15 – 21 martie 2010

Luni, 15 martie
Incepem saptamana cu Luna noua la gradul 25 si 10 minute din Pesti si, spre seara, Mercur trece prin conjunctia cu Uranus la al 27-lea grad, deci foarte aproape unele de altele, construindu-se un aspect pe care astrologii il numesc Stelium.
Pana seara, Luna, aflat in plin tranzit prin Pesti aduce un nou conflict de interese pe scopuri si mijloace publice, ridicand primul sextil din acest ciclu draconitic.
Implinindu-se in aceasta zi un aspect important intre Luna si Nodurile sale, chiar cand se implineste faza de Luna noua si nu oricum cand Mercur trece prin conjunctie cu Uranus, se ridica o noua constructie astrala, inedita si suficient de rara pentru a declansa evenimente in cascada ce se vor sprijini pe trasaturile de destin impuse de contextul astral al saptamanii anterioare.
Luna noua din Pesti este o faza eminamente acvatica. Ea aduce stari sufletesti intense, atractie fata de evenimente mai mult decat fata de persoane, impresii afective intense si de aici reactii, impulsuri impotriva ratiunii sau a discernamantului. Valorile la care va face apel acum sunt cele universale, precise intr-un context macro, dar nefunctionale intr-un cadru restrans. Prin acestea oamenii, desi interiorizati sau preocupati mult de viata personala, vor fi eficienti in societate, dar neputinciosi in fara problemelor personale pe care le vor trai intens fara a le vedea finalul sau rezolvarea. Demersurile sociale ale acestei zile vor fi ca niste cercuri de apa, prin care trec fiintele marine in joaca spre deliciul libertatii de a simti sau a trai, spre groaza si disperarea celor care nu pot trai sub apa mai mult de un minut. De asemenea, aceste forma de manifestare a dorintei de a trai pot parea un submersibil periculos celor care au dificultati in a empatiza sau a intelege sentimentele celorlati prin analogie sau observatie.
Fiind un semn dual, Pestii au si o natura impulsiva, materialista, incarcata de grimase, aroganta sau neglijenta la adresa valorilor morale sau sufletesti. Aceasta latura, in submersibilul conjunctiei intre luminarii, aduce uciderea sentimentelor confuze, confirmarea veridicitatii ratiunii, deci o inglodare in confirmari negative, subiective sau eronate, iar de aici ia nastere o situatie delicata: impartasirea dramelor interioare ce molipsesc.
Aceste aspecte intre Soare si Luna va aduce deci demersuri sociale eficiente, sacrificarea binelui personal pentru o liniste iluzorie, trairea unui vis fantastic de izolare intr-o zona lipsita de agresiuni, tragic, de dorinta si dureros de ireala, care va spori neplacerile pe care le-am resimtit saptamana anterioara. Loviturile vor fi resimtite intr-un for interior, iar schimbarile de directie drept esecuri ale vietii. Cand ne vom implica sentimental, azi vom simti ca ne abatem de la treburi esentiale sau ca ne inseala ochiul, sentimentul, auzul ori cuvantul, ca ne pacalim intru totul sau ca devenim victimele altora dintr-o cauzalitate straina intelegerii directe.
Interventia conjunctiei Mercur-Uranus in aspect va complica intensificand durerea sau anuland efectul analgezic al unui medicament alopat sau natural, ori va diminua efectele exercitiilor spirituale. Cu voia sau fara voia noastra tensiunea devine mentala, lucida, de nestapanit, libera in desfasurara sa. Avand in derularea sa un fond limitat, imprecis, unduitor, trebuie sa intelegem ca trasatura esentiale a zilei este ingradirea, iluzia, ascunderea, parasirea, abandonul, esecul, complicatia toate printr-un concurs de forte independente de vointa noastra. Atunci cand de-a lungul zilei devenim liberi si distanta este scurta intre decizie si realizare este mai mult decat evident ca eficienta este dictata dintr-un sector strain noua, ca suntem un instrument care actioneaza pentru un scop comun si ca bucuria sau succesul personal este un efect adiacent actiunii, nu finalitatea sa.
Atunci cand se intalnesc in Pesti cele doua planete evidentiaza ceea ce foarte plastic Marcel Proust indica drept “memorie involuntara”. Asa cum bine stim, acest tip de memorie este dependent de un proces care se desfasoara deja, de o derulare a perceptiei, de obiecte, situatii sau de intamplari care sunt deja integrate in activitati accesibile in mod direct individului. Cu alte cuvinte, procesul ne aduce in plan constient elemente pe care in trecut nu ne-am dorit in mod direct sa le memoram, pe care nu le-am comandat, dar care au fost asimilate structurii interioare. Prin conjunctia lui Mercur cu Uranus apelul se va face prin notiuni, prin cuvinte care intaresc, inalta sau umilesc, distrug, ingradesc. Intelegerea, azi, va fi tot o amintire si ea se va naste din analogii, comparatii cu trecutul, rascolire a unor impresii carora contextul de atunci nu le-a permis o exprimare directa.
