2 – 8 aprilie 2012

Săptămâna 2-8 aprilie nu va conteni să ne surprindă cu aspecte interesante care ne vor mobiliza, întâi, acumulările materiale, apoi experienţele de viaţă pentru ca în final să ne trezim în faţa unui interogatoriu, la propriu, adică să dăm socoteală pentru ceea ce am făcut de la începutul anului până acum sau, la figurat, să ne consumăm într-un dialog interior puternic şi epuizant.
Marţi, 3 aprilie, Venus va intra în Gemeni, dar va avea grijă ca pe ultimul grad, adică de luni seara până marţi la 18:17, când îşi schimbă semnul, să ne tulbure nevoile materiale convingându-ne că avem ceea ce nu ne trebuie şi ne lipseşte ceea ce ne este esenţial. Pe 4 aprilie, miercuri, Mercur revine la mersul direct. Din această cauză zilele de 3 şi 4 aprilie sunt zile stranii, în care multe dintre cele care trebuie să se finalizeze se opresc, stagnează, sunt amestecate printre evenimente care nu au importanţă, invocându-se lipsa de timp sau nevoia de relaxare, fără prea mult discernământ. Discernământul va fi de altfel o altă problemă a acestei săptămâni şi el se va eroda sau va fi pus la încercare într-un mod neplăcut pentru cei care l-au exersat până acum în ultimele trei zile ale săptămânii. Zilele de 6, 7 şi 8 aprilie, marcate fiecare de câte un careu destul de periculos, ziua de 6 are conţine chiar două, se joacă cu ideile şi sentimentele, cu minţile şi destinele oamenilor într-un mod care mai mult va speria decât va compromite. Luna aprilie este însă mai puţin agresivă la capitolul evenimente decât primele trei luni ale anului, dar mesajele sale, diferite de ceea ce s-a întâmplat din ianuarie până acum, au cu fiecare zi un crescendo special, ca şi cum ceva important este pe punctul de a se împlini. În aprilie acel „ceva” nu se va împlini, dar în luna următoare, da.
În această săptămână viaţa ne pune la încercare răbdare, seriozitatea, calitatea intenţiilor şi oricât de neplăcut ar fi, ne vom oglindi în toate acestea nemaiputându-ne ascunde în spatele celorlalţi, nici măcar a funcţiei. Totuşi, nu se poate vorbi încă de transparenţă, pentru că sinceritatea este uşor disimulată de apelul la trecut, la obiceiuri, experienţe anterioare, la un mod de a fi lucrat, exersat în timp şi, puternica determinare a acestei direcţii, să îi convingă pe unii că „frica păzeşte bostănăria”. Este importat de înţeles din această săptămână nu cât de grea ne este viaţa, nu cât de puternice ne sunt încercările, ci cât de important este să ne desprindem de ceea ce atârnă, de ceea ce ne prisoseşte, de ceea ce ne strică întregul, pentru a face loc elementului constructiv. Pentru că rolul nostru este acela de a trăi, nu de a judeca viaţa, să ne prindem în această horă a muzicii cosmice şi, cine ştie, poate într-o zi, când nu vom mai fi atât de denşi, atât de grei, ne vor creşte aripi.

Luni, 2 aprilie
Cu Luna aprilie intrăm într-o zonă de respiro în care predispoziţiile astrale rezervate acestui an nu mai sunt atât de incisive şi nici atât de categorice cum sunt cele rezervate întregului an. Lunile aprilie şi mai sunt, aşa cum indicam în „2012 – un an al extremelor”, luni de creştere în care amplitudinea evenimentelor ne duce spre o nouă serie de fapte, ce-şi au detenta acum, în aprilie, şi care vor dovedi o uşoară creştere în luna mai. Integrată perfect în predispoziţiile acestei luni, ziua de 2 aprilie ne introduce într-o zonă a indeciziei pozitive. Fiind în Leu, Luna va împlini aspecte negative doar cu planetele din Taur, doar cu Lilith şi Jupiter, încurajându-i pe pe oameni să se certe cu trecutul, cu relaţiile vechi, cu prietenii de încredere, să le critice pornirile, să se arate nemulţumiţi de tipul de relaţie pe care îl dezvoltă. Aceasta se întâmplă pentru că se intră într-o zonă de linişte cu ritmul alert al lunilor anterioare. Unii chiar nu se mai pot opri din griji şi tensiuni, nu se mai pot tempera din a-şi face procese de conştiinţă pe marginea faptelor pe care nu le-au putut coordona, viciilor pe care nu şi le-au putut controla sau dorinţelor care i-au dus la uzură intensă.
Prima zi a săptămânii, pentru cei care sunt educaţi să se controleze şi să nu dea curs tuturor pornirilor ce le vin din minte sau corp, este o zi de iubire şi înţelegere, de descoperire a sufletului într-un nou context, prin conjuncturi noi. Acest contact cu noutatea, prin trigonul luminariilor, devine un element de creştere şi dezvoltare. Oricât de stresaţi pot fi, azi, oamenii, în special în preajma prânzului, descoperă sentimentele calde, prietenia, dragostea, buna convieţuire, înţelegerea şi sacrificiul, cele care, de altfel, sunt la baza creşterii şi dezvoltării umanităţii. Dacă vor putea să facă o clară distincţie între societate şi umanitate, între gruparea oamenilor pe afinităţi sau interese şi fuziunea energetică în care s-a integrat prin naştere, atunci vor putea să aleagă între a se consuma pentru un interes materialist şi a se preocupa de cele esenţiale sufletului sau relaţiilor de prietenie.
Ba e caldă, ba e rece, ba e prea frig, ba e prea cald, ba se vorbeşte corect, ba se compromite o întâlnire prin cuvinte nepotrivite, toate cestea într-un cadru care nu instigă nici la bine nici la rău, ci se desfăşoară într-o atmosferă de linişte stranie, cum nu suntem obişnuiţi să avem parte.
Până dimineaţa Luna va face un inventar al celor ce s-au întâmplat până acum, neputând să medieze tendinţa Nodurilor, dar împlinind aspecte pozitive cu acestea şi, implicit, cu Junon, îndemnându-ne să facem apel la reguli de bună practică, la ascultare, la voinţă sau, conjunctural, la sfaturi, recomandări, sugestii, iar pe o partea dintre acestea să le şi punem în aplicare.
Cei care lucrează cu energia, care caută Adevărul prin efort sistematic vor fi mai receptivi azi la careurile Lunii cu Lilith şi respectiv Jupiter pentru că sistemul lor nu lucrează pentru a construi un confort, ci pentru a explora, descoperi, cuceri, afla, cunoaşte, adică se află într-un proces de mobilizare, deci luptă pentru atingerea unui ideal. Între nevoia de linişte pe care să o trăiască azi, dezvoltată de omul comun, cel care doreşte să se cunoască, îşi întâlneşte azi cauzele tristeţii şi nemulţumirii printr-o atingere a gândurilor pe care şi le-a refuzat şi prin reluarea unor conexiuni din care va înţelege că de aceste gânduri care le apar încă de dimineaţă sunt legate anumite categorii de persoane, adică sunt atraşi, pe principiul rezonanţei, oameni de o anumită factură.
