12 – 18 iulie 2010

Luni, 12 iulie
Daca 11 iulie a fost o zi de cotitura a destinului personal, o zi de modificare a traseului prin interventie puternica asupra destin, prima zi de saptamâna aduce prima etapa a unei caderi în gol.
Azi Luna trece prin conjunctia cu Junon si sextilul cu Saturn, apoi trece în Leu, încalzind inimile celor care au uitat de dragoste si iertare în saptamâna anterioara din cauza complicatiilor, ori a tensiunilor care nu gaseau nicicum un debuseu. În a doua parte a zilei, Luna va trece prin trigonul cu Jupiter si Uranus aducând solutii, ori explicatii pe fundalul impus de sextilul Luna-Saturn din prima parte a zilei.
Trecerea de la rece la cald, de la Rac la Leu, în contextul în care pierderea de vitalitate este o realitate de netagaduit suplimenteaza efortul si, în acelasi timp, îl încurajeaza pe cel încercat sa spere într-o modificare a conduitei sale.
Privind din afara acestei zile, acum, când analizam cerul lui 12 iulie, vedem întâlnirea tensiunilor zilelor anterioare acesteia ca într-o disputa copilareasca, naiva, imatura cu ceea ce s-a întâmplat anterior. Azi se vrea mai mult nu pentru ca exista si putere mai multa, ci pentru ca avem de înfruntata un moment de liniste, iar aceasta liniste apare pe suprimarea zgomotului de fond, nu a fricii de esec sau prin cresterea eficientei.
Din neatentie, lipsa de masura ori de incertitudine, neputinta de a evalua un efort sau de a cântari resursele care au supravietuit consumului puternic al zilei anterioare se poate produce un moment de gol atât de complicat de administrat încât chiar si un drum pâna la piata, ori pâna la magazinul din colt se poate complica.
Forta majora a acestei zile vine din calitatea de planeta mediatoare pe care Luna o are prin sextilul cu Saturn si trigoanele cu Jupiter si Uranus, toate acestea aflate de ceva vreme în opozitie. Medierea este azi o problema delicata si pe fondul linistii, ori al unui calm suspect o sarcina majora schimba registrul cromatic si întreaga zi se cufunda într-o si mai mare incertitudine. În a doua parte a zilei ceea ce trebuia sa se finalizeze nu se mai finalizeaza, întârzie, se întoarce la creator pentru retus, iar ceea ce trebuia sa înceapa nu se mai poate declansa pentru ca se va pune gresit problema, se va invoca un motiv care nu este real, ori se va scoate în evidenta un detaliu si, în timp ce acesta este analizat, esentialul este pierdut pe drum.
Prin urmare, prima zi a saptamânii aduce schimbarea vibratiei asupra carei am avut îndreptata atentia în saptamâna anterioara. Bazele contextului astral ramân, pentru ca se metine careul în T pe care maleficii Saturn, Pluton si Uranus, alaturi de Jupiter îl formeaza, dar modul cum se consuma evenimentele ajuta demersurile mai vechi sa se apropie de final. Daca finalul le este harazit sa se produca în prima parte a zilei atunci întreaga saptamâna va pluti în lumina si siguranta, iar daca el este amânat pâna în a doua parte a zilei el se va fragmenta în asa fel încât bucuria nu va mai parea întreaga. Acest „daca”, azi nu va face altceva decât sa adune într-un spatiu mic elemente incompatibile, dar se vor stradui sa lucreze pentru un scop comun.
Daca se va pune problema asocierii, a acumularii, a desprinderii de o latura a destinului care s-a manifestat mai mult în saptamâna anterioara, atunci azi ne vom vedea curajosi si puternici, încrezatori în fortele proprii, dispusi sa facem mari eforturi, dar fara acel dram de noroc absolut necesar reusitei mari pe care ne-o dorim.