Prin urmare, din imbinarea celor doua tipuri de conjunctii intelegem ca prima zi a saptamanii va declansa emotii carora nu le-am putut face fata in trecut, pe care nu le-am abordat constient sau pe care nu le-am folosit niciodata in modul in care suntem acum pusi sa le folosim. Unii vor apela la discurs, altii la reactii temperamentale, la puteri telepatice, la tertipuri, la semne rationale sau mode culturale, stiinte exacte, calcule matematice sau alte instrumente exterioare care sa hotarasca in locul lor care este masura adevarului sau a dreptatii. Fiecare aspect se formeaza in separatia (descresterea) celui care se implineste inaintea sa, iar ordinea ne ofera si cheia mecanismului astral: sextilul Luna-NN, Luna noua, conjunctia Mercur-Uranus. Asadar, se porneste de la destin, de la elemente importante ale vietii, ce nu pot fi amanate, pentru ca toata saptamana ce s-a incheiat au cerut urgentare, se continua cu localizarea concreta a problemelor prin reactii, impulsuri, demersuri si se incheie cu o rememorare a unui trecut care seamana cu ceea ce ni se intampla acum si care vine spre noi pentru a ne face sa intelegem ca experienta este cea importanta, nu personajele sau schimbul care ne consuma atat de mult.
Ni se cere, asadar, sa lucram cu instrumente abstracte, daca dorim sa asimilam o etapa importanta a vietii. Esecul nu va fi dureros, pentru ca el va veni impreuna cu uitarea, dar va arunca pe umerii deja aplecati de atata greutate o noua povara, aceea a maturitatii de care trebuie sa dam dovada cand ne intalnim cu elemente atat de importante. Ne intrebam adesea: de ce Pestii sunt atat de impovarati si atat de subtili cand vine vorba sa-si dovedeasca priceperea? Pentru ca nimic din ceea ce traiesc acum nu este nou, ei doar retraiesc, au acces continuu la aceasta memorie involuntara, dar la intalnirea cu necunoscutul se prefac muti, surzi sau orbi, invocand iluzia, necunoasterea, lipsa de intelegere sau modestia si nu pot trece dincolo. Binele si valentele superioare ale cunoasterii umane pot fi capcane la fel de periculoase ca ignoranta sau rautatea. A trece dincolo, prin Pesti, acum cand se construiste acest minunat stelium cu deschiderea canalului cunoasteri (Mercur-Uranus), inseamna a pasi intr-o noua dimensiune a cunoasterii sau intr-o noua forma a uitarii.

Marti, 16 martie
La putin timp de la miezul noptii Luna va trece prin doua conjunctii cu Uranus si respectiv Mercur, apoi, la putin timp dupa rasaritul soarelui, va trece in Berbec, pregatindu-se pentru trigonul cu Marte din Leu si, mai tarziu, opozitia cu Saturn si respectiv careul cu Pluton.
Daca inceputul zilei se produce in tonuri calde, linistite, esentiale pentru ca inca se mai pastreaza vibratia aspectelor puternice din ziua anterioara, pe parcurs tensiunea va creste si se va instala pe evenimente sociale, pe solutii care dintr-odata vor urgenta si vor aduce neprevazutul mai aproape, indicand stres, tensiune si angoasa.
Noapte de luni spre marti este insa una speciala, inspirata, plina de vise cu mesaje, premonitorii ce vor atrage atentia asupra urmatoarei perioade. Cei care lucreaza in timpul noptii vor beneficia de un influx benefic din partea astrelor care le vor hrani corpul fizic, le vor diminua senzatia de oboseala si le vor intari procesele mentale. Multi dintre cei care abordeaza o cale de evolutie spirituala aleg perioada noptii pentru a-si practica exercitiile de reglare energetica si de deschidere spirituala. Multi dintre acestia nu stiu ca noapte aduce sensibilitate, ca amplifica receptivitatea si, a aborda o astfel de practica seara, cere ca intai sa avem un contact cu lumina, sa ne hranim intai cu lumina soarelui pentru a o elabora apoi sub indrumarea Lunii. A inlatura una dintre aceste doua etape aduce dezechilibru intre vibratiile luminariilor din tema natala, intre lumina si intuneric, intre ardere si sublimare, intre agni si amrita, intre idealul personal si cel colectiv.
Acum ne vom simti atrasi de activitati nocturne si tocmai de aceea trebuie sa ne pregatim fiinta, adica mintea, corpul fizic, intreaga structura prin expunerea la lumina zilei, de preferinta a celei solare, pentru a facilita o fuziune armoniosa a acesteia cu energia lunara si a nu fi nevoie sa se apeleze la rezerve pentru a duce mai departe ceea ce s-a initiat. Netinand seama de acest avertisment si abordand noaptea dinpre luni spre marti cu efort fizic sau intelectual, vom intampina ziua de marti cu rezervele la cota minima, comportant o valoarea critica intre 2.00 si 8,31 cand Luna va fi in perioada fara directie.
Trecerea ei in Berbec (8:31) ne va aduce un tonus aparte, o dorinta de viata, o debarasare de tensiunea si problemele care ne-au apasat anterior. Parca ne revine puterea, vigoarea, iar gandurile sunt mai asezate. Initiativele nu ne mai sperie si putem ignora mult mai usor un factor de stres care altadata ne-ar fi impovarat.