Între normal şi neobişnuit, între firesc şi autodepăşire există un val de predispoziţii care se adresează creatorilor, celor care sunt inspiraţi şi care fac din creaţiile lor mijloace de preamărire personală, ridicare a egoului, consolidare a energiilor false. Aceştia se simt azi încurajaţi să producă, să creeze ceea ce în timp se va dovedi a fi steril, fără posibilitatea de a valorifica, de a primi o apreciere pe măsura gândirii lor de acum. Fiind pe falia dintre normal şi neobişnuit, orice înţelegere, orice aprofundare sau orice explorare va durea şi va spori dezamăgire cu cât de multă bunăstare sau inspiraţie atinge.
Prin urmare, 2 aprilie devine o zi care, într-o transpunere poetică, ar suna drept o zi a „răsunetului mut”, adică un strigăt care nu mai este întreţinut de o conjunctură socială, că nu mai este menţinut de lumină, cunoaştere sau devenire, ci de programe vechi, de frânturi de informaţii pe care nu le putem abandona, nu le putem dizolva pentru a privi înainte. Azi intrăm în perioada în care tensiunea astrală se domoleşte, iar predispoziţiile agresive născute din fuziuni negative ale planetelor se depun, se decantează, nu mai acţionează dinamic, apăsător, ci personalizat, după cum ne-au fost gândurile şi intenţiile de la începutul anului până acum.
Putem să spunem că azi, în această primă zi a săptămânii, multe le vom face în continuare din inerţie, în virtutea valului, din neputinţa de a ne opri, de a ne odihni, relaxa, de a ne rezerva timpul pentru a înţelege liniştea şi a o alterna cu dinamism pentru a construi forţe, asemenea naturii.
Nu trebuie însă considerat că totul devine calm şi de neatins. Soarele încă se află în careu cu Pluton, iar azi Luna trece şi ea prin careul cu Lilith, asta înseamnă că luminariile sunt agresate, fiecare în felul său, de câte un aspect malefic. Dacă energia vitală (Soarele) este pusă în faţa unui viitor incert, în care ni se cere să lăsăm în urmă proceduri şi scheme de gândire folosite de la începutul anului până acum, grupul, direcţia maselor, atenţia lor (Luna) vor fi orientate spre scandal, spre a se relaxa şi destinde prin indecent, vulgaritate, grosolănie, bârfă, lene.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne preocupa de decenţă, nu în a explora limitele acesteia, ci de a o trăi cu intensitate şi a ne refuza tendinţa de a transpune abstractul ad literam în viaţa comună şi a da naştere absurdului, asemenea personajului din cugetarea lui L. Blaga: „Un copil voia să scoată peştele din apă – să nu se înece!”.

Marţi, 3 aprilie
Încă din seara zilei anterioare Venus a intrat pe ultimul grad al domiciliului său (Taur) căutând să ne convingă că toate valorile pe care le deţine (cât de corect este să vorbeşti sau să te porţi într-un anumit fel, să utilizezi un anumit accesoriu vestimentar, să te armonizezi cu ceilalţi prin statut sau prin a uza de privilegii) trebuie apreciate la scenă deschisă. Azi, când Luna trece prin sextilul cu Saturn retrograd şi careul cu Venus, frumoasa zeiţă, îşi uită manierele şi se preocupă în mare grabă de ceea ce nu a finalizat, de proiecte neterminate şi se consumă în interacţiuni care să-i aducă la lumină puterea şi strălucirea pe care a avut-o în ultimele săptămânii. Azi sentimentele nu sunt la cotele cele mai bune, nici dimineaţă, când Venus se află pe gradul anaretic din Taur, şi nici în a doua parte a zilei, când va trece în Gemeni şi când ar fi trebuit ac măcar o parte dintre probleme să se mai domolească, pentru că în acest interval Luna îşi împlineşte opoziţia sa cu Neptun la care a lucrat aproape toată ziua. Cum o dai, cu o întorci, tot nu ieise bine şi orice am face nu putem fi mulţumiţi de nimic şi, de asemenea, la rândul nostru, nu putem să le intrăm în voie celorlalţi cu absolut nimic.
Luând în considerare toate acestea putem numi ziua de 3 aprilie ca fiind una încărcată de explicaţii lipsite de sens, plină de evenimente care nu duc nicăieri, dar care au aparenţa celor serioase, severe. Azi este explorată vocea, ideea, voinţa şi depozitele pe care le-am acumulat în ultima vreme. Fie ca asta înseamnă achiziţia unui bun, fără a ne fi necesar în mod curent, fie că el este dorit cu intensitate, însă raţiune traiului dificil opreşte impulsul, dinamica acestei zile ne aduce, până când Luna îşi schimbă semnul (16:42), o intensitate lipsită de control, apoi, spre seară ea devine mult mai calculată, mai rece, mai distantă chiar dacă va părea la fel de mult atinsă de ambiţie.
În felul acesta, înţelegem că a doua zi a săptămânii este o zi a orgoliilor. Cu Venus pe ultimul grad al zodiei Taur, cu Soarele în separaţia careului cu Pluton şi cu Luna păstrând, în prima parte a zilei, memoria careurilor de ieri cu Lilith şi respectiv Jupiter, întregul caracter al Micului Benefic din domiciliul său este răstălmăcit şi fiecare pas pe care îl vom face în direcţia reconcilierii, acceptării, temperării sau soluţionării va fi evaluat într-un mod greşit, ca o ultimă picătură a unui comportament eronat de care am dat dovadă în ultima perioadă. Unii vor spune că e vorba de buna creştere, de bun simţ, de autocenzură sau că toate acestea azi nu mai pot fi valabile, nu-şi mai dovedesc utilitate, nu mai stau în picioare pentru ca raţiunea de a trăi implică şi a le construi, dar şi a le abandona. A renunţa la reguli benefice, invocând schimbarea, aducând ca principal argument o trăsătură esenţială care a stat la baza creării acestora valori, dar, acum, folosit în a justifica decepţiile, deviaţiile comportamentale, erorile de gândire, autosuficienţa, înseamnă a decădea sau a lua contact cu o realitate a unui element care nu a fost construit de suita de evenimente astrale, ca rezultat al unor demersuri cosmice, ci de voinţa proprie, prin egoul fals.