Marti, 13 iulie
Situata la distanta egala între Soare si Marte, Luna are azi mai mult curaj decât a avut în ultimele 2 luni, are mai multa îndrazneala decât credea ca este în stare. Prin aceasta revarsare, separatia sextilului Soare-Marte devine prin Luna din Leu eminamente magica. În acelasi context simplu construit pe suprimarea brusca a sunetului de fond, pe care am avut-o de înfruntat în ziua anterioara, ziua de 13 iulie aduce evenimente sociale mari, care devin si mai mari prin raportarea lor la sectorul vietii private.
Fiind zi de marti, dar si de 13, multi se vor grabi sa o considere o zi a esecului, din cauza superstitiilor, dar ea este opusul a ceea ce oamenii vor sa creada fara sa gândeasca.
Azi Luna trece peste Mercur, la câteva ore de la miezul noptii si, spre finalul ei, Venus va împlini un trigon cu Pluton retrograd pe care îl formeaza de ceva vreme.
Trecând de la întuneric la lumina, din noapte în zi, cu vibratia conjunctiei Luna-Mercur alaturi interesul, motivul, forta care ne argumenteaza gestul si demersul, intensitatea gândului ori acele relatii care cer functie, statut si demnitate sociala, aduc o desprindere a partii de întreg. Acest tip de predispozitie nu este deloc un lucru nou, tot anul am avut de-a face cu acest tip de schisma, cu aceste tendinte de separare, de fragmentare.
Referindu-ne strict la aceasta zi, separarea va avea drept argument un cuvânt, o vorba, o declaratie sau un demers administrativ abordat în perioada octombrie 2009 – iunie 2010. În acea perioada evenimentele care s-au produs cu scopul de a lua amploare ajung acum la final, dar nu la finalul gândit atunci. Acum se încheie o etapa si Pluton având o deplasarea retrograda semnul sactiunii divine, a unei pedepse, a restabilirii unui echilibru, poate chiar a celui de dinaintea demersului la care facem acum trimitere, este o prioritate. Daca atunci am jignit, acum vom fi uitati de cei care sunt importanti pentru noi, daca am construit un plan împotriva unor oameni nevinovati, doar pentru a lasa o urma în istorie parfumata cu orgoliu si stropita cu vanitate, acum viata ne scoate dintr-o schema si ne pune în situatia de a fi spectator la o demonstratie de putere pe care altul o va face asa cum ne-am dorit sa o facem noi.
Complicatiile ce deriva de aici are puternice efecte în plan medical. Sistemul circulator este afectat, în special cel periferic, regimul apei si eliminarea reziduurilor.
Prin urmare, azi privim efectele gândurilor din trecut, azi devenim un instrument al propriilor intentii, asa cum le-am formulat în perioada octombrie 2009 – iunie 2010. Acest mecanism social este amplu si menit sa se îndrepte mai mult spre a critica oamenii si faptele lor, spre a-i sanctiona sau spre a le da o lectie de viata. Mijloacele folosite vor fi însa mai putin placute, chiar daca avem un trigon Venus-Pluton ce ne îndeamna spre vointa, noroc, eficienta, câstig cu efort minim, deschidere, oportunitate. Pentru ca ziua începe cu o conjunctie Luna-Mercur, aceste trasaturi vor tine mai mult de domeniul visului, sperantelor, fanteziilor, asteptarilor neîmplinite, nejustificate.
Combinatia celor doua vor scoate azi la lumina adevaruri dezarmante, adevarate bijuterii ale anului 2010.

