jertfa să fie răstălmăcită, adică cel care alege să se jertfeşte va considera în mod greşit că îi este cerut acest lucru, că este constrâns de societate şi tot caracterul pozitiv al acestui sacrificiu se duce pe apa sâmbetei.
Reacţiile individului în faţa unei asemenea conjuncturi ţin mai curând de instinctul de supravieţuire. Or acolo unde instinctul de supravieţuire nu este rafinat, distins, acolo unde nu a trecut prin etape de prelucrare, de cizelare, el va genera o înclinaţie spre materialitate şi toate lucrurile care ţin de acest aspect al vieții, de relaţiile cu persoanele învârstă sau de valorile care trebuie să dăinuie în timp vor fi marcate de egoism invidie, avariţie, poate chiar de amărăciune şi suferinţă.
Ceea ce ni se întâmplă azi nu constituie însă produsul unei combinaţii complicate a factorilor care să ne ducă spre haos sau dezordine, ci, prin sextilul pe care Luna îl ridică la Capul Dragonului şi, prin acesta, medierea tendinţei nodurilor, toate aceste elemente complicate, multe dintre ele petrecute fără să fie invocate în mod direct, trebuie să meargă în aceeaşi direcţie cu scopurile pe care ni le-am propus, cu destinul, cu planurile pe termen lung sau cu menirea. Dacă în mod conştient acestea nu sunt îndreptate în această direcţie este important să ne gândim că ceea ce ne iese în cale azi nu este întâmplător, nu este un produs al hazardului, ci are un rost, iar dacă ne străduim, fie şi numai puţin, şi ne lăsăm în voia unei anume sensibilităţi vom observa că trigonul pe care Luna l-a împlinit în timpul nopţii cu Pluton ne-a inspirat în diverse moduri să îmbrăţişăm informaţia corectă şi să fim puternici așa cum trebuie pentru a depăşi un obstacol nu neapărat în a explora plăceri timide acum, când ni se cere cel mai mult efort, seriozitate şi muncă.
Prin urmare, prima zi a săptămânii devine, pe de o parte, o încercare pe segmentul acumulărilor personale, a banilor, a economiilor personale, a păstrării unui lucru, a recuperării unui obiect înstrăinat sau, de parte cealaltă, o zi în care să ne protejăm, să ne investigăm sau să ne valorificăm starea de sănătate. Şi-ntr-un caz, şi-n celălalt avem de-a face cu o lezare, cu o sărăcire în informaţii şi în putere astfel încât nici la capitolul avere nu vom sta foarte bine (aşa cum ne aşteptam), dar nici la capitolul sănătate, vitalitate nu suntem în cea mai bună formă.
Toate aceste lucruri care sunt îndreptate spre un scop mai mult sau mai puţin conştient trebuie să ne confere statutul de sens al vieţii. Luna mediază tendinţa Nodurilor şi aduce prin seriozitate şi reţinere, control, nevoie de a ne umple cu un sentiment nou, acela de valoare, de importanță, de rost, de menire. Chiar dacă unii vor parcurge azi multe situaţii neplăcute, susţinute pe de o parte de opoziţia Venus-Saturn, iar pe de alta de opoziţia Lună-Chiron, lucrurile frumoase, care vin din atingerea acestui sentiment de împlinire, ne ajută să ne eliberăm de toate suferinţele pe care obstacolele ni le pun în cale. Atingând acest sentiment frumos, dincolo de obstacolul care ne iese în cale, reuşim să nu ne mai opunem anturajului, comunităţii, tuturor elementelor pe care le avem în preajmă ca intenţie, gând, atitudine pentru a reuşi să găsim cel mai bun mijloc de a convieţui.
Cei care vor considera că nu este important sentimentul, ci doar acumulările, nu vor face decât să sară din lac în puț, adică să încerce să ţină alături de ei valorile pe care destinul acum încearcă să le îndepărteze pentru a înţelege sensul şi rostul pe care îl are viaţa individuală. În tot acest rost, un anume sentiment de împlinire, de mulţumire, unul legat de lucrurile esenţiale, de rostul pe care-l are individul în locul în care a ales să trăiască devine elementul care ne salvează şi ne scoate din tot felul de situaţii de-a dreptul imposibile.
Acesta este secretul zilei de 22 aprilie şi numai prin cultivarea sentimentului de rost sau menire, indiferent că este amplu sau simplu, din sămânţa acestei zile va apărea un copac puternic la umbra căruia ne putem aşeza liniştiţi în acest an.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a folosi mişcarea fizică sau mişcarea gândului, a emoţiei, de a ne exprima în modul cel mai curat cu putinţă în aşa fel încât să nu ne compromitem întru totul îndreptându-ne atenţia către obstacol, ci, prin sentimentul pozitiv, să dovedim universului că putem să vedem mai departe, mai profund, mai amplu. Gândul şi sentimentul trebuie să fie libere azi, chiar dacă Saturn, prin retrogradarea şi prin opoziţia sa cu Venus, încearcă să ne pedepsească pentru faptul că am iubit prea mult lucrurile, materia şi limitându-ne sentimentul ne-am întunecat spiritul. Astăzi puterea ne vine din accesarea şi menţinerea acestui sentiment.

Luna azi, la puțin timp de la inceputul zilei, va împlini un careu cu Lilith și la ora 10:24 va trece în Balanţă. Fiind singurul aspect care se împlineşte la grad perfect ziua de 23 aprilie devine o zi fără solicitări suplimentare. Ceea ce se consumă azi vine din configuraţiile care s-au împlinit în zilele anterioare sau din cele care se vor împlini în zilele următoare.
23 aprilie nu este o zi care să ne aducă elemente noi, ci doar să ne comprime suspiciunea, îndoiala, nemulţumirea sau grijile cu care ne-am confruntat în ziua anterioară. Trecând în Balanţă, Luna va încerca să ne aducă în postura în care să temperăm din aceste porniri ori din impulsurile negative rămase din ziua anterioară. Dorinţa sa de a media ceva într-o ipostază pe care nu o controlează, de a veni cu soluţii pentru cele mai nepotrivite persoane sau situaţii, va genera alte tensiuni, cele care vin din opoziţia pe care, în a doua parte a zilei, începe să o formeze cu Uranus. Cu alte cuvinte, din dorinţa de a face bine, ajungem să facem mai mult rău.
De pe ultimul segment al zodiei Gemeni, Lilith impune asupra Lunii, în perioada în care tranzitează ultimul segment al zodiei Fecioară, atitudini referitoare la refuzul tratamentului, ideii, sugestiei sau desprinderea de o soluţie care s-ar fi dovedit a fi cea mai bună variantă în contextul în care activăm acum. Nevoia de informaţii, de soluţii miraculoase, devine azi încărcată de confuzie, deoarece aceste soluţii, pe de o parte, nu există, iar acolo unde sunt inventate nu se potrivesc cu grijile, cu tensiunile, cu fricile pe care le dezvoltăm şi care ne venit din tranzitul Lunii prin Fecioară din ultimele zile. Azi ne facem singuri probleme gândindu-ne la prea multe detalii, încercând să despicăm firul în prea multe alte fire şi că considerăm că aceste acţiuni înseamnă soluţiile problemelor. Dacă am încerca, pe cât posibil, să ne depărtăm de această tendinţă analitică, vom observa că evenimentele zile nu au cum să fie controlate, ci ele îşi urmează cursul după comanda care a fost dată anterior. Unii vor fi îndemnaţi azi, prin dezordinea mentală sau afectivă care ne vine din careul Luna-Lilith, să risipească şi mai mult ori să critice anturajul, să pună o greutate pe elementul ce mai slab, pentru a se arăta pe sine puternici, atât prin atitudine, prin voinţă, prin ceea ce impune, dar şi prin uşurinţa cu care reuşeşte să bulverseze mintea unui individ care nu este obişnuit să lucreze cu astfel de informaţii.
În a doua parte a zilei, când Luna este deja în Balanţă, apare fenomenul de efect. Dacă în prima parte a zilei am parcurs cauză, în a doua parte a zilei vom parcurge efectul, trecând prin ipostaze similare cu ceea ce am provocat în a doua parte a zilei. Nimic nu are o greutate aparte, în afara situaţiilor pe care le ştim deja, pe care le cunoaştem şi pe care le înţelegem. Intrând în fereastra opoziţie cu Uranus, Luna începe să formeze, la un unghi foarte larg şi permisiv în această zi, o configuraţie numită Zmeu, care se va baza mult pe nesiguranţa şi teama de necunoscut ce survine din opoziţia Luna-Uranus. Informaţiile, gândurile dezordonate sau obiceiurile proaste, cele care sunt scoase la lumină, care ne dau de gol, devin spre seara zilei de 23 aprilie lucrurile care ne compromit cel mai mult. Ele nu sunt atât de periculoase azi, ci pot deveni prin uşurinţa cu care ne încurajează să le abordăm sau prin simplitatea prin care ne abandonează pe o pantă descendentă. Dacă azi îmbrăţişăm aceste elemente negative, considerând că nu sunt periculoase şi avem dreptul să oscilăm sau să ne depărtăm de la cărare, de la drum, de la traseu, în ziua următoare acestea vor fi explorate mult mai intens şi nu ne vom mai putea opri sau nu le vom mai putea îndrepta spre o altă finalitate.
Prin urmare, 23 aprilie devine ziua îndoielilor care ne consumă. Acestea nu iau amploare decât dacă le vom alimenta foarte mult pe suspiciunile sau problemele ori tensiunile zilelor anterioare. Pentru cei care îşi coordonează viaţa după un spirit practic şi pentru care perspectiva evenimentelor este una importantă, ceea ce urmează să se întâmple în ziua anterioară, nu în ziua de 24 aprilie, ci, joi, 25 aprilie, prin împlinirea Lunii pline sau prin împlinirea careului Venus-Junon, mesajele acestei zile, grijile şi tensiunile ei, devin apăsătoare prin caracterul incomplet al informaţiilor furnizate ori prin neputinţa pe care o sugerează. Că înţelegem prea mult şi nu putem să facem nimic ori că nu ştim concret cât de departe ne pot duce mesajele de acum, toate pun o mare greutate pe deciziile personale, pe modul cum ne desfăşurăm activitatea în această zi, cum răspundem anumitor solicitări sau cum interacţionăm cu cei din jur.
Unii, pentru a-şi oferi soluţii viabile, vor căuta să se izoleze, să renunţe la ceva, la un obiect, la un prieten, să amâne o întâlnire, să se desprindă de anumite preocupări, să le ignore, să le sfideze, considerând că, prin caracterul lucid al acestor decizii, probează faptul că se desprind de o greutate sau de o problemă. În realitate, nu fac decât să dea curs îndemnului care le vine din Balanţă, acela de a ignora sau de a sfida un element pentru a păcăli mintea că procedând așa va duce mai puţine griji sau va fi legată de mai puţine probleme.
În această zi se trăieşte mult, intens şi pe alocuri chiar profund, însă chiar acest caracter profund al trăirilor ar putea să ne bulverseze. Această dezordine întreţinută de careul dintre Lună şi Lilith va activa mai mult în prima parte a zilei. În a doua parte a zilei, chiar dacă soluţiile care ne vin sunt puerile le vom îmbrăţişa pe acestea şi vom considera că, deşi ele nu pot fi reproduse la scară, ci doar în sfera privată a vieţii, deposedare de anumite griji, prin decizii brutale, prin desprinderi decisive, forţate, conferă un anume confort, o anume linişte, adică ne scapă de anumite probleme.
Elementul special care ne vine din tranzitul Lunii prin Balanţă este acela că, ignorând, deposedând sau sfidând un element pentru a-l scoate din sfera personală şi a-i reduce grija sau povara, se realizează de fapt o decongestionare care apoi va permite completarea cu un obicei bun, cu o relaţie pozitivă, cu o altă persoană şi acesta poate constituie elementul cel mai bun al zilei. Scoţând un element pe care-l considerăm rău avem şansa să punem altul în loc pe care îl considerăm mai bun. Asta înseamnă că dacă dispunem de o educaţie adecvată, dacă am preluat de la părinţi, de la prieteni, din mediile pe care le-am traversat, o educație bună care ne-a întărit discernământul şi caracterul, care ne-a maturizat şi ne-a oferit o anume profunzime a spiritului reuşim în a doua parte a zilei, prin ceea ce ignorăm sau sfidam, să obţinem liniştea.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a căuta să ne umplem cu elemente pozitive golurile pe care le percepem azi ori cele pe care le construim artificial, fie prin sugestiile ori sfaturile celorlalţi, fie prin exemplele lor de viaţă.