Trecând în Gemeni, Venus aduce o notă de prospeţime evenimentelor, ducându-le spre jovialitate şi bucurie, spre mondenitate şi superficialitate. Dacă toate acestea pot avea o latură pozitivă în mod izolat, elementul general al tranzitului lui Venus în Gemeni, despre care ştim că nu este chiar atât de bun, acum va fi cu adevărat benefic şi ne va îndemna să nu luăm totul în serios, să privim cu un oarecare umor situaţia dată şi să căutăm să ne sustragem responsabilităţii ori a greutăţilor care sunt, aşa cum ştim din analiza generală a anului, inoportune.
Trecând în acest registru al teatralităţii, oamenii pot uşor mima dragostea pentru frumos, plăcerea de a savura rafinamentul, de a înţelege ideea, sensul acesteia, dar de a se situa într-o totală desprindere de conţinut ori de trăire. Acolo unde greutăţile vieţii sunt peste putere de complicate, unde arborele vieţii se ridică încet cu tot cu noroi este nevoie de un vânt proaspăt, de un vânt rapid, care să ajute, doar pe moment, adică să usuce trunchiul, să dezvelească adevăratul conţinut al evenimentului sau al vieţii, să înlăture, fără resentiment sau ataşamente, noroiul. În niciun caz, vântul în sine nu reprezintă rafinamentul, el doar îşi menţine calitatea de erodare pe care o aplică prin însăşi natura sa, însă în acest moment, pe aceste predispoziţii efectul muncii sale va părea altfel decât este în general.
În felul acesta, ziua, în special a doua parte a sa, ni se va înfăţişa ca una categorică în privinţa frământărilor existenţiale, metafizice, dar şi în direcţia continuării unui demers care are nevoie de o pauză, care nu se poate finaliza acum, când credeam că îi este sortit să se încheie. Acum, pentru că acest moment îl analizăm, viaţa are nevoie de menţinere, repaus, retragere, odihnă, temperare, chiar dacă asta înseamnă a opri din dinamism şi binele, nu doar răul. De aceea opoziţia Lună-Neptun care predispune în general la tulburări de concepţie, de optică, vine cu o negaţie a negaţiei, adică aduce o dezamăgire a dezamăgirii, opreşte programul negativ, dar, din nefericire, opreşte şi voinţa care, din lipsă de educaţie, este ţinută captiv în acest mecanism. Oameni care, în general, s-au mobilizat doar în cazuri de forţă majoră, în momente de maximă tensiune, care îşi ţin întins firul voinţei doar când sunt presaţi de un factor extern, nu şi dintr-o motivaţie de natură interioară, se văd acum atinşi de pasivitate, nepăsători la ceea ce se întâmplă în jur, poate chiar şi faţă de propriile proiecte, pentru că, detaşându-se de probleme, de sursa nemulţumirii, a stresului sau a durerii, se eliberează şi de mobilul care i-a dus spre acest tip de experienţă, de elementul care le putea garanta fie nota personală a acţiunii, fie succesul acesteia.
În rest, bucuria şi jovialitatea, mobilitatea specială care ne vin dinspre Gemeni, ne încurajează să ne implicăm în tot ceea ce înseamnă comerţ, a vinde şi a cumpăra, a face schimb de obiecte, idei, a împărtăşi din experienţele proprii şi a primi în schimb atenţie şi admiraţie, a face public ceva, chiar dacă nu este însă în stadiul final. Ştim însă din astrologia relaţională că Gemenii au un conflict puternic cu Peştii şi Scorpionii, că aceste semne de apă, dependente de probatoriu, de dovezi ale sentimentelor şi stabilităţii prin ceea ce reprezintă (vârful de lance a-l Gemenilor este acela de a pune semn de egalitate între „eu sunt”,”eu deţin”, „eu pot”, „eu fac”) pun în dificultate terenul instabil pe care se mişcă această zodie, lipsa lor de stabilitate, dezinteresul faţă de profunzimea mesajelor în avantajul manipulării informaţiei într-un mod ameţitor, rapid şi eficient. Dacă Peştii, adică evenimentele ce s-au consumat în special în lumea martie, au de învăţa de la Gemeni cum că se poate orice cu mai puţin consum, cu mai puţină implicare, fără prea multe complexe sau pregătiri speciale, Scorpionul va fi în permanenţă fascinat de isteţimea lor, de viteza de reacţie, de uşurinţa cu care plutesc deasupra oricăror probleme şi cu care nu se implică în nimic serios. Translatând acestea în zona astrologiei previzionare, acest tip de raportare realizează în mentalul fiecăruia o relaţie nu atât între zodii, cât între perioade. Astfel, se poate anticipa, că informaţiile care vor zbura în această săptămână, dar mai ales în această zi, vor face referire la trei perioade: martie, iunie şi noiembrie 2012. Reproducând modelul indicat mai sus este lesne de înţeles ce tip de relaţii vor lua naştere şi cât de importantă se va dovedi, şi din acest punct de vedere, luna iunie.
Prin urmare, momentul 3 aprilie este unul de amplă deschidere subtilă, chiar dacă pentru unii această deschidere va însemna o temperare a impulsului spre a compune, a crea sau a distruge. Dacă, pe de o parte, Venus ne aminteşte azi de multe dintre plăcerile fizice sau despre bucuriile simple pe care oamenii nu şi le pot împlini simplu sau deloc, în a doua parte a zilei suprimarea căutărilor spre adâncime, simplificarea pe care o vom aplica ne va uşura mult sarcina. Evenimentele care se vor încadra în această categorie sunt cele care vizează strategiile ratate, paşii înapoi, compromisul, refuzurile neacceptate, judecăţile pripite care cer o reevaluare a paşilor. Nu trebuie să neglijăm faptul că acum, când Venus îşi abandonează frumuseţea sa fizică pentru o mobilitate de tip mental, cu sau fără un scop nobil, luminariile sunt lezate, fiecare în felul său, de câte un malefic. Soarele nu s-a desprins încă de contactul său cu tenebrele, cu frica de neprevăzut, de opoziţia distrugătoare sau de boală, iar Luna de evenimente scăpate de sub control care afectează imaginea şi ne duce spre un sector unde pentru orice lucru mărunt vă trebui să plătim un tribut.
Ziua se încheie într-un ton ambivalent, însă destul de vizibil în aspectul său distant, rece, retractil. Deşi vom avea motive de bucurie sau linişte, durerea că nu ne-am putut împlini un deziderat important, că nu ne-am ridicat la nivelul aşteptărilor noastre sau ale celorlalţi ne consumă, ne ţine în tensiune. Cei care nu sunt obişnuit să-şi controleze temperamentul pot avea parte, spre finalul zilei, de ieşiri temperamentale pe care ceilalţi să le critice aspru, cu detaşare, poate chiar cu indiferenţă.