Ulterior acestui moment, bucuria si tonusul, fara o luciditate sprijinita pe masura invatata in zilele anterioare, ne duce la dezechilibre comportamentale, la esecuri datorate unei proaste administrari a valorilor, informatiilor, instrumentelor, cuvintelor, sentimentelor.
Ceea ce vine spre noi azi, prin unghiurile bune si rele pe care le face Luna cu cei trei malefici au mai mult rol de avertisment. Abia maine, prin conjunctia Soarelui cu Uranus se va produce explozia, defectiune, abia in 17 martie descarcam sacul cu nemultumiri.
Prin urmare, 16 martie trebuie sa fie o zi de refacere si reechilibrare. Revigorarea pe care o aduce Luna prin trecerea ei in Berbec trebuie sa insemne in primul rand revigorare psihica si emotionala si mai putin fizica. Aceste doua elemente vor fi incercate in ziua urmatoare, pentru ca vor lucra sub o mare tensiune si tot ele vor fi obligate sa mentina un sistem pe care nu l-au mai abordat pana acum.
Unii se vor trezi azi cu avertismente, cu amenintari, cu semnale ca in familie, la locul de munca sau pur si simplu intr-un cerc restrans de prieteni ceva trebuie schimbat. Cei care dispun de o viteza mai mica de lucru vor functiona ca si ieri pe rememorare si acestia vor fi cei care se vor stresa cel mai tare pe idee de normalitate, firesc, regula, echilibru. Paradoxul este ca desi toti au nevoie de acestea, cei care le invoca sunt si cei care le incalca, iar daca pe un asa context se vor declansa miscari revendicative ele vor fi sortite esecului pentru ca azi hotul striga cel mai tare “Sariti, hotul!”.
Este insa greu sa opui rezistenta celor trei malefici intr-o singura zi, tocmai de aceea trebuie sa tineti cont ca indicatii prezentate mai sus pentru cei mai multi dintre noi sunt valentele pozitive ale zilei, pe care se vor stradui sa le combata. Pentru ca simt ca-si pierd echilibrul, postul, locul din familie sau de langa persoana iubita, locul din parcare sau din statia de autobuz, oamenii vor desfasura forte negative greu de controlat sau de stavilit. Asadar, petru cei mai multi dintre noi, viteza de actiune a Lunii din Berbec, va transforma un avertisment intr-o flacara, o explozie sau intr-o surpare.

Miercuri, 17 martie
Aflata in Berbec, Luna are azi de trecut prin conjunctia cu Venus, aducandu-le aminte oamenilor ca frumusetea fizica este importanta, ca exprimarea prin gesturi, miscare, dans, producerea de sunete prin creatie artistica sau prin cantatul vocal poate aduce multa satisfactie si suficient de multa incantare incat sa poata inlatura umbra de tristete a zilele anterioare. Tonusul, dinamismul si competitia vor indica, prin conjunctia Soare-Uranus, o noua directe, un nou elan dupa indicatiile libertatii de expresie si a curajului.
Curajul Soarelui din Pesti poate fi unul mistic si deopotriva stiintific, atat de intens cat permite mediul in care se manifesta. Aceasta calitate umana va capata acum mai curand valentele autoexprimarii decat cele ale vocatiei, devenirii sau stralucirii sociale. Azi oamenii isi vor descoperi intensitatea vointei si vor intelege cat de important este sa dispui de aceasta abilitat pentru a construi valori. Vor fi creativi, vor avea initiativa, se vor implica in evenimente care nu ii privesc personal, dintr-un preaplin, dintr-un dinamism interior si un simt special al idealizarii.
Ineditul, prin Uranus, acum conjunct cu Soarele, va participa la reasezarea valorilor aducand stari sufletesti pasionale, ascunse dincolo de privirile indiscrete sau ocultate prin zambete largi, conveniente, diplomatie, distanta. Mila, compasiune si intelegerea vor fi mijloacele folosite in interactiuni si patosul, supusenia sau prefacatoria vor avea azi un inamic de temut.
Timp de aproximativ 12 ore (6,00-18,11) Mercur va fi pe ultimul grad al Pestilor, oferind libertatii de expresie sau vointei un elan pasional agresiv, dinamic. Putem observa azi cum oamenii isi deschid cutiile cu amintiri si isi declara dragostea sau dispretul in mare graba, de parca pierd trenul. Aspectul negativ al acestei situatii nu va sta in continutul mesajelor, nici in caracterul lor iluzoriu, trecator, ci in informatia pe care o contin. Orice bine, exprimat prin cuvinte, va crea azi confuzie, va aduce o umbra de indoiala, un disconfort prin lipsa de viziune si neputinta de a vedea dincolo de perdeaua fateziilor personale.
Folosind vointa si dispunand de ea dupa bunul plan, fara a tine cont asupra caror persoane o indreptam putem produce leziuni, putem stirbi increderea, stabilitatea.