Azi Uranus şi Mercur îşi încheie conjuncţia pe care au format-o în ultima vreme, iar Luna le va trimite acestora doua opoziţii, împlinind și un careu cu Pluton și construind, pe lângă Zmeul ce a fost activ şi în ziua de ieri, un careu în T cu Pluton planeta focar, dar şi alte două aspecte pozitive (trigon Luna-Junon şi Luna-Jupiter). Acestea dau zile o notă pozitivă, chiar dacă tensiunile născute din unghiurile stresante ne aduc încercări pe care vom reuşi destul de greu să le gestionăm şi care vor marca modul cum ne expunem, cum ne prezentăm în societate sau cum folosim anumite resurse legate de asocierile pe care le-am cultivat până acum.
Dacă unghiurile pe care Luna le împlineşte astăzi activează în fundal, la vedere vom găsi două aspecte puternice: sextilul Mercur-Jupiter şi trigonul Venus-Pluton. Aceste două aspecte sunt controlate de elementul foc pe care îl indică Mercur din Berbec pentru că toate aceste personaje care participă la cele două unghiuri deţin supremaţia prin crearea elementului pe care-l deţin (Pluton şi Mercur), iar Venus şi Jupiter, ca benefici, devin asistenţii acestor forţe prin faptul că, tranzitând zodiile Taur şi Gemeni, vor fixa si respectiv exprima elementul foc creat de Berbec (semnul cardinal creeaza elementul, semnul fix care urmează fixează elementul creat de semnul cardinal, iar semnul mobil din aceeasi serie îl distirbuie).
Pentru că și-ntr-un aspect, şi-n celălalt avem de-a face cu două planete situate în zodii cardinale care încă se mai află în fereastra careului lor (Mercur-Pluton) beneficii (Venus şi Jupiter) care sunt mobilizaţi prin cele două aspecte aduc zilei o coloratură aparte şi o forţă specială în aşa fel încât să avem şansa de a transmuta şi sublimă, de a transforma cadrul negativ pe care-l parcurgem în ultima vreme în situaţii pozitive, în şanse, în oportunităţi care să fie marcate de noroc de binefacere sau de flexibilitate. Nevoia de confort şi de destindere, nevoia de a cumula mai mult ori de a gestiona într-un cadru cât mai relaxat, cât mai destins cunoştinţele sau abilităţile pe care le deţine vor fi elementele reprezentative pentru această zi. De asemenea, nu trebuie să uităm că atât Venus cât şi Jupiter participă la rândul lor la formarea unor careuri, iar asta înseamnă că aspectul pozitiv nu va fi pur, absolut, ci el va fi întreţinut sau condiţionat de motivaţii negative pe care le avem în minte. O grijă, o tensiune, o problemă pe care nu am rezolvat-o sau poate chiar anumite lipsuri pe care încă le mai ducem cu noi, ne motivează să profităm de ocazia pe care o avem acum, să ne împrietenim cu oameni puternici şi influenţi, să ne apropiem de etapele finale într-un demers care să ne sporească averea, patrimoniul, să ne sporească nivelul de cunoştinţe ori să ne confere o anume prosperitate, nu doar materială sau informaţională, ci şi afectivă.
Unghiurile care se împlinesc azi sunt foarte favorabile pentru cei care scriu, care se exprimă prin cuvânt ori pentru cei care se preocupă de promovarea unui obiect sau de gestionarea unui fond creat de altcineva. Că sunt avantajate meseriile legate de comunicare sau cele care administrează un fond nu are importanță. Esenţial este rezultatul acestei zile prin care vom observa că fiecare, indiferent de meseria pe care o are, de preocupările pe care le preferă acum va deveni administratorul unui fond cu scopul de a obţine un maximum de eficiență. Pentru că este implicat Mercur şi acesta împlineşte o opoziţie cu Luna, care se află în careu cu Pluton, pentru că Mercur se află în ultima etapă a conjuncţiei cu Uranus şi deci în ultima etapă a mesajului pe care-l preia şi-l transmite referitor la conflictele interne, acest unghi nu este favorabil pentru grupuri, deşi sunt implicate planete benefice, deşi unghiul pe care-l ridică Jupiter cu Luna este favorabil şi ar putea sugera că această energie pozitivă poate încuraja şi grupurile de oameni, aceste lucruri se vor situa la cotele minime. Grupurile vor fi avantajate prin faptele benefice pe care le-au făcut până acum. Nimic substanţial şi reprezentativ benefic nu le va învălui, adică succesul va depinde foarte mult de aportul unei persoane, de decizia sau chiar de destinul personal al unui individ. Nu grupul în sine constituie acum forţa, ci individul care coordonează, care conduce sau care, la un moment dat, are rol decisiv prin sugestie, sfat, recomandare sau acţiune propriu-zisă.
Acest lucru se explică prin faptul că Luna preia într-un mod nefavorabil informaţia venită din partea lui Mercur în sensul că grupul nu va fi pregătit să primească o informaţie atât de pură, de curată, de directă sau de puternică, cea care să prezinte practic soluţia problemelor cu care se confruntă şi va considera că este o deviaţie de la scopul iniţial, că un singur om nu poate face toate aceste lucruri, că ideea este prea îndrăzneață, că nu se dispune de timpul necesar pentru a fi pusă în aplicare sau că nu trebuie pusă în aplicare pentru că, fiind susţinute pe deciziile unui singur om, beneficiile îi vor fi reveni acestuia. Astfel, grupul va fi pus în dificultate prin faptul că va participa la construirea unui element benefic de care nu va beneficia în final. Toate aceste lucruri se sprijină pe o anume informaţie abordată în ziua anterioară, când Luna a fost în careu cu Lilith, ca tentaţie, nu neapărat ca acţiune. O întâmplare aparent banală care pigmenta ziua anterioară devine azi elementul decisiv pe baza căruia sunt analizate şi direcţionate deciziile şi soluţiile salvatoare. Tocmai de aceea grupul nu va putea să integreze soluţiile individului azi decât dacă se va detaşa de beneficiile pe care le aşteaptă de la acţiunile în care este implicat. Dacă grupul se vă supunea individului şi îi va mulţumi acestuia pentru că duce mai departe demersul, chiar dacă acesta (grupul) nu beneficiază de rezultatele finale, va deveni o structură avantajată de contextul astral prin asimilarea indivizilor puternici care vor consolida structura organizației, chiar dacă acum acest lucru nu poate fi perceput. Este clar că astăzi niciun grup nu va fi încurajat şi susţinut de unghiurile planetelor şi diferenţa între grupurile care vor beneficia de soluţii salvatoare şi cele care le vor respinge categoric şi irevocabil va fi vizibilă în zilele următoare, de mâine încolo, când vom avea de parcurs Luna plină pe axa Taur-Scorpion și, la finalul săptămânii, opoziţia Soare-Saturn. Asta înseamnă că refuzul la care incită această zi, pentru cei care sunt maturi şi înţelepţi, care pot privi mai departe decât arată degetul, reprezintă o risipă, o nesăbuinţă, o precipitare şi ea va fi plătită scump în zilele următoare.
Prin urmare, 24 aprilie reprezintă o zi benefică pentru individ. Tot ceea ce înseamnă proiect personal, plan personal, ideea, sugestie sau chiar acţiune în care să nu fie implicate două persoane, ci doar una singur sunt favorizate, încurajate de contextul astral şi duse către vârfuri ameţitoare. De asemenea, soluţiile care ne vin printr-o singură persoană, prin intermediul individului, trebuie să găsească înţelegerea necesară, trebuie să fie puse în aplicare chiar dacă nu vor fi înţelese de gândirea de grup, chiar dacă nu vor fi integrate în această gândire de grup pentru că aceasta este acum dezordonată, axată pe schimbare, pe transformare, nu pe asimilare. Procesele care se desfăşoară acum în interiorul grupurilor ţin mai mult de purificarea internă, de confruntare, de lupta pentru putere pentru control şi de aceea mesajele individuale vor fi respinse pentru că ele cer grupului ceea ce acesta nu poate da. Ele cer flexibilitate, înţelegere, comunicare, asimilare, încredere, susţinere sau chiar credinţă. Aceste lucruri sunt ignorate de grupuri în problema care este atacată azi şi tocmai de aceea soluţiile care vin de la un individ prin sfaturi, recomandări, prin rezultate sau chiar prin inspiraţie genială vor fi în mare parte ignorate.
În felul acesta, descoperim că avem şansa de a ne schimba considerabil condiţia socială, însă societatea opune rezistenţă şi individul care, la rândul său, va activa pe energia creaţiei, a implementării, a susţinerii nu va putea să înţeleagă opoziţia grupului pentru că, fiind axat pe lucruri pozitive, nu va înţelege de ce acest frământări interne nu se opresc nici măcar pentru o secundă pentru a obţine rezolvarea. De ce atunci când vine soluţia ele nu se opresc?
Aceste raportări ale individului la grup şi ale grupului la individ vor genera mari semne de întrebare pe care niciuna dintre cele două părţi nu şi le va putea rezolva. Acolo unde individul nu va declanşa un război împotriva grupului sau pe baza refuzului de acum sau nu se va arăta dezamăgit de grupul care-i va respinge sugestia acolo soluţia care va veni astăzi va putea fi implementată în zilele următoare, atunci când contextul astral nu va mai fi atât de generos, nu va mai fi atât de pozitiv, benefic şi înălţător, ci chiar grupurile se vor confrunta cu o acută nevoie de spirit practic, de soluţie, chiar grupurile vor fi acelea care vor invoca necesitatea unui factor pozitiv, aşa cum vine el azi. Acolo grupurile vor reuşi să se evidenţieze, să se separe de cele care dau mai multă importanţă conflictului intern decât soluţiilor salvatoare.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a oferi acestei zile privilegiul de a ne integra într-o structură superioară. Despre asta este vorba azi prin combinaţiile astrale atât de sublime, atât de minunate, de integrare într-o structură superioară. Este de aşteptat ca individul privilegiat care primeşte aceste informaţii, care este inspirat sau care atinge etapa finală într-un demers personal să fie respins de grupul care nu poate integra mesajul său. Este de aşteptat ca aceste lucruri să genereze mari semne de întrebare însă nu trebuie să uităm că azi nu va fi vorba doar de acţiune propriu-zisă, ci doar de integrare într-un plan superior. Beneficiile acestei integrări vor veni mai târziu, însă astăzi realizăm contactul, întâlnirea cu ceea ce se află deasupra noastră cu o energie superioară, cu o persoană situată pe un rang înalt, cu o structură situată pe un nivel superior şi cum este de aşteptat elementul novator al acestei ipostaze să fie iniţial tulburat de ceea ce nu-nţelege. Cei care sunt maturi şi înţelepţi vor avea răbdarea necesară şi vor considera că marele beneficiu al acestei săptămâni, al acestei perioade nu va fi dat de soluţia care vine azi, ci în principal de contactul care se realizează acum. Acest contact reprezintă promisiunea că pe viitor vom putea primi soluţii atunci când va fi cel mai mult nevoie de ele. Nu câştigul acestei zile va fi important pentru ei, ci faptul că au fost acceptaţi într-o structură superioară, adică au evoluat.