Miercuri, 14 iulie
Pe ultimul sector al Leului, Luna va împlini azi opozitia cu Neptun si ne va tine în tensiune în perioada sa fara directie 13:22-16:14, dupa care, trecând în Fecioara, ea va întari convingerea ca multe din greutatile vietii nu sunt necesare familiei, dar utile comunitatii. Acest tip de reactie determina o revolta interioara, o tulburare a vointei care va readuce în centrul atentiei complicatiile zilei de ieri, cu neîntelegerile, dar si cu neputinta de a schimba soarta evenimentelor asa cum am gândit-o atunci.
14 iulie aduce o continuare a întelegerii si subtilitatii lui 13 iulie pentru ca va amplifica frustrarile care tin de starea de sanatate, de lipsa de vitalitate, de dificitul substantial în bugetul familiei, de insuccesele majore ale unei vieti sociale intense ori dezordonate.
În prima parte a zilei deziluziile vin în cascada însa ele sunt tinute în interior, analizate în intimitate, ori dezbatute cu prietenii apropiati. Ele nu au însa nicio baza reala, ci sunt doar produsele unei întelegeri eronate. În acest interval ele nu ies în evidenta printr-o forta activa, ci printr-una chimica, una caustica menita sa erodeze din interior. Nu este însa nimic spectaculos si tocmai de aceea ele pot trece drept forte comune, influente banale, ori gânduri si întâmplari care dau sensul si rostul vietii.
În a doua parte a zilei, acele trairi sunt scoase la lumina, sunt povestita într-un context periculos. Acum prietenul care asculta nu este deloc prieten, sustinatorul nu este deloc sustinator, iar speranta se rastoarna. Exista însa un scop în toate acestea, exista un rost si rostul este de a învinge prin permanentizare. „Eu sunt stapân aici de multi ani si eu voi ramâne”, „Eu sunt cel mai vechi în meseria asta”, „Practic o meserie respectata, trebuie sa reusesc” „Am cele mai bune rezultate, trebuie sa fiu acceptat” s.a.m.d. Acest gen de atitudini vor fi sustinute azi de astre si faptele pe care oamenii le vor face pe un asemenea context vor avea un final diferit de premize.
Prin urmare, 14 iulie este o zi a tristetii provocata, construita, dar si întretinuta de gânduri care nu sunt reale în formula în care se prezinta acum, dar care au un sâmbure de adevar pentru ca fac trimitere la situatii concrete în care s-a spus sau s-a facut ceva concret. Analiza, observatia ori interventia sunt instrumente care amplifica neîntelegerea situatiilor.
Indiferent ca este vorba despre o durere fizica sau ca este vorba despre o nemultumire sufleteasca, demersul social asupra caruia omul va interveni va fi cu atât de mult supus esecului cu cât acesta va crede ca stie mai bine cum trebuie sa actioneze. Exista în tot ceea ce se produce azi o forta invizibila care le aseaza într-o anumita ordine, dupa bunul plac.
Omul trebuie sa învete azi sa accepte ca sunt forte superioare lui asupra caruia nu pot interveni si care au un program amplu de executat pe care tot o forta superioara îl poate cunoaste.

Joi, 15 iulie
Momentul conjunctiei Soarelui cu Junon, dar si ipostaza cu totul speciala în care acest minunat aspect este încadrat de conjunctia Luna-Venus si la aproximativ 10 ore mai târziu de trigonul Lunii cu Capul Dragonului, face din 15 iulie o zi de mari realizari personale, o zi de succes în care perspectiva se poate ridica, iar forta pe care am crezut-o consumata pâna la ultima picatura revine la mare intensitate.
Când Soarele trece prin conjunctia cu Junon, valorile personale, cele care impun un puternic atasament, stabilitatea familiei, echilibrul si unitatea ei trec în prim-plan si se intensifica nevoia de „celalalt”. Atunci când se împlineste acest unghi, indiferent de zodie, oamenii devin mai calzi si mai întelegatori unii cu altii, nu pentru ca ar trece brusc într-un alt registru afectiv, ci pentru ca, pe un asa fond, nevoia de celalalt se sprijina pe ambitia de a reusi sau de a depasi o durere ori un neajuns personal. Valentele Racului, în calitate de gazda, devin esentiale pentru viata de familie, pentru stabilitatea grupului, pentru nevoia de echilibru în orice directie ne-am îndrepta.
Implicând rafinamentul si eleganta rezultata din conjunctia a doua planete feminine, întelegem ca rafinamentul, frumusetea, gratia, eleganta în gesturi sau în exprimare sunt trasaturi definitorii ale zilei si ele se vor constitui ca o baza pentru acele interactiuni, pentru acele descinderi, pentru deciziile serioasa, importante pe care suntem azi invitati sa le luam.
Pâna la prânz se împlinesc toate aspectele majore ale zilei si deci ziua va avea un caracter compact, uniform, în care oscilatiile, atunci când apar, nu sunt directii periculoase, ci doar modulatii sau variatiuni pe aceeasi tema.
Prin urmare, 15 iulie este zi esentiala pentru echilibrul interior, pentru stabilitatea psihica ori emotionala, pentru identificarea acelor resurse interioare care trebuie sporite, pentru stabilirea unui program personal în care efortul si odihna sa alterneze, în care disponibilitatea si deconectarea se devina ajutoare ale scopului, ale idelului pe care îl avem de îndeplinit si care ne consuma puternic din octombrie 2009, de când Marte a impus, prin trecerea sa timp de 8 luni prin Leu, alte standarde, alte valori.
Întoarcerea, revenirea la senin ori liniste, la acele valori care sunt cel mai de pret pentru o viata sanatoasa si echilibrata devine azi o prioritate. Mutarea preocuparilor dintr-un sector mental, într-unul senzorial, dintr-un context al notiunilor, într-unul al valorilor aduce zilei hotarâri esentiale pentru viata personala si tot ceea ce se hotarasta pentru sine azi este benefic pentru ca are suport astral.