Trecand in Berbec, Mercur, timp de 15 zile cat va sta in acest semn, va grabi spre solutionare tot ceea ce in ultimile doua saptamani a fost amanat din teama, lipsa de timp sau nehotarare. Acum nu se va mai pune problema sentimentelor, a comunicarii delicate, a discutiilor spre a solutiona. Se trece la actiune, se declara razboi, se grabesc toate lucrurile, fara un motiv anume, si evident de aici pot aparea tot felul de complicatii care pot distuge demersul.
Azi, spre seara, Luna se va afla in careu cu Axa Dragonului si daca pana acum nu am simtit durerea sufleteasca ridicandu-se in intensitate ca mercurul in termometre, acum avem ocazia sa observam ca ea se va localiza pe un organ, pe o zona a sufletului ce este in tema natala, prin planeta corespondenta, un punct nevralgic. Seara aduce deci minciuni, angoasa si fasa protectie. Pericolele la drum, pe strazi intunecate, prin plante puse la foc, prin ceaiuri prea fierbinti sau vatamari corporale prin intermediul lichidelor, devin evidente si, acolo unde si mintea este in afata atentiei, poate pune viata in pericol.
Prin urmare, ziua de miercuri este o zi compusa din doua fire, unul alb si unul rosu. Nu va fi un martisor, ci mai curand o combinatie intre mistic si banal, intre pasiune si indiferent, intre sublim si grotesc, intre reverentios si arogant. Daca pana acum am fost obisnuiti sa pendulam intre doua valori trasate de contextul astral, acum vom avea ocazia sa le trai pe amandoua in acelasi timp. Cuvintele vor avea doua intelesuri, curajul va fi motivat de teama de intoarcere, iar lupta sustinuta de neputinta de a ne relaxa. Sanatatea fizica ne poate fi afectata si complicatiile nu vor aparea atat de mult din slabirea organelor, ci prin tratarea unor simtome inselatoare. Azi nu trebuie tratat organul care doare, ci cel de langa el, pentru ca zodia Pesti, prin trecerea lui Mercur prin gradul anaretic, sustine preluarea afectiunii prin simpatie. La un alt nivel, azi oamenii isi vor prelua durerile unii altora prin transfer energetic.
Multi vor vedea in libertatea de expresie a acestei zile un mijloc de a solutiona, pe ultima suta de metri, prin anticipare, a ceea ce se anunta in zilele urmatoare, adica daca totul pare simplu si linistit ne vom cauta probleme. Intentia aceasta aduce si mai multe complicatii – nu este momentul sa se forteze acum destinul – de aceea, rezerva, linistea, calmul si ponderatia vor fi ca piatra filosofala despre care chiar si inteleptii vorbesc, dar nu e de gasit.

Joi, 18 martie
Azi, Mercur, abia intrat in Berbec, va ridica un trigon cu Marte si in mijlocul zilei o opozitie cu Saturn. Luna spre seara va trece in Taur, ridicand si ea un careu cu Marte, iar pana atunci, pe ultimul sector al Berbecului, are de impacat ceea ce poate intelege si cuprinde ideile, viziunea si inspiratia prin doua sextile cu Neptun si Chiron.
O mare zi se arata a fi prin aspectul dinamic impus de zodia Berbec, prin obsesia ordinii prin cuvant, reguli, metode, interventii sau prin abolirea lor, dar si prin disconfortul pe care il poate avea cel care nu are un talent pe care sa-l prezinte celorlalti.
Ziua se arata plina de efort, agresivitate si putere de impunere. Cuvantul, gandul, ideea vor penetra fara sa lase loc valorii sau calitatii.
Atunci cand Mercur din Berbec da semne de impacare cu un Marte din Leu, se construieste un cumul de forte negative, o deschidere de forte care nu cunosc limita cuvantului, rafinamentul, bunul gust sau eleganta. Ele sunt judecate dupa competitie, victorie, resurse, efort, lauda, aroganta sau impunere.
Totul explodeaza si nu mai poate incapea intr-un spatiu stramt, vorbele nu mai pot fi ascunse dincolo de gesturi, parca ies singure din gura, iar viteza de derulare a evenimentelor este foarte mare. Mercur trece insa repede prin Berbec si unindu-si fortele cu Marte (trigon) mai mult ii va oferi acestuia motive, idei, putere de a deschide o usa sau de a inchide alta, fara a-l tenta cu noi oportunitati, cu solutii, cu rezolvari, ci mai curand incurajandu-l sa se razbuna pe ceea l-a umilit cel mai tare in ultimile saptamani.
Semnul de frustrare este insa evident, pentru ca solutiile pe care le impune acum Mercur prin cuvant sau idee, prin demersuri sociale aproape de limita gesturilor obsedante, sunt gresite si duc la o noua serie de umilinte. Se pune prea multa baza pe o replica, prea mult sprijin pe un semn, un gest sau o promisiune pentru ca tensiunea care cere o astfel de abordare are nevoie pentru rezolvare de o confruntare dinamica, ori nu este timp pentru asta.
Multe din evenimentele acestei zile, desi explozive in prima parte, se sting spre seara. Multi se vor lasa cuprinsi de regrete si isi vor plange pagubele comportate in prima parte a zilei.