Astăzi scăpăm de Luna din Balanţă, ne eliberăm de instabilitatea şi de problemele pe care aceasta le generează, nu înainte de a traversa un ultima aspect pe care-l face Luna înainte de a intra în Scorpion – trigonul cu Lilith. Intrând în Scorpion, în mijlocul zilei, la ora 13:25 Luna i se va opune lui Marte care se află pe axă, va împlini un trigon cu Neptun, iar, spre seară, cu aproximativ o oră înainte de miezul nopţii, să atingă faza de Lună plină. Luna nu este însă vedeta acestei zile pentru că pe lângă fundalul pe care-l oferă, jumătate de tip Balanţă, jumătate de tip Scorpion, astăzi mai avem de parcurs trei aspecte importante pentru acest an: sextil Soare-Neptun, careul Venus-Junon şi sextilul Venus-Chiron. Aceste unghiuri ne vor vorbi despre autocunoaştere, despre înţelegerea propriilor acţiuni, deci în mare despre faptele pe care le-am săvârşit şi despre modul cum înţelegem şi punem în aplicare talentele şi abilităţile pe care le avem.
Soarele se află în plin tranzit prin zodia Taur, iar asta înseamnă că sextilul său cu Neptun ne aduce o fărâmă de inspiraţie. Această inspiraţie nu are un caracter general, ci se referă, punctual, la demersuri ce ţin de acumulările personale, de experienţa de viaţă a individului, de capacitatea fiecărei persoane de a surprinde esenţa lucrurilor şi de a o folosi pentru creşterea şi dezvoltarea sa. Că asta înseamnă o nouă achiziţie, o nouă investiţie, evaluarea unui bun, a unui produs, demararea unei afaceri sau stabilirea unor colaborări în care schimbul de sentimente, încrederea partenerilor de dialog sau de afacere să fie elementul de bază. Sigur, Soarele din Taur prin sextilul cu Neptun nu constituie singurul debuşeu prin care intervine zodia Taur. Venus, astăzi, împlineşte două aspecte contradictorii, un careu cu Junon, când Luna se află în Balanţă, şi un sextil cu Chiron când Luna se află în Scorpion. Asta înseamnă că este raportat un aspect bun (Luna în Balanţă) cu careul pe care Venus îl împlineşte cu Junon şi un aspect rău (Luna în Scorpion) cu sextilul Venus-Chiron.
Acestea nu se vor combină şi vor aduce două tipuri de direcţii asupra cărora vom zăbovi în această zi. În primul rând careul lui Venus cu Junon se adresează nemulţumirilor personale, acelea care se manifestă într-un cadru intim, în familie, între prieteni sau între doi cunoscuţi. Sunt invocate motivele legate de autoritate, de risipă, de o prea mare libertate pe care unul dintre partenerii de discuţie şi-o oferă, fie prin folosirea anumitor termeni, fie pentru a folosi un ton neadecvat ori pentru a pune în dificultate pe cealaltă persoana şi a-i lăsa dreptul de a se pierde în tot felul de gânduri sau stări confuze, tangente la îndoială sau suspiciune. Chiar dacă în astfel de situaţii lucrurile par să fie clare, odată declanșată suspiciunea, încă de dimineaţă, ne va cuprinde atât de mult încât nu vom reuşi să scăpăm de ea azi, dat fiind faptul că avem de parcurs şi forţa în crescendo a Lunii pline din Taur.
Există adesea conceptul că aceste faze ale Lunii sunt denumite după poziţia Lunii în zodiac. Acest element de terminologie este greşit pentru că denumirea de Lună plină este dată în raport cu poziţia Soarelui (Luna devine nouă prin conjuncţia cu Soarele, devine plină prin opoziţia cu Soarele), iar asta înseamnă că reperul principal este Soarele. Din această cauză elementele indicate se numesc faze ale Lunii, pentru că ele se adresează ciclului lunar, adică fazelor ascendentă şi descendentă ale ecartului Lună-Soare. Deci, atunci când Soarele tranzitează zodia Taur, termenul de Lună plină în Scorpion este o fandoseală a unor astrologi care vor să arate că înţeleg mecanismele „complicate” ale mecanicii cerești și prin asta sfidează profanul arătând că, datorită vastei lor experiențe, știu de ce Luna e plină şi nu… goală. Toate aceste faze ale Lunii, care sunt mai multe de patru (Luna nouă, Luna plină şi cele două Pătrare), cele ce se folosesc mai des în analizele astrologice, au la bază energia semnului tranzitat de Soare în cadrul ciclului. Când spunem Luna plină ne referim la o fază a ciclului, nu la poziţia Lunii într-o anumită zodie care are alte conotaţii şi care nu dictează unghiul, ci îl asistă. Ea este plină prin raportul cu Soarele şi în observaţiile ei sunt stabilite două direcţii: (1) întâi unghiul de 180 grade, ipostază ce dictează/impune stadiul culminant al oricărui ciclu şi, implicit, al acestuia şi apoi (2) poziţia Lunii în zodie. Astfel, trăsăturile Lunii în zodie sunt acelea care vor beneficia de o exprimare mult mai intensă şi nu invers, adică intensitatea Lunii pline să fie condiţionată de calitatea Lunii într-o zodie. Referitor la puterea Lunii în această fază, poziţia sa în zodie este un element care particularizează, nuanţează, selectează anumite direcţii, nu le conferă putere sau expresivitate. Puterea fazei vine din unghi, nu din poziţia în zodie. Deci Luna plină obligatoriu înseamnă opoziţie Lună-Soare şi a spune Luna plină în Scorpion, când Soarele este în Taur înseamnă în astrologie ceea ce gramatica numeşte pleonasm. Corecte sunt expresiile Luna plină în Taur (reperul este luat ca referință) sau Luna plină pe axa Taur-Scorpion (localizarea fazei pe axă este luată ca referință).
De asemenea, am observat că mulţi, din exces de zel, vor să fie foarte precişi în a indica Luna plină şi, în cazul de faţă, spun că avem de-a face cu o Lună plină la 5 grade Scorpion. Este de la sine înţeles că Luna plină, fiind o fază, în speţă dată de unghiul de 180 de grade a celor doi aștri, care ne indică deci poziția luminariilor în zodii complementare, nu poate ocupa gradul 5 Scorpion, ci se situează la gradele 5 din zodiile Taur-Scorpion și, în felul acesta, avem o Lună plină pe axa Taur-Scorpion, dar nu o Lună plină la gradul 5 Scorpion. Termenul de „plină” pentru Lună se referă, de asemenea, la un moment, la o ipostază, deci la o faza a Lunii şi nu are înţelesul laic, profan al termenului, adică “umplut cu ceva”, la fel cum se întâmplă cu termenul “nouă” din faza de Lună nouă care nu înseamnă că la fiecare patru săptămâni satelitul nostru natural se înnoieşte, ci că se inițiază un nou ciclu. În mod asemănător, Primul Pătrar sugerează că Luna a parcurs primul cadran în ciclu Lună-Soare, nu înseamnă că Luna este la un sfert din dimeniunea ei. Totul, asadar, se bazează pe alegorie.
Deşi internetul este plin de astfel de erori, un pasionat de astrologie, care iubeşte astrologia şi nu doreşte să contribuie la banalizarea ei, nu va face o confuzie între termenul folosit şi înţelesul astral la care se face referire.
Nu este însă singura confuzie pe care astrologii lăudăroşi o lansează pasionaţilor de astrologie. La fel procedează şi când spun că de la o anumită vârstă încolo ascendentul este mai puternic decât zodia, ori dacă individul îşi schimbă domiciliul într-o altă localitate obligatoriu trebuie să-şi schimbe tema natală după noile coordonate, iar pentru asta au inventat şi un termen bombastic: relocare. Pentru ei astrologia se face după ureche, fără disciplină, fără reguli obiective, ci după cum le convine sau după cum înţeleg ei ori, mai exact, după cum nu înţeleg. Toate acestea sunt nişte struțocamile, ca să nu le spun gogomănii, pe care le-am combătut dintotdeauna şi le voi critica de fiecare dată când am ocazia şi, din fericire, nu sunt singurul.