Vineri, 16 iulie
Ne pastram în tendinta dihotomica a acestei saptamâni pentru ca si azi schimbarea semnului de catre Luna împarte perioada activa în doua trasaturi distincte. Întâi, prin finalul tranzitului prin Fecioara, va intensifica atentia spre lucrurile mici, spre economie, depozitele din banca, spre dezvoltarea unor strategii de a acumula mai mult sau de a economisi mai mult, dar si, în aspectul sau negativ, autoflagelarea prin invocarea unei culpe care nu exista sau daca exista nu este analizata corect.
Oamenii fara vina devin dintr-odata vinovati, dar nu se initiaza un atac virulent, nu se abordeaza nicio descindere si nu se construieste niciun demers care sa se finalizeze cu o sanctiune. Prin mijloace mai putin corecte, gândurile sunt scoase din sacul cu amintiri si analizate prea mult, excesiv de mult sau atât de mult cât sa produca un efect negativ. În ansamblu aceasta prima parte a zilei sufoca prin neputinta de a lasa în urma acele tensiuni, acele contracti care, daca nu sunt ample, au aparut saptamâna trecut, iar daca sunt ample îsi au cauza în 2009.
În a doua parte a zilei aceste tensiuni devin evenimente pentru ca un gând va produce azi un cuvânt, iar cuvântul va leza prietenii si va aduce mai multa îndoiala decât reprezinta prin mesajul ce-l contine. Obrazniciile sunt acum la mare cinste. Daca în prima parte a zilei cineva ni se va confesa, putin mai târziu ne vom folosi de aceste informatii pentru a-i arata cât este de slab sau pentru a-l lovi sau umili. Faptul ca Luna, din Balanta mentine în intervalul 17:23 – 23:23 un careu în T cardinal cu Uranus si Pluton aduce o acuta nevoie de simplificare, de a consuma tot ceea ce este tensionat, de a rupe mâna care doare, scoate ochiul care nu mai vede ori de a elimina dintr-un grup un element care nu este deloc bun pentru stabilitatea, echilibrul sau integritatea întregii constructii.
Pentru ca în prima zi contractia aduce întelegeri eronate, critica nejustificata, o selectie negativa a informatiilor, în a doua parte a zilei toate acestea care cer dreptul la existenta devin erori majore, vindecare prin amputare, ruperea frunzelor uscate de pe o tulpina noduroasa si contorsionata, eliberare de o povara prin mobilizare si consens.
Prin urmare, 16 iulie este o zi a eliberarii de ceea ce doare cel mai tare. Multi dintre cei care vor reusi sa înteleaga acest context astral vor constientiza ca acum ceea ce trebuie solutionat întâi doare, striga dupa un calmant apoi se va stinge pe vecie.
Aceasta trasatura a victoriei, a durerii care, întâi, va spune ca este vesnica, apoi se va disipa în preocupari nobile, tangenta la frumos, eleganta, dragoste, armonie nu face din 16 iulie o zi a multumirii sau fericirii. Ea doar aduce solutii, rezolvari, chiar daca metodele pe care le va folosi nu vor fi dintre cele mai bune.