Prin urmare, ziua este o mare incercare pentru cei care au un temperament impulsiv sau care nu stiu cand sa se opreasca din vorbit. Abundenta nu indica azi ca s-a gasit un alt izvor, ci ca se arunca pe fereastra printr-un mare efort, toate acumularile ultimilor saptamani. Daca anterior am fost incercati emotional si greutatea unor sentimente confuze sau dureroase au pus stapanire pe intregul spectru social sau personal, acum primul gand, prima intentie este sa ne debarasam de aceasta greutate. Unii vor considera ca solutia cea mai bune vine prin asocirea cu cei care au mai trecut prin astfel de confruntari sau incercari si au iesit invingatori, altii prefera sa se retraga intr-un alt domeniu, sanctionand prin pasivitate. In ambele cazuri preocuparea in sine reprezinta razboiul pe care trebuie sa-l ducem azi. Indiferent ca este vorba de efort fizic sau intelectual, ca solicitarile se inmultesc in ritm exponential sau ca toate cele importante au disparut ca prin farmec, visul succesului, iluzia binelui nu ne pot oferi azi nicio solutie, iar daca ne va tenta cu astfel de lucruri trebuie sa fim intelepti sa tacem atunci cand contextul cere cel mai mult sa vorbim sau sa ne exprima atunci cand toti din jur tac. Inca ne aflat sub razele conjunctiei Soare-Uranus si inca mai putem sa profitam de inedit pentru a cuceri lumea. Metoda clasica a razboiului, a disputelor este perimata si purtatoarea unui evident semn de esec. Tocmai de aceea putem prin ceea ce vine spre noi azi sa construim o casa solida intr-un copac sau sa udam podeau si sa ne stricam casa crescand un pom imens in sufragerie.

Vineri, 19 martie
Trecand prin Taur, Luna va aduce un 19 martie linistit si pasnic impulsionand preocuparile legate de acumularea de valori, asimilarea informatiilor, buna intelegere cu colegii de serviciu, vecinii, cu alti cetateni cu care ne intalnim pe la ghisee. Plasand intregul context al zilei de 19 martie intre trigonul Lunii cu Pluton si sextilul Luna-Jupiter, mirajul tensiunii astrale regasite peste tot in aceasta saptamana, tine departe solutiile, implinirile grabite in zilele anterioare, acuzatiile sau elementele agresive care ar putea inclina acum balanta. Se vrea liniste, echilibru, regasirea fiintei intregi, regasirea familiei, a bucuriilor de altadata, a intelegerii care ii tine pe oameni intr-un grup sau a increderii prin care unii pe altii se sustin.
Linistea este insa aparenta sau cumparata la un pret mult prea mare pentru cat valoreaza. Atat gandurile cat si sentimentele sunt acum intr-o perioada de stagnare si forfotesc in interior, intr-o zona a sufletului in care nimeni nu are voie sa patrunda.
Atunci cand Luna se afla in trigon cu Pluton, din semnele Taur si Capricorn, se produce o stimulare reciproca a acestor zodii si, ca in fiecare luna cand se construieste acest unchiu cu Luna in exaltare si Pluton, avem partea de o binefacere a naturii, a karmei, a destinului sau a lui Dumnezeu. Multe din cele ce vin spre noi azi nu ni le-am dorit, dar le-am considerat la un moment dat utile. Acest moment de atingere a cosului fermecat cu merinde ii poate pacali pe unii ca schimbarea pe care o aduce este definitiva. Relatia Taur-Capricorn ne poate aparea azi ca o ramura plina de flori pe trunghiul unui copac batran ce ne bucura cu frumusetea, parfumul, cu noua viata pe care o indica, dar ne si incanta prin modalitatea speciala de a sugera renasterea, reinnoirea. De partea cealalta relatia Lunii din Taur cu Jupiter din Pesti (sextil) are valente eminamente spirituale. Grijile pentru familie, cercul de prieteni, serviciu sau natiune au motivatii nobile. Un sentiment de protectie il anima si ne lasam cuprinsi de el pentru a reusi sa ne facem, pentru o zi, viata mai usoara.
Prin urmare, aceste unghiuri intre planete ne aduc azi probleme de avere, bani, salariu, remuneratie a unui serviciu sau o alta modalitate de plata, ganduri pentru un apropiat, un ajutor pe care dorim sa-l facem pentru a multumi o persoana, un superior sau Universului. Regulile azi sunt luate in seama in mod trunchiat, fragmentat si fara a urmari parcugerea in totalitate a etapelor. Sentimentul, implinirea, stabilitatea, intarirea puterii sunt elemente care vin azi sa tina locul metodelor.
Cei care lucreaza cu energia pot alege sa ajuneze in aceasta zi, cand nu numai ca vor rezona cu planeta Venus, stapana Taurului trazitat acum de Luna, dar vor beneficia prin asta si de o gratie a Universului. Ajunand, karma negativa, care limiteaza intelegerea si puterea de exprimare, poate fi diminuata, lasand locul energiilor sublime ale naturii pe care Berbecul le-a trezit in muguri, gaze, fluturi sau in ploile de primavara. Renasterea naturii poate fi azi, prin ceea ce reprezinta Taurul, zodia care concentreaza vibratia initiala a Berbecului, impulsul si viata aparut din supa priomordiala, contactul cu zorii unui nou inceput. Deschizand usa catre o noua dimensiune nu inseamna ca elementele karmice pe care le traim cu atat de multa intensitate acum vor fi anulate, ci intram in contact cu o hrana a sufletului, cu o speranta pe care o primim umflandu-ne plamanii cu o noua prospetime fara a parasi tocul usii, fara a trece pragul spre ceea ce ne incanta sau bucura acum.