Luna plină de azi aduce o mare forţă planetei Venus, prin cele două unghiuri diferite din punct de vedere calitativ, dar şi planetei Marte care i se opune Lunii imediat ce aceasta intră în Scorpion. Dacă în careul Venus-Junon, Luna are o calitate pozitivă, aducând tendinţa de uniformizare şi invitaţia la dialog prin compromis, adică să vedem defectul şi să-l trecem cu vederea, gândindu-ne că timpul le rezolvă pe toate şi că acum este o conjunctură nefavorabilă şi că aceasta este de vină pentru modul cum reacţionăm pentru că altfel, dacă societatea nu ar pune o presiune pe individ, individul nu ar vedea acest efect şi lucrurile ar merge în condiţii normale, fireşti, echilibrate pe mai departe. Acest lucru este susţinut de trigonul Lunii cu Lilith care pentru oamenii maturi şi serioşi nu constituie o calitate, nu constituie un element pozitiv, însă pentru cei mai mult dintre oameni el reprezintă răul mai mic pe care-l aleg două rele. Din această cauză, impactul Lunii din Balanţă asupra careului Venus-Junon este unul pozitiv. Trecând în Scorpion, Luna îşi schimbă calitatea şi ne încearcă foarte mult pe dorinţa control, de putere, de gestionare a unor resurse, de revendicare a unor drepturi pentru o perioadă cât mai mare de timp. Ceea ce solicităm azi, ceea ce cerem şi, pentru că, atunci când Luna este în Scorpion Venus va fi în sextil cu Chiron, vom uza de termenul şi atitudinea potrivite pentru a fi acceptat sau pentru a primi eticheta de lucru bine făcut. Această atitudine pe care o avem în fața conjuncturilor (lucrul bine făcut) ne va încărca de o mare putere. Intervenţia negativă a Lunii din Scorpion asupra sextilului dintre Venus şi Chiron stă în calitatea pe care o are Luna în această zodie. Fiind în cădere ea va orienta trăsăturile sale împotriva celorlalţi, iar asta înseamnă că vom alege să aplicăm concepte benefice, să venim cu soluţii bune, să facem un bine în locurile cele mai nepotrivite cu putinţă. Vrem să facem bine cu forţa şi anturajul va răspunde în aşa fel încât gestul bun pe care l-am făcut ne va rămâne în gât.
Toate aceste trăsături sunt întreţinute de trigonul pe care Luna îl face cu Neptun care ne aduce o anume inspiraţie. Lucrurile nu vor fi negative în totalitate pentru că fiecare individ, că face parte din tabăra pozitivă sau din ce negativă, va fi inspirat în a-şi urmări interesul. Este posibil ca în anumite situaţii lipsa de tact și inspiraţia negativă să fie atât de puternice încât să ne ducă în mediile în care să primim numai răspunsuri negative sau, în cazul celor care nu doresc să înveţe de la primul avertisment, diversitatea şi numărul răspunsurilor negative care vor veni spre acestea în această zi va fi atât de mare încât va transforma ziua de 25 aprilie într-o vedetă a lunii. Însă nu conjunctura astrală este de vină, ci încăpăţânarea unor indivizi care nu doresc să înveţe de la primul refuz, nu doresc să ia în considerare primul avertisment. Toate aceste elemente sunt amplificate de Luna plină din Taur care se împlineşte în finalul acestei zile şi care se va comporta ca o cifră de control, ca un corolar, ca un element care împlineşte o construcţie. Forţa şi expresivitatea Lunii pline aduce eficientă şi atitudinea de lucru bine făcut drept de element de referinţă.
Spre seară, când Luna va atinge momentul de maximum vom avea atât de multe gânduri şi atât de multe îndoieli, atât de multe amintiri ne vor învălui, încât acest criteriu de lucru bine făcut va fi ca un balsam pentru suflet. Vom judeca toate lucrurile după cât de bine sunt făcute, cât de durabile sunt, cât de trainice, cât de binefăcătoare au fost pentru conjunctura sub care s-au manifestă şi cât de plăcute s-au dovedit atunci. Toate aceste lucruri ne hrănesc în seara acestei zile şi ne pregătesc pentru zilele următoare. Acestea nu vor fi atât de generoase în situaţii, în conjuncturi, în stări, în amintiri sau în promovări, însă ceea ce se întâmplă azi ne va însoţi până la finalul săptămânii când Soarele şi Saturn vor fi în opoziţie ca şi cum în această săptămână avem nevoie de o confirmare pozitivă sau negativă, avem nevoie de o întâmplare care să ne spună că ceea ce am gândit şi simţit azi este real. Acea întâmplare, fiind vorba de opoziţie, s-ar putea să fie mai mult negativă, însă nu în totalitate negativă, depinzând foarte mult de claritatea gândurilor şi de modul cum ne implicăm astăzi în relaţiile cu ceilalţi, în gestionarea unui fond sau în a ne cere anumite drepturi.
Prin urmare, 25 aprilie este o zi puternică din punctul de vedere al evenimentelor, reuşind să ne ducă într-un timp foarte scurt de la agonie la extaz, de la succes la insucces sau să ni le aducă pe acestea deodată pentru cei care reuşesc să se implice în mai multe activităţi în acelaşi timp sau să facă mai multe lucruri deodată. Trecând de la sextilul Soarelui cu Neptun, primul aspect al zilei, la Luna plină din Taur, ultimul aspect al zilei, astăzi traversăm o trecere a Lunii din Balanţă în Scorpion şi împlinirea a doua aspecte la care participă Venus, careul Venus-Junon şi sextilul Venus-Chiron, în situaţia în care Luna din ambele zodii împlinește ba un trigon cu Lilith, ba altul cu Neptun, ba o opoziţie cu Marte. Toate aceste unghiuri reuşesc să ne aducă foarte aproape de senzaţia de putere. Această senzaţie de putere, pentru a putea fi înţeleasă şi pusă în aplicare (avem de-a face în primul rând cu tranzitul Lunii prin Scorpion), trebuie privit prin eficienţă. Utilitatea acţiunilor pe care le vom săvârşi azi sau care își vor atinge finalitatea azi, reprezintă elementul de referinţă al acestei perioade şi modul prin care reuşim să facem faţă unor situaţii care, pe lângă faptul că sunt intense, mai sunt şi noi. Careul Lunii cu Junon, pe de o parte, şi sextilul Lunii cu Chiron, de cealalta, ne aduce în faţa unor situaţii sociale în care să dovedi că suntem maturi în gândire sau că nu ne comportăm copilăreşte atunci când anumite lucruri nu ne convin sau când sunt făcut împotriva scopului pe care îl avem.
Cei care sunt maturi vor reuşi să perceapă caracterul negativ care vine din partea anturajului şi să-l lase aşa, nu neapărat să lupte cu el ori să-i caute defectele pentru a le face publice pentru alte elemente din anturaj pentru că va şti că tot ceea ce este în afara sa ar putea să nu fie de acord cu el. Acest lucru l-am învăţat în ziua anterioară atunci când am văzut că anturajul nu susţine individul, nu-l ajută în demersurile pe care le are de îndeplinit, iar dacă îl ajută, atunci cei care beneficiază de acest lucru sunt foarte puţini, de regulă persoane care au mai trecut prin aşa ceva şi ştiu foarte bine cum trebuie să procedeze.
Pentru cei mai mulți ziua va deveni extrem de obositoare prin intensitatea cu care trecem de la o stare la alta, prin uşurinţa cu care cădem pradă lăcomiei de informaţii, de stări, de bani, de obiecte, de alimente, de băuturi de tot ceea ce ar putea să ne încânte şi să ne dea impresia că trăim intens.
Luna plină de azi este un moment de forţă, de intransigență şi unul care ne aduce în faţa unor ipostaze destul de dure. Ceea ce vine azi spre noi, s-ar putea să fie începutul unor evenimente care să-şi atingă finalitatea abia duminică. Luna se apropie azi suficient de mult de Saturn, urmând ca în spaţiul zilei de mâine, la 3:16, să atingă conjuncţia cu acesta şi să anunţe opoziţia Soare-Saturn de duminică. Lucrurile vor căpăta o greutate aparte, o forţă aparte, în aşa fel încât anumite legături foarte stabile între oameni care munceau pentru acelaşi ideal, între parteneri de afaceri, între parteneri de dialog sau parteneri într-un proiect social să traverseze un moment de schismă, de dispută, de conflict sau să intre într-o nouă criză. Criza banilor sau criza de autoritate reprezintă elementul definitoriu al acestor acţiuni şi odată începute ele nu vor putea fi oprite până când ambele părţi nu vor obţine o parte din întregul pe care l-au construit. Asta înseamnă că disputele zilei de azi duc la alte demersuri ce ţin de împărţirea bunurilor, de partaj, de gestionarea unui fond pentru prosperitatea individului sau chiar în cazuri mai grave, apelarea la un mediator care să stabilească în mod echitabil cota parte a fiecăruia.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a evita lăcomia, de a evita suplimentarea tuturor elementelor care ne-ar putea încânta, de la alimente până la impresii, stări sau gânduri pentru că orice greutate în plus va însemna o problemă în plus gestionată de opoziţiile puternice care se construiesc pe axa Taur-Scorpion. Nu este deloc puţin lucru să parcurgem ipostaza acestei zile pentru că acolo avem şi Axa Dragonului şi lucrurile pe care am putea să le considerăm azi mici prin acest suport astral, prin această tensiune pe axa acumulărilor şi a sexualităţii, a plăcerilor şi a posesivităţii ne va duce la evenimente în cascadă în care să pierdem exact ceea cerem mai mult, să fim privaţi de lucrul pe care ni-l dorim cel mai tare.