Vezi mai multe video din Muzica

Sâmbata, 17 iulie
Azi se va continua ceea ce 16 iulie a daruit. Azi se va rememora etape ale zilei anterioare sau, daca nu suntem obisnuiti cu genul acesta de abordare, destinul ne va invita sa retraim o parte din ceea ce s-a întâmplat ieri însa într-o maniera mult mai sigura si mai linistita. Într-o alegorie arhicunoscuta, pentru ca am abordat-o de multe ori anul acesta, binele si raul se întâlnesc azi la jumatatea drumului, puterea si slabiciune devin prietene, iar ruina si harnicia ne ofera exemple de bune practici.
Se va invoca azi o regula, o modificare de drept, un succesor, un transfer de informatie, de vibratie, de boala, ori de forta vindecatoare, de întelegere si influenta. Careul pe care Luna îl va face cu Nodurile sale, sustinut de sextilul Luna-Mercur, implica în ecuatie o consecinta karmica legata de vointa, mândrie, orgoliu, dreptul la putere sau influenta. Multe din cele ce sunt repartizate acestei zile vine dintr-o karma de posesivitate, dintr-o karma de atasament fata de functie ori de statut, de un bine straniu si dorit cu patima.
Pe aceste fond, ideea de autodepasire, de înlaturare a unei bariere este evidenta în aceste zile, mai ales ca legatura subtila dintre Leu, prin Mercur, si Capricorn, prin Capul Dragonului, aduce o consecinta pozitiva evenimentelor care evolueaza.
Prin urmare, ziua este stranie pentru ca rascoleste cauza care produce efecte ce sunt foarte greu de controlat. Elementul principal al zilei de 17 iulie este desprinderea, detasarea, împlinirea unui semn de evolutie, de debarasare, de eliminare a unui obstacol printr-un demers strategic, bine gândit.
Pentru cei care lucreaza cu energia, 17 iulie este ziua în care oamenii se întâlnesc cu informatia karmica, cu destinul în forma sa concreta si multi se vor simti împovarati. Sentimentul de greutate, starea psihica încordata fara sa existe un motiv direct, concret este un semn ce vine de dincolo de aparente ci care ne aminteste ca acolo exista un mecanism ce actioneaza în permanenta.
17 iulie ne poate fi de ajutor pentru a lasa în urma o karma negativa, pentru a cere iertare, pentru a împlini asteptarile cuiva.

Duminica, 18 iulie
Ultima zi a saptamânii este o zi tulburatoare. Azi îndoiala ca singuratatea ne bate din nou la usa, ca relatiile pe care le avem, atât cele profesionale, cât si cele personale, intra într-o criza, ne va curta mai mult ca altadata. Se întâmpla asta pentru ca nu putem sa întelegem esentialul, nu putem sa surprindem ceea ce a fost important din legaturile pe care le avem. Nu întelegem azi de ce avem prietenii pe care îi avem si nici nu ne putem detasa de aceasta confuzie care se va amplifica pe masura ce ne apropiem de seara.
Azi ne vedem vina, dar nu consideram ca ea este cauza îndoielii, nu putem sa vedem ca atitudinea în sine este cea care ne împiedica sa transformam relatiile pe care le avem în adevarate bijuterii. Exista însa un moment special de inspiratie care exalta sufletul si îl face partas la mari bucurii, la succese colective ori la împliniri ale unor dorinte de grup.
Trecerea Lunii în Scorpion, spre seara, aduce motivatii concrete tensiunilor din zilele anterioare. Brusc devenim îngândurati, agitati, suspiciosi sau iritati de neputinta ori de lipsa de perspectiva.
Ceea ce s-a declansat în cadrul intim, ceea ce a adus ca solutie ori împlinire în prima parte a zilei spre seara se va mentine, cu atât mai mult daca elementul respectiv face referire la viata privata. Un semn de întelepciune se declanseaza si, pornind de la el, ambitia se ridica la alte cote. Aceasta este însa si marea problema a zilei de 18 iulie.
Judecând întregul context al careului în T, în care Pluton, guvernatorul Scorpionului este implicat, putem indica momentul 18 iulie, în special seara acestei zile, ca fiind cauza unor declaratii razbunatoare. Acum oamenii se mobilizeaza pentru a înlatura un alt obstacol, nu doar cel care s-a dovedit pâna acum de netrecut, ci cel care este dat de succesul zilelor anterioare. Acum prietenia este rastalmacita si prezentata tendentios. Acum cel din vârf descopera în propriile sale dorinte, în consilieri, în apropiati, în oamenii de încredere adevarati inamici. Întreaga scena sugereaza framântari interne si daca ne gândim la asta în acesti termeni nu suntem departe de adevar.
Prin urmare, ultima zi a saptamânii aduce si primele frunzulite de discordie, primele semne ale unor modificari de conduita. Cerul verii 2010 este însa complicat de tensiuni astrale si de energii subtile care, din cauza acestor unghiuri, nu se pot fluidiza. În seara zile de 18 iulie începe sa se strecoare, sub forma unei pareri de rau, îndoiala si prin asta se vor subrezi relatiile, indiferent de statutul lor.
Cu toate ca semnalele pe care le transmite sunt ca avertismentele pe care le ofera pamântul, paianjenii, câinii ori pasarile migratoare în preajma cataclismelor, pentru ca acum mintea, din cauza dihotomiei ce a fost regasita peste tot saptamâna asta, este preocupata de altceva, 18 iulie va fi o zi de iluzie. Azi vedem, dar nu întelegem si mirosim, dar nu stim sa deosebim ceea ce este placut de ceea ce este neplacut.
Saptamâna viitoare vine cu un nou val de evenimente: Chiron, Saturn si Soarele îsi vor schimba semnul, Jupiter intra în retrogradare si îsi va împlini si careul cu Pluton. Nimic din ceea ce se va produce acum nu va mai fi la fel. Asa ca oricât de periculoasa este iluzia, ea nu va întrece nicidecum realitatea a aceea ce va aduce saptamâna viitoare.