Pentru că 3 aprilie este o zi de trecere, recomandarea este aceea de a o dedica preocupărilor elevate, cele legate de lectură, vizionarea unui film educativ, meditaţie sau orice altă preocupare care să nu ne blocheze atenţia în materialitate.

Miercuri, 4 aprilie
4 aprilie este, ca în celebrul film „Ziua când pământul s-a oprit” (The Day the Earth Stood Still) al lui Scott Derrickson, ziua în care Mercur s-a oprit. Chiar în mijlocul zilei, după ce Luna împlineşte cinci aspecte principale (conjuncţie cu Marte, opoziţie cu Chiron, careuri cu Junon şi Axa Dragonului, trigon cu Pluton) la 13:11 Mercur intră în mers direct renunţând la căutările sale în posteritate, la revendicări imposibile, la dezlănţuiri ale unor forţe subtile speciale prin care cel slab să se ridice pentru scurt timp deasupra celorlalţi prin mijloace mai puţin corecte. Ulterior acestui moment, Luna devine un aliat puternic al Lunii negre şi lui Jupiter dând viaţa proverbului „Fă-te frate cu dracul până treci puntea”. Toate acestea aduc zilei evenimente stranii, neobişnuite care, pe de o parte, seamănă cu ceea ce s-a întâmplat ieri, iar pe de alta dovedesc o vigoare specială purtând, de asemenea, trăsătura unui misionarism nepotrivit în care cel mic şi slab să fie alimentat cu steroizi astrali, cu forţe subtile pentru a se stinge ca într-un minunat spectacol pirotehnic pe cerul săptămânii.
Cele cinci aspecte pe care le împlineşte Luna azi au însă o fuziune majoră. Marte şi Chiron sunt în continuare în opoziţie, iar Pluton va media cu succes, prin trigonul cu Luna, toate aceste conflicte răscolite, toate aceste ambiţii pentru putere se vor încadra pe o piramidă de pământ pe care Luna cu Pluton şi Jupiter o împlinesc acum. Aspectul, cum lesne se poate înţelege, nu se adresează oamenilor simpli, nici vieţii intime, ci mai curând depăşirii limitelor vieţii private, a dimensiunii individuale, punând bazele unei colaborări, a unei stabilizări administrative, poate chiar politice prin identificarea unor repere importante.
Dacă, pe de o parte, Luna trece prin conjuncţia cu Marte retrograd şi amplifică tensiunea că nu suntem în stare să soluţionăm de unii singuri nimic, ci doar prin puterea grupului, prin forţa de coerciţie, opoziţia cu Chiron ne oferă dovezi negative din care să înţelegem că viaţa ne probează în permanenţă, ne aduce în faţă opozanţi prin însăşi dorinţa noastră de a ne ridica, de a progresa. De vreme ce am depăşi limita conflictelor minore, a evenimentelor bazate pe înţelegerea unei discuţii şi, evident, dorinţa de depăşire a acesteia, accesul al planul social se face printr-o recunoaştere, printr-un probatoriu. În faţa unei asemenea situaţii, că suntem sau nu conştienţi, fiecare vine în ecuaţie cu ceea ce ştie mai bine să facă, cu ceea ce a rememorat, iar şi iar, de-a lungul ultimelor trei săptămâni.
Revenirea lui Mercur la mersul direct ar trebui să fie un element tonic, un fir care să ne ducă spre lumina şi acceptarea situaţiei de fapt, însă azi descoperim că acest fir se adânceşte şi mai mult în întuneric şi ne slăbeşte puterea pentru că ne depărtează de „ceea ce este necesară acum să fac”, ţinându-ne captivi în „ceea ce vreau să fac”. Adepţii medicinei holistice, cei care sunt familiarizaţi cu tehnici noi de vindecare şi armonizare, ştiu că asta înseamnă a funcţiona pe programe vechi, pe frici şi prin arsuri doresc să devină mai curaţi sufleteşte şi mai aprigi în a combate răul. Omul este educat de semenii săi să combată frice prin agresivitate, adică să creadă că soluţia cea mai bună este să combată răul cu rău. Greşit! Răul prin contactul cu propria energie creşte prin hrana pe care i-o oferim şi eroarea nu rezidă doar în faptul că pierdem timp preţios, ci că o parte din fluidele noastre vitale se transferă procesului. Aşa ajungem să ne transformăm din fiinţe superioare în fungi astrali, cei care se hrănesc cu entităţi moarte, care cred în idealuri lipsite de vlagă şi care nu doresc să se desprindă câtuşi de puţin de acest statut. Aceşti medici de spirite, prietenii îngerilor de lumină ştiu, de asemenea, că fapta şi vorba sunt un fel de Castor şi Polux, adică o personificare a zodiei Gemeni, una din zodiile guvernate de Mercur, vedeta de azi. Celălalt domiciliu al lui Mercur (Fecioară) este azi tranzitat cu alai de Lună, deci un prilej în plus de a ne întoarce spre mijloacele superioare de a înţelege medicina sufletului, procesele energetice, de a ne aşeza gândirea pe alte canale şi de a ne spori puterea prin încercări şi greutăţi, nu de a deveni consumatori de energii moarte.
Primul pas al devenirii lui „Eu sunt” este înţelegerea, următorul este iubirea şi de vreme ce acestea sunt împlinite, cunoaşterea devine ca aerul pentru păsări sau apă pentru peşti, adică elementul care nu este definit de extindere, diversitate sau amplitudine, ci există pur şi simplu.
Pe baza acestor concepţii despre viaţă, lumea este invitată prin diverse instrumente să se debaraseze de ceea ce nu-i mai este necesar, de ceea ce şi-a însuşit, la început, ca divertisment, distracţie, iar în timp a deveni necesitate, nu pentru a distruge ordinea lucrurilor de dragul schimbării, ci pentru a permite noilor informaţii sa ne impresioneze structura, să o remodeleze, după necesităţile reale ale contextului de acum.
Prin urmare, 4 aprilie ni se înfăţişează cu mesaje noi nu prin unicitatea lor, ci prin contextul în care sunt inserate. Raportând la viaţa individuală, deşi ziua nu se adresează existenţei comune, ci celei sociale, nu faptei individuale, ci ecoului faptei săvârşite în spaţiul comun, ni se cere să fim puternici în deciziile pe care le luăm, să primim de la cei care ne oferă pentru a-i ajuta să-şi cureţe karma prin dăruire, să privim anturajul cu gânduri bune, să transfigurăm realitatea din jur, nu minţind-o („eşti frumoasă pentru că aşa mi s-a spus că trebuie să te văd”), ci iubindu-i acel element pe care i-l înţelegi acum, păşind în grupuri de care te temi pentru a-ţi cunoaştere frică şi a o învinge, luminându-i pe ceilalţi prin tăcere şi pasiune, prin dragostea de glie şi plăcerea de a fi între oameni pentru a respira acelaşi aer cu ei. Medicina holistică se bazează pe aceste concepte, iar Mercur, Asclepios, prin staţionare şi repornire între două tipuri de deplasări într-un semn plin de experienţe, unele dintre ele chiar apăsătoare, ne oferă azi prilejul de a ne purifica prin înţelegerea relaţiilor şi atingerea Tainelor.