Ziua de 26 aprilie nu este o zi simplă doar pentru că azi se împlinesc aspecte în care Luna este personajul principal, nu între celelalte planete, ci pentru că astăzi Luna are o calitate cu totul specială. Între conjuncţia cu Saturn şi conjuncţia cu Capul Dragonului Luna împlineşte patru aspecte devenind distribuitor de lumină.
Suntem familiarizaţi cu conceptul de distribuitor de lumină în sensul că l-am mai întâlnit şi pe alte conjuncturi, dintre care se evidenţiază cel legat de conjuncţiile succesive ale Lunii cu Pluton şi Uranus în interval de o săptămână, adică acel segment de zodiac în care Luna face trecerea de la un malefic la altul aflaţi în careu.
Azi Luna trece de la Saturn la Capul Dragonului anunţând un nouă serie de evenimente care îşi vor atinge finalitatea în etape, aşa cum am anunţat şi săptămâna trecută, la toamnă, în a doua parte a lunii septembrie, când Saturn şi Capul Dragonului vor fi în conjuncţie. Astăzi sunt anunţate separări, încercări legate de gestionarea unui patrimoniu, administrarea unui fond financiar sau, în zona vieţii personale, această dispunere astrală face referire la atitudinea pe care o avem faţă de cheltuieli, faţă de câştigurile pe care le avem şi faţă de persoanele care sunt implicate în toate aceste procese legate de acumulare sau de cheltuială. Luna în Scorpion nu este însă foarte generoasă în ceea ce priveşte flexibilizarea relaţiilor, ceea ce ar presupune o mobilizarea a valorilor, un transfer al acestora între două sau mai multe puncte, ci va realiza inițial un moment de pauză, de stop, în care întâi să vadă unde-şi doreşte sau unde poate să ajungă, pe ce continent, în ce localitate, la ce funcţionar pentru a obţine maximum de eficiență. Tot acest calcul reduce şansa câştigului şi ne pune în dificultate în zonele cele mai delicate din care am putea câştiga cel mai mult. Trecând prin careul cu Junon şi, implicit, prin opoziţia cu Venus se construieşte un careu în T pe semne fixe, lezându-se în felul acesta tot ceea ce este feminin, adică inspiraţia, sensibilitatea, flexibilitatea sau chiar acumularea de informaţii. În felul acesta, suntem constrânşi să consumăm mai mult decât să acumulăm şi întreaga dorinţa de a ne spori averea, de a ne însuşi bunuri sau de a acumula, să devină o glumă bună.
Situându-ne în afara puterii de a asimila prin simplitate şi naturaleţe toate lucrurile care vin spre noi acum vor purta o amprentă apăsătoare şi care vor deţine un mesaj foarte clar legat de o lecţie de viaţă, o experienţă sau o încercare puternică.
Luna în Scorpion nu este deloc un lucru care să nu fie observat, iar acest lucru va genera o atât de mare tensiune interioară încât toate celelalte lucrurile care se vor desfăşura pe zonă publică, în speţă opoziţia Lunii cu Junon, adică disputa pe un patrimoniu, cearta între femei, conflictul de interese, deposedarea de putere prin viclenie sau imixtiune a unei persoane frământate de lucrurile pe care nu le poate împărtăşi ar putea să-i stârnească râsul. Cele mai complicate şi mai dure aspecte se petrec în interior. Tocmai de aceea calitatea Lunii de purtător de lumină de la Saturn la Capul Dragonului capătă o notă existenţială importantă. Pentru că ştim atunci când Luna şi Capul Dragonului se află în conjuncţie avem de-a face cu începutul unui nou ciclu – ciclul draconitic. Acest ciclul draconitic se referă la viaţa spirituală, la educaţia morală, la rafinamentul subtil şi la toate demersurile sociale în care folosim toate aceste elemente ale vieţii. De la Saturn la Capul Dragonului, Luna va fi încărcată de experiență şi tot ceea ce vine spre noi ne va păcăli că ne va îmbogăţi cu experienţe sau cu lucruri concrete. În realitate, ne va deposeda de ataşamentul de lucruri, de obiecte importante, preţioase, de locuinţă, de imobile sau chiar de funcţie. Această deposedare se manifestă în ambele direcţii (bun, rău, iar unul din cele mai înşelătoare aspecte care va conlucra foarte tare cu această trăsătură de această dată nu este unul negativ, legat de un careu sau de o opoziţie, ci este legat de trigonul Lunii cu Chiron. Acest trigon va face legătura între interesul personal şi disponibilitatea grupului, lăsându-ne impresia că vom fi susţinuţi, că grupul este de partea noastră, că primim un ecou pozitiv din planul social şi că aceste ambiţii personale, care nu sunt împărtăşite şi care ne apasă foarte mult, dacă au fost intuite de ceilalţi, atunci ele sunt permise. În realitate, toată această permisibilitate pe care o primim din partea anturajului reprezintă o tentaţie de a accepta celelalte provocări la care ne aşteptăm, care sunt negative şi tocmai pentru că sunt negative şi ne aşteptăm la ele am putea să le întâmpinăm cu o opoziţie foarte puternică. Tot ceea ce se construieşte azi aduce o uşoară păcăleală însă rezultatul va fi unul bun pentru că indică o rafinare a spiritului sau dobândirea de noi experienţe pe care să nu le putem folosi prea bine pe viitor, dar care vor fi esenţiale pentru că ne vor ajuta să înţelegem alte experienţe care vor ţine de următoarele stadii, cele care ţin de etapa a doua (luna mai 2013) sau de etapa a treia (lunile de vară şi prima jumătate a lunii septembrie până când Saturn şi Capul Dragonului vor fi în conjuncţie) a evoluţiei pe care o parcurgem în acest an.
Cine reuşeşte să vadă viziunea de ansamblu a acestei zile va înţelege că lucrurile minunate constituie imboldul sau elementul care ne stimulează să acceptăm mai uşor o presiune, să îndurăm mai mult, să ne privăm de anumite lucruri chiar dacă ni le dorim foarte mult. Acest lucru se deduce din faptul că Chiron reprezintă planeta mediatoare în opoziţia Lună-Venus, iar asta înseamnă că o sporire a vitalităţii va fi motivată sau specifică doar în cazurile în care acceptăm să depăşim o provocare. Putem să înţelegem de aici că este suficient să urmărim care sunt lucrurile care ne vor motiva cel mai mult, când vitalitatea îşi va reveni în mod surprinzător pentru că acelea sunt elementele care trebuie abordate cu maximă seriozitate, acelea sunt episoadele care trebuie privite printr-o sticlă de ceas, pentru a li se vedea toate detaliile şi pentru a nu pierde din vedere niciun element oricât de mic ar părea la un moment dat.
La fel ca şi în ziua de ieri, încărcarea acestei axa Taur-Scorpion ne aduce probleme de gestionare a unui patrimoniu sau de gestionare a puterii personale. Acest lucru nu este nou, oamenii în general se confruntă cu probleme legate de patrimoniu, chiar şi atunci când nu le ajung banii pe care îi au, nu sunt mulţumiţi cu locuinţa pe care o deţin sau îşi pierd locul de muncă. Aceste lucruri acum vor căpăta o înfăţişarea nouă, pentru că pe lângă aceste griji comune vom adăuga şi altele legate de moralitate, de putere poate chiar de invazie, de hrănire a unor sentimente invazive prin care ajungem să greşim pretinzându-le celor care au mai mult decât noi să împartă din avuţie, să ne ofere şi nouă privilegiul de a ne bucura de ceea ce vedem că au şi ei. Acest lucru duce la înglodarea spiritului, la înceţoşarea gândirii şi la involuţie.
Luna, în postura ei de distribuitor de lumină de la Saturn la Capul Dragonului, ne îndeamnă la ponderaţie, la înţelepciune şi acolo unde nu putem să ne stăpânim aceste dorinţe de dominare, de putere, de răzbunare sau de compromitere a celor care au mai mult, care o duc mai bine sau sunt fericiţi, acolo să ne oprim, să punem stop, să nu le scoate în afară şi să aşteptăm un semnal exterior, acela care vine din partea lui Chiron din Peşti, semnul comunităţii, al grupului, al naţiunii, al anturajului care ne spune “Pe aici trebuie să mergi. Acesta este drumul. Doar atât trebuie să faci astăzi”.
Luna în Scorpion nu va reuşi azi să fie selectivă, ci ne va pune în faţa unor evenimente extrem de diverse şi de puternice, însă nu toate sunt folositoare. Îmbrăţişând azi elementele care nu sunt folositoare, în situaţia în care nu reuşim să acumulăm aşa cum ne dorim, ci doar ne păcălim că senzaţiile înseamnă acumulare de informaţii sau îmbogăţirea experienţelor, ajungem în punctul în care să ne risipim lucruri lipsite de importantă, adică o rezervă preţioasă.
Prin urmare, 26 aprilie este o zi delicată pentru noi toţi pentru că ne aduce o Lună în cădere (Scorpion) care va urmări să facă rău comunităţii şi, prin acest rău, va reuşi să compromită imaginea personală până la limita durerii. Defectul cel mai mare al acestor zile este că ne aduce în fata unor evenimente extrem de variate, fără a dispune de discernământul necesar, în așa fel încât din prima privire să facem o selecţie a acestora. Va fi combinată ambiţia, dorinţa de putere cu acţiunile pe care nu le putem controla, cele care au statutul de graţie ce se manifesta prin intermediul comunităţii, a grupului de prieteni sau prin intermediul unui factor exterior. Lucrurile pe care dorim să le facem azi ne vor lăsa impresia că ne îmbogăţesc în cunoştinţe, informaţii sau în elemente de patrimoniu, însă ele ne vor compromite şi mai mult, iar dacă, spre seară, ne uităm în cămară şi o vedem plină să nu avem impresia că aceste lucruri ne aparţin, ci în mod sigur sunt de împrumut. Acest lucru nu reprezintă o avere personală, nu constituie patrimoniul personal, ci doar se simulează toate acestea pentru a înţelege că ataşamentul de lucrurile materiale, de orgoliu, de gelozie, de sentimentele de posesivitate şi invidie sunt adevărate boli ale sufletului de care trebuie să ne deposedăm, după ce le vom vedea în deplinătatea exprimării lor. Trigonul Luna-Chiron înseamnă în felul acesta vindecare sufletului, cizelarea moralităţii atât cât ne trebuie pentru a înţelege că sentimentul şi ecoul acestora nu trebuie să fie în conflict, nu trebuie să fie în opoziţie pentru a fi siguri pe ceea ce gândim sau pe ceea ce ne dorim, pentru a nu mai fi atât de schimbători în ceea ce privesc nevoile materiale, pentru a nu mai fi atât de nemulţumiţi de faptul că nu ni se îndeplinesc dorinţele deşi ele se îndeplinesc, dar nu mai vedem soluţia pentru că deja suntem ocupaţi cu alte dorinţe, să nu mai fim atât de reci şi tăioşi în ceea ce privesc sentimentele pentru că înţelegerea şi compasiunea ne extind câmpul conştiinţei până în zona în care informaţia să curgă liber. Acum informaţia nu curge liber, ci va cere o mobilizare interioară atât de puternică încât să ajungem în punctul în care ambiţia în sine, cea care ne mobilizează de dimineaţă, de când Luna şi Saturn îşi vor împlini conjuncţia lor, să se oprească, să atingă momentul de stop, iar individul să înţeleagă că nu crizele din relaţii sunt elemente care îl îmbogăţesc în experienţe, nu de acolo îi vin informaţiile importante despre oameni sau situaţii, ci din modul cum se strecoară printre evenimentele vieţii pentru a-şi atinge ţinta. Ţinta individului este rafinarea spiritului, indiferent de preocupările pe care le avem, de profesie, de vârstă, de statut, ținta fiecăruia este rafinarea spiritului. Atunci când avem impresia că suntem pe alt drum, că ţină este alta, fie suntem preocupaţi de elemente intermediare, fie ne înşelăm. Ţinta fiecăruia este aprofundarea noţiunilor spirituale pentru că această existenţă în materie nu reprezintă decât o ipostază de o clipă a vieţii cosmice.
La modul comun această zi va continua o parte din demersurile sau acţiunile zilei anterioare pentru că în continuare avem axa Taur-Scorpion încărcată şi ar fi o copilărie să considerăm că efectul Lunii pline s-a încheia mai ales că ea se suprapune peste Axa Dragonului. Aceste ipostaze astrale, pentru că-l are şi pe Saturn în preajmă, sunt tangente la lecţiile de viaţă, la acele lecţii de viaţă care ne întăresc gândirea, discernământul şi ne călesc spiritul.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne preocupa azi mai puţin de varietatea evenimentelor, cât de acea sclipire/isteţime care ne vine din Scorpion şi care ar putea să ne ajute astăzi la identificarea elementelor de substanţă care să ne ajute să ne strecurăm printre greutăţi şi să atingem ţinta.
Sigur, linia de delimitare dintre diplomaţie şi făţărnicie este destul de subţire azi, cu Luna în Scorpion, însă cel care se preocupă de acest lucru şi are simţurile deschise pentru a primi informaţii din anturaj nu pentru a şi le însuşi, nu pentru a şi le nota într-o agendă şi a spune că-i aparţin, ci pentru a fi inspirat în acest moment, pentru a face cele mai bune alegeri. Astăzi vitalitatea va fi folosită pentru a ne rafina spiritul şi acolo unde dovedim lipsă de energie, de motivaţie, o slăbire a atenţiei sau o pierdere în detalii acolo ne confruntăm cu evenimente care nu sunt importante acum şi care nu vor fi importante nici pe viitor, ci au statutul de diversiune pentru a se face diferenţa între individul înţelept, matur şi cel superficial.