Sambata, 20 martie
Daca ieri am stat in pragul usii admirand savoarea a aceea ce aburiile naturii ne-au revelat, azi, prin trecerea Soarelui in Berbec lasam in urma inghetul, supararile, neputinta sau incertitudinea trecand intr-o alta stare de spirit, mult mai simpla si mai expresiva, mult mai aproape de ceea ce ne-am dori sau de ceea ce am sperat ca vom primi vreodata.
Ziua insa nu este generoasa la capitolul evenimente, insa este darnica in intensitatea cu care luam parte la ceea ce traim. Pe ultimul segment al Taurului Luna va trece azi prin conjunctia cu Junon, trigonul cu Capul Dragonului, deci va fi capabila sa devina acum planeta mediatoare celor doua directii ale Axei Dragonului, dar si un careu cu Lilith din Varsator pentru ca inainte de trecerea Soarelui in Berbec, Mercur, ce tranziteaza de cateva zile in mare graba acest semn (Berbec), va implini la grad perfect un careu cu Pluton din Capricorn.
Cu aceste unghiuri si aceste relatii intre planete prima parte a zilei se va dovedi a fi o perioada de minciuna si fals in documente, declaratii, exprimare, intr-un sprijin mincinos acordat unor oameni aflati in seferinta sau care parcurg o perioada mai dificila. Trecerea Soarelui pe ultimul grad al Pestilor va implini un mare defect al Pestilor: indiferenta. Din teama sau comoditate oamenii vor fi de-a lungul zilei indiferenti fata de problemele celorlati sau ale lor, nepasatori fata de ceea ce este important, centrati pe un univers interior din care nu transpira nimic inca si care, din nefericire, nu are solutie.
Aceasta dezordine este intarita de convingerea ca binele cerut acum este o slabiciune sau implica sarcini suplimentare pe care sa le facem. Cei mai multi dintre noi nu sunt obisnutii sa abordeze dezinteresati aceste incercari ale vietii si nu vor putea sa se desprinda de ideea ca utilul trebuie sa faca trimitere in primul rand la propria persoana, la propriul destin si apoi la ceilalti. Unora le va suna aceasta deviere de la moralitate ca un gen de abandon, de izolare, de refuz al vietii, al puterii ei de a renaste, ca neputinta de a mai crede in speranta, in Providenta, in sansele oferite de noroc. Acestia se vor pierde in detalii triste, marunte, pentru ca le vor vedea disproportionat.
Totusi, daca nu ne incadram in aceasta categorie, dar observam in jur oameni care trec printr-o astfel de situatie trebuie sa stim ca trairea lor nu este fantezista, ci reala si perfect justificata din punctul lor de vedere, doar ca nu pot, din prea mult dramatism sau hiperrealism sa vada in alta directie decat unde le arata degetul.
Trecerea Soarelui in Berbec, la 19:32 aduce primavara astronomica si, impreuna cu ea, pasirea dincolo de pragul invocat in observatiile atribuite zilei anterioare. Nu am certitudinea ca aceasta bariera astronomica va putea fi perceputa de oameni asa cum se anunta si, de asemenea, nu am certitudinea ca trecerea spre o noua dimensiune a vointa, curajului si autoexprimarii va impresiona atat de mult incat sa ne si comportam ca fiinte noi, cu chipuri si sentimente noi. Luna inca se afla in Taur si va eclipsa trecerea spre o noua zona, de aceea, curajul, jovialitatea, deschidere, initiativa, competitia, idealizarea sau chiar disputele teritoriale se vor defasura azi intr-un con de umbra, adica in spatele necesitatii, a nevoii de a stapani teritorii, persoane, sentimentele celorlalti, de a le pretinde supunere, intelegere, obedienta. Nu ne va interesa ca asta inseamna inlocuirea deznadejdii si lipsei de speranta traite intreaga zi, cu renuntarea la sine, la un element placut, confortabil, ce poate fi minor sau lipsit de importanta pentru cel care cere, dar esential pentru cel caruia i se cere.
Acest mecanism psihologic devine cu atat mai complicat cu cat se va pune probleme schimbului de sentimente. Valoarea lor va fi imediat cantarita si nimic din ceea ce va fi expus cu titlul de pret, schimb, troc nu va tenta, iar de aici pana la o explozie de nemultumire nu este decat un pas.