Relaţiile comune sunt azi supuse încercărilor stabilităţii. Minciuna şi adevărul vor juca roluri puternice, dar nu vor reuşi să înlocuiască trăsătura definitorie a zilei: rememorarea. Copleşiţi de amintiri care conţin informaţii referitoare la ambiţii de a ridica viaţa la un alt standard, oamenii vor părea ciudaţi, pierduţi cu privirea, rătăciţi, fixaţi pe o singură direcţie, recalcitranţi sau deosebit de abili în a-şi atinge scopul (lipsiţi de scrupule). Multe dintre cele pe care le vom înfrunta azi au un final pozitiv, însă el este nuanţat pentru că binele astral este adesea diferit de cel pe care îl cerem noi aici în lumea fizică.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne permite şi azi accesul la înţelepciunea practică, aşa cum ne învaţă Cicero: „A face pe prostul la timpul potrivit este cea mai mare înţelepciune.”

Joi, 5 aprilie
Pe ultimul segment al zodiei Fecioară, Luna împlineşte, la puţin timp de la ivirea zorilor, o opoziţie cu Mercur aducând frământărilor rezervate zilei de ieri o tentă comună, una obişnuită, prin discuţie, incidente în zona publică, un refuz consumat rapid, o retragere dintr-un sector ori o depăşire a limitei bunului simţ fără a observa că ambiţiile prea mari şi neatenţia sunt cele două elemente care ne duc spre acest rezultat.
Prima opoziţie cu Luna de la revenirea lui Mercur la mersul direct ne aduce prima confruntare pe argumente serioase, prima în care evenimentele par să fie valide şi să indice o complicaţie reală, nu una care să se susţină pe deficienţe de limbaj sau aviditate, pe înţelegerea unei probleme, nu refuzul realităţii.
Totuşi, împlinirea acestei opoziţii, împreună cu opoziţia Marte-Neptun ne aduce pe cer un aspect ce seamănă cu un foarfece care îl are între braţele sale pe Chiron, unul din puţinele elemente mature şi detaşate ale contextului astral de acum. Aşa că, azi ne vom confrunta cu o dorinţă de compensare, cu o evaporare a aspiraţiilor înalte şi coborârea pe pământul sec şi rece al ambiţiilor pentru îmbogăţire. Oamenii uită că averile nu şi le iau cu ei dincolo şi depăşesc adesea limita nevoii de a avea acumulând din haos pentru haos valori cu care apoi se laudă şi se afişează în fals, cu o disonanţă a sensurilor despre care, în faza incipientă, nu ştiu nimic, dar apoi cu cât se adâncesc mai mult în fapt descoperă că acestea nu-i unesc de grup, ci îi separa de univers, de lumină, de înţelegere, de tot ceea ce este frumos şi şi-ar dori să-i aparţină. Chiar dacă asemănător cu supa organică de la începutul formării vieţii pe această planetă minusculă, contextul astral de acum are inclus în el elemente de forţă care pot aduce schimbări de situaţie prin contextualizare, prin ataşarea seminţe Eului adevărat de alte emanaţii, adică de a reuşi să-şi găsească un loc, un rost în lume fără a se distruge. Aceasta reconfigurare ţine deja de trăsăturile Lunii din Balanţă în care trece spre seară. Aici are de înfruntat trigonul cu Venus, adică o nouă serie de vise şi speranţe, o nouă conjuraţie, de această dată pozitivă ca deplasare, nu ca trăsătura, ca finalitate potenţială nu ca atribut. Venus se află acum într-un careu în T mobil cu Neptun şi Marte şi, fiind într-un semn al disimulării şi preschimbării, al modelării după sensul anturajului, îşi va schimba înfăţişarea, garderoba, sensul de deplasare, mersul, culoarea părului pentru a se depersonaliza, poate chiar schimonosi şi a părea frumoasă pentru două planete care, prin raportul lor de opoziţie, se iau la întrecere care este mai rigidă, mai rece şi mai inhibată. Totuşi pare să fie făcut pentru un scop nobil, dar drumul până la finalitate va fi complicat şi dăunător. Fiind vorba şi despre Mercur, cuvântul, exprimarea, sensul frazelor, viteza cu care este rostit discursul, dar, prin implicaţiile lui Venus, chiar întregul arsenal care îl însoţeşte va face ca elementul pe care îl construim să fie altfel, nu mai bun, nu mai rău, ci doar diferit.
Prin urmare, mijlocul săptămânii ne aduce planetele feminine Venus şi Luna în posturi stranii, de trecere spre un nou mod de a fi, de a vorbi, de a interacţiona. Cu Venus planeta focar al careul în T pe care îl formează cu Marte şi planeta Neptun, aflată, spre seară, într-o bună înţelegere cu Luna din Balanţă, oamenii se vor simţi azi îndreptăţiţi să-şi ajusteze comportamentul, adică să-şi ofere libertăţi pe care nu şi le-au oferit atât de simplu până acum. Problemele apar în momentul în care vor amesteca nevoia de a se destinde, de a a-şi lărgi câmpul conştiinţei cu ambiţiile pe care le mai resimţim încă din ziua anterioară. Cei care sunt educaţi îşi vor opri desfăşurarea în momentul în care vor observa că anturajul devine retractil faţă de pretenţiile sau aspiraţiile lor, îşi vor aminti de bunul simţ şi vor continua să se bucure într-un cadru intim. Ceilalţi vor da, însă, curs unor trăsături negative predispuse de semnele mutabile care îi vor face şi mai instabili, neputincioşi în a-şi face autocritică, risipitor, lacomi.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a căuta să ne preocupăm de ceea ce ştim că putem controla, chiar dacă vântul schimbării ne împinge din spate, chiar dacă suntem ridicaţi prin entuziasm şi duşi, asemenea lui Dorothy Gale, din Kansas în ţinutul lui Oz. Pericolele sunt însă atât de interesant inserate în contextul acestei zile încât mecanismele pe care le ştim, în afara celor alimentate de bunul simţ, vor părea neputincioase.

Vineri, 6 aprilie
Intrată în Gemeni, Venus are de împlinit un careul cu Neptun chiar azi când Junon şi Chiron ating şi ele momentul de careu, iar luminariile seara târziu ating faza de Lună plină. Pe fundal, Luna trece de la opoziţie cu Uranus la careul cu Pluton, amintindu-ne că suntem în anul în care maleficii Pluton şi Uranus îşi fac de cap prin careul lor, iar cu Junon şi Capul Dragonului împlineşte succesiv câte un sextil.