6 thoughts on “12 – 18 iulie 2010

 1. Ion Arnotescu spune:

  Va re-descopar cu aceeasi admiratie, d-le Coser! Cat adevar pot sa contina predictiile dvs: ”Miercuri, 7 iulie
  7 iulie, desi împlineste doar aspecte care apar lunar, are un caracter decisiv prin puterea de anticipare a marilor evenimente ce se vor desfasura de-a lungul întregii veri”.

  Intr-adevar in zilele de 7-8 iulie Presedintele Basescu a acordat doua interviuri mass-mediei, in care a jalonat repere fundamentale pentru evolutia tarii…

 2. gabi spune:

  buna seara domnule g coser nu v am scris pana acum doar am citit si iar am recitit avem ce sa invatam di tot ce scrieti .sant in zodia gemeni 21 mai 1968 ziua de 16 iulie 2009 e pt mine o zi ce n am sa o pot uita niciodata atunci m am despartit de barbatul vietii mele de atunci imi merge rau credeti domnul meu ca imi va fi mai bine de acum incolo eu nu cred din toate previziunile pe care le citesc nu vad nimic bun osa imi puteti raspunde la aceste intrebari daca va rog frumos ?

 3. Mihaela spune:

  Luni, 12 iulie
  „În a doua parte a zilei ceea ce trebuia sa se finalizeze nu se mai finalizeaza, întârzie, se întoarce la creator pentru retus, iar ceea ce trebuia sa înceapa nu se mai poate declansa pentru ca se va pune gresit problema, se va invoca un motiv care nu este real, ori se va scoate în evidenta un detaliu…”

  Dupa ce evenimentul s-a consumat, intre tristetea esecului si bucuria confirmarii unei anticipari, ramane imensa admiratie pentru Cunoasterea ta…

 4. simion fanica spune:

  mai,gheorghita,mai, ce se intampla?ma lasi asa fara analiza astrologica pt urmatoarea saptamana?ce le mai zic eu colegilor?nu stie nimeni care incotro?

 5. gabi,
  nu prea inteleg ce imi ceri?
  Daca vrei la modul general, raspunsul meu este „nu, nu va fi bine, pentru ca nimanui nu-i va fi bine”. Traim vremuri foarte dificile si un „pliculez de zahar vanilat” gen „totul iti va fi bine, iti promit” nu-ti pot oferi. Cerul nasterii tale este complicat de unghiuri agresive. Ai de invata multe despre incredere, sacrificiu, disponibilitate si rabdare.

  Mihaela,
  iti multumesc!

  „mai”,simion fanica, „mai”
  cum as putea eu sa fac asa ceva? Nu va pot face asta voua celor care va folositi cu intelepciune de ceea ce va transmit, dar nici multora dintre practicantii avizati care recunosc fata de sine ca nu se pricep si se documenteaza inainte de a-si etala propriile previziuni. Ii felicit pe aceasta cale si le doresc mult succes!
  Cred ca se intampla ceva cu browserul tau! Articolul a fost postat de vineri dimineata! Iata-l!
  http://coser.ro/?p=2177

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.