Seara aduce acest inedit semn de intrebare, fata de sine, fata de grupul de apartenenta, prin invocarea punctuala a unei intamplari din trecut. Indiferent ca in explorarea ei se vor folosi cuvinte – discutii cu cineva din apropiere sau la telefon – sau ne vom lasa cuprinsi de un sentiment straniu ce ne duce ca tavalugul spre o nostalgie dureroasa, totul va surveni brusc si se va consuma brusc, lasand in urma o indoiala teribila. Ne vom indoi de comportamentul pe care l-am avut, de utilitatea obiectului achizitionat, de numarul prietenilor, perspectiva profesionala, averea personala, investitia, dinamismul sau starea de vitalitate, chiar si de capacitatea intelectuala. Toate aceste, ca bunuri si proprietati ale Taurului, sunt acum rascolite si ba le-am vinde, ba le-am inmulti intr-o banca, dar nu ne putem hotari. Noile influxuri ale Berbecului, cu Luna in Taur, aduc aceasta teribila confuzie si ii fac pe oameni sa se gandeasca altfel la nevoile lor, sa simta sau sa intuiasca ceea ce i-ar ajuta, sa perceapa elanul noilor vibratii astrale, dar sa nu se desprinda de motivatiile care i-au preocupat in zilele anterioare.
Prin urmare, 20 martie aduce pe langa acest grandios eveniment astronomic – echinoctiul de primavara – moment din care ziua va deveni gradat mai mare decat noaptea, vom avea mai multa lumina si impreuna cu ea mai multa intelegere si initiativa. 20 martie este insa o zi de durere sau de indiferenta fata de oameni, de refuz al moralitatii, al valorilor puternice nascute dintr-un suflet cultivat, sensibil sau elevat spiritual. In incrancenarea specific acestei zile, revarsarea influxurilor specifice zodiei Taurului ne va face mai constienti de ceea ce este valoros in propria viata, de elementul sublim pe care din teama sau comoditate l-am ignorat.
20 martie este o zi de putere, de deschidere in subtil, de alungare a gandului care intuneca structura chiar daca prin suferinta sufletul se purifica. Valoarea sacra a moralitatii va avea azi un rol esential in faptele ghizilor spirituali, a persoanelor ce au venit in lumea fizica pentru a descoperi mesajul liderului si de a-si asuma raspundere efortului continuu. Pentru acestia 20 martie este o zi de revelatie, o zi a intelegerii subtile, a descoperirii elementului negativ care tine vibratia rasturnata sau blocata pe o latura inutila a faptelor sociale.
Pentru omul obisnuit ziua aduce o experienta importanta pe care daca o va lua in considerare si o va sadi in suflet va obtine din ea experiente sufletesti sublime pentru ca sufletul este viata.

Duminica, 21 martie
La cateva ore de la miezul noptii, Luna trece in Gemeni si brusc sentimentele nu mai sunt atat de serioase si importante, iar gandirea poate tine loc si de mama si de tata, fara sa ne compromita prea mult.
Lipsa de seriozitate este atitudinea acestei zile, dar nu singura, menita sa complice ceea ce era atat de important ieri si atat de sigur. Acum disciplina mentala este pusa intr-o vitrina sa o admire musafirii, gandurile sunt insirate pe o sfoara in fata casei, iar talentele personale aruncate ca mingea de golf de acoperis. Teatrul, parada, completarile inutile, zambetul larg superficial, motivat de o stare de bine, sunt elementele care domina prima parte a zilei.
Faptul ca nu mai percepem cu atat de multa greutate lipsurile, ca nu ne mai simtim amenintati de fluctuatia cursului valutar, ca slabiciunea fizica nu mai este o problema, de vreme ce un concediu nu ne-am mai permis de mult, iar muzica ascultata cu volumul la maxim de vecini ne ofera diversitate, nu ne distrage de la o preocupare metafizica.
Toate acestea aduc primei parti a zilei un fals val al schimbarii, o gresita intelegere a noilor curente, a noilor colaborari, a noilor prieteni, a noilor situatii pe care destinul ni le scoate acum in cale. Pierderea semnului de maturitate indus in zilele anterioare de trecerea Lunii prin Taur este resimtita cu intensitate azi pentru ca tot ceea ce trebuie sa ne intareasca, ne face sa radem, iar ceea ce este profund si esential este pus pe acelasi raft cu jucariile, mastile sau vechiturile.
In mijlocul zilei, Venus trece prin careul cu Axa Dragonului aducand un esec pe intamplari scurte, mici, pe bucurii simple pe care vrem sa le abordam intr-un cadru intim, in familie, cu cativa prieteni in oras sau la telefon, povestind cuiva ce s-a mai intamplat peste zi. Esecul insa nu este atat de bine delimitat de starea generala de destindere, de bine, entuziasm si poate relativ usor sa treaca, nu ca un esec, asa cum este, ci ca o intamplare stranie de care va rade toata lumea care nu a fost implicata.