Întregul tablou se prezintă ca o formă de ridicare a puterii personale la o cotă înaltă, la un nivel la care în general se lucrează prin stres şi nemulţumire. Pentru că se începe cu opoziţia Lună-Uranus şi se termină cu opoziţia Lună-Soare, ziua nu pare să ne ajute în depăşirea nivelului, chiar dacă împlineşte două momente de maximum (careul Venus-Neptun, şi careul Chiron-Junon). Acest stres, această durere ni se înfăţişează ca o atingere surdă apărută pe traiectoria unui nerv de la un braţ pe care îl folosim foarte des şi, la propagarea acesteia, ajungem să simţim şi alte zone care dintr-odată devin şi ele dureroase. O uşoară amorţeala a gândirii va fi vizibilă azi pentru că sentimentul este şubrezit de împlinirea careului dintre Venus şi Neptun şi ni se înfăţişează ca un blocaj, ca o obstrucţiune apărută în calea unui demers important. Nu mai simţim cum trebuie, suntem copleşiţi de un disconfort, de o îndoială, de o descurajare care ne este insuflată de un individ sau de o conjunctură socială care nu se poate finaliza aşa cum am dorit.
Când Venus şi Neptun sunt în careu sentimentele trec într-un plan al restricţiilor, inhibiţiile ies la suprafaţă şi oamenii nu mai pot vorbi aceeaşi limbă, nu se mai pot înţelege, nu mai pot ierta şi nici nu mai doresc să se susţină unii pe alţii pentru a atinge finalul drumului. Iubirile, acolo unde supravieţuiesc, devin iluzorii, complicate, agitate şi pentru a se menţine într-un registru al normalităţii se consumă multă energie, mult timp. De asemenea, capriciile sunt azi aducătoare de suferinţă, de pierderi şi, medierea Nodurilor realizată de Lună, ne îndeamnă să înţelegem că multe dintre cele pe care ni le doream, dintre aspiraţiile care ne consumau timp şi energie se dovedesc acum fără rost, nu ne sunt utile sau nu le merităm. Totul ni se va arăta ca o înţelepciune de viaţă, ca o atingere a suferinţei aducătoare de înţelegere şi cunoaştere, ca o ştiinţă a sufletului dispusă să deschidă cartea vieţii şi să-l oblige pe individ să citească de acolo pasaje esenţiale pentru creşterea sa socială. Puţini vor fi cei care se vor folosi de răvăşirea sentimentelor lor pentru a se ridica, cei mai mulţi cad în păcatul blazării, al deziluzii.
Durerile de stomac ce apar acum ne indică o proastă relaţie cu hrana, o structură energetică închisă, desprinsă de întreg, rătăcind în tunele ale incertitudinii şi deziluziei, dar dispusă să-i ofere o nouă lecţie încărcată de mister. Cu acest mister vor interveni oamenii unii în vieţile celorlalţi şi, dacă în cazul relaţiei de tipul profesor-elev, maestru-discipol, părinte-copil, misterul îşi are rolul său bine definit, fiind chiar util, în relaţiile de prietenie, în care sinceritatea, transparenţa sunt elemente definitorii ale relaţiei, acesta este chiar un impediment pentru lucrul în echipa sau transferul de informaţii. Între înţelegere, învăţătură (chiron) şi grup, ierarhie, structura socială (Junon) apar astăzi relaţii complicate, poate chiar nefericite soldate cu explozii temperamentale, anulari de contracte, ruperea unor înţelegeri, răzbunări penibile sau chiar mici răutăţi dezvoltate pe ideea „eu sunt mai puternic”.
Toate acestea regăsite în forţa şi amploarea Lunii plină din Berbec se soldează cu un rezultat incomplet, negativ ce va fi înserat abuziv în existenţă proprie. Calitatea de „distribuitor de lumină” pe care o deţine Luna, plimbându-se între aspecte importante, ne mobilizează sentimentul de apartenenţă la o structură macro, la cei care vorbesc aceeaşi limbă, care simt la fel, care trec prin aceleaşi încercări, care sunt supuşi aceloraşi transformări, care aspiră spre aceeaşi finalitate sau care se scaldă în acelaşi tip de moralitate. Pentru că vibraţia aceasta dinamizată nu are un numitor comun, doar tinde către el, rezultatul se va sprijini pe decizii incorecte şi pe tendinţa de a ascunde erori în spatele unei indignări, a lipsei de motivaţie sau a plafonării. Se simte intens, se vorbeşte mult, se gândesc planuri ample, însă prea puţini vor ieşi din spaţiul acestei zile. Scena politică va prinde din ce în ce mai mult conturul unui teatru ponosit în care protagoniştii nu mai ştiu să facă deosebirea între identităţile lor reale şi cele ale personajele pe care le întruchipează aruncând în aşa-zisa realitate planuri utopice de salvare a lumii.
Prin urmare, 6 aprilie se bazează pe ideea „mulţi vorbesc, puţini ascultă” şi va mobiliza o mare cantitate de energie fără a se atinge finalitatea dorită. Din nou, ca de multe ori de la începutul acestui an, gândirea este afectată de o dezordine a ideilor, de o prea multă emoţie dusă într-un sector unde se cere metodă, raţiune, echilibru, logică. Totul va avea însă înfăţişarea unei experienţe de viaţă. „Eu aşa ştiu să fac şi nu vreau să fac altfel” vor spune mulţi, deşi, în realitate, ar trebui să spună „fac aşa pentru că nu sunt în stare să fac altfel”. Aceştia, azi, nu au timpul necesar să se ridice deasupra condiţiei lor, dar vor încerca să intre în pielea unor personaje celebre, să le imite mersul, discursul, intonaţia, ba chiar să depăşească acest cadru încercând să le acapareze acestora elemente din zona intereselor comune. Va părea o luptă, o confruntare, un teatru de război dus într-o direcţie greşită, pe baza unor idei utopice sau care nu mai sunt de actualitate.
Pe acest fond, Luna plină din Berbec aduce lui „Eu” o dimensiune despre care se poate spune orice numai că este absentă nu. Multe dintre trăsăturile de caracter pe care ar fi trebuit să le ţinem ascunse ies la lumină, se desfăşoară în faţa celorlalţi şi acestea le urmăresc cu ochii măriţi şi oripilaţi de cele constatate.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne aminti, asemenea senatorilor din Roma antică, un adevăr pe care nu trebuie să ni-l şoptească, asemenea celebrelor personaje, la ureche: „Aminteşte-ţi că eşti muritor!”.