>

Marte azi va atinge gradul perfect în sextilul cu Neptun, când Luna se afla încă în Scorpion, acesta fiind de altfel şi cel mai important aspect al zilei. În prima jumătate a zilei vom fi în Perioada fără direcţie urmând ca la ora 14:31 Luna să treacă în Săgetător, iar spre seară să împlinească primul ei aspect din această zodie – careul cu Neptun. În felul acesta, descoperim că ziua va fi marcată de un imens gol. În ziua anterioară Luna a fost un personaj principal, a avut un rol foarte important, acela de a fi distribuitor de lumină, iar azi aflându-se în Perioada fără direcţie ne opreşte din acţiuni importantă şi ne spune “A sosit momentul să lăsăm lucrurile să se sedimenteze”. În prima jumătate a zilei vom dori să extragem esenţa din ceea ce am traversat de-a lungul săptămânii, ne vom aminti de diferite ipostaze pe care le-am parcurs de luni încoace şi vom căuta într-un fel sau altul să fim la înălţime, să extragem esenţa, să vedem care a fost rolul fiecăruia şi cât de grave au fost greşelile pe care le-am făcut.
Mulţi, pentru că suntem în Perioada fără direcţie, îşi vor căuta circumstanţe atenuante şi fiind vorba de Scorpion acestea se vor transforma uşor în resentimente. Lucrurile pe care nu le înţelegem în prima jumătate a zilei se transformă în frustrări, în nemulţumiri pentru că ele se vor înveli foarte uşor cu refuzul, cu umilinţa sau cu acele înţelegeri subiective. Mulţi oameni, prin rememorările pe care le parcurg azi, vor considera că multe din episoade au fost îndreptate împotriva lor, vor lua în sens personal tot ceea ce li s-a-ntâmplat de-a lungul săptămânii şi vor căuta să ascundă această nemulţumire.
Sextilul Marte-Neptun aduce o inspiraţie specială, lucru cu energia, deschidere faţă de acele elemente care ţin de mişcare interioară, de acumulare, de revitalizare sau de redobândire a unei puteri. Fiind vorba de Marte în Taur putem să invocăm aici o putere din trecut, o autoritate pe care am deținut-o anterior, putem să invocăm redobândirea unei faime pe o sugestie sau un sfat care a fost dat cândva şi care la momentul acela nu a fost înţeles, însă acum prin procesul de rememorare, acelui individ nedreptăţit în trecut i se reda statul şi importantă pe care a avut-o. Această formă de retrocedare extinde câmpul conştiinţei şi aduce o mulţumire însă pe sectoare legate de trecut. Mulţi vor încerca să aducă trecutul în prezent şi să se bucure de beneficiile acestuia considerând că având o asemenea bază, viitorul va fi stabil şi luminos. Nu putem şti din cerul astral al acestei zile dacă viitorul aşa cum îl simţim azi va fi luminos, însă ştim că după ce Luna va trece în Săgetător, în a doua parte a zilei, această percepţie a viitorului va fi uşor modificată, fiind dominată de planeta care aduce din trecut acest mesaj benefic. Ceea ce ne-a bucurat în prima parte a zilei ne va întrista în a doua parte a zilei considerând că “e bun, e frumos, e minunat, îmi place, dar nu poate fi reprodus sau nu este real”.
Toată această construcţie astrală seamănă cu sunetul sirenei care în prima parte a zilei ne încântă şi nu ne lasă să ne gândim dacă este real sau nu, ci ne cuprinde în mrejele sale ducându-ne spre trăiri şi rememorări atât de puternice încât să avem impresia că întreaga viaţă se schimbă şi că fie că gândim bine sau rău, fie că suntem marcaţi de dorinţe de răzbunare ori urmărim să ne cerem un drept suntem pe calea cea bună, suntem privilegiaţi de viaţă şi urmărim să simţim, să trăim, să aprofundăm doar acest element. În a doua parte a zilei vom avea impresia că sunetul sirenei se aude din ce în ce mai slab sau ne vom sustrage din această iluzie, din aceste dorinţe care nu au perspectivă sau care au o perspectivă spectaculoasă, conştientizând că nu ne vindecă sufletul, ci doar ne face să ne simţim mai bine şi că în realitate durerile au rămas la fel de puternice şi în acelaşi loc.
Pentru evenimentele pe termen scurt sextilul lui Marte cu Neptun este de un real folos pentru că aduce eficiența într-un tratament în care este folosit alimentul sau este folosit lichidul pe rol de aliment. De asemenea, tratamentele care sunt legate de nămol, de mixturile de plante folosite pentru împachetări, de băile terapeutice, poate chiar cele hipertermice sau o călătorie printr-un spaţiu verde unde vaporii de apă, umezeala din atmosferă este încărcată cu substanţe vindecătoare dăruite de ecosistem. Tot ceea ce ne conferă acest sextil Marte-Neptun, chiar dacă are un efect terapeutic, el nu va dura, decât acolo unde procesul a fost început încă de săptămâna trecută.
Intrând în această săptămână pe opoziţie Venus-Saturn, trebuie să ne aşteptăm ca ziua de sâmbătă să nu conţină vindecări miraculoase, chiar dacă acest sextil Marte-Neptun are şi această componentă, ea nu va putea fi stabilizată în timp, ci va impresiona pe moment. Pentru unii este important să îşi reamintească cine au fost, cum a fost, cum s-au simţit, să nu uite unde trebuie să ajungă sau că poate le este mai mult decât suficient acest moment de pauză, de relaxare sau de revitalizare pentru a o porni din nou la drum.
Prin urmare, 27 aprilie reprezintă o zi a elanului, a sentimentului de unitate, a bucuriilor născute din căldură sufletească sau din explorare, a învăţării care ne vine din pauză, din stop, din oprirea unui demers. Prima parte a zilei va aduce o discontinuitate a evenimentelor din ziua anterioară care ne-au bulversat foarte mult sau ne-au grăbit, convingându-ne că nu avem timp sau dacă avem trebuie să-l valorificăm într-un mod adecvat. Astăzi avem o altă percepţie asupra timpului, asupra oamenilor, asupra sentimentelor şi ne vom bucura de toate aceste schimbări ca şi cum sunt definitive. În a doua parte a zilei vom observa că acest caracter permanent este o iluzie şi că romantismul nu poate coordona viaţa, ci el doar o va pigmenta, însă baza acesteia, fundalul ei rămâne unul dificil aşa cum am văzut că avem de la începutul săptămânii încoace.
Prima zi a săptămânii ne-a adus opoziţia lui Venus şi Saturn, iar mâine traversăm opoziţia Soare-Saturn pe aceeaşi axă. Marte de asemenea se află în Taur şi sextilul său cu Neptun nu poate aduce atât de mult beneficiu, nu poate contrabalansa dificultatea care apare din împlinirea celor două opoziţii care încadrează acest interval, însă ne poate aduce o picătură de bucurie, de încântare, de vitalitate, de sănătate pe acest fundal apăsător.
Sextilul Marte-Neptun devine azi elementul care ne scoate în evidenţă adâncimile sufletului, cât de curaţi suntem, cât de puri, în ce direcţie ne îndreptăm sentimentele, cât de sinceri putem fi faţă de ceilalţi şi cât de corecţi, cât de mult putem să iertăm o greşeală aşa cum a fost săvârşită şi, în a doua parte a zilei, să vedem cât de profundă ne este gândirea atunci când anumite episoade se dovedesc a fi susţinute de contextul astral atunci când reluăm anumite procese mentale, când ne amintim de teamă, de frică, de nesiguranţă, de pierderi, de lipsuri. Astăzi dovedim cât de maturi suntem, nu prin bucuria pe care o traversăm dimineaţa, pentru că ea va ţine mai mult de latura inconştientă, decât de discernământul pe care-l probăm în a doua parte a zilei.
Mulţi vor sesiza că în această zi vor trece de la o extremă la cealaltă, că s-au trezit bine dispuşi, cu un tonus aparte, cu planuri de viitor, vrând să ia lumea la pas şi să-i descopere mistere, să recupereze tot timpul pierdut, însă vor observa, până spre seară, ca toată această ambiţie nu a făcut decât să-l consume şi se întoarce la viaţa să anostă sau dureroasă. Existenţa umană, exprimarea fiinţelor aici în această lume, nu este definită de bucurie, de încântare, de succes, ci este pigmentată cu acestea. Cine înţelege acest lucru va aprecia şi mai mult ipostaze de genul acesta, cum sunt cele pe care le traversăm azi, şi nu va visa că se va hrăni toată viaţa cu fluidul nemuririi (amritha), ci va spera că, măcar de câteva ori pe an, în momente speciale, să înlocuiască alimentele grosiere cu aceasta savoare nemaiîntâlnită a spiritului. Creşterea vitalităţii în ziua de azi constituie, așadar, o rememorare a ceea ce eram cândva, o reamintire a puterilor pe care le-am avut cândva şi unora s-ar putea să le fie suficiente acestea pentru a porni din nou la drum. Cei mai mulți, însă, trebuie să vadă această scenă ca fiind doar o ipostază de o zi. Întrucât săptămâna începe şi se termină cu o opoziţie în care personajul principal este Saturn, orice element pozitiv care apare acum nu poate contrabalansa forţa seniorului karmei, ci doar pigmenta cu bucurii trecătoare sau profunde, ce nu vor reuşi decât în cazuri foarte rare să depăşească segmentul acestei săptămâni.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne lăsa în voia fluxului astral, de a ne ocupa de linişte, de pace, de reculegere, de meditaţie, de rememorare activă (călătoria în trecut pentru recuperare energiei) în prima parte a zilei pentru a putea dovedi tărie de caracter şi discernământ în a doua parte a zilei. Această zi este puternică pentru că ne pune în faţa unui bine pe care este posibil să-l fi uitat şi care ne-a aparţinut, ne-a definit, cândva a avut amprenta noastră pusă pe frontispiciu. Acest element de factură personală nu poate fi reinstaurat, nu putem să ni-l însuşim din nou, ci doar îl reamintim, îl privim în depărtare, ştim că ne-a aparţinut şi retrăim starea de putere pe care am avut-o atunci când l-am deţinut. Tocmai de aceea este important să ştim că bucuriile şi puterile acestei zile nu au cum să dureze. Mâine când Soarele şi Saturn vor fi în opoziţie starea de vitalitate şi relaţiile sociale, cele care par să fie îngheţate sau să se desfăşoare calm plăcut şi deconectant, vor trece prin criză. Cel care este înţelept azi mâine va fi un supravieţuitor.