Seara zilei intareste senzatia ca putem indrazni orice, ca putem sa criticam mai mult decat am facut-o pana cum, ca putem deschide o Cutie a Pandorei de vreme ce nu s-a facut un curs in care sa ni se explice ca nu trebuie sa facem asta. Pe de o parte stranie, iar pe de alta incitanta orice situatie pe care suntem obligati sa o facem va avea o dubla calitate, un dublu indemn spre bine si deopotriva spre rau. Nu trebuie insa sa ne asteptam sa fie o problema prea profunda, pentru ca nu este. Acum ne situam in aplicatia opozitiei Soarelui cu Saturn care se va implini la putin timp dupa mierzul noptii, dar in ziua urmatoare, ceea ce face din curajul si indemnul spre folosirea puterii rezultate din trigonul Soare-Marte o incercare, o tentatie, o pacaleala pentru a ne diminua exact ceea ce suntem dispusi sa folosim. In aceasta ecuatie intra vanitatea si aroganta, tupeul si indrazneala, sfidarea si lacomia, toate acestea fiind combatute in ziua urmatoare, luni, cand Soarele si Saturn vor implini la grad perfect prima opozitie de cand Saturn a trecut in Balanta.
Ceea ce se intampla acum este rar, multi dintre noi au mai trait doar de doua sau de trei ori in viata aceasta situatie, data fiind perioada nu prea scurta de revolutie a lui Saturn.
Cad oamenii importanti, li se schimba destinul, sunt aruncati din pozitiile pe care le-au luat recent in ultimele luni sau in 2008, se modifica directia si pierd sustinerea cei care in urma cu aproximativ 30 de ani au uzat de putere si au consturit o karma negativa pe relatii, asocieri, contacte cu persoane, valori psihocomportamentale. 20 martie aduce un averstisment, un semn, o revelate, o intelegere, o lansare la apa a Titanicului.
Prin urmare, daca multi vor cauta sa ascunda teama de esec dincolo de zambetele largi sa nu ne mire si, daca suntem sinceri macar cu noi insine, vom recunoaste ca acelasi lucru se petrece si cu noi, ca sentimentele serioase si puternice care ne-au tentat in zilele anterioare acum par lipsite de valoare si rost, iar acumularile ni le vedem amenintate de schimbari de statut, locuinta, incadrare.
Viata este insa un curs sinuos si ceea ce moare este inaintat Universului pentru a renaste, iar ceea ce creste are nevoi de o perioada de glorie, cand vor aparea fructele, pentru ca apoi noua identitate sa-si continue cresterea si puterea prin urmasi, prin ceea ce a creat. Don Juan Matus, prin intermediul lui Carlos Castaneda ne-a transmis un adevar dureros si tragic: “Nu exista suprvietuitori pe aceasta planeta!”.
In calitate de invins este greu sa privesti cu seninatate timpul care iti macina identitatea, importanta, demnitatea, functia, statutul, realizarile si prin acestea si sperantele. Este practic imposibil sa poti face ceva pentru a opri acest proces si chiar daca gestului i se poate intelege caracterul absurd, oamenii isi vor consuma puterea, vor face orice pentru a evita sau amana, vor alege sa-si remodeleze structura pentru a invinge moarte. Ca ne moare ogoliul, imaginea sau ca ne mor sentimentele, ca ne departim de cineva drag, ca ne trezim abandonati in fata unei prietenii moarte si gustam cu sila si durere din singuratate, azi viata se va dovedi dura, transanta. Cu cat rasul acestui “joc al vietii si al mortii in desertul de cenusa” este mai sonor, cu atat mai constienti vom deveni de asta.
Nu trebuie sa uitam ca sufletul este viata, el ne ajuta sa ne mentinem sub orice infatisare ne-am afla si tot el ne permite sa traim. Ceea ce nu va mai putea mentine va resoarbe in structura sa arhetipala, pentru a crea apoi o alta minune ce va fi la fel de vie ca el, la fel de prezenta si de stralucitoare cum se arata atunci cand este atins. Viata ne vine din suflet si pentru el traim!

2 thoughts on “15 – 21 martie 2010

 1. Marta spune:

  Pe 20 martie, asa cum spui, „prin trecerea Soarelui in Berbec lasam in urma inghetul, supararile, neputinta sau incertitudinea trecand intr-o alta stare de spirit, mult mai simpla si mai expresiva, mult mai aproape de ceea ce ne-am dori sau de ceea ce am sperat ca vom primi vreodata”.

  Odata cu intrarea Soarelui in Berbec simtim cu adevarat ca e primavara si, chiar daca suna a vorbe goale – pentru ca s-au tot spus- speranta ne reintra in suflete. Eu sunt si Berbec si primavara simt ca „prind aripi” (ha, si asta s-a mai spus intr-o reclama).
  Poate ca primavara are un mesaj pe care il repeta iar si iar pentru noi: sa nu uitam sa ne bucuram ca niste copii. Ce poate mai frumos ca la 40 de ani sa arati si sa te simti ca la 25 de ani, sau la 75 de ani sa ai inca viu in tine copilul interior? Sa nu uiti sa te joci, sa te miri, sa fii curios.. si sa te bucuri de primavara.
  O primavara frumoasa lui Gheorghita, si tuturor cautatorilor in profunzime!

 2. O primavara frumoasa iti doresc si eu Marta si tuturor celor care simt profund si traiesc in gratitudine fata de Viata, Univers, Divinitate. Va doresc multa lumina si deschidere si va invit la o exercitiu de rememorare – „You raise me up” – un minunat cantec intr-o interpretare care-ti taie rasuflarea.
  A venit primavara si in suflete!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.