Sâmbătă, 7 aprilie
Pe ultimul sector al zodiei Balanţă, Luna atinge conjuncţia cu Saturn având în fundal careul lui Chiron la Axa Dragonului, moment în care întreaga experienţă de viaţă, întregul edificiu, întreaga valoare existenţială, toate regulile şi deprinderile se pot dovedi nepotrivite conjuncturii, nefolositoare, inutile sau false. Da, se poate ca întreaga experienţă a vieţii, chiar dacă ea este susţinută de alte demersuri astrale, de alte conjuncturi cu elan, cu consistenţă, să nu fie utilă, să nu se dovedească de vreun folos într-o anumită situaţie. Evident, experienţa rămâne, ca o diplomă sau un certificat de absolvire, nimeni nu poate contesta o stare de fapt, însă ea se poate dovedi nepotrivită studiilor, impropriei noului post, lipsită de calitatea cerută de conjunctura de acum.
Acest careu între Chiron şi Axa Dragonului poate spulbera visele de promovare pe linia profesională, de adjudecare a unei funcţii sau de stabilizare pe o anumită poziţie socială. Există multă contradicţie între experienţă şi necesitatea imediată, însă nu într-un mod constructiv, ci într-unul care nu poate duce la nimic bun, nici măcar la stabilitate prin consum al unor disensiuni. Unii ar spune că personajele din fruntea grupului, cei care ne conduc fie prin poziţii mai puţin importante, cele ce ţin de coordonare şi control fără vreo retribuţie bănească sau un altfel de plată, şi-au pierdut minţile, uită ce au de făcut sau se dovedesc neserioşi. În mare parte, ziua de 7 aprilie ne va îndemna spre a fi neserioşi, nu în mod intenţionat, ci prin scuza momentului, invocând încurcăturile de moment, diferenţele de limbaj, decalajele de timp, chiar divergenţele de opinie care nu au nicio legătură cu ceea ce se întâmplă azi.
Conjuncţia Lunii cu Saturn într-un asemenea context nu poate duce decât la o concentrare pe un traseu greşit, cu toate că ideile ne sunt solide, argumentele de asemenea, iar paşii ne inspiră cu fiecare etapă încredere în sine. Asta înseamnă izolare de grupă cu convingerea că de unul singur omul poate reuşi mai bine decât în grup. Pe mulţi experienţa personală îi va duce în direcţia asta, îi va rupe de anturaj şi îi va plasa într-un curent puternic menit să le incite voinţa şi plăcerea de a fi din nou învingători. Dacă nu dovedesc maturitate în gândire şi stabilitate în a aborda, nu doar conversaţia, ci şi fapta vor avea parte de o nouă dezamăgire, de un nou eşec, aşa cum au mai dovedit în ultimele două săptămâni, chiar la finalul lunii martie când cel care s-a declarat învingător a lansat anturajului un mesaj de sfidare care l-a compromis.
Trecând în Scorpion (cădere) Luna va lua contact întâi cu umilinţele ce s-au consumat în prima parte a zilei. O parte dintre acestea nu au fost îndreptate împotriva individului şi nu au deloc un caracter compromiţător, dar aşa le vom percepe şi nu va fi deloc plăcut. Spre final, când Luna va împlini trigonul cu Neptun întregul disconfort se va transforma într-un fel de înţelepciune de moment, adică vom vedea întreaga dispută ca pe un element pozitiv, ca pe un îndemn, ca pe o forţă care nu atât ne compromite, cât ne ajută să facem un pas înainte, dar nu neapărat în bine sau în rău. Cele două tipuri de relaţii duc, pe tot atâtea căi, la frustrare. Dacă în prima zi frustrarea se amplifică prin neputinţa de a pune în aplicare o schemă gândită, un element personal, pe motiv că nimic din ceea ce am înţeles şi experimentat nu este viabil, în a doua parte a zilei ajungem să fim nemulţumiţi de tipul de selecţie aplicat, de analiza, rezultată, de judecată pe care o considerăm oportună acum.
Prin urmare, 7 aprilie ne oferă lecţii de morală. Nu tot ceea ce trăim azi este greşit, dar multe dintre ele ne vor nemulţumi, fie pentru că le vedem în mod greşit, fie pentru că nu suntem în stare să le privim în faţă cu maturitate, ci doar cu atitudinea miloagă a celui care prefera să-şi trăiască viaţa cerşind.
Cerşetoria este azi un element vizibil pentru că lipsa unei atitudini verticale fie cea legată de experienţele de viaţă, fie cea învăţată din exemplele altora lăsa impresia că e mult mai uşor să trăieşti arătându-te altfel, prefăcându-te, copiind din ceea ce fac alţii fără pic de originalitate. Evenimentele acestei zile dacă duc spre controverse, decizii cu caracter îndoielnic şi, acolo unde se acceptă reproducerea sau însuşirea fără pericol a ideilor celorlalţi se poate vorbi despre un progres, poate chiar de un rezultat bun în ceea ce priveşte munca în echipă, dar numai în acest context.
Nostalgia tinereţii, copilăriei, a anilor de liceu, a vremurilor când aveam parte de mai multă linişte sau de un schimb armonios cu o grupare sau o anumită persoană poate ne incită azi simţurile. În afara unei stări psihice tonice, speranţele şi nostalgiile din seara acestei zile nu ne vor ajuta cu nimic.
Recomandarea pentru această zi este aceea de a ne preocupa de esenţial, acela care este invizibil pentru ochi pentru a înţelege sugestia lui Herman Melville: ”Civilizaţia nu conţine toate virtuţile umanităţii, nu are nici măcar o bună parte din ele”.

Duminică, 8 aprilie
Ultima zi a săptămânii ne aduce o serie de cinci aspecte pe care Luna din Scorpion le împlineşte cu Marte (sextil), Chiron (trigon), Pluton (sextil) şi opoziţii cu Lilith şi respectiv Jupiter. În plină noapte Marte, aflat încă în mers retrograd prin Fecioară, împlineşte un careu cu Venus din Gemeni şi va da azi frâu liber imaginaţiei, acelor convingeri care sunt încărcate de resentimente, dar care nu se pot autocenzura, nu se pot ordona cu nicio regulă, niciun criteriu de selecţie, cu atât mai puţin cel al bunului simţ. Când Venus şi Marte sunt în careu sfera sentimentelor este afectată. Survine o separare a iubirii primite de cea dăruită, a celei explicată, demonstrară, de cea nespusă, a plăcerii de frustrare, a elementului personale de cel colectiv, ducând la o evidenţiere a motivelor de antipatie.