Mulţi se vor întreba azi în ce constă această opoziţia a Soarelui cu Saturn dacă de-a lungul săptămânii am tot parcurs evenimente care mai de care mai intense sau mai ciudate. Opoziţia Soarelui cu Saturn pe axa Taur-Scorpion reprezintă prima opoziţie de acest fel de când Saturn a intrat în Scorpion, de anul trecut, şi asta înseamnă prima experienţă de acest fel în intervalul de câţiva ani cât Saturn va sta în această zodie. În această primă etapă, pentru că avem şi Venus şi Marte pe zodia Taur, care primesc la rândul lor opoziţii din partea lui Saturn, pentru că de această dată avem şi axa Dragonului pe această axă, limitele pe care această opoziţie va încerca să le doboare vor fi cele ale exprimării.
Dacă facem un exerciţiu de imaginaţie sau dacă pur şi simplu urmărim un copil care se joacă, apropiindu-se de fiinţe plăpânde, de păsări, de plante, de animale de companie, vom observa că această fiinţă delicată, considerată imatură şi aflată în plină formare arată faţă de aceste fiinţe mici care tot timpul vieţii se află într-o relaţie de teamă faţă de om, faţă de caracterul distructiv al acestuia, le arată acestora un sentiment cald de prietenie. Mulţi se gândesc la faptul că un copil într-o altfel de ipostază probează caracterul superior al fiinţei umane. Nu, nu probează caracterul superior, ci probează uşurinţa în exprimare. Un copil când va lua în braţe un animal mic, când se va apropia de o floare, când va ridica mâinile spre lumina soarelui se va exprima. El nu caută recunoaştere, nici apreciare, nu vrea să probeze, să dovedească statutul pe care-l are, ci doreşte cu toată fiinţa să se exprime. Astăzi opoziţia Soarelui cu Saturn împreună cu celelalte elemente care se află pe această axa vor lupta împotriva acestei exprimări. Acest lucru nu vine de pe axa Taur-Scorpion, ci astăzi, Luna, va împlini şi ea o opoziţie cu Jupiter pe axa comunicării, a cunoaşterii, acolo unde o avem pe Lilith care, într-un exces de zel, va aduce încă o etapă la sextilul cu Mercur pe care-l va împlini săptămâna viitoare. Toate aceste lucruri ne vor lăsa impresia că duritatea vieţii este îndreptată împotriva a tot ceea ce este frumos şi delicat şi că de undeva din umbră anumite energii sunt îndreptate împotriva individului care doreşte să se dezbrace de vulgaritate sau de decență, de întuneric, să se desprindă de latura sa întunecată pentru a se exprima prin lumină.
Punând la încercare expresivitatea individului astăzi putem să aducem în discutie, să vorbim, să ne preocupăm de starea de vitalitate, de lucrurile pe care le avem în preajmă, de ceea ce ne defineşte ca persoane sau ceea ce lupta împotrivă acestor elemente în cazul în care ele au fost cunoscut, exprimate sau puse în valoare de-a lungul acestor săptămâni.
Deși atât Marte, cât şi Venus se află în fereastra opoziţiei cu Saturn, relaţia acestuia cu Soarele aduce frământarea unor demersuri, blocarea unor procese, întârzieri, pierderea de obiecte sau ascunderea lor, decădere în drepturi, abandonarea unor lucruri în zone asupra cărora nu vom mai reveni niciodată. Acest lucru se va produce printr-o scădere a atenţiei, printr-o deposedare de elemente esenţiale, la modul general, sau la modul particular de acele lucruri de care acum, de-a lungul acestei săptămâni, ne-am apropiat. De asemenea, azi vom dovedi o anume încăpăţânare, un refuz al lucrurilor care sunt trainice în timp, care dăinuiesc, care au durabilitate sau a acelora care ne solicită pe muncă, pe efort pe înţelegere, pe efort sau pe studiu.
Ceea ce vine spre noi în această zi poate suna ca o răsturnare de situaţie, ca o întoarcere la o formă neplăcută de boală, readucerea în centrul atenţiei a unor simptome neplăcute care să creeze şi mai mari confuzii sau întoarcerea la alte principii de viaţă care sunt ruginite, neplăcute, care nu sunt deloc utile în relaţiile pe care le avem acum şi care ne duc în mod garantat spre un eşec. De asemenea, dorinţele intră într-un stadiu periculos în sensul că ba sunt reduse, ba sunt încurajate spre elementele imposibile, dificile, neplăcute sau absurde.
Din tot aceste complex astral înţelegem că lucrurile spre care ne îndreptăm dezvoltă faţă de noi o anume ostilitate, fie prin faptul că nu doresc să atingă etapa următoare ori că nu doresc să se exprime într-un anumit fel, că se opresc ori că se dovedesc prea încăpăţânați toate aceste lucruri solicită foarte mult gândirea, ne solicită forţa fizică şi nu ne garantează niciun rezultat. Cei care sunt mai sensibili se vor simţi mai agresaţi, obstrucţionaţi, deposedaţi de bunuri personale ori puşi în situaţia în care să şi le strice singuri. Asta înseamnă că acolo unde se va pune problema unei deplasări, atunci când persoana care este solicitată să facă acest serviciu intervine printr-un bun personal risca să şi-l strice, fie cu propria mână, fie prin înstrăinare. Din acest punct de vedere este o zi nefericită periculoasă, iar aceste situaţii vor deveni cu atât mai dure şi mai puternice în a doua parte a zilei când opoziţia dintre Luna şi Jupiter se va împlini.
Dacă în prima parte a zilei vom dezvolta mai curând o teamă de lucrurile evidente, o teamă de acţiunile în forţă considerând că această grijă este un semn, un presentiment, un avertisment din partea unui grup exprimat pe cale verbală sau nonverbală sau pur şi simplu primit prin inspiraţie, în a doua parte a zilei vom căuta pe cât posibil să ţinem cont de el. Pe ideea “Frica păzeşte bostănăria” astăzi mulţi se vor dovedi extrem de reticenţi la mişcare, deplasare şi toată această presiune care se creează din combinaţia dorinţei de mişcare impusă de Marte în Taur cu forţa dată de opoziţia Soare-Saturn în a stăpâni această mişcare, aduce în a doua parte a zilei explozii temperamentale sau necesitatea de a recupera timpul pierdut, de a recupera din drumul pe care nu le-am făcut în prima parte a zilei sau de a recupera acele activităţi pe care ar fi trebuit să le facem de dimineață şi nu am avut disponibilitatea, nu a avut chef sau ne-am temut. Riscul de a greşi prin precipitare, susţinut de o altă axă (Gemeni-Săgetător), este unul foarte mare.
Dacă în ziua anterioară am considerat ca lucrurile care vin spre noi trebuie trăite pe moment sau cel mai târziu la începutul lunii mai (în anumite cazuri) astăzi înţelegem că munca este elementul esenţial. Faţă de muncă vom avea o anumită atitudine, în cele mai multe din cazuri, una de reticență prin faptul că vom considera că suntem umiliţi de efortul pe care trebuie să-l facem că suntem obosiţi, ca această muncă ne compromite şi că orice activitate pe care o săvârşim în această direcţie ne va împovăra şi mai mult, ne va compromite sau ne va transforma iremediabil. Această încercare reprezintă ultimul stadiu al suferinţei sau încă un pas spre stadiul final al acestei suferinţe, în sensul că munca doar atunci când este susţinută de încăpăţânare de egoism, adică de sentimente negative este un reprezentat al autodistrugerii. Atunci când ea este abordată cu calm, cu linişte, cu mulţumire sau chiar cu măsură ea înnobilează fiinţa şi o face creatoare de valori.
Cu toate acestea nu lupta împotriva muncii şi nu munca în sine ne modifică percepţia în această zi, ci putinţă sau neputinţă de a ne exprima. Unii aleg să se exprime sau refuză să se exprime prin munca, iar alţii căută un mijloc mai uşor mai simplu, mai accesibil, poate chiar prin cuvinte ori prin deplasare, prin termeni, noțiuni, dans în aşa fel încât elementele de factură interioară care pun o mare greutate pe individ (careurile pe care Junon care le trimite către planetele din Scorpion şi către cele din Taur) să ne convingă că numai mişcându-ne putem combate această condiţionare a relaţiilor pe care nu o putem înţelege. În felul acesta, mulţi vor considera că au nevoie de mişcare, de exprimare, însă nu de ceea ce-i constrânge să facă. Au nevoie de timp liber, însă nu după un program făcut de alţii, au nevoie de să se exprime în scris, prin mişcare, prin efort, însă nu prin sarcini profesionale, nu prin sarcini de serviciu, nu impus de un program de lucru.
Toate acestea vin din nevoia de exprimare şi se întorc în acea sferă a gândirii care ne îndeamnă să ne exprimăm într-un anumit fel. Revenind la exemplul invocat la începutul acestei analize, înţelegem că ţinta acestei zile este aceea de a distruge acea stare de amplitudine, acea extindere a câmpului conştiinţei, dincolo de limita egoistă a identităţii false. Noi nu suntem ceea ce vedem în oglindă, ci suntem ceea ce trăim. A ne exprima adecvat înseamnă a descoperi acel mod de a trăi care să ne confere statutul şi strălucirea pe care le-am avut la începuturi. Deşi abstracte pentru unii, aceste idealuri va lua azi înfăţişări multiple, de la a urmări spectacolul străzii azi de la fereastra până la a demonstra opiniei publice un anume argument, de a-l justifica sau de a-l întoarce pe toate părţile până când el este perceput aşa acum a vrut cel care l-a lansat.
Prin urmare, ultima zi a săptămânii este o zi spectaculoasă. Ea ne aduce în faţa unei execuţii. Conştientizăm propriul nivel de exprimare, propria nevoie de exprimare şi în acelaşi timp, datorită unor condiţionări de factură social, prin prejudecăţi ori datorită încăpăţânării, egoismului sau geloziei dictăm uciderea acestei exprimări. Cei care au momente de ezitare în faţa acestei exprimări negative au şi privilegiul de a-şi vedea şansa renăscută în a doua parte a zilei sau în săptămâna următoare. Astăzi suntem personaje într-un film în care este vorba despre talentul unui individ, despre sacrificiul unui individ, despre nevoia de a trăi în libertate sau de a îndura condiţionări apăsătoare, dureroase sau penibile. Viaţa însăşi reprezintă o combinaţie între aceste două direcţii şi cel care va îmbrăţişa exprimarea de sine, după un mesaj dictată de spiritul său liber, doar acela va reuşi să se desprindă de identitatea sa falsă şi să se implice total şi desăvârşit în gesturile pe care le face. Ceilalţi vor mima această exprimare urmând un proces tehnic, pe cale verbală sau nonverbală, atingând toate etapele pe care le-am văzut din exterior însă vor fi goliţi din interior, devoraţi de propria teamă de a se exprima în totală libertate. Aceste lucruri sunt extrem de abstracte pentru oamenii care trăiesc cu teamă, cu grijă, cu înfrigurare sau, mai mult, care le privesc pe acestea prin caracterul lor fatalist. Grijile, teama sunt avertismente ca anumite lucruri din fiinţa umane nu funcţionează, că ele ne atrag atenţia asupra unor defecte pe care le avem pentru a le corecta, pentru a le ajusta sau pentru a ne deplasa conştiinţă, mintea din zona întunericului acolo unde ele stăpânesc, acolo unde ele nu există. Înţelegând toate acestea, observăm că devenim părtaşi la propria existență, cum nevoile, aşa cum le-am formulat până acum, sunt strigăte de bucurie sau de tristeţe care nu definesc fiinţa umană, ci doar umplu atmosferă cu sunete variate fără a reuşi să construiască o gamă, o simfonie sau măcar să articuleze o frază inteligibilă încât firele de lumină din subtil sau celelalte entităţi aflate într-un proces de evoluţie să înţeleagă şi să răspundă pe măsură.
Ziua de azi, prin limitările pe care pe care le impune opoziţia lui Saturn cu Soarele, înseamnă blocarea acestei exprimări libere şi, din dorinţa omului de a se dezlănţui, de a se descătuşa, de a se exprima într-un anumit fel, în loc să cânte aşa cum îl inspiră muza sufetului său, strigă de durere, neobservând faptul că nu trebuie să-şi deplaseze atenţia de pe durerile sale pe bucuria de a trăi.
Am fost tentaţi să facem acest lucru în ziua anterioară însă acest proces ieri a fost susţinut de sextilul lui Marte cu Neptun a cărui durată de viaţă este mai scurtă decât intensitatea opoziţiilor care ne vin de pe axa Taur-Scorpion. În felul acesta, astăzi avem o şi mai clară senzaţie ca limitările sunt foarte reale că nu este suficientă bucuria sau rememorarea stării de libertate pentru a le depăşi. Cu cât suntem mai siguri cu atât mai mult ne depărtăm de asta, cu atât mai mult avem curajul să privim problema în faţă şi să-i spunem că nu există, cu atât mai mult îmbrăţişăm un concept absolut minunat al gândirii ezoterice, acela de a anula un mecanism negativ pe care tot noi l-am creat cu mintea falsă.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne aminti că puterea unui individ vine din bunătate, din sacrificiu, din nevoia de a se exprima în modul cel mai autentic şi original cu putinţă şi ca orice formă de reproduce care sfidează originalitatea şi caracterul autentic al sufletului sfârşeşte prin a se autodevora.

9 thoughts on “22 – 28 aprilie 2013

 1. Angela spune:

  Am acceptat de mult teoria ca facand bine celor din jur, omul isi face bine lui insusi.

  Toti care lucram in domeniul public, dezvoltam fara sa vrem o oarecare abilitate psihologica pe care o folosim de o forma sau alta in relatiile de zi cu zi cu societatea si prietenii.

  Dar ii pentru prima data cand cand am simtit ca am fracasat, si asta nu fata de sutele de persoane de nationalitati distincte cu care am contact zilnic (ii epuizant, unul nu-si mai aminteste nici macar limba in care gandeste) ci fata de persoanele apropiate, fata de prieteni.

  Recent, am sfatuit o buna prietena vizavi de „relatia” ei sentimentala, de a incepe cu inceputul, am recomandat prietenia, ca fiind baza oricarei legaturi serioase si de durata. Am considerat suspecta „dragostea” care nu are la baza cunoasterea reciproca, cand cineva imprastie in toate colturile doar dragoste, te intrebi – Ce a determinat un astfel de sentiment sau comportament?. Resumiedo, cred ca am subestimat sensibilitatea persoanelor in cauza, ca atare, in loc sa fac binele, m-am trezit facand raul.

  Sunt convinsa ca avand la indemana baze reale de astrologie nu ti-i s-a intamplat sa gresesti in a ajuta pe cei din jur, iti admir capacitatea de a ajuta pe ceilalti pentru ca nu ii usor lucru, sunt putine persoane dispuse la asta, iti doresc multa sanatate si putere de munca ca sa continui asa.

  Atentamente,
  Ángela

 2. Angela,

  Îţi mulţumesc pentru cuvintele frumoase.
  Da, de cele mai multe ori procedeele pe care le aplic sunt corecte, însă uneori greşesc, mă las purtat de val sau de circumstanţele atenuante, dar sunt cu conştiinta impacată pentru că ceea ce mă impinge spre greşeală ţine de o forţa care se află dincolo de limitele mele pentru că ştiu că în binele savârşit pun tot ce am eu mai bun şi mai curat, că fac tot ce stă în puterea mea de fiinţă limitată. Nimeni nu este protejat în fata minciunii, însă reperul principal în ceea ce te priveşte trebuie să fie limita a ceea ce-ţi stabileşti să faci. Dacă urmăreşti prin orice mijloc să faci cât de corect şi bine poţi universul îţi va răspunde pe măsură. Răul de care spui s-ar putea să fie expresia transformării unor fiinţe şi care, aşa cum este lesne de înţeles, nu pare a fi rău deloc, ci un bine care la început doare puţin.
  Ajutorul de care spui tu se face prin participarea la marile procese ale evoluţiei. Cei care consideră că pot să facă asta fără a se integra în asemenea procese macro îmbrăţişează cel mai tare ideea de datorie. Se simt datori, adică obligaţi ori constrânşi să facă bine pentru că privesc acest proces ca pe o investiţie, nu ca pe expresia a ceea ce reprezintă ei. Reversul acesteia este simplu de dedus. Imediat ce se simt plini şi siguri pe ceea ce au realizat pretind ca fiinţele pe care le-au ajutat să dezvolte faţă de ei aceleaşi sentimente de datorie, de constrângere. Binele te face liber în ambele sensuri. Dacă vei putea face eforturi şi sacrificii pentru oameni pe care nu-i cunoşti şi care după ce devin părtaşi la faptele tale bune dispar în necunoscut înseamnă că fapta bună nu este o investiţie, ci expresia unui nivel. Cam aşa se prezintă diferenţa dintre cei care vorbesc despre bine şi cei care-l săvârşesc.

 3. monica spune:

  Plecand de la, ceea ce ati scris aici, imi dau seama ca suntem mici in comparatie cu UNIVERSUL, dar ce importante sunt trairile, pe care le avem „ceea ce ne iese în cale azi nu este întâmplător, nu este un produs al hazardului, ci are un rost, … şi să fim puternici așa cum trebuie … ni se cere … mai mult efort, seriozitate şi muncă”.Cu un dram de dorinta mutam muntii din loc!!!
  Da, acum e nevoie de valorile morale, cu care ne-a inzestrat Bunul Dumnezeu, acum trebuie sa valorificam tot ce e mai frumos in noi ca sa-ntelegem „statutul de sens al vieţii”!
  Aveti mare dreptate cand afirmati ca ” Anul 2013 este ca apa. Extrem de simplu, genial de simplu” .
  Doamne, cata dreptate aveti!!!
  ‘Ce oferim asta primim’ sau ‘Lumea este oglinda, in care ma privesc’…
  Saptamana asta este ziua mea ! Am citit ce reprezintă 24 aprilie „o zi benefică pentru individ”.” Tot ceea ce înseamnă proiect personal, plan personal, ideea, sugestiea sau chiar acţiunea … sunt favorizate, încurajate de contextul astral şi duse către vârfuri ameţitoare”.
  Mai frumos nici ca se poate!!!
  Caut iluminarea!!!MULTUMESC din suflet!!!
  Cu drag si consideratie pt toate informatiile,Monica.

 4. Dragă Monica,

  Iluminarea este cu adevărat singurul aspect al Vieţii care, de aici, de jos, de unde ne uitam noi, pare să aibă sens. Te felicit şi-ţi doresc mult succes, nu ca o simplă urare, ci ca un îndemn spre a-ţi atinge ţinta.

 5. Ioana Binea spune:

  Buna seara,

  Am si eu o intrebare de om neexperimentat in ale spiritului. De cand am devenit constienta de sine, am observat ca pot ” simti ” gandurile celorlalti, sentimentele si emotiile lor din orice moment. E involuntar, nu am nici un merit si nu are nici o legatura cu gradul de apropiere de acel om. Si prin telefon pot percepe multe informatii. Intrebarea e daca merita sa acord mai multa atentie acestei inclinatii naturale si cum sa fac acest lucru?E ceva benefic sau e invaziv?Din cate am observat nu e iluzorie, dar e dureros pentru ceilalti cand le spun ce am perceput!Mentionez ca sunt nascuta in Sagetator, poate va este de folos aceasta informatie!
  Si nu in ultimul rand, tin sa va multumesc din suflet pentru tot ce faceti, si pentru cele vazute si pentru cele nevazute, in primul rand pentru ca mergeti inainte si ne luminati si noua calea!Mare lucru!

 6. Ioana,

  Este semn că te integrezi, că poţi privi din alt unghi, de aproape, de foarte aproape sau de departe ori de foarte departe. Asta arată, în primul rând, flexibilitate şi este important să ştii că flexibilitatea nu se potriveşte oricărui material. Unele texturi se pretează la întindere, adică să-i iei pe cei din jur şi să-i duci cu tine repede, departe, foarte departe, alţii nu pot ține pasul cu această forță de modificare. Nu înseamnă că un material este superior celorlalte, ci, în raport cu tine, doar diferite. În cazul acesta, pentru a avea prieteni și de alte texturi ataşează-te lor pentru a împlini o croială, o haină, una complexă şi în raport cu ei foloseşte alt etalon.
  Viaţa conţine însă o suma de factori şi oricât de minunat este un material, o textură, oricât de frumos îi este coloritul, în Lumină, la finalul drumului, acesta va rămâne în raft alături de celelalte, nu te va însoți.
  Da, îţi este util dacă nu-l vezi ca pe un etalon sau dacă nu-l foloseşti ca pe un instrument cu care să pui asupra celorlalţi o presiune. Ia-ţi modele umane, cele care au lucrat aşa pentru a nu te pierde.
  E frumoasă pădurea, dar nu uita pentru ce ai intrat în ea. Dacă ai intrat după leacuri nu-i judeca pe cei care au venit acolo la vânătoare. Nu-ţi vor înţelege argumentele nici când îi vei ajuta cu leacurile tale. Dacă-ţi schimbi rolul, din căutător de leacuri în opozant, te vor vâna. Vina în sine nu le aparține pentru că ei își trăiesc Legenda Personală, nu se pierd, își joacă rolul până la capăt, chiar dacă din punctul tău de vedere această practică este greșită. Dacă îi judeci pentru ce-ți arată la un moment dat, nu pentru ansamblul lor, transformi această calitate într-o armă periculoasă si nu cred că pentru asta ai primit-o.
  Sunt absolut convins că dacă poţi face asta cu siguranţă ai sufletul curat, iar lumina din adâncuri te va inspira.

 7. Ioana Binea spune:

  Va multumesc mult pentru raspuns!Ati descris cu exactitate efectul pe care il are, uneori, asupra celorlalti acest „dar”. Isi ascut sabiile imediat ce imi concentrez atentia asupra lor si pornesc la vanatoare!
  As vrea sa va rog sa imi oferiti, daca se poate, mai multe detalii despre acele modele umane pe care le-ati mentionat, ca sa le studiez si sa ma pot orienta mai bine!
  Eu fac eforturi sa adopt postura de martor obiectiv fata de acest „flux” de informatii pentru ca altfel devine motorul unei presiuni pe care o exercit asupra celorlalti. Ei spun, cateodata, ca sunt foarte „convingatoare”, dar cred ca se refera la presiunea pe care o simt venind din partea mea.
  Ma interesez de acest subiect pentru ca face parte din mine de cand ma stiu si m-am gandit ca exista si un risc ce se asociaza acestei calitati.Nu stiu cum se numeste, de unde vine si care este rostul pentru care am primit aceasta calitate,dar cercetez in continuare!
  Modelul sufletului meu este fiinta lui Hristos!

 8. Ioana,

  Am observat că mulţi confunda adoptarea unui model cu imitarea lui. Nu cred că se face intenţionat acest lucru, pentru că beneficiile adoptării unui model faţă de imitarea lui sunt atât de mari încât practic nu lasă loc la altceva, ci consider că multor nu li s-a spus care este diferenţa între acestea două. Ambiţia şi invidia duc la imitaţie, la furt prin tulburarea identităţii personale şi îmbrăţişarea necesităţii de a crește prin depăşirea modelului ca și cum acesta este un obstacol. Respectul, admiraţia şi dragostea sunt cele care duc la adoptarea unui model.
  Ştiind acest lucru, te poţi bucura de un model de comportare pe care să-l preiei de la o fiinţă cu totul neînsemnată, de la o vietate nevorbitoare, de la un copac atunci când înţelegi că el are soluţia la problema care te frământă acum. Modelul nu trebuie neapărat să-ţi vorbească, nu trebuie să fie o persoană faimoasă, nu trebuie să fie un om cultivat ori care să atragă atenţia prin oratorie sau puteri speciale (deşi ar putea să le deţină pe toate acestea) dacă ţie nu-ţi trebuie aşa ceva, dacă tu cauţi altceva de la viaţă, dacă hrana sufletului tău este alta decât bucatele care-ţi sunt oferite.
  Omul care-ţi hrăneşte sufletul, nu orgoliul, cel care te umple, nu te face să te susţii pe termeni ori filosofii, cel care în locul unui răspuns se oferă pe sine prin disponibilitate ori dăruire devine model prin fapta sa. Modele în ansamblu sunt fiinţele divine, însă ştim puţine despre acestea. Ceea ce ni se spune despre ele este o imitație, un fel de băutură cu gusturi natural identice, acelea care nu au nimic de-a face cu realitatea.
  Modelul îţi iese în cale. Nu trebuie să-l cauţi pe el, ci pe adevărul pe care îl reprezintă aşa cum nu trebuie să cauţi vântul în zilele de vară, ci răcoarea.
  Modelul lui Iisus este imposibil să fie înţeles în totalitate de noi. Învăţătura lui este atât de specială, atât de bine construită, atât de corect adaptată la necesităţile noastre ca fiinţe că până şi deformate învăţăturile sale dau roade. Nu-ţi pot indica eu un model, pentru că el va veni după nevoile pe care ai la un moment dat. Aceste forţe sunt trimise de Fiinţa Universală pentru desăvârşirea ta. Dacă ele nu te duc spre „Doamne facă-se voia Ta” înseamnă că nu sunt modele, ci tentaţii, adică imitații ale modelelor.

 9. Ioana Binea spune:

  Va multumesc mult!
  Imi sunt utile aceste recomandari si voi tine cont de ele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.