Pentru că Marte în Fecioară este şi retrograd şi semnul autoagresiunii este la fel de puternic pe cât de evidentă este tendinţa de ai forţa pe cei din jur să-şi schimbe părerile, sănătatea gândirii şi cea emoţională duc la o uşoară otrăvire a corpului, vizibilă printr-o oxigenare deficitară, chiar intoleranţă la substanţe greu digerabile sau otrăvitoare. Procesele de protecţie, cele de eliminare se afla azi într-un impas, nu doar din cauza careului dintre Venus şi Marte, ci şi din cauza opoziţie Lunii cu Lilith şi Jupiter, ducând la o proastă gestionare a temperaturii, a echilibrului termic. În felul acesta, arderile interne, cele care sunt generatoare de căldură fizică, dar şi cele care prin complexitatea proceselor asigură o lucidă percepţie asupra anturajului suferă o uşoare distorsiune. În lipsa unui sistem de percepţie corect atitudinea psihică va fi una negativă. Medicina modernă pune toate acestea pe seama stresului, care, de altfel nu este altceva decât o formă mai mult sau mai puţin mascată de teamă. Acestuia îi alătură alimentaţia plină de compuşi periculoşi pe care organismul nu-i poate digera corect, care agasează prin aportul masiv de aditivi, emulgatori, conservaţi aşa-numitele E-uri că, sub pretextul că împiedică procesele de transformare a hranei, sunt ingerate şi produc modificări în organism atunci când corpul crede că face parte din hrana sa atât de necesară. Alături de hrana falsă, omul modern pune falsă iubire, adică gelozia, cea care sufocă apropiaţii şi le îngrădeşte acestora libertatea de expresie. “Mă gelozeşte, deci mă iubeşte” am auzit adesea spunându-se în jurul nostru şi în absenţa unui sistem de valori, a necesităţii desprinderii de acest viciu alimentat de neîncredere şi carenţe educaţionale, în timp mulţi ajung să creadă că dezvoltă un sistem perfect corect, iar lipsa de înţelegere, neîncrederea în ceilalţi le schimonoseşte chipul, le împovărează corpul şi îi duce în situaţia în care şi interiorul, prin procesele metabolice pe care şi le otrăveşte zilnic, cedează sau gradat se deformează. Aceste două elemente sunt hrănite de careul Venus-Marte. Otrăvurile afective şi cele fizice sunt menţinute în sfera personală pentru că ele indica de fapt un obicei, acela de a suferi. Careul Venus-Marte evidenţiază în primul rând plăcerea de a suferi, nu neapărat la limita masochismului, ci în forma mai puţin vizibilă sau periculoasă. A ridiculiza iubirea, a dovedi un ton vulgar, a confunda puterea cu tupeul, a prefera o hrană lipsită de vlagă doar pentru că excită papilele gustative şi ele, la rândul lor, needucate, menţine în sfera personal plăcerea de a suferi, iar aceasta va îngrădi imediat curajul. De vreme ce curajul, ca principal animator al progresului moral, spiritual sau chiar al celui socio-profesional, este lezat, întreaga fiinţă ajunge să trăiască în autonomie. În felul acesta, apar durerile inexplicabile, bolile care nu au o justificare perfect logică din prisma medicinii alopate, care debutează brusc şi în anumite cazuri curma întreaga existenţă. În cazul unora, dizarmonia are o cauză karmică, adică ea este efectul unor greşeli preferate sau conjuncturale, ale unor deficienţe în ceea ce privesc energiile psihoemoţionale pe care un individ le-a manipulat la un moment dat. A-ţi ridica privirea spre cer şi a spune “Of, când voi scăpa vreodată de omul ăsta!” este total diferit de expresia “Of, ce ar trebui să repar să fie din nou bine?”, dar ridicând privirea spre cer dintr-o nevoie intimă de expansiune a emoţiei, a gândirii, fără a căuta un reper, fără a cere sau invoca, fără a atrage sau respinge ceva, într-o tăcere adâncă este o atitudine care nu anulează emoţia, nici nu alimentează suferinţa, ci împinge percepţia spre ceea ce înseamnă “dincolo” reprezintă un pas important pentru a deveni fiinţe puternice, pentru a părăsi zona comună şi intră într-un sector de unde nu ne vom mai dori întoarcerea.
Toate acestea, că sunt elemente care lezează întreaga fiinţă sau o înaltă spre un ideal mai mult sau mai puţin abstract, ţin de relaţia negativă dintre Marte şi Venus, adică dintre dorinţa şi plăcerea, privite sub diferite înfăţişări sau direcţii. Azi, conjunctura planetară ne îndeamnă să desconsiderăm respectul, să ne punem la îndoială minimă înclinaţia spre armonie şi să considerăm că luptă, în aspectul ei activ, distrugător, este cea care ne ajută să supravieţuim. “Dacă gândurile mele sunt precum norii albi sau negri, atunci meditaţie mea este albastrul nesfârşit al cerului” este unul din îndemnurile care sintetizează toată această prezentare şi raportul dintre bine şi rău atunci când etalonul se află în afara acestor două noţiuni.
Prin urmare, ultima zi a săptămânii ne pune în faţa propriilor probleme ajutându-ne să ni le conştientizăm cu intensitate şi să ni le vedem ca şi cum le-am urmări la altcineva. Acestea nu se vor limita doar la nivelul schimbului de cuvinte, doar la semnale primite pe cale verbală sau scrisă, ci şi pe cea primită pe cale organică. Acestea se pot face vizibile prin dureri de spate, prin crize de rinichi, prin dureri reumatice, adică prin acele reacţii care evidenţiază teama de viitor, neputinţă, egoismul.
Cei care sunt obişnuiţi ca fie siguri pe caracterul benefic al faptelor ar putea să treacă prin momente dificile azi şi să constate că binele pe care îl practicau cu atât de multă perseverenţă de fapt nu e bine, poate nu e un rău mare, dar în niciun caz nu e binele în care au crezut. Această înţelegere, că se aplică la nivelul unor lucruri mărunte sau că are justificarea în evenimente sociale are menirea de a-l scoate pe cel în cauză din tensiune. Lipsa de armonie cere o atitudine similară, dar dacă în momentul de maximă tensiune, când se răspunde cu provocări se încearcă raportarea la un nivel mult mai mare atunci se poate descoperi rostul acestor tensiuni, acela de a căli fiinţa în faţa propriilor agresiuni care pot depăşi cu mult orice element exterior. Ezoteriştii ştiu că Lo Sfidante (Sfidătorul) este puternic legat de frică. Cel ce se detaşează de acest sentiment atât de otrăvitor care ne manipulează se şlefuieşte şi devine altfel. De aceea se spune că odată intrat pe o cale nu te mai poţi întoarce pentru că nu ai cum să pui la loc materialul pe care l-ai aruncat când ai şlefuit piatra, nu există niciun raţionament consistent care să susţină această revenire.
8 aprilie este ziua în care dialogul interior alternează cu cel exterior la aceeaşi intensitate şi la acelaşi nivel calitativ, tocmai de aceea cei care doresc se pot sustrage binelui şi răului, adică norilor albi şi negri pentru a fi albastrul nesfârşit al cerului.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.